Skocz do zawartości
IGNORED

Wilk Audio Project - uwaga

Rekomendowane odpowiedzi

Tak się zastanawiam dlaczego mnie to wszystko nie dziwi.
Takich kwiatków wśród rodzimych producentów jest przecież całe mnóstwo.
IMO, krajową branżę audio nie dopuszczać na długość kija. I to się sprawdza.
Bo żyć trzeba umieć. Mało pracy i dużo kasy - oczywiście adekwatnie. Znam cale mnóstwo takich firm w każdej branży.
18 minut temu, Krzych 2 napisał:

Nie dosłownie, ale skoro reaktywuje dokonania Tonsilu i podaje niejako na nowo. To nie jest nic złego, to historia, lata dokonań lepszych lub gorszych, ale jednak. Gorszych bo Altusy, a lepszych chocby ZGC60 mogących stać bez wstydu przy sredniej półce produktów z Zachodu. To choćby naprawde dobre słuchawki SD426.

Stary, nie bądź naiwny, on to robi bo te głośniki kosztuja grosze w porownaniu do dobrych marek. Tak więc trzepie na tym ekstra hajs jakby

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

4 minuty temu, Mikelas76 napisał:

Stary, nie bądź naiwny, on to robi bo te głośniki kosztuja grosze w porownaniu do dobrych marek. Tak więc trzepie na tym ekstra hajs jakby

No nie wiem. Weź pod uwage, ze kazdy głosnik wymaga regeneracji, wymiany membran, zawieszeń, w skrajnym wypadku byc może ponownego magnesowania ( chociaż wątpię żeby to robili).

1 minutę temu, Krzych 2 napisał:

No nie wiem. Weź pod uwage, ze kazdy głosnik wymaga regeneracji, wymiany membran, zawieszeń, w skrajnym wypadku byc może ponownego magnesowania ( chociaż wątpię żeby to robili).

Ile kosztują te stare gnioty? Za 60-100zl wyciągniesz sztukę. Ile dałbyś za regenerację czy modyfikacje? Dwie stówki? Trzy stówki? To chyba max, tak więc za 400zl z przesylka dostajesz stary głośnik bez gwarancji. Chciałbyś paczki na takich gniotach? 

A za te słynne ostatnio kolumny Wilczek wola. sobie koło 40 tysi. Blokuje komentarze i negatywy na YouTubie aby nie stracić naiwnych kupujących. Może trzeba by to nagłośnić tak w ramach uczciwości co? 

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

Właśnie takie diy powinno się charakteryzować lepszymi komponentami względem produkcji seryjnej za mniejszą kasę....a tu jest na odwrót..I ktoś to kupuje?! 

2 godziny temu, Krzych 2 napisał:

Ogólnie podoba mi sie to takie patriotyczne.

I tu jest całe clou problemu.

Bo na tej właśnie "patriotyczności" jadą takie krajowe zakały branży audio. A ciemny lud to kupuje bo mu ktoś w telewizorze nastukał że "dobre bo polskie".

Wiele czasu musi upłynąć i wiele musi się zmienić by można było wejść do sklepu i bez żadnych obaw kupić jakieś krajowe urządzenie audio a potem bez wstydu postawić to na stoliku obok czegoś co ma od dawna ustaloną renomę.

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

4 minuty temu, Ajothe napisał:

Właśnie takie diy powinno się charakteryzować lepszymi komponentami względem produkcji seryjnej za mniejszą kasę....a tu jest na odwrót..I ktoś to kupuje?! 

Powinno być jak piszesz. A jednak jest odwrotnie i gosc bije kasę na naiwnych. Ma gadkę to fakt, ale jak sie wsłuchać w jego wypowiedzi to u niego WSZYSTKO gra detalicznie i neutralnie, muzykalnie i bla bla bla. 

Szczególnie na tych modyfikowanych (być może) tonsilach. 🤮🤮🤮

18 godzin temu, #Szakovsky napisał:

Do tego Wilk usuwa wszystkie niepochlebne komentarze na FB czy YT. A pod filmem RS na którym się ukazały te wspaniałe twory, Reduktor również kasuje co może, absolutnie wszystko nazywając hejtem i odpowiadając w maksymalnie gburowaty sposób. 

Masę postów usunął gdzie nie było żadnego hejtu w jego stronę . Niewygodne pytania miał😉

17 minut temu, Mikelas76 napisał:

Chciałbyś paczki na takich gniotach? 

Na GDM18/80 jako średni i reszcie ale już zachodniej tak. Ten GDM jest wyjatkowy z produktów Tonsilu. Wiem sluchałem takiego zestawu DIY i naprawde nie musi sie wstydzić

Edytowane przez Krzych 2

Wiele czasu musi upłynąć i wiele musi się zmienić by można było wejść do sklepu i bez żadnych obaw kupić jakieś krajowe urządzenie audio a potem bez wstydu postawić to na stoliku obok czegoś co ma od dawna ustaloną renomę.

Skąd ja to znam.... Ano z rozmów z właścicielami dobrze prosperujących salonów. Święta prawda.. Powiem nawet więcej cytując jednego z właścicieli takich salonów: "Nigdy więcej z tą firmą nie chce mieć do czynienia..." (Akurat nie o Wilk chodzi a o inne dwie polskie firmy).

Nie traktujcie moich wpisów jako apoteozy starych czasów, ale nie mozemy też calkiem przekreślić dokonań dawnych czasów i historii. Bo nam nic nie zostanie, tożsamosc jest potrzebna. Problemy z historią ma np Ukraina i za bardzo nie ma do czego sie odwołać.

Była firma Tonsil była. Byla jaka była , dlaczego ma lądować w smietniku. Bo była gorsza od najlepszych, no to była, ale była nasza.

15 minut temu, Krzych 2 napisał:

Nie traktujcie moich wpisów jako apoteozy starych czasów, ale nie mozemy też calkiem przekreślić dokonań dawnych czasów i historii. Bo nam nic nie zostanie, tożsamosc jest potrzebna. Problemy z historią ma np Ukraina i za bardzo nie ma do czego sie odwołać.

Była firma Tonsil była. Byla jaka była , dlaczego ma lądować w smietniku. Bo była gorsza od najlepszych, no to była, ale była nasza.

Czy ty się słyszysz, człowieku?

BTW. Za Syrenką czy Polonezem też tęsknisz?

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

nie wszystko co polskiej produkcji jest gorsze od zachodniej konkurencji,na ten przykład widziałem kolumny Pylona w salonie audio w Oslo....

o tonsilu to już na tym forum napisano wszystko....ciszej nad tą trumną....

Była....
W 80 latach w niemieckim magazynie audio przeczytałem ranking kolumn... Nasze Altusy wylądowały na ponad 100 miejscu. Ale "były nasze"... W dodatku plan był wykonany w 150% jak głosiła ówczesna propaganda. Chyba sobie jaja robisz.

Udało mi się "wywołać" właściciela Wilk-Audio do tablicy. 
Odpisał mi w ten sposób jak na poniższym obrazku.

Zaproponowałem by nagrał odcinek, w którym pokaże przynajmniej część swojego "parku pomiarowego" i omówi krok po kroku metody jakie stosuje przy pomiarach kolumn głośnikowych. 
Niestety na kolejną odpowiedź już się nie doczekałem ponieważ właściciel zaznaczył, że " więcej nie ma zamiaru się wypowiadać". 

Przepraszam ale to wygląda tak, że zebrał standardowe zwroty nt. pomiarów używane przez DIY-owców, ułożył z tego wypowiedź, w którą sprytnie wlepił wzmiankę o 25 letnim doświadczeniu po czym zakończył dyskusję i niech się dzieje co chce. 
Jeżeli nagra taki odcinek jaki mu zaproponowałem, będzie on wiarygodny i będzie mówił na tyle z sensem, że będzie można wywnioskować iż to co robi jest robione zgodnie ze sztuką i przede wszystkim wie co robi, wtedy mogę go nawet przeprosić. 

Póki co jego praca śmierdzi mi partyzantką za duże pieniądze i to mi się nie podoba. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez robert19091990
  • Moderatorzy

Miernoty i naciągaczy trzeba piętnować gdyż inaczej dobre rodzime marki i firmy nie będą mogły przebić się przez ten syf pływający po powierzchni rynku nie tylko audio. Popieranie byle czego tylko dlatego, że jest polskie to tak naprawdę niedźwiedzia przysługa.

8 minut temu, rochu napisał:

Za Syrenką czy Polonezem też tęsknisz?

Ludzie najczęściej tęsknią za młodością i pewne rzeczy im ją przypominają nawet jeśli to słabe było.

3 minuty temu, szpotek73 napisał:

fiat 125p po renowacji kosztuje nawet 50tys.

Patrz wyżej i dlatego są w stanie zapłacić za to tyle pieniędzy. Nie płacą za fiata tylko za to, że mogą z powrotem poczuć się młodzi, cofnąć czas.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

9 minut temu, rochu napisał:

Czy ty się słyszysz, człowieku?

BTW. Za Syrenką czy Polonezem też tęsknisz?

A w zyciu! Tylko na śmietniku nie powinny lądować i tyle i tylko dlatego , ze sa gorsze. Jesli jest ktos kto to montuje , reanimuje stare zestawy to jest trochę jak archeolog próbujący ocalić i dobrze. Oczywiście oddzielam to od kwestii ile za to bierze. Sam klientem restaurującym Altusy w Wilk Audio na pewno nie będę bo to oczywiste Altusy to gówno, ale to historia, a historii na smietnik sie nie wyrzuca i tyle

2 godziny temu, Krzych 2 napisał:

Wszystko oki, ale tu chodzi o kontekst. Audio juz ze sredniej pólki to juz sa kwoty znaczne w związku z tym produkowane mało lub w ogóle nie seryjnie stąd ceny rosnące wykładniczo. Panowie nie zmienimy tego tak było  jest i będzie. Obowiązuje jednak pewna estetyka i porządek. No dobrze czepiamy się Wilk audio, a Lampizator? No i cóż z tego. Klienci są, firmy istnieją i niech są.

Ale wspinanie się po "garbach" innych to już chyba nie jest za bardzo w porządku? 

?👈

Teraz, rafal735r napisał:

Ale wspinanie się po "garbach" innych to już chyba nie jest za bardzo w porządku? 

No nie jest. Polska cecha narodowa.

16 minut temu, szpotek73 napisał:

nie wszystko co polskiej produkcji jest gorsze od zachodniej konkurencji,na ten przykład widziałem kolumny Pylona w salonie audio w Oslo....

Pylon to już jest klasa światowa, robią kolumny również bardzo dobre z wysokiej półki. Ale jakoś przeciwnicy polskich marek skrupulatnie ją omijają, bo nie wpisuje się w ich "standardy", bo wszystko co polskie to musi być wujowe. 

(Akurat post bez związku z Wilkiem, znaczy Cziłałą.) 

?👈

A jest tu jakiś uzytkownik produktów Wilk Audio? Niech sie wypowie. Akurat znam jednoosobowa manufakturę FatherPio - był taki forumowicz zresztą, wypisal się z wszelkich grup dyskusyjnych, a jego wyroby sa akurat bardzo dobre i nie kasuje takich kwot za robote, chociaz tanio tez nie jest. No i wyżej wymieniony prosperuje calkiem nieźle, nie narzeka na brak zleceń. Twierdzi nawet, ze jest zawalony robotą.

17 minut temu, Seyv napisał:

Ludzie najczęściej tęsknią za młodością i pewne rzeczy im ją przypominają nawet jeśli to słabe było

Dokładnie

Pylon to już jest klasa światowa, robią kolumny również bardzo dobre z wysokiej półki. Ale jakoś przeciwnicy polskich marek [..]

Pylon to jednak inna bajka. Nie mieszaj z garażowymi produkcjami i ze starymi Altusami.

W ramach ciekawostki zrobiłem zwrotnicę ala wilk. 

Zgrabowałem dosłownie te same pomiary i zrobiłem +- takie same pocięcie. 

Zajęło mi to 15-20 minut, ale niestety wyszło mi lepiej niż wilkowi, a jakbym poświęcił kolejne 5 min to by się udało z jeden filtr zaoszczędzić na wooferze. 

Udostępniam schemat za darmo, bo do niczego i tak się nie nadaje ze względu na samą Wilkową metodologię. 

15-20min roboty aby zrobić lepiej xD 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, Mikelas76 napisał:

Byles? Słyszałeś? 

Jak nie to nie wypowiadaj się w temacie. 

Wystarczy, że słyszałem BMNy i czytałem twoje achy i ochy nad tym gniotem konstrukcyjnym żeby wyrobić sobie opinię na temat jak "nieopomiarowana" konstrukcja może zagrać. Niestety może i nawet patrząc na twoje zachwyty BMNami, które są projektowane na ucho, bez pomiarów czy niezbędnych obliczeń niektórym się podoba. 

Twoja krytyka jest dla mnie niezrozumiała. Jedziesz po Wilku i wychwalasz pana Bogdana, który żadnych pomiarów nie robi, a przynajmniej nie chwali się nigdzie. Efektywność kolumn też zawyża ale to inny temat jest. 

2 godziny temu, micwoj napisał:

To też podpada pod UOKiK 

Sporo tych rozbieżności i producentów 😉 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

30 minut temu, MariuszZ. napisał:

Wystarczy, że słyszałem BMNy i czytałem twoje achy i ochy nad tym gniotem konstrukcyjnym żeby wyrobić sobie opinię na temat jak "nieopomiarowana" konstrukcja może zagrać. Niestety może i nawet patrząc na twoje zachwyty BMNami, które są projektowane na ucho, bez pomiarów czy niezbędnych obliczeń niektórym się podoba. 

Twoja krytyka jest dla mnie niezrozumiała. Jedziesz po Wilku i wychwalasz pana Bogdana, który żadnych pomiarów nie robi, a przynajmniej nie chwali się nigdzie. Efektywność kolumn też zawyża ale to inny temat jest.

No to zapraszam do siebie i posłuchasz tych gniotów. 

Ja sobie z Umikiem ustawiłem tak kolumny ze mam świetny wyrównany dzwiek, może Tobie się ta sztuka nie udał, nie wiem, nie moja sprawa. 

A jak Ty gloryfikujesz paczki Wilczka klepane na starych glosnikach z altusa, no to  nie mam już nic do powiedzenia. Widziales film wilczak ze strojenia BMNow? Słyszałeś dzwiek po strojeniu? podbity bas obcięta góra i spłaszczoną srednica?  To jest fachowiec??? 

Ochy i achy są nad wsp. ceny do jakości tych obsmianych także przez Ciebie BMNow. 

pozdrawiam

1 godzinę temu, piorasz napisał:

Pylon to jednak inna bajka. Nie mieszaj z garażowymi produkcjami i ze starymi Altusami.

Są garazowe konkurujące z Pylonem. Ale trzeba ich mieszać z kałem, bo tak jest cool. Pewnie Pylon czy inne B&W jak zaczynali to grali odrazu z grubej rury. 

Był sobie gość i poszedł do Banku. Poproszę 300 milionów, chce se zrobić firmę i nazwę ja Harberth. Oczywiście, proszę. Tutaj są pieniądze. Powodzenia. Dziękuję. 

?👈

Są garazowe konkurujące z Pylonem. Ale trzeba ich mieszać z kałem, bo tak jest cool. Pewnie Pylon czy inne B&W jak zaczynali to grali odrazu z grubej rury. 
Był sobie gość i poszedł do Banku. Poproszę 300 milionów, chce se zrobić firmę i nazwę ja Harberth. Oczywiście, proszę. Tutaj są pieniądze. Powodzenia. Dziękuję. 
Ok. Jak chcesz to bądź testerem i kupuj twoja sprawa. Ja się już wyleczyłem.
  • Pokaż nowe odpowiedzi