Skocz do zawartości
IGNORED

high-endowe prawdy czyli subiektywnie o audio

Rekomendowane odpowiedzi

10 minut temu, sly30 napisał:

To zależy czego szukasz. Jeśli celem jest niska cena, to nie warto. Jeśli celem jest świetny dźwięk „szyty na miarę” to zdecydowanie tak. 

Podsumowując . Nie ma tu kompromisów. Jeśli ma być referencyjny dźwięk . Będzie duża konstrukcja z dużymi driverami.  Do tego konkretny salon  i konkretne wzmocnienie = konkretne finanse .

10 minut temu, Seyv napisał:

Tu nie do końca mogę się zgodzić bo OB ze względu na zwarcie akustyczne jednak musi się bujać bardziej niż w innych obudowach. 

To oznacza że ta  "deska" jest zawieszona elastycznie?

10 minut temu, sly30 napisał:

Masz na myśli membrany? U mnie nawet nie drgną, a bas jest potężny. Dopiero przy technicznym sygnale 20hz widać lekkie wychyły ale 20hz to inne kolumny nigdy nie grają. 

Czyli pracuje "deska"? Coś musi wytwarzać ciśnienie akustyczne . Jeśli nie drivery to ...?

Edytowane przez Tomek1777

M1  >Weavelight  >Vanguard /  Xti 2000 > Audiosynergia Pira > Amazonia Miusik

• Moderatorzy
8 minut temu, sly30 napisał:

Masz na myśli membrany? U mnie nawet nie drgną, a bas jest potężny

Oczywiście można obniżyć wychylenie zwiększając liczbę driverów ale analogiczna ich liczba w innych obudowach będzie miałem jeszcze mniejsze wychylenie i mniejsze zniekształcenia z tym związane. Teoria mówi, że  drivery używane do OB muszą mieć możliwość pracy z dużymi wychyleniami.

11 minut temu, Tomek1777 napisał:

To oznacza że ta  "deska" jest zawieszona elastycznie?

Deska ma być sztywna. To głośnik musi mieć większe wychylenia niż w innych typach obudowy.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

6 minut temu, Seyv napisał:

Deska ma być sztywna. To głośnik musi mieć większe wychylenia niż w innych typach obudowy.

No ale Sly piszę o czymś zupełnie innym u niego .

Idea OB z dużymi wychyleniami driverów ... Tutaj mi się zapala czerwone światełko.

2 minuty temu, Tomek1777 napisał:

Wychylenia są tak małe, że nie widać ich. To może 1mm. A przy 18 calach, tego nie widać. 

Teraz, sly30 napisał:

Wychylenia są tak małe, że nie widać ich. To może 1mm. A przy 18 calach, tego nie widać. 

Tak pracujące basowce są w stanie oddać całe spektrum, bogactwo pasma ?

8 minut temu, Seyv napisał:

ale analogiczna ich liczba w innych obudowach będzie miałem jeszcze mniejsze wychylenie i mniejsze zniekształcenia z tym związane.

Tylko teoretycznie, bo realnie nie wstawisz w żadne obudowy 4x 18 cali + 4 x 12 na stronę. Pojemność  takiej obudowy musiałaby być na pół pokoju, tysiące litrów. 

Teraz, Tomek1777 napisał:

Tak pracujące basowce są w stanie oddać całe spektrum, bogactwo pasma ?

Zapytaj tu na forum Undziaka, Twonka, sir,jaxa czy nowego dystrybutora Zensati. 

3 minuty temu, sly30 napisał:

Jest to intrygujące. Nie jestem sobie w stanie wyobrazić pracy takiego zestawu oraz nie wiem czego się spodziewać , co usłyszę 

Tylko teoretycznie, bo realnie nie wstawisz w żadne obudowy 4x 18 cali + 4 x 12 na stronę. Pojemność  takiej obudowy musiałaby być na pół pokoju, tysiące litrów. 

Zapytaj tu na forum Undziaka, Twonka, sir,jaxa czy nowego dystrybutora Zensati. 

Lepiej gdzieś posłuchać jak grają 😉

• Moderatorzy
8 minut temu, Tomek1777 napisał:

Ale u Sly są 

4x 18 cali + 4 x 12 na stronę

Jeśli będziesz chciał mieć OB na jednej 15" czy nawet 18" to taki głośnik będzie się wychylał dużo dużo więcej niż w jakiejkolwiek innej obudowie.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

5 minut temu, Seyv napisał:

Ale u Sly są 

Jeśli będziesz chciał mieć OB na jednej 15" czy nawet 18" to taki głośnik będzie się wychylał dużo dużo więcej niż w jakiejkolwiek innej obudowie.

Ok jasne. Znów moja wyobraźnia mi podpowiada że takie konstrukcje mnie akurat nie interesują . Mam aktualnie na glowie otwarte planary z bardzo dużymi driverami . To będzie coś na ten kształt?

5 minut temu, Tomek1777 napisał:

Ok jasne. Znów moja wyobraźnia mi podpowiada że takie konstrukcje mnie akurat nie interesują . Mam aktualnie na glowie planary z bardzo dużymi driverami . To będzie coś na ten kształt?

Planary to jest niestety inne granie i brak prawdziwego, żywego basu. 

4 minuty temu, sly30 napisał:

Planary to jest niestety inne granie i brak prawdziwego, żywego basu. 

Być może ale akurat na głowie słuchawki dynamiczne mnie okrutnie męczą😉.

19 minut temu, Tomek1777 napisał:

Być może ale akurat na głowie słuchawki dynamiczne mnie okrutnie męczą😉.

Jedno z drugim nie ma nic wspólnego. Mnie każde słuchawki męczą po 30 min. 

35 minut temu, Seyv napisał:

popatrz na te straszne wychyły, a gałka b. mocno w prawo. ( 1x '18 cali) 

13 godzin temu, sly30 napisał:

ale realne 92-93dB mogą mieć bez problemu

E tam bez problemu. To jest realne tylko w monstrualnych projektach jak u ciebie. 😉

Przy malych i sredniej wielkosci odgrodzie to raczej 86 ( w porywach 88). Co i tak nie powinno byc zadnym wielkim wyzwaniem dla tranzystora.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

9 minut temu, rafa napisał:

E tam bez problemu. To jest realne tylko w monstrualnych projektach jak u ciebie. 😉

Przy malych i sredniej wielkosci odgrodzie to raczej 86 ( w porywach 88). Co i tak nie powinno byc zadnym wielkim wyzwaniem dla tranzystora.

Dlaczego tak sądzisz? Układ MTM, który mam, czyli 2 Ellipticory i tweeter ring Satori, ma właśnie 92-93 dB i to on tylko ogranicza skuteczność. Jeden driver AE Dipol 18 ma też 92dB. Dwa takie drivery, to ok 98dB minus jakieś tam lekkie straty, to i tak będzie nie mniej niż te 92-93dB.

1 minutę temu, sly30 napisał:

Jeden driver AE Dipol 18 ma też 92dB

Tak ale to dane producenta z pomiaru w nieskonczonej odgrodzie. W domowej malej odgrodzie nie wiele z tego zostaje. U ciebie o sile stanowi wielkosc odgrod wraz z iloscia driverow.

Srednica czy wysokie to oczywiscie bezdyskusyjne.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Dlaczego tak sądzisz? Układ MTM, który mam, czyli 2 Ellipticory i tweeter ring Satori, ma właśnie 92-93 dB i to on tylko ogranicza skuteczność. Jeden driver AE Dipol 18 ma też 92dB. Dwa takie drivery, to ok 98dB minus jakieś tam lekkie straty, to i tak będzie nie mniej niż te 92-93dB.

Skad bierzesz te 92dB dla tych AE dipoli 18?
Czy widziales jakis przebieg charakterystyki amplitudowej tych przetwornikow?

Ja nie, wiec byl bym bardzo ciekaw jak to wyglada i czy te 92 dB sa osiagane w calym zakresie pracy
15 godzin temu, Tomek1777 napisał:

walka o referencyjny bas

Nakładanie na siebie efektów pracy takich samych przetworników, nie jest walką o cokolwiek referencyjnego, poza powstałymi z tego tytułu problemami, nakładają się wszelkie rezonanse, a jest tego trochę w technice głośnikowej..

..

Cztery przetworniki z danego zakresu, jedyne jak mogą pracować referencyjnie, to metodą wzajemnego uzupełniania się, a jest co korygować w technice głośnikowej, jest jakaś ilość strukturalnych problemów, z którymi jak się walczy - słychać na wystawach, - to znaczy tak słychać że czasem osoby wrażliwe na zniekształcenia tylko przykładowo - od prądów wirowych, nie mogą wytrzymać wręcz sekund pracy danego systemu "referencyjnego", czasem starcza lekkie uchylenie drzwi danego pomieszczenia by taki stan rzeczy rozpoznać..

..

3 godziny temu, xajas napisał:

Skad bierzesz te 92dB dla tych AE dipoli 18?
Czy widziales jakis przebieg charakterystyki amplitudowej tych przetwornikow?

Ja nie, wiec byl bym bardzo ciekaw jak to wyglada i czy te 92 dB sa osiagane w calym zakresie pracy

Producent AE podaje efektywnosc wyznaczona z parametrow TS, zarowno dla efektywnosci napieciowej jak i mocowej. Poniewaz seria Dipole ma wysoka dobroc, to jego efektywnosc w zakresie basu bedzie wysoka. To dosc unikalne przetworniki, ktore wlasciwie nie maja swojego odpowiednika na rynku.

Rozumiem do czego zmierzasz. Tym nie mniej bez konkretnych danych (ja wierze tylko w niebieskie na bialym ) nadal jestem dosc sceptycznie nastawiony.

Popatrzmy na typowa osiemnastke (tak, ja wiem, AE nie sa „typowe“). Z parametrow wynika ze ma sprawnosc 95dB

Ale gdzie ma te 95dB? Powyzej 100Hz.
Ale te nas nie interesuja. Nas interesuje ten znacznie nizszy bas. Popatrzmy co sie dzieje przy 30Hz. Z 95dB pozostaje 73dB. A o 20Hz nawet nie wspominam.

Jak go zlinearyzujemy do sensownego poziomu/zakresu, to co zostanie?

Czyli aby taki AE 18 osiagal te podane 92dB, jego charakterystyka musiala by w przyblizeniu wygladac tak jak np. ta niebieska albo zielona.

Czy jest to realne?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_5351.thumb.jpg.75ad6eb93a14a83964e3c2a4747cc367.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tutaj zaczalem to tutaj wstawiam

Aries Cerat | Kassandra Reference DAC MK2

Ukryta Zawartość

Pozniej cos skrobne

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, xajas napisał:

Rozumiem do czego zmierzasz. Tym nie mniej bez konkretnych danych (ja wierze tylko w niebieskie na bialym

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) nadal jestem dosc sceptycznie nastawiony.

Popatrzmy na typowa osiemnastke (tak, ja wiem, AE nie sa „typowe“). Z parametrow wynika ze ma sprawnosc 95dB

Ale gdzie ma te 95dB? Powyzej 100Hz.
Ale te nas nie interesuja. Nas interesuje ten znacznie nizszy bas. Popatrzmy co sie dzieje przy 30Hz. Z 95dB pozostaje 73dB. A o 20Hz nawet nie wspominam.

Jak go zlinearyzujemy do sensownego poziomu/zakresu, to co zostanie?

Czyli aby taki AE 18 osiagal te podane 92dB, jego charakterystyka musiala by w przyblizeniu wygladac tak jak np. ta niebieska albo zielona.

Czy jest to realne?

IMG_5348.jpgIMG_5350.jpg

Roznice wynikaja wlasnie z parametrow TS glosnikow. Wrzuc sobie do symulacji typowy glosnik estradowy z niskim Qts i porownaj z AE Dipole, ktory ma realnie ponad 1 Qts.

To sa glosniki specjalnie opracowane do pracy nawet nie w odgrodzie, tylko w dipolu, czyli nawet bez obudowy lub z jej szczatkowa wielkoscia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mialem klopoty z uporzadkowaniem rysunkow (na iPadzie to syf)

Ale, wiesz, ja to jestem taki „Niewierny Tomasz“, dopoki nie widze niebieskiego na bialym (moze byc zielone), jest to dla mnie sprawa orwarta

Wiesz, to nie jest kwestia wiary, tylko czystej matematyki.

Zobacz na odpowiedz 4 Dipole 18 w nieskonczonej odgrodzie.

Ukryta Zawartość

Nastepnie zobacz na odpowiedz w odgrodzie przypominajacej system Sly. Zalozylem deche wielkosci 2,5 na 2 metry.

Przy czym warto dodac, ze jest to odpowiedz w polu swobodnym, bez odbicia podlogi, ktora daje kolejne dB.

Nie powinno zatem dziwic, ze system Sly bedzie praktycznie liniowo odtwarzac 20hz, z calkiem duza sprawnoscia, bez koniecznosci zadnej korekcji basu.

odgroda sly.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, .:Gerard:. napisał:

Tutaj zaczalem to tutaj wstawiam

Ukryta Zawartość

Pozniej cos skrobne

Czekamy, sam wnosiles :)?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez S0nic

obiektywnie o audio

Na zdjęciu widać jaki to potężny DAC
 Śmiało mogę napisać ze to jeden z lepszych brzmieniowo DACow jakie słuchałem, 
Napisze w dużym skrócie

Lacze AES/EBU
W opcji "zegar włączony" który znajduje się na pokładzie w dodatku z dodatkowym zasilaniem, dostajemy dźwięk bardzo dociążony, podstawa basowa jest naprawdę "żelbetonowa", nie odczuwamy ze traci na wyższych tonacjach, balans tonalny świetne utrzymany, nieograniczana różnorodność barw, bardzo dynamicznie bez poczucia ograniczeń czy wymuszonych podbić, dźwięk nie jest kliniczny i mamy piekne wybrzmienia, poczucie głębi z "ciemnym tłem",
źródła pozorne przedstawiane z dużą wyrazistością, precyzją
W opcji "zegar wyłączony" , daje efekt więcej powietrza, swobody, lekkości ale tracić trochę na ciemnym tle, robi sie minimalnie przestrzenniej, traci tez na tym diabelskim dociążeniu basu ale nadal bas jest na wysokim poziomie i jest go nadal dużo.
W obu przepadkach wokale, detale, bas, nie ma do czego sie przyczepić,
Westen Audio Servus jest bardzo podobny brzmieniowo, oba DACki neutralne, kwestia spasowania w systemie
Nie chce mi sie rozpisywać, mógłbym dużo gadać, jak ktoś szuka w tej cenie DACka jak Kassandra to warto go przetestować, solidna maszyna

Dodam ze przedstawiciel uważa ze USB to najlepsze łącze dla tego DACa, dlatego tez testowałem i ja uważam inaczej, dlatego ze to co większość lubi to ja nie lubię, nie lubię gdy mam poczucie jednostajnej "dużej, mocnej" dynamiki, lubię gdy jest nieograniczana i swobodna wtedy jest więcej zalet, jak poczucie jeszcze większego od siebie rozmieszczania źródeł pozornych, naturalność, spokój, selektywność itd.

Jedna WADA - Coax czy AES/EBU max rozdzielczość przetwarzania to 96kHz

32 minuty temu, S0nic napisał:

Czekamy, sam wnosiles :)?

We dwóch, ale dla mnie nie ma problemu samemu takiego nieść, nawet sam go chwilowo trzymałem 😉

Edytowałem bo na szybko bazgrałem 😉

Dodam ze do testu użyłem kilka rodzai muzyki

wypada chociaż jedną płytę wstawić 🙂

Utwór:
Suite (From "Jaws")

shjwpc0wmtjla_600.jpg

Edytowane przez .:Gerard:.

Strach o coś pytać Gerarda, bo nim dokończy się pytanie, to sprzęt ląduje już u niego i gra! Ale fajnie, że teraz mamy potwierdzenie, iż to świetny DAC, ale jak widać nastawiony na granie po usb. Wielki kloc. 60kg sam DAC to kosmos… :-))

• Pokaż nowe odpowiedzi