Skocz do zawartości
IGNORED

Sztuczna Inteligencja

Rekomendowane odpowiedzi

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

16 godzin temu, costa brava napisał:

W przyrodzie tak jest że lepiej dostosowany osobnik wypiera tego gorzej 

A tu że lepsza inteligencja wypiera gorszą 

A na końcu Terminatora na nas pośle,  z tym że podróży w czasie nie przewiduję żeby to cofnąć 

Obraliśmy pozbawiony sensu kierunek. Zamiast odkrywać tajemnice ekosystemu i dążyć do ścisłej z nim integracji, powodowani pychą i tragani przez nasze osobiste żądze, zaczęliśmy bawić się w panów tego świata. Postawiliśmy na technologię, która jest czymś sztucznym i z ekosystemem nie ma za wiele wspólnego. Jako jedyny gatunek zamieniliśmy integrację na permanentny podbój i oszalałą, pozbawioną sensu dominację. Poza mniej lub bardziej udanymi sztucznymi replikami nie udało nam się stworzyć nic żywego. Powodowani niewyobrażalną, patologiczną  pychą zdominowaliśmy ten świat i zamieniliśmy w ruinę przepiękną planetę. Mimo że dziś jest to wyraźnie widoczne, dalej bawimy się w bogów. Zrównoważony rozwój, który nam się marzy zakończy się klęską, a ludzkość za swoje dokonania zapłaci koszmarnie wysoką cenę .

Edytowane przez Mrok

Mnie przeraża nie sam rozwój technologii, tylko to do czego jest ona wykorzystywana 

Wystarczy pierwszy z brzegu przykład Chiny i wystarczy zauważyć że w tą  stronę wszyscy mają  zapędy 

Było to do przewidzenia, przewidzieli to pisarze Orwell, Huxley czy choćby nasz Lem.

Bo to wynika z samej natury ludzkiej

Nie o to chodzi że czlowiek jest z natury zły, bo nie jest, wprost przeciwnie

Chodzi o to że na piedestał dostają się właśnie ci najgorsi , taki jest mechanizm władzy,  w demokraturze również, a może  przede wszystkim 

Poza tym sama władza demoralizuje , a im bardziej absolutna tym absolutniej, to sprzężenie zwrotne dodatnie

A powinno byc ujemne aby była rownowaga w naturze

21 godzin temu, Chicago napisał:

Internet może zostać zalany przez fałszywe grafiki, nagrania i teksty, tak że przeciętny odbiorca „nie będzie już w stanie odróżnić, co jest prawdą” – uważa Hinton.

"Dzieci z Jasła wypisały się z religii i słuchają black metalu? Ludzie uwierzyli"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Po raz pierwszy w zasadzie doniesiono o dużym przełomie czy sukcesie w kwestii komunikacji myśli. Prace trwały od dłuższego czasu. Ale w tym tygodniu pojawiła się informacja już oficjalna i artykuł naukowy na ten temat. Po raz pierwszy na tak dużą skalę udało się osiągnąć bardzo dużą powtarzalność, dużą precyzję w odczytywaniu przez robota ludzkich myśli. Maszyna skanowała fale mózgowe i na tej podstawie była w stanie zinterpretować, o czym myśli dana osoba. Jeżeli ktoś oglądał telewizję albo film, robot był w stanie zgadywać czy odczytywać, jaka jest treść tych oglądanych obrazów. Oczywiście tłumaczenia myśli robota nie były precyzyjne jeden do jednego, ale były uchwycone bardzo dobrze. Jest to swego rodzaju przełom.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy SI mogła napisać coś takiego?

Ukryta Zawartość

Raczej nie, to chyba członek z ramienia SP.

Ukryta Zawartość

W dniu 2.05.2023 o 13:56, Chicago napisał:

Największą nadzieją jest porozumienie naukowców dotyczące sposobów panowania nad AI; sądzę, że ta technologia nie powinna być rozwijana do czasu, gdy uda się zrozumieć, czy możemy ją kontrolować – konkluduje badacz.

to podobne mrzonki jak globalne ustawy o ochronie klimatu Na Ziemi

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

3 godziny temu, cir napisał:

to podobne mrzonki jak globalne ustawy o ochronie klimatu Na Ziemi

Mam wrażenie, że łatwiej będzie chronić klimat, niż powstrzymać wytwórców AI.

A wytwórcy ci staną się realnym zagrożeniem.

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

Nie wiem czy ten link działa, w każdym razie są tutaj pokazane pewnego rodzaju patenty, regulacje prawne firmy MS związane z kryptowalutami, kopalniami kryptowalut.

Ukryta Zawartość

Faktycznie takie rzeczy istnieją, ale ja nie orientuję się na czym polegają te obliczenia i zarobki.

Podobnie nie orientuję się w zaawansowanej SI, poza tym to wymaga inteligencji, ponieważ wykracza trochę poza bariery naszego umysłu.

Wygląda na to że sama SI nie wystarczy i będą musieli podłączyć do tego ludzi jak w tych kapsułach w Matrixie. Człowiek ma coś unikalnego, tak myślę, czego nie może mieć SI. Ponieważ nie jest sztuczną inteligencją, lecz prawdziwą. Stąd nazwa "sztuczna/artificial.

Ja myślę tak. Sztuczna inteligencja będzie dominowała w pracy intelektualnej, ale czegoś nie będzie miała: talentu, kreatywności, gustu, pomysłów, artyzmu, wyrafinowania, intuicji, jakiegoś lepszego sprytu. Dlatego... będzie musiał do niej być podłączony bezpośrednio mózg, czy umysł człowieka. A podłączony, dlatego aby to działało szybciej i sprawniej robiło pieniądze. Całą resztę operacji JUŻ może zrobić sztuczna inteligencja i komputer, natomiast człowiek będzie tam podejmował ważne wybory, których nie może podjąć sztuczna inteligencja.

I tym samym ten system będzie mógł już przejąć dominację rynkową nad każdą branżą na świecie, ponieważ znana wyszukiwarka i system bankowy JUŻ wie o nas wszystko. Co lubimy, w jakim miejscu, z kim, jakie decyzje jesteśmy skłonni podjąć i kiedy. Może poza branżą bardzo specyficzną, która chroni dane wartościowe przed... powiedzmy to Bestią, czyli inteligentną chmurą danych.

A za tym wszystkim będzie szła dominacja i całkowite zniewolenie. Zły duch, lecz wszystko poprzez poczynania ludzi którzy za tym stoją. 

To wszystko będzie mogło być uzależniającą pułapką dla człowieka który daje się w to podłączyć. Tak jak w matrixie. Pod pozorem, gry, lub zarobków, lub wygody, lubi wirtualnego seksu da się w to wciągnąć. Albo poprzez strach. A sam już się od tego nie odłączy, ponieważ... jego ręce już nie będą w stanie tego zrobić, będzie mógł to zrobić tylko administrator ludzkich ciał.

Ale ten administator też nie będzie miał takiego obowiązku na czyjeś żądanie, ponieważ będzie np. też podpisany papier że rodzina nie może odłączyć takiej osoby z systemu. O ile ta rodzina (jako przeciwnik Bestii) będzie jeszcze istniała i nie przydarzy się jej nic złego w świecie "niehigienicznym" 

Pytanie też czy ciało podłączone do świata "higienicznego" będzie mogło trwać w podtrzymaniu tysiące lat, czy genetyka tutaj się udzieli.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Piotr_1
W dniu 1.05.2023 o 03:11, Jaro_747 napisał:

Tylko wśród tępych kmiotków.

Co do meritum - uważam, że moje wpisy były na temat i z sensem.

Dla rzeczywiście zainteresowanych tematem AI - według mnie jedno z najciekawszych podejść do sprzętowej  akceleracji obliczeń - system firmy Cerebras.

"Cerebras Systems has built the fastest AI accelerator, based on the largest processor in the industry and it’s easy to use. The system is based on a 7nm device that contains 850,000 specialized AI compute cores on a single wafer-scale chip.

The WSE-2 is by far the largest silicon product available, with a total silicon area of 46,225mm². It utilizes the maximum square of silicon that can be made out of a 300mm diameter wafer. The square of silicon contains 84 die that are 550mm² each.

The WSE-2 40 Gigabytes of on-chip memory is broken to 48kB sub-arrays associated with each of the 850,000 compute cores. The local storage is sufficient to store locally any reusable activations, weights, intermediate results and program code. The total memory bandwidth on WSE-2 is 20 Petabytes/sec, orders of magnitude more than could be achieved with typical off-chip memory architectures. For comparison, this is equivalent to over 2 million 100Gb ethernet links."

Gość się na tym dobrze zna. 

"Przyszłe wersje AI mogą być ostatecznie zagrożeniem dla ludzkości, ponieważ analizują ogromne ilości danych i często uczą się zupełnie nieoczekiwanego zachowania — podkreśla Hinton."

• 2 tygodnie później...

Dzisiaj na lekcji angielskiego nauczyciel pokazał nam możliwości GPT chat, miał wersje płatną (bezpłatna jest wolniejsza)- jednym słowem wow! Po polsku czy angielsku potrafi np. ułożyć wiersz w którym  każda pierwsza litera  wyrazu następuje w kolejności alfabetycznej. Albo dowolne tworzenie obrazów- prawie jak dzieła sztuki. Z zagrożeń widzę możliwość utraty pracy przez ludzi.

Jak można dostrzec piękno niedoskonałym spojrzeniem?

'Przekroczenie bezpiecznej granicy rozwoju technologii'.

W mojej ocenie to przełom o negatywnym charakterze; następuje bowiem przekroczenie bezpiecznej granicy rozwoju technologii. Można nawet powiedzieć – takie głosy są obecne – że szerokie udostępnienie ChatuGPT to w istocie eksperyment nieetyczny – zauważył w rozmowie z PAP prof. Andrzej Zybertowicz, socjolog i doradca prezydenta RP.

– Zazwyczaj, zanim przeprowadzi się eksperyment na ludziach czy zwierzętach, jego możliwe skutki są obowiązkowo oceniane przez specjalne komisje. W tym przypadku poważna ingerencja w tkankę społeczną całej ludzkości przebiega żywiołowo – wyjaśnił profesor.

– To wypuszczenie w przestrzeń społeczną narzędzia, które potęguje zgiełk informacyjny. Żyjemy w cyfrowej infosferze nasączającej nas każdego dnia strumieniami informacji, które nie układają się w wiedzę, nie układają się w prawdę ani w opowieści sensownie tłumaczące świat. Generowanie kolejnych fal informacji sprzyja dezinformacji rodzącej głębokie spolaryzowanie w wielu krajach. To zaś obok samotności staje się jednym z głównych wyzwań wielu nowoczesnych społeczeństw – przestrzegł socjolog, mówiąc o zagrożeniach związanych z ChatemGPT.

Chat GPT został opracowany przez amerykańską firmę OpenAI i służy m.in. do tworzenia odpowiedzi na pytania lub polecenia wprowadzane przez jego użytkownika. Potrafi wykonać bardziej złożone zadania, na przykład napisać opowiadanie czy program komputerowy. Wyróżnia się np. tym, że jest w stanie pisać teksty o jakości porównywalnej do treści tworzonych przez utalentowanych ludzi. Wykorzystując techniki głębokiego uczenia się generuje odpowiedzi w czasie rzeczywistym w zależności od przedstawionych mu w pytaniu parametrów.

– To narzędzie, które niemal całkowicie unieważnia niektóre ludzkie kompetencje. Przez rozwój sztucznej inteligencji zostają również zaburzone sprawdzone i tradycyjne zasady porządkowania rzeczywistości – np. zdjęcie czy film tracą wartość wiarygodnego źródła informacji o czymś, co obiektywnie zaistniało. Być może jesteśmy też o krok od śmierci sztuki – ocenił prof. Zybertowicz.

Dodał, że powszechność ChatuGPT może również wpłynąć na osłabienie więzi społecznych i nawet intymnych kontaktów międzyludzkich. – Poza pewnymi przydatnymi funkcjami, które oczywiście istnieją, jest także zabawką atrakcyjniejszą od kontaktów z rówieśnikami, rodzicami czy ludzką kulturą w ogóle – powiedział rozmówca PAP.

– ChatGPT nie umie (na razie!) odróżnić prawdy od fałszu, nie ma wyczucia rzeczywistości, tworzy jedynie kolejne warstwy rzeczywistości językowej. Ale za pomocą opowieści kompletnie fikcyjnych także można zarządzać ludzką wyobraźnią, mobilizować lub demobilizować do aktywności. Wygląda na to, że niebawem – o ile już się tak nie stało – systemy sztucznej inteligencji będą w stanie tworzyć opowieści o wiele bardziej kuszące, perswazyjnie efektywniejsze, niż to, co potrafią zaoferować ludzie – zwrócił uwagę profesor.

– Możemy stać się ofiarami albo tych, którzy będą dysponentami systemów sztucznej inteligencji, albo – jeśli się ona zautonomizuje – jej samej. W obu przypadkach oddziaływanie negatywne może być równie silnie – ostrzegł.

Mówiąc o tym, jak należy reagować na możliwie niekontrolowany rozwój technologii, prof. Zybertowicz przypomniał o „podpisanym przez tysiące badaczy apelu o wprowadzenie moratorium, czyli powstrzymanie badań nad sztuczną inteligencją na minimum pół roku, zanim eksperci i politycy zastanowią się, jak dalsze badania można prowadzić w sposób bezpieczny dla ludzkości”.

– Moim zdaniem nie ma obecnie dla ludzkości większego zagrożenia niż niekontrolowany rozwój sztucznej inteligencji. W odróżnieniu od wcześniej budowanych przez ludzkość technologii, ta ma potencjał kompletnego wymknięcia się spod kontroli – zaznaczył rozmówca PAP.

Parker's Mood

W dniu 22.05.2023 o 23:10, jakub102 napisał:

Z zagrożeń widzę możliwość utraty pracy przez ludzi.

Na obecnym etapie AI wytwarza jedynie zręczne falsyfikaty. Miej lub bardziej udatne falsyfikaty. 

Jeśli kiedyś uzyska "osobowość", to może wytworzy coś oryginalnego. Kwestią jest czy maszynka pozyskać "osobowość" na miarę ludzkiej? Przecież to też będzie ... falsyfikat. 

Na razie to pomocne narzędzie jak koło czy młotek. 

Edytowane przez absinth3

3 godziny temu, absinth3 napisał:

Na obecnym etapie AI wytwarza jedynie zręczne falsyfikaty. Miej lub bardziej udatne falsyfikaty.

Nieprawda.

Jestem Europejczykiem.

2 minuty temu, skynyrd napisał:

Ty nie czekaj na sztuczną - popracuj nad własną

Nie mam z nią problemu.

Problem maja ci którzy za nią nie nadążają, ale to ich problem a nie mój.

Jestem Europejczykiem.

Mój ostatni problem jest taki, że mam wokół chałupy tyle roboty, że nie wiem w co ręce włożyć. To w dzień, bo po nocach przesłuchuję pisowców których trzymam w piwnicy.

Jestem Europejczykiem.

W dniu 17.04.2023 o 22:33, absinth3 napisał:

AI nie jest i nigdy nie będzie człowiekiem. 

Widzicie manipulację:

zwierzę -- człowiek -- AI

???

Dajecie się na to nabrać?

Oczywiście, że nie jest, bo to twór sztuczny, a nie biologiczny organizm. Przynajmniej na razie.

A poza tym Twoja ignorancja jest wybacz, ale oszałamiająca w tym temacie.

1 minutę temu, Meloman napisał:

Oczywiście, że nie jest, bo to twór sztuczny, a nie biologiczny organizm. Przynajmniej na razie.

A poza tym Twoja ignorancja jest wybacz, ale oszałamiająca w tym temacie.

wymagasz poziomu eksperckiego od potencjalnego end-usera?

Lub od celu tej maszynki?

Nie będę celem do rozwałki? Super- to czemu tak ostrzegają? Marketing?

Jako maszynka- może to jest i niezłe, ale nigdy nie będzie miała ludzkich własności czy osobowości.

Transhumanizm? Rażąco przypomina rasizm.

1 minutę temu, absinth3 napisał:

Jako maszynka- może to jest i niezłe, ale nigdy nie będzie miała ludzkich własności czy osobowości.

A dlaczego miałaby nie mieć? Z jakich powodów? Bo chyba nie technicznych ograniczeń czy też programowych?

1 minutę temu, absinth3 napisał:

No i co z tego? Co to w ogóle są te "ludzkie właściwości"? O ile dobrze kojarzę to taki Hitler czy Stalin też byli ludźmi.

Jestem Europejczykiem.

Teraz, Jaro_747 napisał:

No i co z tego? Co to w ogóle są te "ludzkie właściwości"? O ile dobrze kojarzę to taki Hitler czy Stalin też byli ludźmi.

Niech ta maszynka dostanie się w ręce takich "ludzi". Tu jest zasadniczy problem. I wszyscy o tym doskonale wiemy.

Co do braku mitycznych "ludzkich cech" to właśnie przeczytałem artykuł w którym facet opisuje swoje eksperymenty z zastosowaniem sztucznej inteligencji do szachów.

W podsumowaniu pisze:

"The most remarkable aspect of analyzing these games is how “human” the AI feels. Common openings, waiting for blunders, and attempting comebacks with wild sacrifices are standard fair in online human play."

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jestem Europejczykiem.

W dniu 27.05.2023 o 23:59, Jaro_747 napisał:

Mój ostatni problem jest taki, że mam wokół chałupy tyle roboty, że nie wiem w co ręce włożyć. To w dzień, bo po nocach przesłuchuję pisowców których trzymam w piwnicy.

Mądra decyzja czasem od wroga możesz się czegoś mądrego nauczyć czego nie widzisz i nie rozumiesz przez cały dzień…

Idę strzyc żywopłot co by się odmóżdżyć; ciekawe czy sztuczna inteligencja będzie miała wbudowaną taką funkcję jak odmużdżanie? bezpieczniki i rozpinanie obwodów to nie to…. raczej przypomina czasową śmierć

W dniu 28.05.2023 o 19:59, Meloman napisał:

Nie!

Jest to kolejna wersja bytu tylko zamiast na białkach oparta na krzemie

Wszystko wokół nas to wiele form bytu począwszy od pierwszej reakcji elektrochemicznej

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

W momencie, kiedy AI zacznie studiować i analizować życie człowieka na Ziemi, to momentalnie dojdzie do wniosku, że jesteśmy największymi szkodnikami planety i nas po prostu zresetują. Zabiją. Po co AI człowiek? Jest za głupi, za chciwy, za agresywny, na przestrzeni wieków same wojny, zabijania i nieszczęścia. I zanieczyszczenia. Nastąpi eliminacja 'szkodników'.

Parker's Mood

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.