Skocz do zawartości
IGNORED

high-endowe prawdy czyli subiektywnie o audio

Rekomendowane odpowiedzi

18 minut temu, .:Gerard:. napisał:

Ja to tylko chciałbym poznać twoich kumpli co u Karola byli ......

Widze ze wystarczy sobie 21 cali zamówić w dechę wpier... i brylować na forum

Z tymi calami jest jak z winami może być mniej ale musi być odpowiedni rocznik

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

1 minutę temu, ASURA napisał:

Z tymi calami jest jak z winami może być mniej ale musi być odpowiedni rocznik

Ja calami nie jestem zaślepiony, albo coś gra albo nie gra, cały system i akustyka gra

Gość

(Konto usunięte)
24 minuty temu, .:Gerard:. napisał:

wystarczy sobie 21 cali zamówić w dechę wpier... i brylować na forum

popróbuj 🙂

https://www.sbaudience.com/index.php/products/subwoofers/nero-21sw1100d/

Teraz, .:Gerard:. napisał:

Ja calami nie jestem zaślepiony, albo coś gra albo nie gra, cały system i akustyka gra

Gerard mam obecnie 6 x 15 cali od jednego producenta i dwa z nich mimo największego wypasu mocy dupnych magnesów dupianie grają a z pozostałych jestem bardzo happy i o tym pisałem

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

2 minuty temu, ASURA napisał:

Gerard mam obecnie 6 x 15 cali od jednego producenta i dwa z nich mimo największego wypasu mocy dupnych magnesów dupianie grają a z pozostałych jestem bardzo happy i o tym pisałem

Ja mam niedaleko firmę która nagłaśnia wielkie koncerty, maja hale rusztowań, scene i nagłośnienia
Moze przytargam do domu ? Pier... cztery wieże po sufit i kto mi tu podskoczy ..... 😉

Fajna historia, kiedyś pożyczałem od nich wzmacniacz estradowy na test, zadzwoniłem, zajechałem i miałem wytyczne przez telefon,
- Otwórz wrota hali, ,,,,,,,,,,,,,,,,,
Na wejściu w hali czekał na mnie sprzęt, rozejrzałem się, od kabli w belach na metry, nagłośnienia do rusztowań, pełny wypas.
Wziąłem skrzynie od tak po prostu, za parę dni zadzwoniłem ze odwiozę i pytam ile to kosztuje, roześmiał się i mówi ze nic
Zawiozłem postawiłem skrzynie na wejściu w hali i postawiłem flachę alkoholu na skrzynie w podziękowaniu

Ludzie mnie nie znali, jedynie maile i telefony

piano to krawaciarz który się doczepił, , sly nie, czas przyniesie

Chłopaki odeszli z austrofilskiego forum  dzięki takim jak piano, tutejsze bagno wspomaga audio dno 

Edytowane przez .:Gerard:.
4 godziny temu, .:Gerard:. napisał:

piano to krawaciarz który się doczepił, , sly nie, czas przyniesie

Chłopaki odeszli z austrofilskiego forum  dzięki takim jak piano, tutejsze bagno wspomaga audio dno 

a to ciekawy przykład jak chcąc mi zaszkodzić, samemu się wystawia opinię o sobie. 

Gerard, jak myślisz, zaszkodziłeś mnie czy raczej sobie rykoszetem strzeliłeś w kolano? 

ps. pozostawiam Cię z przemyśleniami i wieź parę oddechów, wróć do meritum, bo innych nie interesują nasze szabelki. 

Edytowane przez piano
5 godzin temu, .:Gerard:. napisał:

piano to krawaciarz

No i bardzo dobrze.

Przynajmnej, w przeciwieństwie do Ciebie, jest mniej awanturujący się. 

(posiadasz choć jeden krawat? Czy już go mole zeżarły?)

Edytowane przez iro III
3 godziny temu, xajas napisał:

Kto w dzisiejszych czasach nosi krawaty?

Krawaciarze 😉

3 godziny temu, xajas napisał:

Ostatni raz zakladalem cos takiego conajmniej 10-15 lat temu

To wiele wyjaśnia ... 😉

5 godzin temu, iro III napisał:

No i bardzo dobrze.

Przynajmnej, w przeciwieństwie do Ciebie, jest mniej awanturujący się. 

(posiadasz choć jeden krawat? Czy już go mole zeżarły?)

To była przenośnia do czegoś co tylko cześć zna.
Poczytaj poezje piano, może ujrzysz kto zaczepia, obraza, naśmiewa itd.

Od czasu do czasu wstawiam tutaj zdjęcie i zawsze pojawia się hejt, a hejt trzeba zwalczać,
byl nawet hejt na temat mojego dywanu, co trzeba mieć pod deklem żeby na podstawie zdjęć hejtować kogoś aby podnieść własne ego .....

23 minuty temu, .:Gerard:. napisał:

Poczytaj poezje piano, może ujrzysz kto zaczepia, obraza, naśmiewa itd.

Dla kol. piano mam szacunek, m.in. dlatego, że pisze po polsku, pisuje w zakładce Muzyka oraz nie jest napalonym-nawiedzonym wyznawcą voodooaudio.

Edytowane przez iro III
6 minut temu, iro III napisał:

Dla kol. piano mam szacunek, m.in. dlatego, że pisze po polsku, pisuje w zakładce Muzyka oraz nie jest napalonym-nawiedzonym wyznawcą voodooaudio.

To co dla ciebie voodooo to większości tutaj rzeczywistość, grupa ludzi dyskutuje o kablach a ty musisz oczywiście swoje ......
Sie szanujcie gdzie indziej

13 minut temu, .:Gerard:. napisał:

Sie szanujcie gdzie indziej

Tam gdzie napiszę, jest dobrze, nie ty mi tu będziesz...

Zrozumiał?

Jak dla mnie baardzo dobry wątek, chyba nie może być fajniejszej dyskusji na forum audiofilskim.
No i bardzo fajnie rozprowadzony wstępnie przez kogoś, kto dla mnie ma duże doświadczenie oraz ciekawe i wartościowe hipotezy 🙂
Te, które dla mnie są szczególnie fajne i moim zdaniem dotykające ważnych rzeczy dla naszego hobby a jednocześnie idące często wbrew popularnym opiniom audiofilskim to (uporządkowane wg znaczenia):
33. czytelność i przestrzenność to cechy brzmienia, które można oceniać obiektywnie.
23. to nie system obnaża jakość nagrań płyt, ale płyty obnażają słabość systemu. + 8. nie należy stawiać jakości systemu nad jakością nagranej płyty, jeżeli coś brzmi źle, to zazwyczaj jest to wina systemu. 
20. dobry system zagra dobrze każdy rodzaj muzyki.
17. plumkanie zabrzmi dobrze na każdym systemie.
9. nie prawdą jest, że muzyka rockowa jest źle nagrana.
10. największe wyzwanie stawia systemowi muzyka symfoniczna i rockowa, jeżeli to zagra dobrze, to wszystko inne też zabrzmi dobrze.

Ten punkt 
"27. dobry dźwięk to w kolejności tylko i aż - tonalność (wypełnienie+liniowość) oraz czystość i przestrzenność przekazu."
chyba najbardziej próbuje namierzyć najważniejsze rzeczy dla jakości audio, choć mam parę uwag:
- brakuje mi dynamiki oraz rozdzielczości na liście, choć one się pewnie zazębiają z czystością przekazu,. Rozdzielczość jest też mocno skorelowana z mikrodynamiką i oddaniem pogłosu i tła, czyli częsciowo przestrzennością 🙂
- tonalność zamieniłbym na wierność odtworzenia barw naturalnych instrumentów
- czystość nieco pokrywa się z tonalnością zdefiniowaną jk powyżej

W dniu 13.04.2023 o 16:09, sly30 napisał:

Wiesz przecież, że tak nie jest. A rezonansowa? Tego nie przeskoczysz. Przy dobrym 12 cali to może być np 25hz, a dobry 8 cali to 40hz. I gdy bas schodzi w te okolice, a do 40hz powinien bez problemu, to….sieje dużymi zniekształceniami…niestety. 

To jest b. ciekawa kwestiai IMO b. ważna dla jakości audio. Pytanie jest czy lepiej uzyskać w miarę podobne SPL basowe przy pomocy większej ilości małych driverów czy mniejszej dużych. Pomińmy praktyczną trudność niskiej impedancji większej ilości driverów, dobry wzmak powinien dać radę, zakładając dodatkowo że rzadko słuchamy bardzo głośno. Sprawa zniekształceń moim zdaniem jest mniej istotna, natomiast będzie mniel liniowa ch-ka amplitudowa w basie dla małych driverów.  Natomiast są 2 b. duże zalety małych driverów, to jest ich lepsza szybkość i parametry kierunkowości (lepsze promieniowanie dookólne). 
I te 2 rzeczy mogą być ważniejsze niż zalety dużych driverów. 
No ale kluczowa rzecz to praktyczne porównanie, czy ktoś robił takie porównania w jakiś miarę reprezentatywny sposób ? Bo porównywanie gotowych konstrukcji od róznych producentów raczej nie daje tu wartościowych informacji. 
Ja porównywałem drivery Daytona z tej samej rodziny RS225 i RS180 na tej samej konstrukcji, ale też z wyrównaniem przetwarzania basu przez DSP, co oczywiście nie jest dostępne w >99% rynkowej oferty kolumn. Ale to wydaje się dawało namiastkę w miarę reprezentatywnego porównania samych driverów. Moje wrażenia takie były, że co do możliwej do osiągnięcia jakości dźwięku zalety mniejszych driverów przeważają. 

Edytowane przez PawelP
31 minut temu, PawelP napisał:

To jest b. ciekawa kwestiai IMO b. ważna dla jakości audio. Pytanie jest czy lepiej uzyskać w miarę podobne SPL basowe przy pomocy większej ilości małych driverów czy mniejszej dużych. Pomińmy praktyczną trudność niskiej impedancji większej ilości driverów, dobry wzmak powinien dać radę, zakładając dodatkowo że rzadko słuchamy bardzo głośno. Sprawa zniekształceń moim zdaniem jest mniej istotna, natomiast będzie mniel liniowa ch-ka amplitudowa w basie dla małych driverów.  Natomiast są 2 b. duże zalety małych driverów, to jest ich lepsza szybkość i parametry kierunkowości (lepsze promieniowanie dookólne). 
I te 2 rzeczy mogą być ważniejsze niż zalety dużych driverów. 
No ale kluczowa rzecz to praktyczne porównanie, czy ktoś robił takie porównania w jakiś miarę reprezentatywny sposób ? Bo porównywanie gotowych konstrukcji od róznych producentów raczej nie daje tu wartościowych informacji. 
Ja porównywałem drivery Daytona z tej samej rodziny RS225 i RS180 na tej samej konstrukcji, ale też z wyrównaniem przetwarzania basu przez DSP, co oczywiście nie jest dostępne w >99% rynkowej oferty kolumn. Ale to wydaje się dawało namiastkę w miarę reprezentatywnego porównania samych driverów. Moje wrażenia takie były, że co do możliwej do osiągnięcia jakości dźwięku zalety mniejszych driverów przeważają. 

Jakie to są dla Ciebie małe drivery a jakie duże?

obiektywnie o audio

Godzinę temu, PawelP napisał:

czy ktoś robił takie porównania

Jest takie kryterium jak proprcja, w podejściu zdroworozsądkowym.

W kategoriach bezwzględnych dla jakości, ani duży ani mały głośnik basowy nie jest rozwiązaniem, - już bardzo dawno temu Sony napędzał jeden tłok, czterema obwodami magnetyczntmi, lub stosowano układy z cewką o bardzo dużej relatywnie średnicy, wytwarzając niejako "kopółkę wysokotonową" wielkich rozmiarów, na miękkim zawieszeniu, - jako bas.

Domyślam się że w laboratoriach, dawno temu sprawdzano wszelkie drogi, - wydaje się że pozostały rozwiązania komercyjne.

Dyskusja, czy lepszy jest taki czy inny głośnik jest trudna, gdyż za każdym projektem może stać inna idea.

Edytowane przez 747
Godzinę temu, PawelP napisał:

Natomiast są 2 b. duże zalety małych driverów, to jest ich lepsza szybkość i parametry kierunkowości (lepsze promieniowanie dookólne).

Tak nie jest. Mały driver musi znacznie mocniej wychylać membranę niż duży, a tym samym jest wolniejszy. No chyba że zamiast 2 dużych mamy np 8 małych i łączna powierzchnia membran tych małych , jest nie mniejsza niż tych dużych. Ale nawet wtedy pozostaje problem tzw.rezonansowej. W przypadku małych driverów, nie będzie zejścia do subbasu , oraz będą wyraźnie większe zniekształcenia przy zbliżaniu się do rezonansowej. Zniekształcenia będą negatywnie wpływać nie tylko na bas, ale też na średnice i górę pasma. Inna kwestia, to pytanie co rozumiemy przez małe drivery. Jeśli to jest 6 cali, to kiszka. Jeśli to jest takie prawdziwe 8, s najlepiej 10 cali, to już może być dobrze i wtedy zamiast 15 cali, można by użyć np 3 x 10 cali. 

1 godzinę temu, PawelP napisał:

mam parę uwag

Wierne przeniesienie zdarzeń dźwiękowych, - zarejestrowanych, do miejsca reprodukcji jest niewykonalne.

To co mamy, to tylko namiastka tego co usłyszymy w realu, - istnieją środki techniczne lepsze lub gorsze, wybitne lub seryjne, artystycznie perfekcyjne bądź schematyczne, .. można wybierać, przebierać do woli, - i to się czyni, starczy czytać forum, odnajdzie się osoby, które przerzuciły niemal wszystko / z wyj Relentless /, - można zorientować się, co i jak przypadło komu do gustu i dlaczego.

..

Gość

(Konto usunięte)

w przypadku dwoch mniejszych głośników o powierzchni membrany równej jednemu większemu i tak warto stosować jeden większy

bo dwa głośniki to dwa zawieszenia wprowadzające zniekształcenia

a jeden glośnik to jedno zawieszenie

poza tym szybkość głośnika zależy i od mms i od BL

i nie ma takiej prawidłowości , żezawsze mały jest szybszy

przy tym mniejsze glośniki wprowadzają zniekształcenia znacznie szybciej i wyżej na skali częstotliwości i czasem właśnie te zniekształcenia odbierane są jako szybkość basu

To mogę napisać jak grały 4 małe drivery w Dynaudio Evidence, a tam były chyba 6.5 cala. Wiem jak grają 2x 10 cali w TAD R1, 2x 12 cali w Avalon Isis, 2x 11 cali w moich Equilibrium , 11+16 cali w Grande Utopii i to co mam teraz.
Bas z 4x6.5 cala to taki żart, a nie bas. Niskiego basu nie było wcale. 2x 10 cali z TAD było przeciętne. Było zejście ale bas monotonny, bez faktur i bez różnicowania. 2x 12 Etony z Isis była potęga i było ok, ale 11-16 cali z Utopii było lepsze. Papierowe 2x11 cali w OZ Equilibrium bardzo dobre. Ale układ papierowych 18-to calówek + 12 calówki w OB, to zupełnie inna liga. 

Edytowane przez sly30

Juz niedługo wystawa w Monachium, usłyszymy te obcmokane wielkie przetworniki ...., poczekamy na opinie

Edytowane przez .:Gerard:.
8 minut temu, .:Gerard:. napisał:

Juz niedługo wystawa w Monachium, usłyszymy te obcmokane wielkie przetworniki ...., poczekamy na opinie

Nie przeginaj. Wiemy że masz specyficzny gust, i lubisz jak małe gra. Jednak większość populacji ludzkiej czuję żywe emocje kiedy dźwięk z urządzeń elektronicznych próbuje dość udanie naśladować naturalne wielkości instrumentów lub improwizować nastrój sali koncertowej . 

Edytowane przez Tomek1777

M1  >Weavelight  >Vanguard /  Xti 2000 > Audiosynergia Pira > Amazonia Miusik

30 minut temu, Tomek1777 napisał:

Nie przeginaj. Wiemy że masz specyficzny gust, i lubisz jak małe gra. Jednak większość populacji ludzkiej czuję żywe emocje kiedy dźwięk z urządzeń elektronicznych próbuje dość udanie naśladować naturalne wielkości instrumentów lub improwizować nastrój sali koncertowej . 

Chyba ty przegnasz, mów za siebie, to ty masz bazę 2,5m ? Wiec o naturalnej wielkości zapomnij
Większość to napisze po targach

9 minut temu, .:Gerard:. napisał:

Chyba ty przegnasz, mów za siebie, to ty masz bazę 2,5m ? Wiec o naturalnej wielkości zapomnij
Większość to napisze po targach

No nie denerwuj się . Przecież pisałem kiedyś że my nie będziemy się kłócić . Po prostu różnica zdań. Ostatnio tu pisałem że mamy baaaardzo różne muzyczne upodobania  i nie ma się czemu dziwić . Tyle kasy wydać i nie być zadowolonym!?  Stanowczo za malo na tym forum real spotkań przy muzyczce.  Dużo by się wyjaśniło , zapewniam.

M1  >Weavelight  >Vanguard /  Xti 2000 > Audiosynergia Pira > Amazonia Miusik

• Pokaż nowe odpowiedzi