Skocz do zawartości
IGNORED

Audio Video Show - 28-30.10.2022 - impreza wraca na pełnej petardzie

Rekomendowane odpowiedzi

5 minutes ago, Piotr_1 said:

No szkodę, szkoda jest szkodą. Firma już istnieje. Ktoś nie musi być świadomy że ją robi, ale jak robi np. na "rzecz skarbu państwa", to za to odpowiada, niezależnie od stanu swojej wiedzy.

Ktoś tu odpowiedział na mój wpis czymś, co nie bardzo do mnie pasuje ale doskonale pasuje do powyższych wynurzeń:

"nie wiem co bierzesz, ale radzę brać połowę"

Szanowni Panowie (i Panie oczywiście jeśli są ;-))

Zupełnie niepotrzebne spory. Zapewne po trochę każdy ma rację w tym co pisze.

Faktem jest że grało w tym pokoju wybornie i to zasługa całości systemu ale i każdego elementu z osobna.

A co do ceny, jaka jest każdy widzi i każdy ma wolną wolę by kupić lub nie. Zawsze też można spróbować DAC-a w swoim systemie i sprawdzić, czy to on wnosi to "coś".

Jakoś nie zauważyłem podobnej dyskusji odnośnie zachodnich marek. A przecież dobrze wiemy że często w środku obudowy jest dużo audiofilskiego powietrza i kilka elementów.

A wracając do sedna tematu, chciałbym zwrócić uwagę na kolejne polskie produkty o których ktoś już pisał ale niewiele

Lucarto audio

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

P_20221028_191819.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

5 godzin temu, rochu napisał:

Dlatego wszelkie firmy ze stażem w branży poniżej lat 40-tu są poza moim zainteresowaniem.

Generalnie czytając twoje wypowiedzi można wysnuć wniosek, że kiedyś ktoś mocno cię skrzywdził w branży audio i domniemam, że był to krajowy produkt i teraz wrzuciłeś wszystkich do jednego wora i tym worem kręcisz 😉 

Twoje wypowiedzi przypominają takiego typowego starego, konserwatywnego pierdziela, który mieszka piętro niżej, nikt go nie lubi i szuka problemów tam gdzie ich nie ma - a to kogoś podkablować, a to kogoś skrytykować. 
Nowości? A komu to potrzebne?!  
A jeżeli kobieta to tylko dziewica a o zamieszkaniu razem mowy nie ma. Tylko po ślubie ! 

Edytowane przez robert19091990

Nie ma co się spinać. Rynek zweryfikuje. Rt project zaczynał jeszcze niżej i sukcesu wielkiego nie widać, a lament o cenę był ten sam. Polskiego klienta trzeba podejść od taniego przetwornika i powoli dozować mu ulepszenia.

3 godziny temu, slawek.xm napisał:

popierasz niewolnictwo 🙂

To zależy od Pani i mojego humoru.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

W dniu 30.10.2022 o 20:38, kivlov napisał:

Posiadanie takiego zacnego stolika ( z zawartością) to marzenie 🙂

U ciebie wcale nie jest gorzej jak patrzę 🙂

W dniu 30.10.2022 o 20:47, slawek.xm napisał:

Ukryta Zawartość

image.thumb.png.dc31795d001bf80c93dfc11c34874ea3.png

Jak room zadaniem?

Bo ja mam mieszane uczucia.

W dniu 30.10.2022 o 20:55, pmcomp napisał:

Chyba po raz poerwszy nie darly ryja. A ryja powinny jedynie drzeć zle skonfigurowane tuby z kompresyjnymi driverami. Po prostu trzeba to dobrze skalibrować i dać odpowiednia elektrownię i najlwpiej analogowe zrodlo.

Trafiłem akurat na moment w którym prezentowany był utwór ze ścieżki dźwiękowej Bonda. I bardzo dobrze bo był to spokojny utwór z dość uwypuklonym wokalem. I szczerze darły. 

Powiem tak albo było za głośno dla tego utworu albo ja jednak nie dogadam się z focalem.

Kolejny utwór i powiem szczerze nie czułem żeby ten gigantyczny przetwornik niskotonowy i olbrzymi wzmacniacz wcisnął mnie w fotel.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

22 minuty temu, MarcinGD napisał:

Polskiego klienta trzeba podejść od taniego przetwornika

OK

Gorzej jeśli polskiego klienta ktoś podchodzi kawałkiem dechy czy klocka  z super drewna za pięć cyferek w peelenach.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

markę buduje się latami i na pewno nie ceną ....po prostu mała manufaktura nie może obniżyć ceny i nastawić się na masową produkcję bo nie ma fabryki i kilkunastu wykwalifikowanych robotników..

rochu ma sporo racji krytykując taki model prowadzenia biznesu

..o polskich firmach jednoosobowych oferujących kable w cenie auta nie wspomnę z litości..

17 godzin temu, Wuelem napisał:

JBL EVEREST
Zaskoczenie wielkie - wysokie tony. Czyściuteńkie, delikatne, dźwięczne, barwne, nośne. Z tych niepozornych tubek. No sama przyjemność. Ale nie sama, bo reszta też nieprzeciętnie dobra. Uderzenie na niskich tonach z tych, które można zapamiętać na długo. Bez dołożenia zamaszystości, ale samym kontrolowanym kopnięciem też można zrobić w muzyce robotę. Ale i tak uważam - w sumie co logiczne - że tutaj JBL z największym sukcesem wspiął się na (wysokotonowy - high) szczyt.

EVEREST. Kapitalne brzmienie lifelike, dzięki genialnej prawdziwej tonalności. Uwielbiam ten ton live, detal, transjenty i brzmienie lifelike. Bogate bardzo dokładne brzmienie. Super lokalizacja muzyków/instrumentów tzw. pin-point Imaging. Kapitalna prawdziwa tonalność, neutralność i dźwięk lifelike. Nie do podrobienia.

Project Everest DD67000 z monoblokami Mark Levinson ML-50, blisko 1 mln PLN. Te monobloki jak stworzone przy tych Everestach dla Everestów. ML-50 Monaural Power Amplifier Limited Edition na 50. lecie w liczbie 100 par na cały świat. Najlepsi klienci większą połowę (spośród wszystkich 100 par) przed premierą już zamówili do swoich Everestów. 

Everesty można i w Bi-Amp mode. Dla driverów z berylowymi membranami w zakresie średnio-wysokotonowym i ultra-wysokotonowym - monobloki Mark Levinson ML-50 Limited Edition. A dla wooferów z potrójnymi papierowymi membranami (na LF1 i LF2) - monobloki Mark Levinson No 53 Reference.

Wszystkim się podobało, poza pojedynczymi przypadkami których zżera zazdrość o ów lepszy system głośnikowy jak i amplifikację. Należą do nich slawek.xm fan Wilson Audio, Gryphona i SS, który coś tam kleci w diy i preferuje stonowane podkolorowane brzmienie. Szymon bloger, który to się przerzucił z S16Hz Ethos Ultimo na Wilson Audio Alexx. Wcześniej z producentem S16Hz, a teraz wiadomo z kim. On lubi ciepłe podkolorowane rozlazłe kluchy brzmieniowe. Szymon i źle liczy. Everesty DD67000 w USA kosztują do ok. 100 tys. $ (a poza USA jeszcze więcej) ale już rozkupione i w musicdirect - zostały K2 i inne. A ''Szymon wyliczył że'' 100 tysięcy ''to 259 000 zł''. Pmcomp wintażysta, wystarczy że mu podrzucisz jakieś budżetowe vintage, i już jemu zapadają klapy na uszy, szczególnie dla obiektywnej oceny w porównaniu do nowych. Łatwo było wyłapać, że zżera go zazdrość. Ten ma JBL 4343 i Telefunkeny O85 - też zdecydowanie nie ten pułap konstrukcyjny i brzmieniowy, więc go zżarła zazdrość szczególnie o monofoniczne wzmacniacze mocy po 50 tys. $ w USA za jedną parkę. Przy ww. Levinsonach; pmcomp-a wzmacniacze mogą robić jako podstawki pod kwiatki razem z Dan D'agostino ''nadają się na śmietnik'' cytując pmcompa.

Dan narzuci swój charakter. To za mało neutralne wzmacniacze mocy. One tak nie wysterują.

Poniżej Relentlessa nie ma co podłączać. Nawet Relentless może przegrać przy powyższym Bi-Amp'ie.

17 godzin temu, Wuelem napisał:

WILSON AUDIO
Tym razem największe XVX i mniejsze SASHA - skomentuję czytelnie, choć obrazowo:

Ukryta Zawartość

Szymon teraz lubuje się w Wilson Audio. A gdy jeszcze słuchał na średniawym systemie głośnikowym Martina Logana, to tutaj na forum pisał że Wilson Audio Alexandria XLF to badziew na słabiutkich taniutkich przetwornikach.

Jemu się odmieniło 180°. Taki to typ.

A te Wilson Audio Alexx 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) to on ma za przysługi, czy kupił? Czy może tak jak niektórzy recenzenci, którzy dostają pieniądze za to, że udostępnione kolumny służą jako redakcyjne.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png
2 hours ago, MarcinGD said:

Polskiego klienta trzeba podejść od taniego przetwornika i powoli dozować mu ulepszenia.

Znakomite określenie - podejść. 

2 godziny temu, robert19091990 napisał:

Generalnie czytając twoje wypowiedzi można wysnuć wniosek, że kiedyś ktoś mocno cię skrzywdził w branży audio i domniemam, że był to krajowy produkt i teraz wrzuciłeś wszystkich do jednego wora i tym worem kręcisz

Nie jeden a wielu.

Przez mój dom przewinęło się kilkadziesiąt urządzeń krajowej produkcji. Kilkanaście z nich było moją własnością.

Poznałem też osobiście sporą część ich "producentów". W sumie to ostatnie doświadczenie, poznania tych ludzi, było jednym z powodów, że kilka lat temu zaprzestałem urządzać u siebie "odsłuchy w Krakowie". Żadna przyjemność gościć ich i ich rozbuchane ego we własnym domu.

2 godziny temu, robert19091990 napisał:

Twoje wypowiedzi przypominają takiego typowego starego, konserwatywnego pierdziela, który mieszka piętro niżej, nikt go nie lubi i szuka problemów tam gdzie ich nie ma - a to kogoś podkablować, a to kogoś skrytykować.

Rozumiem, że chciałeś mnie obrazić.

OK, jestem stary, konserwatywny pierdziel. Lepsze to niż być głupim, wyrywnym, podatnym na cudze opinie mentalnym gówniarzem.

Edytowane przez rochu

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

6 minut temu, bum1234 napisał:

Znakomite określenie - podejść. 

Pylon i Fezz Audio zrobiły to znakomicie. Ale to trwało ładnych kilka lat. 

Zaczęli od tanich sprzętów za 2k a teraz oferują za 20K.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

2 godziny temu, piorasz napisał:

No ja nie wiem jak gra sam DAC od Muzga ale kolega Muzg dał się poznać z bardzo dobrej strony w swojej działalności. Kto zna to wie o czym piszę. Nie działa od dziś na rynku a jego produkty to światowa jakość mimo tego, że robi to ręcznie. Nie ma mowy o jakimś "skręcaniu drucików".

Pewien znany mnie i tobie producent kolumn, gdy mu na tym zależało, był też super miłym i uczynnym kolegą. Wazelina lała się gęsto.

Ale gdy skończył się interes jaki ten pan miał do swej ofiary, nagle pojawiała się bolesna prawda.

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

41 minut temu, Sovereign napisał:

EVEREST. Kapitalne brzmienie lifelike, dzięki genialnej prawdziwej tonalności. Uwielbiam ten ton live, detal, transjenty i brzmienie lifelike. Bogate bardzo dokładne brzmienie. Super lokalizacja muzyków/instrumentów tzw. pin-point Imaging. Kapitalna prawdziwa tonalność, neutralność i dźwięk lifelike. Nie do podrobienia.

Fajnie, jakby Erin je przetestował.

Co powiesz o innych JBL-ach?

Jakich słuchałeś?

9 minut temu, rochu napisał:

Pewien znany mnie i tobie producent kolumn, gdy mu na tym zależało, był też super miłym i uczynnym kolegą. Wazelina lała się gęsto.

Ale gdy skończył się interes jaki ten pan miał do swej ofiary, nagle pojawiała się bolesna prawda.

Rochu nasz ty płatku śniegu 🙂

świetny powód żeby wyśmiewać nowe osoby na rynku, dałeś się zrobić w bambuko i teraz pora marudzić - jak dziecko 🙂

obiektywnie o audio

Teraz, S0nic napisał:

Rochu nasz ty płatku śniegu 🙂

świetny powód żeby wyśmiewać nowe osoby na rynku, dałeś się zrobić w bambuko i teraz pora marudzić - jak dziecko 🙂

Wyrywasz z kontekstu co ci wygodne i na tym zaczepiasz swoją retorykę. Marnie ci to idzie.

Jako interlokutor nie dajesz powodu do satysfakcji z dyskusji.

Raczej nie jesteś facetem z Rio.

Teraz, rochu napisał:

Wyrywasz z kontekstu co ci wygodne i na tym zaczepiasz swoją retorykę. Marnie ci to idzie.

Jako interlokutor nie dajesz powodu do satysfakcji z dyskusji.

Raczej nie jesteś facetem z Rio.

Kto jeszcze cię wykiwał, takiego gracza jak ty :)?

obiektywnie o audio

Ludziska.

Wątek ten został założony do tego , żeby dzielić się swoimi spostrzeżeniami odnośnie naszej obecności na tegorocznym AVS. Ja wybierałem się na wystawę od kilku lat i w końcu udało mi się tam dotrzeć w niedzielę.

Nie byłem na ostatnich trzech piętrach Sobieskiego i na Narodowym. Pojechałem tam nie po to, żeby śledzić nowinki, systemy za milijony ich budowę i takie tam. Pojechałem, żeby móc posłuchać dobrze dobranych systemów, które brzmią świetnie. Nie interesowało mnie co jest jak zbudowane i ile kosztuje, bo jak sami piszecie często systemy za grube pieniądze nie zagrały na oczekiwanym poziomie, a zdaniem wielu niektóre nie zagrały w ogóle. Zwiedzałem według zasady: jak coś co "leci" jest warte zatrzymania się w danym pokoju, siadaliśmy z żoną i słuchaliśmy. I dlatego wspomniałem, że w pokoju MuzgAudio brzmiało świetnie, a nie dlatego że człowieka znam, bo nawet nie wymieniliśmy ani jednej wiadomości na tym, ani na żadnym innym forum. Dlatego rozwala mnie, jak ktoś twierdzi iż to, że uważam że brzmienie było świetne jest wynikiem bezmyślności. manipulacji i innych tego typu pierdół, to mnie trzęsie.

W mojej ocenie wygrał pokój Grobel Audio z połączeniem sprzętu Jadis z kolumnami Accordo Essence, ale oczywiście było sporo pokoi w których brzmienie było równie świetne, jak choćby pokój Fezz. Vintage'owy wygląd kolumn nie do końca w moim guście, ale brzmiało to fantastycznie. Widać po ilości użytych ustrojów akustycznych, że był to bardzo ważny aspekt dla wystawiającego. W pokoju audiostereo również muzyka brzmiała ciekawie, podobnie jak w Lucarto. I oczywiście szanuję Wasze opinie, że chwalicie Focale, Wlsony itd. Nie słyszałem ich, ale na pewno były ciekawe. Do tego służy moim zdaniem ten wątek, a nie do tego, że jeden z rodzimych twórców audio chce za swój sprzęt kilkadziesiąt tysięcy i niektórzy twierdzą że jest to rozbój w biały dzień. Po prostu rynek zweryfikuje.

Swego czasu był tutaj na forum pewien jegomość trudniący się produkcją DACów oraz modyfikacjami sprzętów. Też sprawiał wrażenie "najmądrzejszego z całej wsi". Poprawiał ortografię, składnię pisanych tu zdań itd. I co? Taki był mądry,,,,tylko jak się okazuje "wydymał" ludzi na sprzęty i kasę, między innymi jednego z atakujących w tym wątku.

Pokorę w pewnych kwestiach zalecam.

OPPO 103EU=>Musical Fidelity M6Si500 => Auralic Altair G1 , Infinity Kappa 8,2

3 minuty temu, S0nic napisał:

Kto jeszcze cię wykiwał, takiego gracza jak ty :)?

Lubisz zwroty akcji czy może jesteś ze służb i zawodowo parasz się przesłuchaniami?

38 minut temu, Piopio napisał:

Pylon i Fezz Audio zrobiły to znakomicie. Ale to trwało ładnych kilka lat. 

Zaczęli od tanich sprzętów za 2k a teraz oferują za 20K.

Pylon dostał także dofinansowanie z unii.

Nie wiem jak w przypadku fezz.

No i pylon robił też obudowy prawda?

Budowali markę latami.

Piotr 

41 minut temu, rochu napisał:

Rozumiem, że chciałeś mnie obrazić.

OK, jestem stary, konserwatywny pierdziel. Lepsze to niż być głupim, wyrywnym, podatnym na cudze opinie mentalnym gówniarzem.

No właśnie 🙂 retoryka starego pierdziela. Mimo wszystko lepiej być wyrywnym i podatnym na cudze opinie mentalnym gówniarzem ( co jest wierutną bzdurą, bo mnie nie znasz) ale ze sprawiedliwym poglądem na daną sytuację tak by nikogo nie potraktować z góry jako potencjalnego dwulicowca, który wietrzy interes by kogoś tylko wyrolować. 

Swoją drogą przedmówca zadał dobre pytanie - tylu producentów przewinęło się przez twoje ręce i tyle razy byli tacy źli i niedobrzy a ty biedny dałeś się wyrolować kilkadziesiąt razy ? Niesłychane...

5 minut temu, robert19091990 napisał:

Swoją drogą przedmówca zadał dobre pytanie - tylu producentów przewinęło się przez twoje ręce i tyle razy byli tacy źli i niedobrzy a ty biedny dałeś się wyrolować kilkadziesiąt razy ? Niesłychane...

Może kiedyś byłem "wyrywnym i podatnym na cudze opinie mentalnym gówniarzem (...) ale ze sprawiedliwym poglądem na daną sytuację tak by nikogo nie potraktować z góry jako potencjalnego dwulicowca, który wietrzy interes by kogoś tylko wyrolować"?

1 minutę temu, mirfak napisał:

No Panowie, który zestaw wystawiany na AVS22 wybralibyście do swojego domu?

Ja Wilson audio.

Totalnie nie mam zielonego pojęcia gdzie bym je postawił.

Ale to jest problem innego mnie. 

Z kolumną o mniejszych gabarytach bardzo dobrze zagrały i zrobiły na mnie wrażenie gatu audio i może zawsze były dla mnie jakoś takie neutralne, amphion oraz monitory z Sobieskiego których obecnie nazwy nie pamiętam przewijały się tutaj w wątku gdzie inni też byli nimi zadowoleni. Chciałbym napisać nieco obszerniejszy wywód ale po prostu nie mam czasu

Piotr 

Teraz, Piotr Sonido napisał:

Ja Wilson audio.

Totalnie nie mam zielonego pojęcia gdzie bym je postawił.

Ale to jest problem innego mnie. 

Z kolumną o mniejszych gabarytach bardzo dobrze zagrały i zrobiły na mnie wrażenie gatu audio i może zawsze były dla mnie jakoś takie neutralne, amphion oraz monitory z Sobieskiego których obecnie nazwy nie pamiętam przewijały się tutaj w wątku gdzie inni też byli nimi zadowoleni. Chciałbym napisać nieco obszerniejszy wywód ale po prostu nie mam czasu

Piotr 

Które Wilsony? 

----------------

18 minut temu, mirfak napisał:

Które Wilsony? 

Wszystkie podłogowe. Mogą być sabriny. I na te bym miejsce znalazl. Ale te topowe z salki też 🙂

• Pokaż nowe odpowiedzi