Skocz do zawartości
IGNORED

Kable RCA Katharsis Technology Coincidence

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

Klub studio16 – potrzebował ponad 700 stron i dekady, a tu wystarczyło 30 + dwa miesiące na samozaoranie wizerunku / biznesu. To chyba swoisty rekord. 

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, owegar napisał:

Klub studio16 – potrzebował ponad 700 stron i dekady, a tu wystarczyło 30 + dwa miesiące na samozaoranie wizerunku / biznesu. To chyba swoisty rekord. 

jak pisałem Rogali by zainteresował się Ellipticorami to mnie wywalili z klubu 🙂

a teraz sam pieje z zachwytu

46 minut temu, Stasiop napisał:

No ludzie mowia ze jest dobrze ale szalu nima! Bo nie moze byc. A Ty uwazasz ze to High-end, ale dobra nie wyprowadzam z bledu. 

I znów się kompromitujesz. Bo nie o to chodzi, czy coś się komuś podoba, czy nie. Może się podobać, może się nie podobać. Normalna rzecz. Mnie jest obojętne, czy komuś mój system się podoba, czy nie. Ale ani moich kolumn , ani Sławka, nikt z W-wy nie słuchał, tzn słuchały 3 osoby, dwa lata temu albo nawet 3, ale to były kolumny na świeżo, bez wygrzania, bez kolejnych dużych tuningów i strojeń jakie przeszły. Obecną wersję słuchało kilka osób ale nikt z W-wy, więc te opowieści, to zwykłe bzdury.

Edytowane przez sly30

Ciezko mi sobie przypomniec ale to bylo grubo przed srowidem 5 lat chyba...Byly juz wtedy te glosniki? Moze 4 lata...

Edytowane przez Stasiop
1 minutę temu, Stasiop napisał:

Ciezko mi sobie przypomniec ale to bylo grubo przed srowidem 5 lat chyba...Byly juz wtedy te glosniki?

Kolumny powstawały przez 3 lata. Wjechały do mnie rok przed Covidem. Z W-wy słuchał ich uważnie tylko kolega Twonk i on podzielił się swoimi wrażeniami i jak zwykle u mnie, mógł być szczery do bólu. Powiedział co jest super, co jest ok, a co jest tylko średnie. I miał rację. Później jeszcze tylko przez 10 minut słuchał ich Artuku i Stefek, ale to był dosłownie moment, chwila, 3 utwory, pogaduchy itd, bo mieliśmy inny temat spotkania i nie było czasu na muzę.

Później kolumny przeszły 3 poważne tuningi i kilkanaście strojeń. Teraz mają inny moduł MTM, inne tweetery, inne średniaki, nieco inne strojenie zwrotnicy, inne strojenia basu, nie mają już skrzydeł bocznych itd. Do tego doszły inne wzmacniacze, inne kable, inne zasilanie, inne źródło,w zasadzie wszystko jest inne i tej konfiguracji nie słuchał nikt z W-wy czy okolic. Być może obecna wersja by się nie spodobała, ale na pewno gra zupełnie inaczej. Na początku był beryl i polipropylen, teraz jest Ring jedwab i papier. To jest inny świat. Dlatego te plotkarskie opowieści są dawno nie aktualne.

7 minut temu, Stasiop napisał:

Generalnie Sylwek jak jestes zadowolony to gratuluje! Szczerze!

Jestem bardzo zadowolony ale rzeczywistość okazała się trudniejsza niż sądziłem. Wszystko było super a później okazało się, że jeszcze jest sporo do poprawy i potrzeba na to kolejne etapy zmian, kolejne tuningi, pomiary, strojenia kolejne kilka lat i dodatkowe nakłady. No i konstruktywna krytyka pewnych aspektów ze strony Twonka, też była bardzo pomocna. Sugestie Sławka też bardzo dużo wniosły. Teraz to jest zupełnie inny świat.

Edytowane przez sly30
58 minut temu, Stasiop napisał:

A proporcje scianek z kapelusza czy liczone harmoniczne?

Nie wszystko wiem, bo nie jestem aż tak techniczny. Dyfuzory w modułach były liczone przez programy akustyczne. 

4 godziny temu, Stasiop napisał:

Gdzie u twego pana? Nie zartuj 😉

Hehehe, Warszafka mala i prowincjonalna kazdy wszystko wie 😉 zle ponoc nie gra, ale do topu to ponoc daleko.

Duch senicza wiecznie żywy. Sadząc z twoich wpisów niedaleko ci do miszcza. Podobny poziom samozadowolenia i ufności we własny geniusz.

BTW. Pamiętacie dywagacje senicza na temat wpływu słomy na brzmienie zespołów głośnikowych?

Edytowane przez rochu

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

3 godziny temu, 747 napisał:

Spokojnie - mamy następującą sytuację - rozpatrujemy możliwość oceny, a w następstwie jakość pracy przewodu IC RCA,

dodatkowo możemy uwzględnić relację cenową, - to nie jest obiektywnie coś bardzo trudnego, wręcz przeciwnie.

Wszelkie nieporozumienia wynikają tylko  z złej woli uczestników dyskusji - nie mamy tu innych problematycznych zachowań, a one nie są niezbędne, więc w czym rzecz, czy nie można tym razem zachować się uczciwie i dać sznsę nowemu uczestnikowi gry rynkowej na debiut ?

Czy Kolega na miescu Stasia chciałby wysłuchiwać uwag na temat produktu, przed jego zafunkcjonowaniem w systemie oponenta oraz potwierdzeniem owych uwag przez innych uczestników odsłuchu - obiektywnych ?

Zaręczam że nie, zaręczam że nie po kilkuletnich przygotowaniach do debiutu.

A czytałeś po części wpisy kolegi stasiop? Powtarzam pytanie.

19 godzin temu, owegar napisał:

Klub studio16

Nie było takiego klubu.

19 godzin temu, slawek.xm napisał:

jak pisałem Rogali by zainteresował się Ellipticorami to mnie wywalili z klubu 🙂

a teraz sam pieje z zachwytu

Czy aby napewno ,za to?

Gość

(Konto usunięte)
55 minut temu, owegar napisał:

A gdzie niebieska branżowa plakietka ?

Grzegorz wyniósł się z forum

a Rafał recenzuje u diabełka , którego z forum wyrzucili

wg mnie branżą jeszcze nie jest ale czy w dzisiejszych czasach można być tego pewnym? 🙂

5 godzin temu, Rafał.M napisał:

Czy aby napewno ,za to?

mozna przytoczyć więcej powodów 🙂

ale temat był już rozłozony na czynniki pierwsze cir dostał to na co zasłuzył a tu nie ma sensu tego ciągnac... wszystko juz zostało wyjasnione

.... poza raptowną bessą kolumn 16hz u Szymona 🙂

Godzinę temu, slawek.xm napisał:

poza raptowną bessą kolumn 16hz u Szymona

No właśnie. Co tam się stało, że Szymon przestał promować te S16hz? Pokłócili się ?

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, sly30 napisał:

No właśnie. Co tam się stało, że Szymon przestał promować te S16hz? Pokłócili się ?

to nie do mnie pytanie

obaj mnie nie lubią 🙂

W dniu 30.11.2022 o 21:03, sly30 napisał:

Ploteczki, ploteczki, ploteczki ... żyć bez nich nie możesz?

Najważniejsze na świecie, kto z kim sie pokłócił i komu doopę obrobił. Mało masz własnych sąsiadów?

😳

Jakoś temat wydryfował z kabli Stasiopa na kolumny, a teraz na obrabianie dup.

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Rozumie że kolega chciał się pochwalić, iż kolejny recenzent potwierdził iż to jest kabel jasno grający.

Powtórzę jeszcze raz ,niezrozumiałe są dla mnie kryteria przynależności danego kabla, grającego jasno ,czy ciemno do High-end. Przecież ewidentnie mają gdzieś słabą część pasma.

Dla niezorientowanych ,trwa akcja promowania polskich produktów, przez recenzentów.Wiem to od jednego z nagrodzonych,czyli firmy TM.

"co może dać wieloletnia praca badawcza i pasja."

Gratulacje dla Konstruktora - Kolegi Stanisława.

7 godzin temu, tedi02 napisał:

Wiem to od jednego z nagrodzonych

Tedi, odpuść już, to tylko hi end, to tylko słuchanie muzyki, a to tylko w sumie dla odpoczynku, rozrywki czy zabawy.

• Moderatorzy
21 godzin temu, tedi02 napisał:

Dla niezorientowanych ,trwa akcja promowania polskich produktów, przez recenzentów

No i bardzo dobrze. 

21 godzin temu, tedi02 napisał:

Powtórzę jeszcze raz ,niezrozumiałe są dla mnie kryteria przynależności danego kabla, grającego jasno ,czy ciemno do High-end.

Bo kryteria oceny to nie tylko granie jasno czy ciemno. Słabe kable grające jasno potrafią być jazgotliwe i męczące często zapiaszczone. Dobry kabel nie będzie męczący czy nazbyt narzucający się. Będzie potrafił zachować właściwe proporcje pomiędzy transjentem a wybrzmieniem. 

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

16 minut temu, Seyv napisał:

No i bardzo dobrze. 

Bo kryteria oceny to nie tylko granie jasno czy ciemno. Słabe kable grające jasno potrafią być jazgotliwe i męczące często zapiaszczone. Dobry kabel nie będzie męczący czy nazbyt narzucający się. Będził zachować właściwe proporcje pomiędzy transjentem a wybrzmieniem. 

Neutralność przekazu muzycznego to podstawa ,

14 godzin temu, 747 napisał:

"co może dać wieloletnia praca badawcza i pasja."

Gratulacje dla Konstruktora - Kolegi Stanisława.

Tedi, odpuść już, to tylko hi end, to tylko słuchanie muzyki, a to tylko w sumie dla odpoczynku, rozrywki czy zabawy.

Tak to mi mówiła mama ,gdy byłem dzieckiem ,i wiele rzeczy nierozumialem🤣

"Stworzony jako kabel uniwersalny, nadający się do każdego systemu i preferujący każdy rodzaj muzyki. Dzięki ekstremalnie niskiej pojemności, minimalnie ingeruje w sygnał."

Czytając te dwa zdania powyżej (jest to cyt. ze strony prod.) rozumiem, że kabel nie wnosi żadnych istotnych zmian do systemu, w którym został zastosowany. Jeżeli jednak coś "wnosi" to jak rozpoznaje system do którego został wpięty? 

"Ma mocną górę pasma. Ma energetyczną dużą część dołu. Gra z rozmachem."  WP

"Potrafi być bardzo gładki w odbiorze, ale i mieć jednocześnie jasno-przeźroczyste krystaliczne brzmienie, z bardzo głęboką ciemną podstawą basową." strona prod.

Skoro kabel jest kablem uniwersalnym to w jaki sposób się on "dostosowuje" do systemu w którym się znajduje? Jak to jest, że "gra" on "mocną górę"? To nie jest tak, że jednak kolumna czy pomieszczenie będą miały wpływ na finalne brzmienie? Zastanawia mnie jaka technologia drzemie w kablu skoro w jednym systemie "zagra" a w innym, tańszym, nie. 

• Moderatorzy
2 godziny temu, GhostR1 napisał:

Zastanawia mnie jaka technologia drzemie w kablu skoro w jednym systemie "zagra" a w innym, tańszym

Cytujesz opinie różnych osób, które porównywały kabel w różnych systemach nic więc dziwnego, że opinie trochę się od siebie różnią. Komuś kto słucha w ciemnym systemie kabel wyda się neutralny w jasnym będzie podkreślał górę. 

Każdy system jest trochę inny choćby ze względu na inną akustykę pomieszczeń. 

Najlepiej jeśli jakąś rzecz ocenia się w różnych systemach a w odsłuchu uczestniczy jednocześnie kilka osób i to takich, które są w stanie opisać coś więcej niż "teraz gra lepiej".

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Tak, masz rację, każdy z nas subiektywnie oceni zestaw. Ja zacytowałem w pierwszej kolejności opis ze strony producenta. Skoro "minimalne ingeruje" to skąd takie różnice? Zastanawiałeś się kiedyś nad tym? Czy to nie jest tak, że kabel jest neutralny a różnice, które później ktoś opisuje wynikają właśnie z akustyki pomieszczenia, różnych kolumn, etc. Dlaczego więc przypisuje się super moce kablom skoro testuje się je we własnym zaciszu a nie np. na jednym systemie stojącym w jednym pomieszczeniu o określonej akustyce? W mojej ocenie testowanie kabla w różnych systemach nie ma prawa bytu choćby ze względu na inną akustykę pomieszczenia.

• Pokaż nowe odpowiedzi