Skocz do zawartości
IGNORED

Sennheiser HD 660 S2 - perfekcja nie jest celem, to ich norma

Rekomendowane odpowiedzi

Temat poświęcony modelowi słuchawek HD 660 S2.

A jest kilka ciekawostek i dodatkowych okoliczności, które wejściu na rynek nadają charakter wydarzenia.

- po pierwsze...
zastępowany model HD 660 S zostaje wycofany z produkcji.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

- po drugie...
ledwie kilka miesięcy wcześniej miał premierę model NEUMANN NDH 30 (marka jest własnością firmy Sennheiser). Słuchawki oferowane w niemal identycznej cenie.

2x.thumb.jpg.4c535280fad42de7f517a87b2b84cc5e.jpg

- po trzecie...
HD 660 S2 jest pierwszym produktem, za którego sprzedaż i prowadzenie odpowiada SONOVA - nowy właściciel marki Sennheiser.

Wsparcie.jpg.5790bc19321ae68232830ad148927903.jpg

W moim przekonaniu, także za brzmienie odpowiadają całkiem nowe osoby. Za strojenie czy za techniczne kwestie budowy przetwornika - nie ma znaczenie. Najistotniejszy jest efekt - dźwiękowo HD 660 S2 prezentują się daleko inaczej niż HD 660 S. Jeśli chcieć to ująć najkrócej:

SONOVA - SENNHEISER  1 : 0

Najnowszym produktem, z charakterem brzmienia Sennheisera serii 6, pozostaje... Neumann NDH 30. Tu znowu najkrócej ujmując, z mojego doświadczenia:

HD 660 S2 - NDH 30  1 : 0

- po czwarte...
przedstawiciel Sennheisera (trzymamy się tej nazwy, mimo że to już Sonova...) potwierdził, że HD 660 S2 korzysta z przetwornika, który tworzył model HD 700. W przyjętym już sportowym porównywaniu, z takim rezultatem pracy:

HD 660 S2 - HD 700  1 : 0

_______________________________________________________________________________________________________

Mam nadzieję, że jest o czym podyskutować. I pojawi się po piąte, po szóste, a może i po więcej... 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Wuelem

Ta, z tego co wiadomo to Sennheiser sprzedał cały dział produktów amatorskich (consumer division) firmie Sonova. Sonova nabyła też prawo do nazwy dla produktów typu słuchawki.
Tak więc to już nie jest Sennheiser i dział badawczo rozwojowy Sennheisera lecz Sonova i cholera wie jaki dział badawczo rozwojowy. Może Sonova przejęła razem z działem produktów amatorskich także kadrę inżyniersko techniczną, może przejęła też cały park maszynowy i technologię Sennheisera - tego nie wiem.

W każdym razie szkoda, bo jakoś tak głupio nakładać będzie słuchawki od firmy zajmującej się protetyką słuchu.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

7 godzin temu, yayacek napisał:

W każdym razie szkoda, bo jakoś tak głupio nakładać będzie słuchawki od firmy zajmującej się protetyką słuchu.

Ja kiedyś używałem Phonak Audeo PFE 232 - także od producenta aparatów słuchowych. Mimo "rodowodu firmy" grały bardzo dobrze.

Co jest w tym glupiego?

Z powodu mnie moga pochodzic z McDonalda albo CocaColi, wazne, ze dobrze graja

Weź no nie przy jedzeniu. (Wyjeżdżasz z tym śmietnikiem sieciówkowym).

Nie wiem, czemu mi z Sennheiserów pasował wygodą, brzmieniem tylko HD 25.

(Driver?)

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

5 minut temu, xetras napisał:

Weź no nie przy jedzeniu. (Wyjeżdżasz z tym śmietnikiem sieciówkowym).

Nie wiem, czemu mi z Sennheiserów pasował wygodą, brzmieniem tylko HD 25.

(Driver?)

Do badania słuchu ok bardzo liniowe słuchawki ale słuchanie muzyki na nich po przejściu zaraz z takich HD600 no jak bym stracił nagle słuch 😁

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Ale wokółuszne względem przenośnych? To są nieporównywalne wg mnie, funkcjonalnie, sluchawki. Mają inne przeznaczenie.

Poza tym - dystrybutor, kiedyś Konsbud Audio, lekceważył chyba detalistów (?)

Mało dostępne były.

(w porównaniu do dostępności AKG Shure Beyerdynamic)

1 minutę temu, xetras napisał:

Ale wokółuszne względem przenośnych? To są nieporównywalne wg mnie, funkcjonalnie, sluchawki. Mają inne przeznaczenie.

Koss-y są bliższe temu co mówisz- trzymają się lepiej w ruchu

HD25 były dedykowane do studia jako takie monitory nagrania raczej do wyłapywania błędów w nagraniu a nie do słuchania muzyki jako takiej

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Porta Pro - wysiadają przy moshingu. Włos się plącze.

Generalnie - półotwarte, otwarte to dla mnie death end street, tak już mam.

HD 600, HD 650, and HD 660S. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

15 godzin temu, Wuelem napisał:

Najistotniejszy jest efekt - dźwiękowo HD 660 S2 prezentują się daleko inaczej niż HD 660 S

czyli jest nadzieja że będą grały na poziomie starych HD600? 😉 

Przekazać jeszcze wypada najważniejsze - czy warto kupić nowszy model, jeśli ktoś jest posiadaczem poprzedniego?
To była moja sytuacja. Mała podpowiedź: nie mam już poprzednika, dwie godziny była aktywna aukcja z ogłoszeniem.

Ukryta Zawartość

Pomimo tak udanego modelu, wyróżniającego się na tle konkurencji i w firmowej hierarchii - taki daję wynik:

HD 660 S2 - HD 660 S  3 : 0

Ukryta Zawartość

Ponieważ (jak mądrzy powiadają) wszystko, co wydrukowane, liczy się bardziej - oczekiwałem na zapowiedziany test magazynu AUDIO-VIDEO. No i przyznać muszę, że właściwie z każdym zdaniem się zgadzam. Autor opisu, Filip Kulpa, miejscami bardzo zręcznie oddał różnicę wersji S od następcy S2. Taki przykład - dotyczący "góry":

AV3_2023.jpg.a1e09d9ac5d14c78e9811656f7e4cb93.jpg

Wniosek, że nowe HD 660 S2 mają zasadniczo inne brzmienie od wersji "S", mocno popieram. Gdyż są miejsca, gdzie w recenzji (nie przewidzianej do wydruku) określano zmianę jako minimalną. Taka nie może się wydać, gdy ktoś ma pod ręką obie pary słuchawek. Szkoda jeszcze, że nie jest to test porównawczy z innymi słuchawkami. Np. AUDIO stara się zawsze "stworzyć" grupę w liczbie nieparzystych "zawodników" - trzech lub pięciu. W sumie A-V poszło tym tropem i zaproponowało też nieparzyste przedstawicielstwo - w liczbie 1 (jeden). Do tego producenta przymusza się do walki samego ze sobą. HD 660 na HD 660. Tylko "wagi" cenowe zostały sobie przeciwstawione. I nie wiadomo do końca: dobrze, że firma się rozwinęła w jakości czy niedobrze, że ośmiela się poprawić udany produkt.

Postęp jakościowy - dobrze, wyższa cena - niedobrze. Wersja mk1 weszła na rynek w 2017 roku, dziś mamy 2023 rok. Oficjalna cena za HD 660 S to 2279 zł. Powiększona o 25% (inflacja coroczna 6-letnia plus pamiętać trzeba o ostatniej galopadzie cen) daje... 2848 zł. Czyli cena 2799 zł jest tylko wzrostem rynkowym - przy czym kupujemy dźwięk LEPSZY niż był. I pana redaktora nachodzą wielkie wątpliwości, czy warto dziś kupić S2.
Dodajmy, że zwyczajem producenta jest, iż cena wyjściowa nie zmienia się przez lata (a nawet spada - dziś S-ki kosztują 1700 - 1900 zł), więc za rok, dwa, trzy będzie wręcz okazyjna. Za 3 lata TAKIE słuchawki za np. 2200 zł.... Nieprawdopodobne, a... najpewniej tak będzie.  

Polecam jeszcze raz recenzję pana Filipa Kulpy. Jestem zaskoczony dawką rzeczowych, wyważonych i trafnych spostrzeżeń. Jeśli znikąd nie ściągał (dyskusje na zagranicznym forum), to przy okazji podbudowuje tekstem pozytywne spojrzenie na PRASĘ o audio.
Ode mnie kciuk, a nawet dwa w górę - dla SENNHEISERA za słuchawki (żaden konkurent nie miał odwagi stawić się do testu, bo tak odczytuję samodzielne wystąpienie) i drugi za TEST (inne tytuły drukowane mają trudniej, bo tak odczytuję skutek publikacji udanego testu).

Mam 660s i oczywiście kusi sprawdzić nowy model. Ale cena już prawie hajendowa. Ja za 660s nowe z paragonem zapłaciłem 1100zl. Nie pytajcie jak, bo nie powiem. 😀 

Gdybym jeszcze faktycznie traktował słuchawki jakoś coś codziennego, to może. 

Jeżeli faktycznie postęp jest znaczny, to nic tylko się cieszyć i winszować. 

Dzień bez muzyki dniem straconym.

Ten sam autor Filip Kulpa, w tym samym numerze 3/2023 - pisze dla uzasadnienia ceny 20 000 zł za kolumny podstawkowe:

Cena.jpg.5e9919c809da4111aa2f44e08e5896ef.jpg

Kończąc to stwierdzeniem: "... można dojść do wniosku, że cena została skalkulowana rozsądnie".

Powiem od siebie tak: zgadzam się co do wskaźnika 60 - 70%, ale odniósłbym go zdecydowanie do poziomu poprawy dźwięku w stosunku do HD 660 S. Bo co do ceny, jak by nie liczyć, jest ona skalkulowana "rozsądnie", bo nawet jeśli do dzisiejszej ceny realnej HD 660 S dodamy 70 procent, otrzymamy aktualną wycenę HD 660 S2.

Jeśli to jest cena hi-endowa, znaczy to, że w swoim czasie HD 660 S też miały cenę hi-endową.

A żeby spojrzeć na cenę jeszcze inaczej, i wcale nie dla podkręcenia tematu to piszę.
Tak ma się - poznawszy też droższy model - wartość omawianej tu propozycji:

HD 660 S2 - HD 800 S  1 : 0

Tych ostatnich zapewne nie będzie z dopiskiem S2, bo zwrócenie uwagi na łatwość poprawienia ikony producenta, podkopie pozycję loga i marki, które przecież kupiono z tego powodu. Model HD 660 S nie był tak kultowy jak inne i tu można było bezpiecznie przeprowadzić próbę. Jednak ludzie od słyszenia w ogólności (aparaty dla niedosłyszących) są bliżej wzorca niż projektant (znana postać pracująca latami dla Sennheisera) od słyszenia audiofilskiego. HD 800 S wymagają poprawek, kombinowania, wybaczania - HD 660 S potrzebują tylko założenia na głowę...

Taka nieduża - między nimi - różnica.

anulowany wpis - pomyłka.

Edytowane przez yayacek

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

• 4 tygodnie później...

NO ciekaw jestem co one są warte bo HD660 1 generacji to nie były udane słuchawki..( to tak kurka łagodnie i bardzo dyplomatycznie pisząc) mimo 400 godzin wygrzewania grały niemiło i szorstko miały coś skopane w przełomie średnicy i góry. Do starych HD650 dzieliła je oceaniczna przepaść.. choć bas i niskie oraz dolną średnicę miały na serio ok. Nie pykło im i tyle, pewnie dlatego trafili do firmy specjalizującej sie w aparatch słuchowych to może duuuuużo zmienić na dobre:-) OBY!

W dniu 23.04.2023 o 22:01, Wuelem napisał:

Komunikat...
Moje słuchawki są na odsprzedaż - dla Forumowicza oferta specjalna:
za ile będziesz chciał je kupić - za tyle sprzedam {:-)

HD 660S2 są na Allegro, bo gdzie by miały być w tej sytuacji...

hmmm to o co tu chodzi... wychwalasz słuchawki jako lepsze od hd800, a teraz je sprzedajesz?

Dzień bez muzyki dniem straconym.

Nie wychwalasz, tylko obiektywnie oceniasz.
Nie sprzedajesz, tylko już sprzedałeś.

Przyjdzie moment i trochę napiszę z ciekawostek.

2 godziny temu, Piotrek608 napisał:

grały niemiło i szorstko

Miałeś popsuty egzemplarz. Akurat tego bym żadnym z serii 6xx nie zarzucił. Ale opinie mogą się różnić.

Ukryta Zawartość

Tutaj widać, dlaczego używam czasem słowa "obiektywnie". Dla rzeczy oczywistych tak należy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Wuelem
W dniu 27.04.2023 o 23:05, Wuelem napisał:

Miałeś popsuty egzemplarz. Akurat tego bym żadnym z serii 6xx nie zarzucił. Ale opinie mogą się różnić.

@Piotrek608 nie miał popsutego egzemplarza. Przecierz takich słuchawek by mi nie sprzedał. 😉
W mojej ocenie 660S grają bardzo dobrze, jak na swoją cenę. Porównywałem z 600 i 650. Ogólnie podobna szkoła grania choć dla mnie 650 za bardzo bułowate. Wymagają dobrego wzmacniacza i dobrego źródła. Wymiana okablowania dobrze im robi. 

To mozna tak napisac nieco dyplomatycznie .. za oficjalna cenę czyli chyba 2300zł to 660S1 dla mnie są nie do przyjęcia ... Coś siedzi na przełowmie j.w pisałem..... ALE, ALE jakby cena oficjalna była ok 1290-1310 czyli pomiedzy HD600 i HD650 to wtedy są dla mnie bez zarzutu... bo cena czyni cuda. Tak czy siak Do ok 7000Hz to są znakomite słuchawki bez wątpliwości, Bas klase lepszy od mulę rusz jaki jest w HD650 i "wasza lekkość" jak jest w HD600. I z powodu tego zakresu to żałuję sprzedaży bo do dzis trochę go żal:-) 

Mam natomiast wielką nadzieję, jako, że  słucham na słuchawkach minimum 2 godziny dziennie i moje obecne HD650 już są mocno eksploatowne, że nowe HD660S2 będą w koncu kurcza ich godnym następcą, szczególnie biorąc pod uwagę tę góro- średnicę.

Jest jeszcze 3 aspekt sprawy w ostatnim roku przerzuciłem z 10 par słuchawek i straciłem na to ok z 2500zł bo te które mi nie pasowały odsprzedawałem dalej.. trudno gdy płonie las nie szkoda róż..a wiadomo na olx każdy ciśnie aby taniej..

MIałem Denony AH-D7200, Sennheisery HD660S, Superluxy HD680, beyerdynamici DT880 i 990, Denony AH-D2000 z 2006 roku i te póki co zostały bo są bardzo podobne do HD660S ale z mniejszą manierą na góro średnicy, pozatym były Fostexy 610, i planarne tr50 i słynne masturbacyjnie wychwalane na wszelakich forach nightchałki czy jak sie to tam pisze w tym języku zulu gula. Konkludując żadne poza starymi ahd2000 nie zostały u mnie na dłużej bo uważam, że do sennheiserów to i tak daleka droga,bo to fajnie ale wąsko grają (tr50) albo tanio i krzykliwie ale za to z efektami (superlux) albo ukryta zamuła (th610) .. żałuję jedynie, że nie miałem okazji trafic/kupić pożyczyć jakich wyższych audio technik  za conajmiej 2=3 tys zł..lub lepiej no i boję się słynnych HD800S .. bo co będzie jak pozyczę, a tu nie spodobają mi się (ponoć żyleciarze) to wyjdzie, że nie słuchawki złe tylko stary delikwent ma słuch skopany...

Więc oby nowe HD660S2 były w koncu moim złotym gralem wtedy kupie dwie sztuki i spokojnie będę spał naprzemiennie je wygrzewając.