Skocz do zawartości
IGNORED

high-endowe prawdy czyli subiektywnie o audio

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, bum1234 napisał:

Satyryczna to jest cała ta zakładka.

I parę innych też 😄

Paplanina, durna czy nie jest w każdym wątku tej zakładki. Nie mam na myśli wpisów sceptycznych, tylko fanatyczne, np.: o bezpiecznikach, switchach, transportach i wszystkich innych rzeczach sprzecznych ze zdrowym rozsądkiem oraz powstałych wyłącznie z pobudek merkantylnych, a nie celem poprawy czegokolwiek.

To po co tu zaglądasz ? 

• Moderatorzy
Godzinę temu, piano napisał:

Sprzedam pokój 

😉

Nie. Lepszego pokoju 😉

A to pół chętnie wezmę i dodam do swojego 🙂 A tak na poważnie to pomieszczenie zawsze największym problem… Najlepiej maja egoiści którzy pół domu przerobią pod audio, a rodzine wygonią do komórki pod schodami. Albo osoby z tak ciężkim charakterem, że mieszkają same. 🙂 

2 godziny temu, meloV8 napisał:

Nieskonczona odgroda ma wiele zalet lecz jej możliwości oddania realizmu wokali są dość wątpliwe, a powód jest tego jest dość prosty. Kształt naszej głowy oraz związana tym propagacja dźwięku nie ma wiele wspólnego z nieskonczona odgroda czy szeroką decha. 

Zawsze jest coś za coś. Idealne systemy nie istnieją. 

Kształt  naszej głowy jest problem…? Nigdy nie spotkałem się z taką teza. 

Najbardziej poważne kolumny tego typu, jakie słyszałem to kolumny Siltecha. Pod pewnymi względami nie wpasowały się w oczekiwany przeze mnie charakter dźwięku, ale jeśli chodzi o dynamikę, lekkość oddania dźwięku i naturalność wokali, to był to, moim zdaniem absolutny top.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A tak wyglądają w środku: 

IMG_0749.thumb.jpeg.f6c932ec9489760163b3b94af0f5725f.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-----------------

21 minut temu, plastik1989 napisał:

Kształt  naszej głowy jest problem…? Nigdy nie spotkałem się z taką teza. 

m. in. Audio Physic o tym pisze w ujęciu swoich konstrukcji. 

Godzinę temu, sly30 napisał:

To oczywiste, że kompromisy są zawsze, ale akurat to o czym piszesz wydaje się wątpliwe. Systemy nagłośnienia najlepszych studiów nagrań, gdzie pracują najlepsi masteringowcy i gdzie powstają najlepsze realizacje muzyki, to zawsze duże, szerokie kolumny z dużymi driverami, a często nawet wbudowane w ścianę, przez co głośniki mają szerokość po kilka, a nawet kilkanaście metrów! I trudno przyjąć założenie, że tam nie ma realizmu wokali. 

Ale bądź konsekwentny - tam brzmi inaczej niż u Ciebie, czyli gorzej, bo nie tak jak chcesz. 

nagrywamy.com

37 minut temu, plastik1989 napisał:

A tak na poważnie to pomieszczenie zawsze największym problem…

z grubsza zgoda. Znam jednak przypadki, gdy problemem nie są, a jeśli nawet, to skala leczenia niewielka. 

42 minuty temu, plastik1989 napisał:

Najlepiej maja egoiści którzy pół domu przerobią pod audio, a rodzine wygonią do komórki

jak nie ma jak przerobić, to i egoizm nie pomoże. Wszędzie ściany nośne, albo z kominem, a jedyna możliwa, to ściana kuchenna z jej usunięciem, ale słuchanie na głodnego słabe jest 😉 

1 godzinę temu, 747 napisał:

każdy kto ma kłopoty z pomieszczeniem, potrzebuje wybitnej elektroniki i kabli.

A każdy, kto ma problemy z elektroniką i kablami, potrzebuje wybitnego pomieszczenia. Ma to sens 😉

nagrywamy.com

1 godzinę temu, 747 napisał:

Niestety, każdy kto ma kłopoty z pomieszczeniem, potrzebuje wybitnej elektroniki i kabli.

Nie miejsce by tu to rozwijać, gdyż skończy się konfliktem, ale prosze przyjąć że tak jest.

wiem o co chodzi, ale to nie ma zastosowania przy obecnej skali ( dB) problemów 

1 hour ago, tedi02 said:

To po co tu zaglądasz ? 

Bo mnie to śmieszy.

34 minutes ago, przemak said:

A każdy, kto ma problemy z elektroniką i kablami, potrzebuje wybitnego pomieszczenia. Ma to sens 😉

Ja bym to określił inaczej. Potrzebuje wybitnego, ale nie pomieszczenia, tylko specjalisty 😄

I to nie elektronika ani akustyka bynajmniej 😄

Odnośnie sal filharmonicznych...
Według przyjętych reguł jest ustalony rząd, w którym ma być osiągnięta najlepsza jakość.
Jeśli dobrze pamiętam - w 10-tym.
Więc wykupując bilet i siadając np. w pierwszym, wcale nie zajmuje się najlepszego miejsca.

Tyle z rozważań - ma grać w domu jak w dziesiątym rzędzie.

Chociaż ja wolę, gdy mi gra, jakbym wlazł na samą scenę. To jakie powinienem kupić kolumny...?

Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, Tomek1777 napisał:

średnicowego woofera 30 cm

musisz dołożyć coś na wyższą średnicę i ciąć koło 600hz

a więc kolejna droga

front raczej trapezowy i mocno modyfikowany pod kątem dyfrakcji

i wiele prób , bo trafienie w stylu .... wymyśliłem sobie super koncept i będę go realizował .... to zazwyczaj godzenie się na kompromis

chyba , że masz szczęście 🙂

2 godziny temu, tedi02 napisał:

To po co tu zaglądasz ? 

Musi.... 🤣

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

4 godziny temu, meloV8 napisał:

Nieskonczona odgroda ma wiele zalet lecz jej możliwości oddania realizmu wokali są dość wątpliwe, a powód jest tego jest dość prosty. Kształt naszej głowy oraz związana tym propagacja dźwięku nie ma wiele wspólnego z nieskonczona odgroda czy szeroką decha. 

Zawsze jest coś za coś. Idealne systemy nie istnieją. 

Z tego co słyszałem to ogrody Sylwka to inna prezentacja niż wydaje się jego cieniom
Przede wszystkim wystarczy poczytać jaka wybiera elektronikę i okablowanie w dodatku ma warunki

a nie jak cienie w takim stylu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez .:Gerard:.
Godzinę temu, przemak napisał:

Ale bądź konsekwentny - tam brzmi inaczej niż u Ciebie, czyli gorzej, bo nie tak jak chcesz. 

W kwestii wokali niekoniecznie. 

Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, piano napisał:

Wszędzie ściany nośne

jeśli to Twój dom to wystarczą podciągi dwuteowe po obu stronach ściany i można rozbierać

jeśli jednak dom wielorodzinny to musisz mieć pozwolenie zarządcy budynku i konkretny projekt architektoniczny z obliczonymi dla obciążenia podciągami

a to są już konkretne koszty

czasem łatwiej postawić od nowa audio chatkę .... tylko znów trzeba mieć gdzie 🙂

Godzinę temu, przemak napisał:

Zgadzam się, bylem na "paru" prezentacjach, koncertach Live i rzeczywiste na estradowym nagłośnieniu, nawet na Hi-End tylko nie-kontrolowanym to wokale i muzyka, bardzo źle

Edytowane przez .:Gerard:.
Gość

(Konto usunięte)

w pierwotnych założeniach ten projekt miał łączyć cechy możliwości dużej kolumny i odwzorowanie sceny stereo monitora .... przynajmniej tak pisał Piotr w opisie swojego projektu

obraz.thumb.png.f8e71006325a9f8e69b3a69874adf637.png

12 minut temu, .:Gerard:. napisał:

DSCF1660.thumb.jpg.52581de9c73388e28548a1dffb555c8f.jpg

Avantgarde Acoustic to nie są

u którego "cienia" takie "cuda " słuchałeś?  🙂 🙂 

4 minuty temu, slawek.xm napisał:

Nie słuchałem, jest taki jeden co się tu wymądrza, ci co u niego słuchali maja inne zdanie.
W dodatku co nowe ZG to nowa nirwana ......

23 minuty temu, .:Gerard:. napisał:

Z tego co słyszałem to ogrody Sylwka to inna prezentacja niż wydaje się jego cieniom
Przede wszystkim wystarczy posłuchać jaka wybiera elektronikę i okablowanie w dodatku ma warunki

większość doradza, pomaga. Ciebie cieszy mój problem. Wyjątkowa z ciebie franca! 

Teraz, piano napisał:

większość doradza, pomaga. Ciebie cieszy mój problem. Wyjątkowa z ciebie franca! 

A dlaczego mnie obrażasz ? Przecież ty taki kulturalny jesteś .....

Teraz, piano napisał:

zejdź mi z oczu!

Ja wiem ze na forum to udajesz ....
Słyszałem o twojej naturze którą właśnie pokazujesz

Gość

(Konto usunięte)
6 minut temu, .:Gerard:. napisał:

ci co u niego słuchali maja inne zdanie.

Gerard musisz brać pod uwagę , że Maciej podkreśla zawsze stosunek cena/ jakość

opisując kolumny za 10 tysi , które fajnie grają nie można nie być happy

bo normalnie nie ma takich przypadków

a to , że melo udało się złożyć ciekawy układ z niedrogich przetworników to tylko wg mnie zasługa właśnie konstruktora

i trzeba się cieszyć , że mamy u nas takich ludzi

z drugiej strony też znam opinie ludzi którzy słuchali u niego różnych systemów, kupowali od niego klocki i były zupełnie inne niż piszesz 🙂

Teraz, slawek.xm napisał:

Gerard musisz brać pod uwagę , że Maciej podkreśla zawsze stosunek cena/ jakość

opisując kolumny za 10 tysi , które fajnie grają nie można nie być happy

bo normalnie nie ma takich przypadków

a to , że melo udało się złożyć ciekawy układ z niedrogich przetworników to tylko wg mnie zasługa właśnie konstruktora

i trzeba się cieszyć , że mamy u nas takich ludzi

z drugiej strony też znam opinie ludzi którzy słuchali u niego różnych systemów, kupowali od niego klocki i były zupełnie inne niż piszesz 🙂

Nie podkresla
Ja po prostu nie lubię jego wrednego ukrytego zachowania, co on sobie tam posiada to mi ... lotto

Znamy się wszyscy z forum i nie tylko, ja nie zacząłem głupich komentarzy, albo się szanujemy albo nie
Jak bym chciał na 18 calach to bym napisał do ciebie czy Sylwka czy pomożecie złożyć,  później wpadł na forum i brylował ....  hallo !!! Leci z nami Pilot ? ......

29 minutes ago, .:Gerard:. said:

A dlaczego mnie obrażasz ? Przecież ty taki kulturalny jesteś .....

Wolne żarty .....

Piano i kultura to są zupełnie rozłączne pojęcia.

46 minut temu, slawek.xm napisał:

w pierwotnych założeniach ten projekt miał łączyć cechy możliwości dużej kolumny i odwzorowanie sceny stereo monitora .... przynajmniej tak pisał Piotr w opisie swojego projektu

Ukryta Zawartość

Avantgarde Acoustic to nie są

Właśnie dziś wracając do domu pomyślałem o tym ich projekcie. Czy pomysł się udał? Połączyli dynamikę 3way z scena "monitorową"?

Ukryta Zawartość

obiektywnie o audio

Gość

(Konto usunięte)
3 godziny temu, Tomek1777 napisał:

Wysokość całej kolumny 110 cm. 

jeszcze  jedno dygresja

np kolumny Trenner&Friedl ISIS , na które zwróciłem uwagę na wystawie bo grały całkiem fajnie i mimo , że nie schodziły nisko i brak było detalu na górze to prezentacja była spójna wokale oddane bardzo dobrze i źródła pozorne nie były plamami były  dostatecznie ostre i dobrze lokalizowane

mimo , że forma kolumny nie jest specjalnie dopracowana pod kątem dyfrakcyjnym to wg mnie całą robotę robi w tych kolumach tubka tweetera

można zatem powiedzieć , że dbałość o charakterystyki kierunkowe bardzo pomaga w uzyskaniu  satysfakcjonującej prezentacji

te kolumny kupił dla siebie umka a dodatkowo misiomor z Twonkiem dorobili Jackowi supertweeter dookólny.... to tak dla określenia możliwości poprawy brzmienia

obraz.thumb.png.550e9de45142111d1617cfc871d574fa.png

37 minutes ago, .:Gerard:. said:

To naturalne w tym środowisku. Każda nowość to nirvana. Jest tu taki jeden, co przeżywał publicznie nirvanę po każdym nowym sprzęcie. Nirvana była tym silniejsza im bardziej zależało mu na sprzedaży albo "bezinteresownej" "pomocy" w sprzedaży.

Dla niezorientowanych to taki pan o nicku na e i inicjałach A. M. 😄

Przeniósł sie ze swoim marketingiem i wzmacnianiem gdzie indziej.

1 minute ago, slawek.xm said:

te kolumny kupił dla siebie umka 

To już wiem, że nigdy bym na nie nie spojrzał, nie mówiąc o posłuchaniu 😄

Inny przeżywa swoją nirwanę będąc głęboko tam a na dodatek zamknięty w szafie ale od czasu do czasu wyskakuje niekumaty w zakładkach o High Endzie jak Filip z Konopi

---------------------------------

---------------------------------

6 minut temu, slawek.xm napisał:

wg mnie całą robotę robi w tych kolumach tubka tweetera

Według mnie ramka na maskownicę ale nie musimy się zgadzać 😉

Edytowane przez ASURA
ziarno od plew

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

3 minuty temu, ASURA napisał:

Inny przeżywa swoją nirwanę będąc głęboko tam a na dodatek zamknięty w szafie ale od czasu do czasu wyskakuje niekumaty w zakładkach o High Endzie jak Filip z Konopi

Uwierz, w szafie nie jestem i stać mnie na 8 x 18 cali

Edytowane przez .:Gerard:.
  • Pokaż nowe odpowiedzi