Skocz do zawartości
IGNORED

Audio Video Show - 28-30.10.2022 - impreza wraca na pełnej petardzie

Rekomendowane odpowiedzi

45 minut temu, rochu napisał:

Może kiedyś byłem "wyrywnym i podatnym na cudze opinie mentalnym gówniarzem (...) ale ze sprawiedliwym poglądem na daną sytuację tak by nikogo nie potraktować z góry jako potencjalnego dwulicowca, który wietrzy interes by kogoś tylko wyrolować"?

Rochu, napisz nam proszę dlaczego muzg audio ze swoim nowym produktem jest źle wyceniony. Jakie rozwiązania układowe tam są i gdzie znajdę lepsze za mniej kasy. Tylko konkretnie proszę bez tego twojego gaworzenia.

obiektywnie o audio

4 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Wszystkie podłogowe. Mogą być sabriny. I na te bym miejsce znalazl. Ale te topowe z salki też 🙂

Minusie bardzo podobały te nowe Alexje V (czy jakoś tak). Choć wybrałbym Marteny. 

Edytowane przez mirfak

----------------

19 minut temu, S0nic napisał:

Rochu, napisz nam proszę dlaczego muzg audio ze swoim nowym produktem jest źle wyceniony. Jakie rozwiązania układowe tam są i gdzie znajdę lepsze za mniej kasy. Tylko konkretnie proszę bez tego twojego gaworzenia.

A co mi do rozwiązań układowych? Jako konsument guzik mnie to obchodzi.

Słucham muzyki, nie schematów.

Mam przed sobą nieznany produkt, nikomu nie znanej manufaktury. Za te same pieniądze można mieć np nowego Audio Note DAC 2.1x Signature. Produkt znany i lubiany. Firma znana i zacna. Ma dystrybutora w PL. Łatwy w aplikacji w systemie.

Przy upgrade systemu w przypadku takiego AN to łatwe do wycofania pieniądze. W przypadku takiego Muzg DAC - pieniądze nie do odzyskania.

Chcesz wyceny tego DACa - zadaj pytanie w zakładce DIY, pewnie koledzy chetnie podpowiedzą co to jest warte.

Edytowane przez rochu

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

1 minutę temu, szpotek73 napisał:

dac muzga może być urządzeniem wybitnym....ale metka i wszystko co za tym idzie zawsze wygra...

To się nazywa zdrowy rozsądek.

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

audio nie ma za wiele wspólnego ze zdrowym rozsądkiem🙂 jeśli miałbym wydać takie pieniądze na daca ,na pewno przetestowałbym kilka w swoim systemie i wybrałbym ten najlepszy bez względu na producenta

5 godzin temu, rochu napisał:

... i mit samotnego geniusza, który przez 10 lat po nocach przy świetle świecy ślęczał nad schematami i literaturą tematu aż w końcu wydłubał swoje cudo.

A świat go nie poznał 🤪

Tutaj 🙂

1 minutę temu, szpotek73 napisał:

audio nie ma za wiele wspólnego ze zdrowym rozsądkiem🙂 jeśli miałbym wydać takie pieniądze na daca ,na pewno przetestowałbym kilka w swoim systemie i wybrałbym ten najlepszy bez względu na producenta

To obojętnie czy kupujesz dla metki czy za oczy sprzedającego czy też podoba ci się brzmienie albo ma fajną obudowę. 

Drażni mnie nabijanie się.

obiektywnie o audio

45 minut temu, S0nic napisał:

Rockna Audio Wavelight DAC

Denafrips Terminator Plus

Waversa Systems WDAC3

La Scala Optologic DAC

30 minut temu, S0nic napisał:

Czy ty przypadkiem nie jesteś zwykłym prostakiem?

rochu zdecydowanie nie jest prostakiem 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

A taki fajny wątek był

A skończyło się jak często na tym forum.

Osobiste przepychanki bez związku z AVS.

Szkoda czasu by to czytać.

27 minut temu, szpotek73 napisał:

A ja w przynajmniej 90% postawiłbym na to że za najważniejsze uznasz właśnie możliwość odsprzedaży. Bez urazy ale tak to działa. Ja kupując Yamahę czy Accuphase również stawiam na ponadczasowość i trwałość marki, stąd nie kupuje Hegla itp. wolę uznane audiofilskie marki.

20 minut temu, rochu napisał:

Widzę, że niczym polityk wybierasz to co ci pasuje i komentujesz to a resztę pomijasz. Niech i tak będzie.

Jako, że pisanie z tobą to dla mnie tylko wprawka w tym nudnym dniu, kontynuuj proszę. Może coś się dowiem więcej o sobie.

Mogę powiedzieć to co kiedyś napisał Oskar Wilde - "otrzymałem bardzo staranne wykształcenie i wiele czasu zabrało mi by o tym zapomnieć". Od siebie dodam, że bardzo mi pomogło w tym Audiostereo i przebywanie wśród takich osób jak ty. Trzeba być elastycznym i dopasować się do kontekstu.

Richie a przypomnij sobie wszystkie Twoje aroganckie wpisy, szabelką czasem się odwraca i teraz Ty zbierasz cięgi. Fajnie jest pisać jak się ma z boku kilku klakierów.

6 minut temu, Audroc napisał:

Hegla

miałem parę Hegli ,kupowałem używane w Norwegii,w cenie używek bardzo dobra firma🙂 co do odsprzedaży, to od jakichś 2 lat nic nie sprzedałem i nic nie kupiłem...cieszę się tym co mam,myślę,że ta audiofilska pogoń za jakością już jest poza mną ,mam kilka zestawów w kilku pokojach ,a jeden system,mój ulubiony jest w całości diy...

coraz mniej słucham na sprzęcie audio,coraz więcej chodzę na koncerty...

Pewien znany mnie i tobie producent kolumn, gdy mu na tym zależało, był też super miłym i uczynnym kolegą. Wazelina lała się gęsto.
Ale gdy skończył się interes jaki ten pan miał do swej ofiary, nagle pojawiała się bolesna prawda.

Ok ja też się sparzyłem i to kilka razy na polskich producentach. Staram się jednak nie mierzyć wszystkich jedną miarą a już na pewno nie przekreślać wszystkich. W ten sposób byłbym taki sam jak te gnidy, na których się zawiodłem ja, Ty i wielu innych porządnych ludzi, którzy zostali najnormalniej oszukani. Zostawmy przeszłość z nadzieją, że jednak są też poczciwi producenci choć uwierz mi, że jestem jedną z tych osób, która cię rozumie najlepiej.
9 minut temu, rochu napisał:

Wybacz, mylisz się. To są amatorskie pieszczoty.

Aby były cięgi to trzeba na prawdę mocnego zawodnika.

To ciekawe dlaczego wciąż i wciąż płaczesz w każdym wątku, że zostałeś oszukany. Mocny gracz by nie dał się zrobić jak ty 🙂

Kończymy te wypociny. Nic nie wnoszą do tematu, zresztą jak zwykle z tobą. Nie jestem zaskoczony. 

obiektywnie o audio

39 minut temu, Piopio napisał:

Rockna Audio Wavelight DAC

Denafrips Terminator Plus

Waversa Systems WDAC3

La Scala Optologic DAC

Ja  je wiem czy to dobre przykłady bo w środku zdecydowanie brakuje audiofilskiego powietrza 😋😋😋

2 godziny temu, karolkos napisał:

Ludziska.

Wątek ten został założony do tego , żeby dzielić się swoimi spostrzeżeniami odnośnie naszej obecności na tegorocznym AVS. Ja wybierałem się na wystawę od kilku lat i w końcu udało mi się tam dotrzeć w niedzielę.

Nie byłem na ostatnich trzech piętrach Sobieskiego i na Narodowym. Pojechałem tam nie po to, żeby śledzić nowinki, systemy za milijony ich budowę i takie tam. Pojechałem, żeby móc posłuchać dobrze dobranych systemów, które brzmią świetnie. Nie interesowało mnie co jest jak zbudowane i ile kosztuje, bo jak sami piszecie często systemy za grube pieniądze nie zagrały na oczekiwanym poziomie, a zdaniem wielu niektóre nie zagrały w ogóle. Zwiedzałem według zasady: jak coś co "leci" jest warte zatrzymania się w danym pokoju, siadaliśmy z żoną i słuchaliśmy. I dlatego wspomniałem, że w pokoju MuzgAudio brzmiało świetnie, a nie dlatego że człowieka znam, bo nawet nie wymieniliśmy ani jednej wiadomości na tym, ani na żadnym innym forum. Dlatego rozwala mnie, jak ktoś twierdzi iż to, że uważam że brzmienie było świetne jest wynikiem bezmyślności. manipulacji i innych tego typu pierdół, to mnie trzęsie.

W mojej ocenie wygrał pokój Grobel Audio z połączeniem sprzętu Jadis z kolumnami Accordo Essence, ale oczywiście było sporo pokoi w których brzmienie było równie świetne, jak choćby pokój Fezz. Vintage'owy wygląd kolumn nie do końca w moim guście, ale brzmiało to fantastycznie. Widać po ilości użytych ustrojów akustycznych, że był to bardzo ważny aspekt dla wystawiającego. W pokoju audiostereo również muzyka brzmiała ciekawie, podobnie jak w Lucarto. I oczywiście szanuję Wasze opinie, że chwalicie Focale, Wlsony itd. Nie słyszałem ich, ale na pewno były ciekawe. Do tego służy moim zdaniem ten wątek, a nie do tego, że jeden z rodzimych twórców audio chce za swój sprzęt kilkadziesiąt tysięcy i niektórzy twierdzą że jest to rozbój w biały dzień. Po prostu rynek zweryfikuje.

Swego czasu był tutaj na forum pewien jegomość trudniący się produkcją DACów oraz modyfikacjami sprzętów. Też sprawiał wrażenie "najmądrzejszego z całej wsi". Poprawiał ortografię, składnię pisanych tu zdań itd. I co? Taki był mądry,,,,tylko jak się okazuje "wydymał" ludzi na sprzęty i kasę, między innymi jednego z atakujących w tym wątku.

Pokorę w pewnych kwestiach zalecam.

Mnie nawet na prawie rok z naszego Forum wyp...lił. Najpierw potrafił wnerwic aż człowiek napisał 2 słowa za dużo, potem cytował selektywnie ( okropne), a na koniec ban. Najgorsze było to że zero obiektywizmu wykazywał, mało tego wręcz chamsko obierał jedna ze stron w sporach.

Ale to tylko tak przy okazji, przypomniało się coś tam i tyle. Nigdy więcej takich na naszym Forum.

• Moderatorzy

11 godzin temu, rochu napisał:

Dlatego wszelkie firmy ze stażem w branży poniżej lat 40-tu są poza moim zainteresowaniem.

10 godzin temu, Muzg napisał:

Wszystko spoko, ale dla mnie jednak skuteczność jest miarą prawdy. Pokazaliśmy, że potrafimy zrobić urządzenie które jest funkcjonalne, solidne i w przeciwieństwie do tych pierwszych świetnie grające.

Ja uważam, że polityka cenowa produktu/firmy "Muzg" jest jak najbardziej sensowna i racjonalna.

Jeżeli faktycznie tak jest  (jak pisze Muzg), że 40letnie doświadczenie i zaplecze konstrukcyjne, owocuje tworzeniem gorszych sprzętów, niż doświadczenie, powiedzmy, roczne czy dwuletnie, to w takiej sytuacji firma, która rozpoczyna swą przygodę właśnie tak powinna działać, jak robi to firma Muzg.

Zaczynać od bardzo wysokich cen, mając świadomość, że każdy rok zdobytego doświadczenia skutkować będzie obniżeniem jakości dźwięku produktu, by finalnie po 40 latach rozwoju osiągnąć nieakceptowalną jakość dźwięku. Startujemy od wysokiej ceny, bo wiemy, że zostało nam tylko trzydzieści kilka lat na kapitalizację zysku firmy.

-----------------

😁 Jak w tej piosence Jonasza Kofty - "staczać się trzeba powoli, tak by starczyło na całe życie" 😁

Edytowane przez rochu

U nas jest jakaś dziwne podejście, firmy polskie często mocno mają pod górkę i są poddawane mocnej krytyce, a czasem nawet bez sprawdzenia co oferują. Moim zdaniem jak coś krytykować, to najpierw trzeba to sprawdzić i porównać w stosunku do konkurencji w podobnej cenie.

3 minuty temu, Prewwit napisał:

U nas jest jakaś dziwne podejście, firmy polskie często mocno mają pod górkę i są poddawane mocnej krytyce, a czasem nawet bez sprawdzenia co oferują. Moim zdaniem jak coś krytykować, to najpierw trzeba to sprawdzić i porównać w stosunku do konkurencji w podobnej cenie.

Bo u nas jak w sporcie i polityce. Najwięcej znawców futbolu, to ci co nigdy w życiu piłki nie kopnęli, ale przy piwie ich zdanie najważniejsze. A w polityce, wiadomo, nie bo już.

10 godzin temu, mirfak napisał:

Ja - Marten Coltrane Momento 2 + Tenor (za barwę, dynamikę i „lekkość grania”).

Dynaudio albo ATC. Ewentualnie Pylon, ale na pewno nie z Fezz.

Edytowane przez Misio38

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

17 minut temu, jurek1 napisał:

Bo u nas jak w sporcie i polityce. Najwięcej znawców futbolu, to ci co nigdy w życiu piłki nie kopnęli, ale przy piwie ich zdanie najważniejsze. A w polityce, wiadomo, nie bo już.

Tak jak tu na forum, są osoby co wszystkich sprzętów nie słyszeli, ale i tak ich najlepsze (moim zdaniem czegoś takiego nie ma w audio, jak idealnej kobiety dla każdego chłopa😉), koniec kropka.

Może ktoś napisze, co fajnie zgrało z kolumn (markowych, z manufaktur) w budżecie do 10k?

Edytowane przez Prewwit
14 minut temu, Prewwit napisał:

Może ktoś napisze, co fajnie zgrało z kolumn (markowych, z manufaktur) w budżecie do 10k?

STX Atom.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

16 minut temu, Prewwit napisał:

Nie było takich 😉 

A były jednak ! Buchardt S400 mk2.

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

A co byś powiedział o "znawcach" sprzętu audio, którzy zachwycają się na AVS ryczącymi kolumnami? Ciekaw jestem ile godzin tygodniowo słuchaliby w ten sposób u siebie w domu? Bo ja bym już musiał nosić aparat słuchowy. Tak naprawdę to tylko nieliczni wiedzą o czym piszę. Przerażająca większość osób nie ma zielonego pojęcia jak powinny grać kolumny w domu bo móc godzinami i całą wieczność czerpać przyjemność ze słuchania muzyki.
3 godziny temu, robert19091990 napisał:

No właśnie 🙂 retoryka starego pierdziela. Mimo wszystko lepiej być wyrywnym i podatnym na cudze opinie mentalnym gówniarzem ( co jest wierutną bzdurą, bo mnie nie znasz) ale ze sprawiedliwym poglądem na daną sytuację tak by nikogo nie potraktować z góry jako potencjalnego dwulicowca, który wietrzy interes by kogoś tylko wyrolować. 

Miarkuj się.

4 minuty temu, Misio38 napisał:

STX Atom.

2 minuty temu, Piopio napisał:

Buchardt S400 mk2.

Coś więcej może powiecie, w czym zabłysnęły, co na plus, jaki styl grania (liniowo, V-ka, a może inaczej), dynamika, przestrzeń?

24 minuty temu, piorasz napisał:
57 minut temu, jurek1 napisał:

A co byś powiedział o "znawcach" sprzętu audio, którzy zachwycają się na AVS ryczącymi kolumnami? Ciekaw jestem ile godzin tygodniowo słuchaliby w ten sposób u siebie w domu? Bo ja bym już musiał nosić aparat słuchowy. Tak naprawdę to tylko nieliczni wiedzą o czym piszę. Przerażająca większość osób nie ma zielonego pojęcia jak powinny grać kolumny w domu bo móc godzinami i całą wieczność czerpać przyjemność ze słuchania muzyki.

Najlepiej słuchać muzyki w nocy. Tło jest minimalne i słychać rzeczy których w dzień nie ma szans usłyszeć. Minus jest taki, że domownikom może to przeszkadzać. 

22 minuty temu, Prewwit napisał:

Coś więcej może powiecie, w czym zabłysnęły, co na plus, jaki styl grania (liniowo, V-ka, a może inaczej), dynamika, przestrzeń?

Granie zrównoważone. Tak jak trzeba.

Poczytaj recenzje Buchardt. Są rzetelne. 

• Pokaż nowe odpowiedzi