Skocz do zawartości
IGNORED

Kochamy streaming, ale....

Rekomendowane odpowiedzi

32 minuty temu, rochu napisał:

A to nie był ten koncert Dylana, gdzie przed wejściem na scenę pokazano mu okładkę bootlega z jego koncertu?

Koncertu, który właśnie miał zaraz zagrać tego wieczoru, a sama płyta miała się ukazać w sklepach nazajutrz z rana.

Mniej więcej tak. Ten bootleg z Albert Hall tak naprawdę pochodził z koncertu z Manchesteru z tej samej trasy, zagranego dziesięć dni wcześniej. Dlatego nazwa „Albert Hall” jest w cudzysłowiu na wersji oficjalnej płyty z 1998. Koncert w londyńskim Albert Hall był zagrany na zakończenie trasy po UK w 1966 więc bootlegerzy uznali, że to lepsza historia niż publikacja jakiegoś tam koncertu w Manchesterze. Przez lata, w czasach przed internetem, ludzie się spierali skąd tak naprawdę jest ten koncert. Wtedy to było nie do sprawdzenia.

Prawdziwy koncert z Albert Hall też został nagrany i ukazał się w 2016 jako „The Real Royal Albert Hall 1966 Concert”. Być może przed nim ktoś pokazał Dylanowi bootleg z wcześniejszego koncertu w Manchesterze pod nazwą „Albert Hall”. Mogło tak być, a być może to tylko część legendy. Też nie do sprawdzenia.

Edytowane przez Drizzt

This ain't no party, this ain't no disco • This ain't no fooling around • No time for dancing, or lovey dovey • I ain't got time for that now

5 godzin temu, Klimkr napisał:

A jak puszczasz Apple Music?

Na moim Macbook Air z MacOS 12.6 miałem podłączony DAC przez USB i zawsze Air wysyłał sygnał o parametrach ustawionych w "Konfiguratorze MIDI Audio", czyli np. zawsze robił upsampling do 192 kHz. Wprawdzie tego nie słyszałem, ale inne programy np. Amazon same jakoś zmieniały częstotliwość. Może w MAC OS 12.7 to poprawili?

Na iPadzie Apple Music prawidłowo wysyłał sygnał. Na Mac'u próbowałem programu LosslessSwitcher, ale gapless trochę szwankowalo.

Streamer SOtM sMS-200 Neo dzięki opcji Shairport łączy się po AirPlay z urządzeniami Apple. Widoczny jest w Apple Music który coraz bardziej mi się podoba.

Ponieważ mój DAC (po prawej stronie) posiada tylko i wyłącznie wejście coaxialne a w streamerze (po lewej) jest tylko gniazdo USB więc zakupiłem konwerter Musical Fidelity V-Link 192 (w środku) który dziś podłączyłem i jestem bardzo usatysfakcjonowany brzmieniem. Dźwięk jest świetnie dociążony, dynamiczny a góra jest delikatna ale pięknie wykończona.  

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Tal

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

2 godziny temu, przmor napisał:

@Piopio mógłbyś sprawdzić czy w którymś z serwisów do których masz dostęp jest płyta Patricia Barber "Modern Cool"? Ja ma tylko Tidal i tam jej nie ma. Post bez złośliwości czy chęci udowodnienia czegokolwiek, po prostu moja ciekawość.

11 minut temu, Tal napisał:

Streamer SOtM sMS-200 Neo dzięki opcji Shairport łączy się po AirPlay z urządzeniami Apple. Widoczny jest w Apple Music który coraz bardziej mi się podoba.

Ponieważ mój DAC (po prawej stronie) posiada tylko i wyłącznie wejście coaxialne a w streamerze (po lewej) jest tylko gniazdo USB więc zakupiłem konwerter Musical Fidelity V-Link 192 (w środku) który dziś podłączyłem i jestem bardzo usatysfakcjonowany brzmieniem. Dźwięk jest świetnie dociążony, dynamiczny a góra jest delikatna ale pięknie wykończona.  

Ukryta Zawartość

Nie żebym Cię krytykował, jednakże czy nie sądzisz, że to nieco skomplikowany sposób na odtwarzania muzyki? 😉🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez rochu

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

19 minut temu, Tal napisał:

Streamer SOtM sMS-200 Neo dzięki opcji Shairport łączy się po AirPlay z urządzeniami Apple.

Czyli - nie chcę Cię martwić - streamer za ponad 4000 (doposażony w konwerter niegdyś za ok 800), streamuje dźwięk mocno skompresowany AAC, jak pisałem wyżej, bo innego Apple Music przez AirPlay nie umie. Ale podobno lepszy niż MP3...  Nie, no da się słuchać, też próbowałem, ale kompresja stratna jednak - jak by się nie zachwycać algorytmami - jest kompresją stratną, coś musi bezpowrotnie wyciąć, zredukować, spłaszczyć. Sam ten fakt (zwłaszcza wobec wiedzy, że wycinać nie musi, bo Apple stworzył swój protokół jako bezstratny i woła o pomstę do nieba, że we własnej aplikacji służącej tylko do muzyki tego faktu nie uwzględnia) budzi mój opór.

17 minut temu, rochu napisał:

Nie żebym Cię krytykował, jednakże czy nie sądzisz, że to nieco skomplikowany sposób na odtwarzana muzyki? 😉🙂

Zgadzam się, jest to trochę pogmatwane i spowodowane jest to tym że w tym awaryjnym DACu mam tylko coaxial ☹️

Również jestem przekonania że proste koncepcje są najbardziej praktyczne i zupełnie wystarczające 😉 dlatego w przyszłości nastąpi zakup DACa z klasycznym USB który połączę z streamerem i na tym koniec 🙂

Edytowane przez Tal

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

5 minut temu, Tal napisał:

Zgadzam się, jest to trochę pogmatwane i spowodowane jest to tym że w tym awaryjnym DACu mam tylko coaxial ☹️

Również jestem przekonania że proste koncepcje są najbardziej praktyczne i zupełnie wystarczające 😉 dlatego w przyszłości nastąpi zakup DACa z klasycznym USB który połączę z streamerem i na tym koniec 🙂

Spróbuj podłączyć na próbę ten konwerter USB-coax wprost do Mac'a lub iPada/iPhona i posłuchaj czy słyszysz różnicę między Airplay a Lossless Hires.

Na Macu wystarczy w tym MIDI zmienić wyjście i ustawić (maksymalną dla DAC'a) częstotliwość. W iPadzie potrzebny jest odpowiedni kabel/przejściówka na USB.

19 minut temu, MacP napisał:

Czyli - nie chcę Cię martwić - streamer za ponad 4000 (doposażony w konwerter niegdyś za ok 800), streamuje dźwięk mocno skompresowany AAC, jak pisałem wyżej, bo innego Apple Music przez AirPlay nie umie. Ale podobno lepszy niż MP3...  Nie, no da się słuchać, też próbowałem, ale kompresja stratna jednak - jak by się nie zachwycać algorytmami - jest kompresją stratną, coś musi bezpowrotnie wyciąć, zredukować, spłaszczyć. Sam ten fakt (zwłaszcza wobec wiedzy, że wycinać nie musi, bo Apple stworzył swój protokół jako bezstratny i woła o pomstę do nieba, że we własnej aplikacji służącej tylko do muzyki tego faktu nie uwzględnia) budzi mój opór.

Każdy serwis ma wady, trzeba więc ocenić które są dla nas do zaakceptowania i się z nimi pogodzić. W moim przypadku zostało combo Apple Music i Tidal. Jak pojawi się coś lepszego to zmienię bez sentymentów.

Apple Music - tylko AAC przez AirPlay, nie polecałbym tego serwisu nikomu kto nie korzysta ze sprzętu Apple bo tam działa to najlepiej

Deezer - brak Connect, serwis chyba lata świetności ma już za sobą

Qobuz - brak Connect, niedostępny oficjalnie w Polsce, więc trzeba kombinować (mi się nie chce)

Spotify - tylko OGG, nie wiadomo czy i kiedy będzie dostępna przynajmniej jakość CD

Tidal - MQA, chyba największy bałagan w bibliotekach

Amazona w sumie nie znam, ale wiedząc skądinąd jak funkcjonuje ta firma to nie chce mi się sprawdzać.

This ain't no party, this ain't no disco • This ain't no fooling around • No time for dancing, or lovey dovey • I ain't got time for that now

4 minuty temu, Drizzt napisał:

Każdy serwis ma wady, trzeba więc ocenić które są dla nas do zaakceptowania i się z nimi pogodzić. W moim przypadku zostało combo Apple Music i Tidal. Jak pojawi się coś lepszego to zmienię bez sentymentów.

Apple Music - tylko AAC przez AirPlay, nie polecałbym tego serwisu nikomu kto nie korzysta ze sprzętu Apple bo tam działa to najlepiej

Qobuz - brak Connect, niedostępny oficjalnie w Polsce, więc trzeba kombinować (mi się nie chce)

Spotify - tylko OGG, nie wiadomo czy i kiedy będzie dostępna przynajmniej jakość CD

Tidal - MQA, chyba największy bałagan w bibliotekach

Amazona w sumie nie znam, ale wiedząc skądinąd jak funkcjonuje ta firma to nie chce mi się sprawdzać.

Rozumiem, że Apple Music tylko AAC jest u Ciebie. Sprzęt Apple jest konieczny, ale można użyć iPada/Mac'a i zewnętrznego DAC żeby był prawdziwy hires.

Tak samo Amazon - standardowo ma hires, działa na wszystkim, także w części streamerów łącznie z Wiimem.

Tidal oszukuje z tym MQA - spora część plików to 16/44.1 MQA, podobno realnie 13 bitów...

Reasumując korzystam na stałe ze Spotify, ale pobawić się można 🙂

11 minut temu, Klimkr napisał:

Rozumiem, że Apple Music tylko AAC jest u Ciebie. Sprzęt Apple jest konieczny, ale można użyć iPada/Mac'a i zewnętrznego DAC żeby był prawdziwy hires.

Nie, sprzet Apple nie jest konieczny. Leci tez pod Windows (Ponizej to samo na Windowsie i iPadzie)

Ukryta Zawartość

A to czy jest HighRes nie zalezy od zewnetrznego DAC

A AAC to tylko streaming Apple Music, a lokalne pliki moga byc tez innego formatu

Moim zdaniem te wszystkie tutejsze dyskusje o mozliwosciach streamingu to jedna wielka kupa nieporozumien 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xajas

Taki mały kamyczek do ogródka:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

23 minuty temu, Klimkr napisał:

AAC przez AirPlay jest u wszystkich, którzy korzystają z tego połączenia. Mam sprzęt Apple i wiem, że jakość CD można mieć przez połączenie kablowe, ale najważniejsza jest dla mnie wygoda. Nie chcę i nie będę się bawić z kablami. Na hires mi zupełnie nie zależy, ale jakość CD bym docenił, nawet jeśli AAC jest wystarczająco dobre, żebym nie słyszał różnicy (a tak jest).

Tidal oszukuje z tym MQA - spora część plików to 16/44.1 MQA, podobno realnie 13 bitów...

Zdaję sobie z tego sprawę, dlatego wskazałem MQA jako wadę a nie zaletę Tidal. Inna sprawa, czy różnice słychać. Jest na to na pewno większa szansa, niż przy AAC, ale komu chciałoby się to co chwilę sprawdzać? Dlatego zapewnienie zwykłej jakości CD jest tak ważne. Dla zwykłego świętego spokoju. Dziwne, że jest z tym w ogóle problem w dzisiejszych czasach. To powinien być standard.

Reasumując korzystam na stałe ze Spotify, ale pobawić się można 🙂

A może by tak to wszystko… i wyjechać w Bieszczady? Tak czasem myślę o Spotify 🙂

Edytowane przez Drizzt

49 minut temu, Drizzt napisał:

AAC przez AirPlay jest u wszystkich, którzy korzystają z tego połączenia. Mam sprzęt Apple i wiem, że jakość CD można mieć przez połączenie kablowe, ale najważniejsza jest dla mnie wygoda. Nie chcę i nie będę się bawić z kablami. Na hires mi zupełnie nie zależy, ale jakość CD bym docenił, nawet jeśli AAC jest wystarczająco dobre, żebym nie słyszał różnicy (a tak jest).

Zdaję sobie z tego sprawę, dlatego wskazałem MQA jako wadę a nie zaletę Tidal. Inna sprawa, czy różnice słychać. Jest na to na pewno większa szansa, niż przy AAC, ale komu chciałoby się to co chwilę sprawdzać? Dlatego zapewnienie zwykłej jakości CD jest tak ważne. Dla zwykłego świętego spokoju. Dziwne, że jest z tym w ogóle problem w dzisiejszych czasach. To powinien być standard.

A może by tak to wszystko… i wyjechać w Bieszczady? Tak czasem myślę o Spotify 🙂

Przy Airplay trzeba cały czas streamować, więc trudno mówić o wygodzie. Dla mnie wygodnie to jest jak urządzenie sobie gra, a ja używam telefonu/tableta tylko jako pilota. Spróbuj podłączyć kablem i sterować zdalnie - wygodniej i z Lossless.

58 minut temu, xajas napisał:

Nie, sprzet Apple nie jest konieczny. Leci tez pod Windows (Ponizej to samo na Windowsie i iPadzie)

Rzeczywiście, zapomniałem o Androidzie (tam jest hires, ale nie testowałem). Na Windowsie w iTunes było tylko AAC z Airplay, na AM Preview pokazuje Lossless, ale chyba gra AAC, no i nie ma Airplay...

50 minut temu, Drizzt napisał:

Dlatego zapewnienie zwykłej jakości CD jest tak ważne

Tidal w podstawowej wersji bez mqa oferuje chyba niekompresowaną jakość CD. W każdym razie roon pokazuje jako plik wyjściowy flac. Oczywiście można by dyskutować, skąd biorą te flacki. Są złośliwi, którzy twierdzą że w niektórych sytuacjach są to po prostu przekonwertowane pliki z ich dawnych zasobów, które były kompresowane, z wszystkimi ich wadami, bo przecież bez żadnego "zysku". W końcu każdy może darmowym, domowym programikiem zrobić plik WAV 24/192 z empetrójki 128. 🙂 To trwa kilka sekund....

Ale zdarzało mi się asystować trochę przy produkcji płyt i wiem, że ich producenci rzeczywiście wysyłają do Tidala swoje "czyste" mastery i Tidal raczej ich już sam nie psuje. Przypuszczam też, że producenci tak renomowani i mający fioła na punkcie jakości dźwięku jak na przykład Manfred Eicher nie pozwoliliby na to by streaming "coś robił" z ich utworami (w tych zakresach deklarowanych jako "jakość CD" czy hi-res, co negatywnie wpłynęłoby na jakość. Mam grupę oryginalnych płyt ECM, nie robiłem jakiś fanatycznych porównań ze streamem, ale na sprzęcie jakim dysponuje (na przykład bardzo dobre, a przynajmniej bardzo przejrzyste chociaż nie jakieś hajendowe kolumny Elac Vela) nie słyszałem żadnej ale to żadnej różnicy. Oczywiście dopuszczam z pokorą możliwość, że na jakimś sprzęcie o wartości powyżej 50.000 za klocek czy kabel różnice mogą być szokujące. I że dodanie kabla Ethernet za 10 000 może je chociaż odrobinkę zniwelować....

9 hours ago, MacP said:

...tu jeszcze coś dla tych, którzy wierzą, że AirPlay zapewni im transmisję, jeśli nie HD, to przynajmniej losless. Sam protokół AirPlay istotnie to zapewnia, tyle że Apple nie raczy wykorzystywać tej funkcjonalności nawet we własnej aplikacji Apple Music. To co z niej streamujemy, jest kompresowane do stratnego AAC.

Ukryta Zawartość

8 hours ago, MacP said:

Dla jednych to "onanizm", dla innych niemiłe nabijanie w butelkę.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - jednak 4600 kb/s w Tidalu vs 256 w Apple robi jakąś różnicę. Można w nią oczywiście wierzyć, lub nie 🙂

Apple.jpg

Sytuacja jest bardziej skomplikowana. To jest info z 2021, czy dziś jest inaczej, nie wiem: 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Za jedną rzecz kochamy streaming bez żadnego ale... Wystarczy prosty transmiter bluetooth podłączony do wieży i smartfon...

Można powkurzać otoczenie nie mając żadnych zasobów w postaci płyt czy plików.... puszczając np.na cały regulator:

Puszczam to sąsiadom w niedzielny poranek, gdy w sobotę za głośno grilują w ogrodzie i nie dają spać całej okolicy.

2 godziny temu, maxijazz napisał:

Sytuacja jest bardziej skomplikowana. To jest info z 2021, czy dziś jest inaczej, nie wiem: 

Ukryta Zawartość

Dobre, ciekawe. Dzieki!

Wyczytalem/wyfiltrowalem trzy ciekawe informacje dla mnie (posiadam iOS, macOS, AirPort Express 2nd Gen i AppleTV 3 Gen)

On iOS

Apple's Music App, lossless streaming content, AirPlay 2 to AirPort Express 2nd Gen - NOT bit perfect 44.1.

On macOS

UPDATED: Apple's Music App, lossless streaming content, AirPlay 1 to AirPort Express 1st Gen - bit perfect at 44.1 only if the system-wide AirPlay device is set. 

UPDATED: Apple's Music App, lossless streaming content, AirPlay 2 to AirPort Express 2nd Gen - bit perfect at 44.1 only if the system-wide AirPlay device is set. 

1. Poprzez Apple Music (jako zrodlo) moga sciagnac muzyke w formacie lossles (lossless streaming content). I to jest najwazniejsze

2. Jesli wysylam ta muzyke z iPhona albo iPada (On iOS) do DAC bezprzewodowo na moj nowszy AirPort Express 2nd Gen to uzywane jest AirPlay 2 i przesylka nie jest perfect przy 44.1 

3. Jesli chce wysylac muzyke z MacBooka (On macOS) do DAC bezprzewodowo bit perfect poprzez AirPlay, to:

b) w przypdku uzycia starego AirPort Express 1st Gen wszystko leci przez protokol AirPlay 1 

a) w przypdku uzycia nowszego AirPort Express 2nd Gen wszystko leci przez protokol AirPlay 2

Obydwa wymagaja uaktywnienia AirPlay jako System Device aby osiagnac bit perfect przy 44.1

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xajas

Dodatek z pierwszej czesci tego zalinkowanego artykulu

Ukryta Zawartość

As it stands now, Apple Music's lossless and Hi-Res offerings are a bit of a soup sandwich. You can't really stream the audio without some type of DSP going on that makes the music different from the lossless version on CD and on other lossless services. My guess is digital watermarking. 

Ukryta Zawartość

5 godzin temu, Drizzt napisał:

Deezera używam od lat, nie zauważyłem aby się z nim coś działo negatywnego. Miałem też równoległe przez rok Tidala (wtedy była jedynie opcja z MQA) i z niego zrezygnowałem. Deezer bardziej mi odpowiada. 

Jestem ciekaw, skąd u Ciebie przekonanie o słabości Deezera.

3 minuty temu, foscarino napisał:

Jestem ciekaw, skąd u Ciebie przekonanie o słabości Deezera.

Brak Hi-Res ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

OK, to rzeczywiście jest minus, mogą w ten sposób tracić część rynku. Jednak myślę, że jest spore grono osób, którym to nie przeszkadza (w tym choćby mi).

Na hires zupełnie mi nie zależy. Tak jak napisałem, głównie brak Connect. Używam na codzień sprzętu na BluOS. Deezer podobnie jak wszystkie inne serwisy z wyjątkiem Apple Music jest wprawdzie dostępny bezpośrednio z aplikacji BluOS, ale np. Tidala zdecydowanie wolę słuchać przez Connect. Aplikacja BluOS jest ok ale jednak sporo uboższa niż aplikacje konkretnych serwisów. W przypadku Deezera byłbym na nią skazany.

28 minut temu, xajas napisał:

Dodatek z pierwszej czesci tego zalinkowanego artykulu

Ukryta Zawartość

As it stands now, Apple Music's lossless and Hi-Res offerings are a bit of a soup sandwich. You can't really stream the audio without some type of DSP going on that makes the music different from the lossless version on CD and on other lossless services. My guess is digital watermarking. 

A może mała ankieta? Nie mam zaufania do audiofilskich stron prowadzonych przez nie-wiadomo-kogo. Archimago jest sprawdzony i wiarygodny.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Drizzt

Na hires zupełnie mi nie zależy. Tak jak napisałem, głównie brak Connect. Używam na codzień sprzętu z BluOS, Deezer podobnie jak wszystkie inne serwisy z wyjątkiem Apple Music jest wprawdzie dostępny bezpośrednio z aplikacji, ale np. Tidala zdecydowanie wolę słuchać przez Connect. Aplikacja BluOS jest ok ale jednak jest sporo uboższa niż aplikacje konkretnych serwisów. W przypadku Deezera byłabym na nią skazany.

Fakt to jest pewna wada - tak jak niespójność aplikacji na PC i na Antka. Z drugiej strony Deezer z poziomu aplikacji mobilnej ma możliwość przypadkowego mieszania biblioteki ulubionych - czego Tidal nie ma. A ja lubię tę funkcję. Inne funkcje typu mix/radio wg też mnie działają lepiej niż w Tidalu. Akurat mam streamer, który obsługuje i Chromecast i Airplay i natywnego Deezera - więc kiedy potrzebuję polecajek to używam aplikacji na Antku - a w innych sytuacjach słucham playlist lub albumów prosto ze streamera.
Każdemu może pasować co innego. Dla mnie funkcjonalność Apple Music jest chyba nawet lepsza, a wiele osób na nią narzeka. Nie używam jej - bo nie ma pełnej integracji z systemami hi-fi. Chromecast i Airplay są dobre jako rezerwa - ale jako jedyny dostęp do streamingu to trochę za mało.

Wracając do Deezera to jego Connect rzeczywiście jest mocno okrojony - ale pojawia się trochę urządzeń z Androidem i na nich to może zadziałać.

Deezer Connect jest, a jakby go nie było. Tu jest wyjaśnione jak działa (a raczej nie działa):

Ukryta Zawartość

Ja nie przywiązuję się do serwisów streamingowych. Jeśli Spotify wprowadzi jakość CD, albo Deezer wprowadzi działający Connect to się przesiądę i zrezygnuję z obu serwisów, które obecnie subskrybuję (AM i Tidal). Sam jestem ciekaw kto będzie pierwszy, Spotify czy Deezer? 🤔

Ukryta Zawartość

Dziś znów streaming pozwolił mi nie podchodzić do gramofonu :) prawie pięć godzin muzyki House z radia utworu Boris-a Brejcha zrobiło robotę. Zaś wieczorem zainstalowałem na komputerze do oglądania filmów tymczasową instalację Daphile co rozwiązało największy problem Chromecasta czyli brak gapeless.

A tu kolejne ploteczki o Apple Music Classical - gdy jabłko dokonało wrogiego przejęcia serwisu Primephonic (dobrego, konkurującego z Idagio, ale znów tylko "chromecastującego" 😕 mimo obecności wielu nagrań w gęstych plikach), obiecywało że go reaktywuje "na początku 2022". Teraz są nowe zapowiedzi, ciekawe...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

12 godzin temu, xajas napisał:

w przypdku uzycia nowszego AirPort Express 2nd Gen wszystko leci przez protokol AirPlay 2

To urządzonko wydaje się godne rozważenia, wyjście "małego jacka" jest też optyczne (tak jak w krążku Chromecast Audio), więc można to już w miarę sensownie wyprowadzić do DACa. Tyle że to jeszcze jeden klocek, i rozwiązanie typu prawą ręką za lewe ucho, jakby nie mogli tak po prostu wykorzystać możliwości protokołu AirPlay 2 dla kompatybilnych streamerów, by szło losless 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja mam kilka takich i uzywam je nawet w samochodach, dzialaja super

Ukryta Zawartość

IMG_4319.thumb.jpg.7862cb153dddb676eaebb73dc8db8723.jpg

Ale problemem nie jest ten „odbiornik“
Problemem jest „nadajnik“ (patrz nastawienie System Device) decydujacy o wybranym wariancie AirPlay (czy jest Bit Perfect)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Po głębokim namyśle zmieniam klasyfikację Boba Dylana z artysty niszowego na mało popularnego (obecnie) 😉 

"The answer, my friend, is blowin' in the wind
The answer is blowin' in the wind"

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

• Pokaż nowe odpowiedzi