Skocz do zawartości
IGNORED

Audio Video Show 2022 - Hi-end crème de la crème

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)
7 minut temu, tymek napisał:

Największa porażka to w pokoju Audio Note była, dramat zupełny. Liczyłem, że będzie łał a tam pustka i rozpacz.

jak wszedłem i zrobiłem zdjęcia biednych kolumienek wciśniętych w kąty (zapewne dla namiastki basu)

image.thumb.png.07b559f274d8e8f652d767c59cbae6b1.png

to czym prędzej odstawili je na w miarę optymalną odległość

image.thumb.png.3bf3adf37316047d9fb682c549a08883.png

dźwięk był najgorszy jaki dotąd słyszalem z kolumn AN

9 minut temu, slawek.xm napisał:

a sluchaleś może Mephisto w jakimś systemie?

Gerard ma lepszy dostęp do elektroniki niż w PL ale może u nas się lepiej sprzedają?

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

20 minut temu, slawek.xm napisał:

a sluchaleś może Mephisto w jakimś systemie?

A ty myślisz ze jedyny na Audio Show chodzisz ?

Ja zechce to będę miał jutro w domu na odsłuch, niedawno byl u mnie znajomy i miał w bagażniku Dan D’Agostino, nie mam parcia

Edytowane przez .:Gerard:.
Gość

(Konto usunięte)
7 minut temu, ASURA napisał:

Gerard ma lepszy dostęp do elektroniki niż w PL ale może u nas się lepiej sprzedają?

Gerard w dostępie do najlepszych sprzętów to potęga i nie raz to udowodnił

dlatego pytam o Mephisto bo ja od lat mam w pamięci to co ten wzmak robil z kolumnami

1 minutę temu, .:Gerard:. napisał:

A ty myślisz ze jedyny na Audio Show chodzisz ?

Ja zechce to będę miał jutro w domu na odsłuch, niedawno byl u mnie znajomy i miał w bagażniku Dan D’Agostino, nie mam parcia

a czemu się denerwujesz?

tylko zapytalem czy sluchaleś

• Moderatorzy

Na Narodowym niestety nie byłem ale z tego co posłuchałem w Tulipie moją uwagę zwróciły te kolumny. Wielki basowiec robił świetną robotę i bas był swobodny naturalny i w niczym nie przypominał grania subwooferowej pompki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Ja ostatnio byłem na audio wystawie pod Eindhoven i nowe głośniki od Gryphona zrobiły n mnie dobre wrażenie. Nie wiem czy były na Audio show. Eos2 chyba taka nazwa. Te z dużym basen wyglądaj fajnie. Skuteczność tez pewnie wysoka. Ale nie znam tego głośnika od Cine, jeśli jest podobnie jak voxative to nie dla mnie. Spacjalnie spędziłem ponad godzinę w pokoju voxative i to nie dla mnie, za szczegółowo, za ostro.

Sent from my iPad using Tapatalk Pro

Gość

(Konto usunięte)

cytat z szymonfaber

"jeden Chronosonic XVX + elektronika Gryphona, miałem okazję zapoznać się z tymi kolumnami w innym pomieszczeniu i niebawem jadę posłuchać w kolejnym. Jeden z nielicznych systemów na AVS gdzie była w miarę przyzwoita scena dźwiękowa i lokalizacja instrumentów. Bas grał na 30-40% możliwości, wiem bo mam ten sam moduł basowy w swoich Alexach w domu. Zabrakło mi absolutnej potęgi, którą ten zespół potrafi wytworzyć. Były lepsze i gorsze miejsca odsłuchowe, bardzo dobra dynamika, przejrzystość i napowietrzenie dźwięku. Zabrakło więcej ciepła i nasycenia na średnicy."

zgadzam się z opinia z tym ,ze wg mnie był to wpływ wzmacniacza ktory hamował zapedy glosników, nie bylo w sumie złe bo bas się nie ciągnał i w niezaadoptowanym pomieszczeniu bylo to dobrym posunięciem

image.thumb.png.e209b2d972e84d98762574bca3f009e9.png

image.thumb.png.2d09cedcc38a6951e29ad1ed148fe535.png

14 godzin temu, slawek.xm napisał:

Zabrakło więcej ciepła i nasycenia na średnicy."

To delikatnie powiedziane. To był najdroższy zestaw na wystawie, podobno za 4 miliony złotych, a jakość średnicy i ogólne wrażenie namacalności i obecności brzmienia jak w zwykłym HiFi.

Po takiej prezentacji można dojść do wniosku , że dla firm Wilson i Gryphon  "docelowym targetem" już nie są audiofile .

TUX

Gość

(Konto usunięte)
9 godzin temu, TUX napisał:

To delikatnie powiedziane. To był najdroższy zestaw na wystawie, podobno za 4 miliony złotych, a jakość średnicy i ogólne wrażenie namacalności i obecności brzmienia jak w zwykłym HiFi.

Po takiej prezentacji można dojść do wniosku , że dla firm Wilson i Gryphon  "docelowym targetem" już nie są audiofile .

TUX

Apex wg mnie hamował kolumny, rzeczywiście wg mnie dźwięk nie byl wart tych kilku baniek

poza tym u mnie grają Elipticory i do tego w odgrodzie i jest to zupelnie inna prezentacja niż Wilsona tu nawet nie ma jak zrobić porównania bo to zupelnie inna filozofia konstrukcji

i na pewno nie zamienilbym się na system Chronosonic XVX z Apexem choć Mephisto pewnie sprawdzę u siebie w systemie

Gość

(Konto usunięte)
W dniu 29.10.2022 o 10:54, piano napisał:

jeszcze nie tak źle, pożyjesz 😉

Ja robiłem na kompie taki teścik i głośniczkach kompa, wyszło mi 12 kHz, czyli....Jaja i tyle. Zamiast lepszych głośników, może implanty nam trzeba douszne...

29 minut temu, pantagruel napisał:

Ja robiłem na kompie taki teścik i głośniczkach kompa, wyszło mi 12 kHz, czyli....Jaja i tyle.

Spodziewałeś się, że te głośniczki przeniosą coś wiecej na górze?

12 k to i tak są dobre, a jak z dołem było? Pewnie słyszałeś od 100 Hz...

1 godzinę temu, iro III napisał:

Spodziewałeś się, że te głośniczki przeniosą coś wiecej na górze?

12 k to i tak są dobre, a jak z dołem było? Pewnie słyszałeś od 100 Hz...

Nie do końca racja , znajomi (młodsi ode mnie) na głośnikach od kompa słyszą 19Hz...dołu to racja , nie będzie ale góra tak, fakt że w jakości nie nadającej się do słuchania , ale ciągły sygnał o jednolitej częstotliwości pójdzie . Oczywiście nie jest to metoda z której można wyciągać wnioski 

Edytowane przez carlos med
17 godzin temu, pantagruel napisał:

Zamiast lepszych głośników, może implanty nam trzeba douszne...

starzenie się, to naturalny proces.., ale zabłysnąłem ;-))

nie mam nań wpływu. Próbowałem się już dogadać z zegarem prośbą i groźbą, bez rezultatu.

Mam świadomość, że nadejdzie dzień w którym będę musiał podkulić ogon i porzucić te zabawę w jej obecnym kształcie. 

Trzeba będzie się otrzepać i żyć dalej ... z samą muzyką bez całej tej audio otoczki. 

Skończę na monitorkach z albumem wspomnień z piękną przygodą z audio. 

Póki, co, głowa do góry, lejemy starość i bawimy się 😉 

Edytowane przez piano
4 minuty temu, piano napisał:

nie mam nań wpływu. Próbowałem się już dogadać z zegarem prośbą i groźbą, bez rezultatu.

Mam świadomość, że nadejdzie dzień w którym będę musiał podkulić ogon i porzucić te zabawę w jej obecnym kształcie. 

Trzeba będzie się otrzepać i żyć dalej ... z samą muzyką bez całej tej audio otoczki. 

Póki, co, głowa do góry, lejemy starość i bawimy się 😉 

Pogoda barowa dziś to takie smutasy piszesz, Jakiś łomot wrzuć do systemu to się przebudzisz😀

9 minut temu, piano napisał:

tak jest Kapitanie! 😉

I co za łomot bo dziś za mało kawy we krwi...

Póki, co, głowa do góry, lejemy starość i bawimy się  

Nie poddawaj sie!

Sluchawki to znakomite rozwiazanie problenu „starzenia“.

Wlasnie pisze na ten temat mala (nazwe to zartobliwie ) „prace doktorska“

Za niedlugo opublikuje tutaj wyniki

BTW.

Szukam „beta-tester“ uzywajacych Sluchawki i PC/Mac jako zrodlo, gotowych zainwestowac troche pracy i „wysilku umyslowego“ w przetestowanie troche „odjazdowego“ rozwiazania powyzszej problematyki przy uzyciu DSP (lecacy na PC za friko)

Wreszcie
48 minut temu, piorasz napisał:

Wreszcie

Ukryta Zawartość

ale co wreszcie???

Muzyka sama w sobie zawsze była dla mnie na pierwszym miejscu. Szkoda, ze po 12 latach na AS muszę to udowadniać. 

nawiasem, dostrzegam kontynuację wcześniejszej dyskusji względem zmiany kolumn w domyśle, zmieniam bo nie wiem czego chce

Muzyka zawsze była i jest na czele, a audio, to zabawa i tylko zabawa. Zmieniam, bawię się. Kropka. 

Bez audio mogę żyć, bez muzyki nie bardzo...

Zupełnie niepotrzebnie doszukujesz się w tym co robię braku pomysłu, że nie wiem czego chce. 

Naprawdę sądzisz, że po tylu latach w audio nie wiem czego chcę, jaki jest mój wzorzec dźwięku i jakie graty mogą temu sprostać !? 

Myślę, że wiesz, tylko kręcisz bekę przed czytelnikiem, aby mnie pogonić do lasu. 

, a czytelnik, swój rozum ma i swoje wie. Niech sam oceni. 

Ukryta Zawartość

ale co wreszcie???
Muzyka sama w sobie zawsze była dla mnie na pierwszym miejscu. Szkoda, ze po 12 latach na AS muszę to udowadniać. 
nawiasem, dostrzegam kontynuację wcześniejszej dyskusji względem zmiany kolumn w domyśle, zmieniam bo nie wiem czego chce
Muzyka zawsze była i jest na czele, a audio, to zabawa i tylko zabawa. Zmieniam, bawię się. Kropka. 
Bez audio mogę żyć, bez muzyki nie bardzo...
Zupełnie niepotrzebnie doszukujesz się w tym co robię braku pomysłu, że nie wiem czego chce. 
Naprawdę sądzisz, że po tylu latach w audio nie wiem czego chcę, jaki jest mój wzorzec dźwięku i jakie graty mogą temu sprostać !? 
Myślę, że wiesz, tylko kręcisz bekę przed czytelnikiem, aby mnie pogonić do lasu. 
, a czytelnik, swój rozum ma i swoje wie. Niech sam oceni. 

Zupełnie nie wiesz co na ten temat myślę. Ja się niczego nie doszukuję bo wszystko widać jak na dłoni. Oczywiście nie moja to sprawa bo każdy robi co chce. I nie wtrącał bym się w ogóle w to co Ty robisz gdyby nie to, że jak sam napisałeś muzyka to ważna część Twojego życia. Ja naprawdę w to wierzę bo wielokrotnie to udowodniłeś.
Być może masz zbyt wiele wolnego czasu - tego nie wiem ale ja swój bardzo cenię i większość wolnego czasu spędzam tylko z muzyką.
Dobrze wiesz, że Cię bardzo polubiłem dlatego uważam, że zupełnie nie pasujesz mi do grupy ludzi słuchających sprzętu a nie muzyki. Osobiście uważam to za stratę czasu . Ja jak mnie czasem najdzie to idę posłuchać sprzętu do najbliższego salonu audio. Ty mieszkasz w rejonie, gdzie też masz sporo możliwości.
Oczywiście możesz mnie za mój punkt widzenia znienawidzieć i nie będę miał Ci za złe. W sumie nic mi do tego. Ot poczułem mus żeby Ci to wyznać.
Sorry, że publicznie ale trochę powyższym postem zmusiłeś mnie do tego.
Gość

(Konto usunięte)
W dniu 29.10.2022 o 10:54, piano napisał:

jeszcze nie tak źle, pożyjesz 😉

Ja robiłem na kompie taki teścik i głośniczkach kompa, wyszło mi 12 kHz, czyli....Jaja i tyle. Zamiast lepszych głośników, może implanty nam trzeba douszne...

Teraz zrobiłem test na słuchawkach, nie jakiś super ale też nie badziewiastych zupełnie. Wyszło, że słyszę do 14kHz. Czyli jednak nieco lepiej albo też standard przy szóstym krzyżyku.

Gość

(Konto usunięte)

O, i zrobiłem jeszcze jeden teścik, ale niestety nie mogę wkleić wyniku (można za to go wydrukować) i wyszło, że od 125 hz do około 2 khz słuch mniej więcej liniowy +- 5db za to 4-8khz spada o 15 db. 

No i być może mamy zagadkę z głowy, dlaczego starsi lubią soczystą średnicę, dopaloną, bardziej wyrazistą, młodsi zaś liniową bardziej. Ot, taka naciągana teoria. W każdym razie wg tego testu słuch mam normalny z niewielkim ubytkiem właśnie między 4 a 8 khz.

image.png

2 godziny temu, pantagruel napisał:

O, i zrobiłem jeszcze jeden teścik, ale niestety nie mogę wkleić wyniku (można za to go wydrukować) i wyszło, że od 125 hz do około 2 khz słuch mniej więcej liniowy +- 5db za to 4-8khz spada o 15 db. 

Wkleisz linka do tego testu?

W dniu 30.10.2022 o 13:40, pmcomp napisał:

Jestem fanem JBL, mam JBL ale ... to to to była jedna wielka porażka. Jeszcze nigdy Everesty nie zabrzmiały dobrze na Audio Show. Moje przypuszczenie: "nowe ML" nadaja się na smietnik 🙂 .

Pełna zgoda. Podchodzę poraz kolejny dając szansę JBL z Markiem. I zawsze jest tak samo. Prezentacja Katastrofa

Nie to dobre co jest dobre, tylko co się komu podoba.

31 minut temu, Ajothe napisał:

Mówicie o Everestach, a mi się bardzo podobały classic L100 😋

Brrr. To już lepiej zagrały te mniejsze. 

Edytowane przez Awoz
  • Pokaż nowe odpowiedzi