Skocz do zawartości
IGNORED

Jmlab Mezzo Utopia- proszę o opinie użytkowników.Czy do 18k jest coś lepszego?

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie to jest to ,kolega "szatan" ma możliwość bezpośredniego porównania wielu modeli kolumn i co ważne z różnymi wzmacniaczami lampa-tranzystor nie mówiąc o okablowaniu i źródle .

Godzinę temu, szatan napisał:

Jak dla mnie to xaviany dostały ostre bęcki od mezzo.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

xavian broni się wysokotonowym, góra jest świetna ale to juz wszystko co mi się podobało.

Revelatory to dopiero są matowe i szare, mezzo mają przynajmniej żywiołowości i vigor wpisane w swoją naturę do tego jak się im poda odpowiedni tor lampowy i kable (absolutnie srebra odpadają) to mamy soczyste i angażujące i bardzo uniwersalne granie.

Ostatnio jednak przerobiłem focale na polikevlarze i tam dostajemy dużo więcej kolorów i odcieni w srednicy. Moj ulubiony focal ? ANTEA

20201106_184256_copy_1280x717.jpg

Teraz alcory porównuję z wilsonami i atc scm 50.

20220130_155917_copy_1500x2000_1.jpg

no tak....ale widac czym je pędzisz.

gratulacje.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Miałem parę paczek i moje typy wśród 3 drożnych sporych ale nie gigantycznych konstrukcji - uniwersalnych to mezzo, atc scm 50, jmlab antea i sonusy amati homage.

Jeszcze słyszałem kapitalny dźwięk z art emotion, kef reference 205, living voice i spendor s 100

Do każdej trzeba podejść inaczej z amplifikacją i kablami.

Edytowane przez szatan

Odpowiedź na tytułowe pytanie jest bardzo prosta. Wszystko zależy od gustu słuchacza.

Kable i "amplifikacja" nie mają tu nic do rzeczy, wbrew powszechnemu mniemaniu.

2 hours ago, tomek7776 said:

pędzisz.

To słowo może budzić tylko jedno skojarzenie:

C2H5OH 😄

8 minut temu, bum1234 napisał:

Kable i "amplifikacja"

Jasne, bo przecież każdy wzmacniacz gra tak samo? 

Just now, sly30 said:

Jasne, bo przecież każdy wzmacniacz gra tak samo? 

Na jakiej podstawie tak twierdzisz?

Mają ogromne znaczenie, tak duże, że takich mezzo można słuchać z przyjemnością lub s...ć po 3 sekundach z pokoju. 

10 godzin temu, bum1234 napisał:

Kable i "amplifikacja" nie mają tu nic do rzeczy, wbrew powszechnemu mniemaniu.:

C2H5OH 😄

10 godzin temu, bum1234 napisał:

Odpowiedź na tytułowe pytanie jest bardzo prosta. Wszystko zależy od gustu słuchacza.

Kable i "amplifikacja" nie mają tu nic do rzeczy, wbrew powszechnemu mniemaniu.

To słowo może budzić tylko jedno skojarzenie:

C2H5OH 😄

Niestety,mają bardzo dużo,szczgólnie okablowanie

Teraz, bum1234 napisał:

Niestety wpływ kabelków w większości wypadków jest zerowy. Za to mają niewątpliwy wpływ na wyobraźnię. 

Jest to zatem coś, co nadaje się dla psychologa lub psychiatry 😄

Rozumie ,że kolega neguje wpływ okablowania i to szanuje ,ale proszę innych co mają inne zdanie nie obrażać ,dziękuje .

W dniu 17.11.2022 o 15:46, szwejo napisał:

Kolumny Focal posiadam od 1996r kiedy kupiłem P.S 5.1 ,miałem wiele modeli u siebie widziałem , a raczej słyszałem jak zmieniał się dźwięk w nowszych modelach  ,słuchałem też omawianych tu  Mezzo u moich dwóch znajomych ,moim zdaniem problemem jest beznadziejna zwrotnica , a dokładnie jakoś użytych części jak i okablowania ,same przetworniki są bardzo dobre , Tioxid jest naprawdę bardzo dobry ,przezroczysty można go modelować jak się chce ,wcale nie gra agresywnie chociaż u mnie jest podłączony srebrnym neotech od zwrotnicy do głośników ,w ogóle mam wszędzie srebro i miedź w każdym kablu oprócz zasilającego wzmacniacz ,co mogę powiedzieć to polikevlar jest bardziej barwny ,wibruje ma coś w sobie czego nigdy nie słyszałem na papierze czy Diadram W.

Ukryta Zawartość

Tutaj pełna zgoda polikevlary mają koloryt i faktycznie ten system gra bardzo soczyście, barwnie i z życiem. Antea to najbardziej tłusty jmlab jakiego zrobili i tutaj można dobre srebro zaaplikować. 

Artur w swoich antea ma niezliczoną ilość modyfikacji co pewnie pomogło osiągnąć taki dźwięk. Większe alcory już nie są takie soczyste, grają bardziej wyczynowo - focalowo.

Ukryta Zawartość

@szatan gratuluję możliwości odsłuchu z takim sprzętem tylu kolumn. To jest marzenie większości forumowiczów. Do tego pokój pod audio 🙂

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

38 minut temu, kivlov napisał:

@szatan gratuluję możliwości odsłuchu z takim sprzętem tylu kolumn. To jest marzenie większości forumowiczów. Do tego pokój pod audio 🙂

Dzięki pokój odsłuchowy najpierw mialem 18m teraz 42 i zabawa zaczęła się od nowa. Accordo z Twojej stopki bardzo chętnie bym posłuchał u siebie bo na targach robiły naprawdę dobre wrażenie. Co do xaviana to mialem ogromne oczekiwania ale no nie mogłem z nich wyciągnąć ani dynamiki ani życia no grały matowo i sucho z rewelacyjną górą.

1 minutę temu, bum1234 napisał:

Nie zostawiłeś 😄

Przeczysz sam sobie.

I niech tak zostanie .

13 minut temu, bum1234 napisał:

zgodne ze zdrowym rozsądkiem, fizyką i techniką. A także i  z psychologią

Z niczym nie jest zgodne 😁 już parę razy pisałem wybitnym orłom pomiarowym, że po pierwsze nie mierzymy wielu rzeczy które ogarniamy zmysłami - smak, węch np. A po drugie pomiary sprzętu audio są dalej bardzo niedoskonałe bo całkowicie różnie grające sprzęty audio w pomiarach mają bardzo zbliżone charakterystyki, a umysł ludzki odbiera je zupełnie inaczej... Nie u wszystkich oczywiście 🤪

Post in thread 'Topping A90 Headphone Amplifier Review'

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez marcinmarcin

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

1 minutę temu, bum1234 napisał:

Jest to wystarczające, by dowieść,

Nic nie jest wystarczające bo finalnie to słuchasz uchem a nie miernikiem, ale wystarczająco dobrze udowodniłeś że się potrafisz wpitolić w wątek w którym nie masz totalnie nic do powiedzenia i zaspamowac go do obrzydzenia.

Za co powinien być banan natychmiastowy, przynajmniej na jakiś czas... 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

19 minut temu, marcinmarcin napisał:

Z niczym nie jest zgodne 😁 już parę razy pisałem wybitnym orłom pomiarowym, że po pierwsze nie mierzymy wielu rzeczy które ogarniamy zmysłami - smak, węch np. A po drugie pomiary sprzętu audio są dalej bardzo niedoskonałe bo całkowicie różnie grające sprzęty audio w pomiarach mają bardzo zbliżone charakterystyki, a umysł ludzki odbiera je zupełnie inaczej... Nie u wszystkich oczywiście 🤪

Post in thread 'Topping A90 Headphone Amplifier Review'

Ukryta Zawartość

Marcin, pomiary są doskonale i właśnie pokazuja w sporej mierze dlaczego cos gra lub nie. Ludzkie ucho lubi druga i trzecią harmoniczna. 

Popatrz sobie na harmoniczne w a90 vs Rupert Neve RNHP z linku, który podales:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jestem zdziwiony, że nie mogłeś wyciągnąć dobrego brzmienia z Xavianów. Tam jest specjlanie dodany średniak od SS, aby czarować. Może nie zgrało się z resztą toru. Kiedyś miałem te kolumny w 18m2 i było na ten czas dla mnie bardzo dobrze, ale jak usłyszałem te kolumny w 30m2 to już inny wymiar, dopiero zaczęły grać. Napędzałem te XN360 lampami VTL MB 185 Series 2 Monoblock.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Może pokój był za maly, też nie mogłem się nadziwić, że nie chcą grać bo miałem wielkie oczekiwania i generalnie chciałbym jeszcze raz sie z nimi zmierzyć. Nie wiem dlaczego ale w domu nie mogę się dogadać ze scan speakami jak są na środku nawet w wilsonach maxx brakuje mi różnorodności i życia w tych przetwornikach zdecydowanie wolę atc lub polikevlar focala. Co ciekawe goscinnie i na prezentacjach podobają mi się paczki oparte o przetworniki SS - np. wilson czy Serbliny.

W domu podobały mi się tylko living voice (chyba to SS ale wygląda jak stara Vifa w snell) oraz tanie avance epsilon na kevlarowym scanie.

Na monobloki vtl mam smak wielki.

W dniu 6.11.2022 o 11:41, Saper91 napisał:

Proszę osoby, które mają, bądz miały kolumny Mezzo utopia. Jeżeli zamieniłeś, to na co i jakoe przyniosło to zmiany? Pozdrawiam

Powtarzam Ci poraz n-ty abyś załadował swój wzmacniacz i DAC do auta i przyjechał do mnie. Posłuchasz u mnie z triodą SE 845, a potem ze swoim wzmacniaczem i będziesz miał swoje zdanie. 

Wiem, że to jakieś wyrzeczenie, ale czym jest jeden dzień w plecy aczkolwiek miło spędzony vs władowanie 20k w ciemno w kolumny, które mogę Ci totalnie nie podejść. Z Mezzo jest to i tak może małe ryzyko, bo są odsprzedawalne od ręki w razie W, ale i tak po co ryzykować. 

Co do Mezzo samych w sobie to jestem sobie spokojnie w stanie wyobrazić, że się komuś totalnie nie podobało jak grały, bo są wyjątkowo kapryśne. Samo ustawienie ich wymaga dużej precyzji i cierpliwości w szukaniu idealnego miejsca, o okablowaniu i reszcie toru nawet nie wspominam, bo kolumny te są szkłem powiększającym dla każdego, najmniejszego elementu w nim się znajdującego. 

Dla mnie ta przezroczystość to zaleta i świadczy o wysokiej klasie kolumn, bo oznacza, że nie narzucają swojego charakteru. Niestety oznacza to, że trzeba je odpowiednio wymodelować pozostałymi elementami, a to już żmudna i niełatwa droga do sukcesu. 

Można więc kupić od razu kolumny grające jak chcemy, barwnie i przyjemnie, ale zazwyczaj będą zawsze grały swoim charakterem i w nikłym stopniu różnicowały utwory. 

Oczywiście to nie jest reguła i są od niej zapewne wyjątki, a ja nie słuchałem nawet niewielkiego procenta kolumn dostępnych na rynku, więc to tylko moja teoria. 

Osobiście jeśli miałbym zamienić Mezzo na coś innego to właśnie na Antea, ale znów szkoda mi poświęcić przestrzenności i 3d,które uważam, że Mezzo mają lepsze. I tak sobie stoję w rozkroku pomiedzy tym co mam, a co mieć bym chciał. 

I taki jeszcze apel na koniec do administracji, który wiem, że niestety pozostanie wołaniem na puszczy. Zróbcie proszę coś z tymi wysrywami bumka, bo zabija kolejny ciekawy wątek jak zrobił to z wieloma innymi i całym tym forum. Nie zagląda tu już wiele osób, które mogłyby coś ciekawego dodać właśnie z powodu takich ancymonów jak on. 

Bardzo ciekawa propozycja - mieć okazję posłuchać kolumn w dobrym towarzystwie i jeszcze porównanie wzmacniaczy to już zbyt wiele 😄 Faktycznie Focale można kupować w ciemno, bo jak widać jestem ich fanem od lat i mam całe kino zbudowane na Focalach - inna seria. Jak się nie spodoba Mezzo Utopia to można sprzedać dalej. Chyba ostatnio był sprzedany chyba własnie Mezzo i drugiego dnia nowe ogłoszenie - być może nie pasowały, albo zwyczajnie inna osoba postanowiła zmienić na coś innego.

@szatan Wilsony tylko słuchałem na AS więc nie będę się wypowiadać, ale ogólnie wszystkie kolumny na SS Revelatorach to brzmienie jak dla mnie bardzo atrakcyjne w każdym paśmie. Co do VTL - to dużo ich nie ma na rynku, ale bardziej odpowiadają odsłuchów w mojej ocenie monobloki Pana Waldemara na lampach GM70.

Nie zaśmiecać mi mojego wątku bzdurami o wpływie kabli i pomiarach. Chcesz to założ sobie swój wątek i męcz innych. Albo nie zakładaj i słuchaj dalej na kabelkach z Castoramy.

16 minut temu, Arek80 napisał:

Powtarzam Ci poraz n-ty abyś załadował swój wzmacniacz i DAC do auta i przyjechał do mnie. Posłuchasz u mnie z triodą SE 845, a potem ze swoim wzmacniaczem i będziesz miał swoje zdanie. 

Wiem, że to jakieś wyrzeczenie, ale czym jest jeden dzień w plecy aczkolwiek miło spędzony vs władowanie 20k w ciemno w kolumny, które mogę Ci totalnie nie podejść. Z Mezzo jest to i tak może małe ryzyko, bo są odsprzedawalne od ręki w razie W, ale i tak po co ryzykować. 

Co do Mezzo samych w sobie to jestem sobie spokojnie w stanie wyobrazić, że się komuś totalnie nie podobało jak grały, bo są wyjątkowo kapryśne. Samo ustawienie ich wymaga dużej precyzji i cierpliwości w szukaniu idealnego miejsca, o okablowaniu i reszcie toru nawet nie wspominam, bo kolumny te są szkłem powiększającym dla każdego, najmniejszego elementu w nim się znajdującego. 

Dla mnie ta przezroczystość to zaleta i świadczy o wysokiej klasie kolumn, bo oznacza, że nie narzucają swojego charakteru. Niestety oznacza to, że trzeba je odpowiednio wymodelować pozostałymi elementami, a to już żmudna i niełatwa droga do sukcesu. 

Można więc kupić od razu kolumny grające jak chcemy, barwnie i przyjemnie, ale zazwyczaj będą zawsze grały swoim charakterem i w nikłym stopniu różnicowały utwory. 

Oczywiście to nie jest reguła i są od niej zapewne wyjątki, a ja nie słuchałem nawet niewielkiego procenta kolumn dostępnych na rynku, więc to tylko moja teoria. 

Osobiście jeśli miałbym zamienić Mezzo na coś innego to właśnie na Antea, ale znów szkoda mi poświęcić przestrzenności i 3d,które uważam, że Mezzo mają lepsze. I tak sobie stoję w rozkroku pomiedzy tym co mam, a co mieć bym chciał. 

I taki jeszcze apel na koniec do administracji, który wiem, że niestety pozostanie wołaniem na puszczy. Zróbcie proszę coś z tymi wysrywami bumka, bo zabija kolejny ciekawy wątek jak zrobił to z wieloma innymi i całym tym forum. Nie zagląda tu już wiele osób, które mogłyby coś ciekawego dodać właśnie z powodu takich ancymonów jak on. 

Też to powtarzam Piotrkowi aby się przejechał, posłuchał nie dość, że spędzi miło czas ,posłucha innego sprzętu itd, wreszcie usłyszy jak grają  Mezzo i  czy to jest jego granie .

1 minutę temu, szwejo napisał:

Też to powtarzam Piotrkowi aby się przejechał, posłuchał nie dość, że spędzi miło czas ,posłucha innego sprzętu itd, wreszcie usłyszy jak grają  Mezzo i  czy to jest jego granie .

Wiem, ale to nie jest łatwe wyrwać sie z Gdyni do Szczecina, przy dwojce małych dzieci. Jak mówię żonie o odsłuchach w Szczecinie to nie chcij widziec jej miny.

@Saper91skąd ja to znam 🙂 i doskonale rozumiem, więc pozostaje Ci także świetna zabawa, a mianowicie "randka w ciemno". Ma to swój urok, a do tego z  dozą niepewności i być może (wielce prawdopodobne) będzie niesamowite zadowolenie.

Jak skończą wreszcie obwodnice będzie łatwiej się wybrać na Szczecin.

Edytowane przez kivlov

47 minut temu, Saper91 napisał:

Wiem, ale to nie jest łatwe wyrwać sie z Gdyni do Szczecina, przy dwojce małych dzieci. Jak mówię żonie o odsłuchach w Szczecinie to nie chcij widziec jej miny.

też mam dwójeczkę, mam doświadczenie. mogę się zaopiekować, żoną też ;-)))

a na serio, jedź, nie masz wyjścia. Jak co, mogę potowarzyszyć. Stare powiadają, ze we dwoje raźniej 😉

Gość

(Konto usunięte)
5 minut temu, piano napisał:

mam doświadczenie. mogę się zaopiekować, żoną też ;-)))

uważaj , bo jak Twoja opieka się spodoba to może być to Twoje zajęcie na stałe 🙂

Gdyby nie tyle rożnych pasji i kochana rodzina (brak czasu) dojechałbym do Gdyni i byśmy mogli w trójkę jechać 🙂

24 minuty temu, slawek.xm napisał:

uważaj , bo jak Twoja opieka się spodoba to może być to Twoje zajęcie na stałe 🙂

Ale się kolegom żarciki wyostrzyly 🙂

Chwila humoru wskazana, ale na serio, warto samemu rzucić uchem. Osobiście, w podobnych sytuacjach, uważam odsłuch za obowiązek. Poza tym, większość takich spotkań mile wspominam, a i można się czego nauczyć. 

ps. ja bym w drodze powrotnej do sztana zapukał 😉

Edytowane przez piano
  • Pokaż nowe odpowiedzi