Skocz do zawartości
IGNORED

Zasilacz liniowy vs impulsowy

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, Piopio napisał:

Tylko głuchy albo początkujący audiofil

To zmienia postać rzeczy. Audiofile słyszą różne ciekawe rzeczy, np demagnetyzowanie winyli i płyt cd...

A nawet kolor koszulki na oplocie przewodu.

21 minut temu, porlick napisał:

To zmienia postać rzeczy. Audiofile słyszą różne ciekawe rzeczy, np demagnetyzowanie winyli i płyt cd...

Nie lepsi są ignoranci audio - są pewni swoich racji bez przeprowadzenia doświadczeń. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

9 minut temu, porlick napisał:

A znasz kogoś osobiście, kto słyszy kolor koszulki, czy kolor izolacji zewnętrznej kabla?

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

• 1 rok później...

Jakiś przyzwoity zasilacz bym kupił do Manunta DDC evo3 zamiast ściennej taniochy z kompletu - za max 600zł (cena mini tomanka).

Ten ścienny daje 10-15V/max 1,5A (15W) wg opisu z frontu.

Wg instrukcji DDC: "...Supply 15VDC 300mA..."

Manunta robi własny opcjonalny zasilacz do swoich urzadzeń który daje max 500mA (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Z zaslaczy które są na rynku to raczej nie dostanę 15V/0,5A a w instrukcji straszą że nie ponoszą odpowiedzialności za podłączenie niededykowanych zasilaczy - wiadomo, bo robią swój za 4k :] .

Chcialem się upewnić - nie powinno być problemu z wyższym amperażem? Przy evo2 sami zalecali w instrukcji podłączenie lepszego zasilacza no ale wtedy robili własny jedynie bateryjny :)

Do DDC to chyba liniowy zamiast impulsowego?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

Jak ma certyfikaty do stosowania w medycynie, to jest lepszy od jakichkolwiek robionych dla zastosowań "cywilnych". Poza tym, jeśli producent podaje, że wystarczy 300mA, to po cholerę kupować 10x większy? Wystarczy 500mA, by mieć spokojną głowę. Ja bym sobie sam zmontował  prosty zasilacz ze stabilizacją na 7815 i miał problem z głowy. I tak DAC ma zapewne w środku przetwornice impulsowe na 3,3 i 5 V, więc zewnętrzny zasilacz daje tylko "zgrubne" napięcie.

Problem z zewnętrznymi zasilaczami jest demonizowany przez producentów takich rzeczy i czasem tych, którzy zetknęli się z zasilaczem uszkodzonym, w którym był problem z filtracją na wyjściu.

15 godzin temu, Yodzisław napisał:

Chcialem się upewnić - nie powinno być problemu z wyższym amperażem?

Nie, odbiornik pobiera tyle prądu ile potrzebuje.

W Twoim budżecie jest Nostromo 15V/1,2A.

Ciekawy jest chiński Lhy, zawsze można zamówić w Muzg audio, Gavron04, PD Creative, Lucarto i w wielu innych.

15 godzin temu, Yodzisław napisał:

Do DDC to chyba liniowy zamiast impulsowego?

Sprawdzisz, to będziesz wiedział😉

Liniowy zasilacz do lodówki proponuję zastosować. Będzie lepiej chłodzić i mrozić.

W kolejce mamy jeszcze żelazko, robót kuchenny, mikser, ekspres do kawy ....

Wszystkie te urządzenia bez zasilacza liniowego są do kitu.

A może akumulator?

Sprawdzisz, to będziesz wiedział

PD Creative dla forumowiczów daje rabat. Polecam. Solidna budowa. Mam.

Ale możesz też poszukać liniowego w topologii sigma 11 która są bardzo dobre .
Jest gość na olx / alledrogo który w dobrej cenie robi je solidnie od wieku lat i możesz zamówić jaki chcesz.
Masz link do niego poniżej

Ukryta Zawartość

Wysłane z Wrocławia

Ukryta Zawartość

W dniu 18.04.2025 o 07:37, porlick napisał:

Poza tym, jeśli producent podaje, że wystarczy 300mA, to po cholerę kupować 10x większy?

Daj linka do takiego.

Edytowane przez Yodzisław

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

22 godziny temu, Marcin Wielgus napisał:

PD Creative dla forumowiczów daje rabat. Polecam. Solidna budowa. Mam.

Tu już trochę drożej. Pewnie wezmę "puszkę" od Nostromo, może wycyganię wersję o mniejszym amperażu bo akurat do 15V nie ma w ofercie a dla innych voltaży jest.

W dniu 18.04.2025 o 06:39, biniek napisał:

Korzystal ktos z powodzeniem z zasilaczy medycznych firmy mean well?

Owszem.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

W dniu 14.06.2023 o 10:30, Lech36 napisał:

ASR. Wystarczy tam systematycznie zaglądać i czytać dyskusje pod testami.

To nie na moje nerwy. Wolę cieszyć się muzyką niż branzlować pomiarami.

Chiński DAC za 150€ mierzy się IDEALNIE. Audio Note DAC - bez porównania gorzej. I teraz: który lepiej gra?

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

W dniu 18.04.2025 o 06:39, biniek napisał:

Korzystal ktos z powodzeniem z zasilaczy medycznych firmy mean well?

stosowałem przy "malinie" zasilacz 5V 3A w niczym nie był gorszy od liniowego który tylko grzał obudowę.

W dniu 18.04.2025 o 16:44, bum1234 napisał:

W kolejce mamy jeszcze żelazko

kanty we galotach bedo idealne...

24 minuty temu, il Dottore napisał:

Wolę cieszyć się muzyką niż branzlować pomiarami

Pomiary pozwalają lepiej zrozumieć zjawiska zachodzące w sprzęcie. Dzięki pomiarom mniej jest problemów z wyborem sprzętu i lokalizacją przyczyn stwierdzanych/"stwierdzanych" różnic w porównaniach sprzętów. Jak się je zrozumie to pozostaje już tylko cieszyć się muzyką. "Branzlować" się pomiarami nie musisz 😉

32 minuty temu, il Dottore napisał:

Chiński DAC za 150€ mierzy się IDEALNIE. Audio Note DAC - bez porównania gorzej. I teraz: który lepiej gra?

Ten co się lepiej mierzy, pod warunkiem że inne elementy toru i procedury porównawcze stosowane przez hobbystów go nie zdołują. Pamiętaj że porównując nie słuchasz samego DAC-a, więc DAC jest tylko ułamkiem możliwego uczestnictwa w brzmieniu, najwięcej do powiedzenia mają ZG i akustyka z jej akustyczną filtracją grzebieniową.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

A może akumulator?

W odkurzaczach i sprzętach ogrodowych już są stosowane. Trzeba tyko pamiętać o ich ładowaniu nawet jak długo nie są używane a to przy dużej ilości urządzeń zasilanych z akumulatorów zaczyna być jakimś problemem 😉

Wszystkie te urządzenia bez zasilacza liniowego są do kitu.

A co z żarówkami do oświetlania, likwidować te na LED-ach zasilane impulsowo i wracać do tradycyjnych? Przecież taka "żarówka" zasilana impulsowo nie może dobrze świecić 😉.

W dniu 18.04.2025 o 07:37, porlick napisał:

Poza tym, jeśli producent podaje, że wystarczy 300mA, to po cholerę kupować 10x większy?

Po to żeby zwiększyć np. żywotność, wysokie rezerwy zwiększają czas życia elementów zasilaczy też. 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

32 minuty temu, Lech36 napisał:

DAC jest tylko ułamkiem możliwego uczestnictwa w brzmieniu

Posłuchaj sobie choćby Denafrips Enyo. Ma zaskakująco duży wpływ na brzmienie. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Teraz, Piopio napisał:

Posłuchaj sobie choćby Denafrips Enyo. Ma zaskakująco duży wpływ na brzmienie. 

Wg oceny subiektywnej czy obiektywnej?

1 godzinę temu, Lech36 napisał:

Pomiary pozwalają lepiej zrozumieć zjawiska zachodzące w sprzęcie. Dzięki pomiarom mniej jest problemów z wyborem sprzętu i lokalizacją przyczyn stwierdzanych/"stwierdzanych" różnic w porównaniach sprzętów.

Potwierdzam: odkąd audiofilskie fantazje porzuciłem na rzecz świadomości technicznej, to nietrafione zakupy mi się nie zdarzają. Dlaczego pomiary stawiane są w opozycji do radości z muzyki? Nie wiem, wszak drugie jest wynikiem pierwszego.

A słowo "brandzlowanie" raczej pasuje do żonglerki kablami celem dokonania niemożliwego, niż do słuchania z radością na starannie dobranym i przemyślanym systemie.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Godzinę temu, sir.jax napisał:

Obiektywno-subiektywnej 😆

Czyli takiej audiofilskiej 😉

1 godzinę temu, Piopio napisał:

Ma zaskakująco duży wpływ na brzmienie. 

1 godzinę temu, Lech36 napisał:

1 godzinę temu, sir.jax napisał:

Obiektywno-subiektywnej 😆

18 minut temu, Lech36 napisał:

Czyli takiej audiofilskiej 😉

Subiektywnie słucha się fajniej, ale obiektywnie to gra tak samo.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Teraz, szymon1977 napisał:

Czyli subiektywnie słucha się fajniej, ale obiektywnie rzecz biorąc to gra tak samo.

Kurczę, chyba już się z lekka pogubiłem 😉.

2 godziny temu, Lech36 napisał:

Posłuchaj po prostu w swoim systemie. Ale może raczej nie bo to zburzy Twoje dotychczasowe przekonania i będziesz miał jeszcze jakieś załamanie nerwowe. Wyrzuty sumienia, że przez tyle lat wciskałeś ludziom kity 😉 

Edytowane przez Piopio

3 minuty temu, Piopio napisał:

Wyrzuty sumienia, że przez tyle lat wciskałeś ludziom kity

Od wciskania ludziom kitu są na forum inni "specjaliści", na pewno nie ja.

Godzinę temu, Lech36 napisał:

Od wciskania ludziom kitu są na forum inni "specjaliści", na pewno nie ja.

Tobie się tak wydaje...

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

14 minut temu, marcinmarcin napisał:

Tobie się tak wydaje...

Od wciskania ludziom kitu są na forum inni "specjaliści", na pewno nie ja. Nic mi się nie wydaje 😉.

6 minut temu, Lech36 napisał:

Od wciskania ludziom kitu są na forum inni "specjaliści", na pewno nie ja. Nic mi się nie wydaje 😉.

Wciskasz wszędzie swoją pomiarową wizję audio, gdzie nieważne są zupełnie odsłuchy i jakość dźwięku (no bo to przecież złudne i tylko nam się wydaje) a gloryfikujesz dobry pomiar.

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

21 minut temu, marcinmarcin napisał:

Wciskasz wszędzie swoją pomiarową wizję audio, gdzie nieważne są zupełnie odsłuchy i jakość dźwięku (no bo to przecież złudne i tylko nam się wydaje) a gloryfikujesz dobry pomiar.

Otóż to !

• Pokaż nowe odpowiedzi