Skocz do zawartości
IGNORED

high-endowe prawdy czyli subiektywnie o audio

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderatorzy
15 minut temu, xajas napisał:

Jak „nie slyszysz“, to sa tylko trzy mozliwosci:

Ja myślę, że jest tylko jedna - brak doświadczenia. Nawet jeśli nie słyszę czegoś u siebie to nie oznacza, że nie usłyszę tego u innych. Nie ma możliwości aby wszystko w wersji top przetestować u siebie, trzeba więc ruszyć tyłek i pojeździć po ludziach.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

9 godzin temu, .:Gerard:. napisał:

piano mi tu pianę..,
Robi z siebie guru audio

Gerard, 

Ufam, że to ostatni post pod Twoim adresem. Nie mam podstaw, aby tak sądzić, ale zaryzykuje.

Daj już spokój. Zacytowanego nikt nie kupi, choćby z racji, że guru - na moje - to ktoś, kto m. in. prócz ucha ma ogarnięte zjawiska psycho akustyczne, propagacji fal, techniki nagrywania materiału źródłowego, jego rodzaje, masteringu oraz co najmniej, mocne podstawy elektroniki. Ma też dobre środowisko pracy.

Ponadto, ma w sobie rodzaj daru, umiejętności, ale też swobody komunikowania się ze światem audio w tym z tymi, którzy dopiero zaczynają zabawę lub nowy kierunek. Ale najistotniejsze zostawiłem na koniec, bo taka osoba musi kochać muzykę, jej możliwie szerokie spektrum(!) 

Nie mam żadnej z tych cech poza muzyką, więc po co te złośliwości i szydera!? 

Dla pełnej jasności, dodam szczerze, jak u dziadzi na kolanach, ze wolałbym pisać w dziale muzyka, serio. Problem w tym, że walczę z audio nałogiem, a w wątku co mi w duszy, nie mam cierpliwości. 

Pisałem już o tym wielokrotnie, że martwi mnie to, że większość wolnego czasu przeznaczam na audio, a muzyka kwiczy. Kiedyś było odwrotnie. Niestety, walka z nałogiem do łatwych nie należy. 

A samo audio?

Dla paru lat bawię się tym i tylko bawię. Udzielam się, piszę, ale tak naprawdę, to coraz mniej o to dbam, bo najczęściej dyskusje opierają się o wojenki, Ty swoje, ja swoje i tak zamiast meritum, biegamy wokół komina, a wątki lezą i kwiczą, padają jak muchy. Niestety, czasem i sam wpadam w wir konfliktów. Słabość? może tak, ale niech ten post położy temu kres. 

Daj spokój tym OB, są rzeczy ważne i ważniejsze. Skąd wziąłeś te nirvanę OB u mnie, to do teraz się zastanawiam?!

Zatłuszczę, abyś zapamiętał;

dla mnie audio, to piękna zabawa, ale też przekleństwo, bo kwiczy muzyka i muszę pisać posty o takiej treści jak ten, który właśnie popełniam. Audio się bawię i tylko bawię, żadnych aspiracji do systemu Rzeczpospolitej, a nawet dzielnicy. Nie znam dnia, ani godziny, więc chcę posłuchać tej czy innej konstrukcji, zapoznać się z zaletami, wadami. 

... 

Rykoszetem, obserwując mądrzejszych od siebie, zauważyłem, ze kasa i metki, to nie wszystko, a diy,  i poprawność w zgodzie ze sztuką, to kopalnia wiedzy i sam nie raz, byłem świadkiem jak z goovna można ukręcić granie, że hej. 

Nie Janusze diy, ale są tu osoby, które wiedzą o co kaman. 

Na koniec.

Nie odnajduje żadnej osoby, która chętnie czytałaby o dalszych naszych wojenkach. 

Dlatego proponuję od teraz..

Zleź ze mnie, zostaw duże przetworniki, a ludziom daj wybór. 

Maciek, 

ożesz! znowu się rozpisałem..

Edytowane przez piano

Ja chyba śnię .....
Nie wciskaj i nie przekłamuj po raz kolejny faktów, nie chce mi się przytaczać, już mnie to meczy ganianie wokół komina ....

Nie chodzi się w za dużych ciuchach, za małych albo źle uszytych

To byla przenośnia do systemu, ja cały czas pisze o wyborach, żebyście stare konie audiofile nie wprowadzali ludzi w błąd, ja tez trochę zabawek przetestowałem czy słuchałem u kogoś, gdzieś.
Nie opowiadam bajek przytaczanych z gazet, recenzji czy na podstawie zdjęć nie oceniam czyjegoś systemu czy wartość

Wiele razy pisałem, nie chodzi o wielkość bo z dużych czy małych może być (ociężale i misiowate, chudo, szaro, ciemno, gęsto itd.)
Nie ja pisze ze tylko z dużych może być prawdziwy bas.
Opisywałem tutaj ZG z mały i dużymi przetwornikami, jedne mi się bardziej podobały inne mniej, każde maja własny styl , nie chodzi tylko o sam niski zakres, malo tego, pisałem tez ze wole bardzo duże ZG, ale nieliczne zagrały dobrze, ze niektóre kosztują ponad sto k € i wcale nie oznacza ze graja super

Jak poczułem smak trafnego zestawienia, synergii itd. to jestem bardziej wybredny w moich wyborach, nauczyłem się jednego, wszystko ma swoja sygnaturę brzmienia, gdzie one pasują to inna sprawa, gust to nastopna zależność, miałem ocmokane klocki bo chciałem kupić, zawiedziony odsyłałem, nawet okablowywanie mam ręcznej roboty, miałem różne ocmokane i ....

Edytowane przez .:Gerard:.
3 godziny temu, xajas napisał:

Melo ostatnio wysymulowal tutaj przetworniki AE. „Wszyscy“ biora AE. Nie chcesz ryzykowac? Bierz AE

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To na poważnie , czy żart ? AE czyli ... ? Jakaś dokładniejszą nazwa?

Ukryta Zawartość

M1  >Weavelight  >Vanguard /  Xti 2000 > Audiosynergia Pira > Amazonia Miusik

• Moderatorzy
15 minut temu, .:Gerard:. napisał:

Ja chyba śnię .....
Nie wciskaj i nie przekłamuj po raz kolejny faktów, nie chce mi się przytaczać, już mnie to meczy ganianie wokół komina ....

Nie chodzi się w za dużych ciuchach, za małych albo źle uszytych

To byla przenośnia do systemu, ja cały czas pisze o wyborach, żebyście stare konie audiofile nie wprowadzali ludzi w błąd, ja tez trochę zabawek przetestowałem czy słuchałem u kogoś, gdzieś.
Nie opowiadam bajek przytaczanych z gazet, recenzji czy na podstawie zdjęć nie oceniam czyjegoś systemu czy wartość

Wiele razy pisałem, nie chodzi o wielkość bo z dużych czy małych może być (ociężale i misiowate, chudo, szaro, ciemno, gęsto itd.)
Nie ja pisze ze tylko z dużych może być prawdziwy bas.
Opisywałem tutaj ZG z mały i dużymi przetwornikami, jedne mi się bardziej podobały inne mniej, każde maja własny styl , nie chodzi tylko o sam niski zakres, malo tego, pisałem tez ze wole bardzo duże ZG, ale nieliczne zagrały dobrze, ze niektóre kosztują ponad sto k € i wcale nie oznacza ze graja super

Jak poczułem smak trafnego zestawienia, synergii itd. to jestem bardziej wybredny w moich wyborach, nauczyłem się jednego, wszystko ma swoja sygnaturę brzmienia, gdzie one pasują to inna sprawa, gust to nastopna zależność, miałem ocmokane klocki bo chciałem kupić, zawiedziony odsyłałem, nawet okablowywanie mam ręcznej roboty, miałem różne ocmokane i ....

Gerrard, nie przesadzaj, nikt Cię tu nie atakuje, ani Piano niczego Ci nie narzuca. 

Po co te nerwy...? 

Ja również słyszałem rożnej masći OB, jedne brzmiały lepiej, inne gorzej. Zarówno drogie customy w kwotach 6-cyfrowych, tanie DIY za kilka tys, drogie DIY na poszukiwanych, Vintageowych przetwornikach, czy wręcz nowe, b.drogie, markowe, Hi-endowe produkcje.  

Nie jestem szczególnie zainteresowany tego typu kolumną, bo przywoływane tu cechy/wady tej konstrukcji; rozmiar, wymagania do pomieszczenia, raczej potrzeba skoncentrowaniu się na custom made - to całkowicie przekreśla taką kolumnę dla mnie. Więc tematu nie zgłębiałem i fachowcem nie jestem. 

Ale z tego co słyszałem, ma w sobie "coś" taka prezentacja i nie dziwię się, że ciągnie do siebie garstkę odbiorców. Moim zdaniem ma też sporo ograniczeń dźwiękowych, które (być może) znikają gdy zrobi się taki system bezkompromisowo (duży pokój, konkretna elektronika, akustyka, ustawienie -> słowem to co zrobił np. sly30).

Do tej pory praktycznie każda z prezentacji takiego dźwięku jednak miała kompromisy, a to pomieszczenie, a to reszta systemu, a to coś tam jeszcze dopracowania wymagało. Stąd też, na mój obecny stan wiedzy, mając nawet nieograniczone środki lokalowe oraz finansowe, nie budowałbym systemu opartego OB. Nie jestem przekonany, nie jest to moja prezentacja, nie słyszałem jeszcze na tyle dobrego, w każdym razie jestem na nie.  

Trudno mnie uznać za jakiegoś fana tej konstrukcji (raczej wręcz przeciwnie) ale mimo tego, przez ostani 1-2 roku czytające ten wątek, wcześniejszy Miroslava1 jak przechodził z herbatników, wpisy Piano, Slawka.xm jakoś nigdy nie zauważyłem, żeby mnie (lub kogoś innego) atakowali, albo na siłę próbowali "nawrócić". Nie widzę, też by na Ciebie ktoś próbował wpłynąć albo zmusić Cię do głoszenia "najlepszości OB". 

Chyba to obruszenie i nerwy są na wyrost w tej konkretnej sytuacji, a akurat śledzę rozmowę od długiego czasu i raczej sprzętowo/dźwiękowo bliżej mi do Twojego systemu, więc we mnie pierwszego byś znalazł sojusznika, gdyby faktycznie coś się działo. Stąd też moja prośba o wyciszenie się i zachowanie spokoju. 

-----------------

To na poważnie , czy żart ? AE czyli ... ? Jakaś dokładniejszą nazwa?

To na powaznie.
Melo zawsze traktuje powaznie.
To cala seria

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

49 minut temu, .:Gerard:. napisał:

Nie chodzi się w za dużych ciuchach

Dużo by muzyka straciła, gdyby nie protoplaści hipsterów czyli hepsterzy 😉

nagrywamy.com

Gość

(Konto usunięte)
8 godzin temu, Tomek1777 napisał:

Czy są jakieś marki, modele driverów które mają opinie najlepszych do użycia w konstrukcji OB? Takie z którymi ryzyko wpadki i problemów jest niewielkie ?

melo V8 konstruuje odgrody dla @Lutek

z tego co wiem oparte będą najprawdopodobniej na polecanych przeze mnie

obraz.thumb.png.6021afecfa876461dd594a87b9c975b8.png

Acoustic Elegance Dipole 15 i

obraz.thumb.png.ddf3e9ac6b8f48c8bc2b0a55d2219a9b.png

Scan-Speak 18M/8631T00

oraz na tweeterze wybranym przez meloV8 najprawdopodobniej w wavequide

i w tym wypadku najważniejsza jeśli chodzi o tweeter jest właśnie aplikacja w wavequide

termin realizacji wydłuża się co może świadczyć , że konstruktor poświęca znaczną uwagę temu projektowi ... przynajmniej ja sobie tak to tłumaczę 🙂

ale na pewno ta konstrukcja będzie dyskutowana w moim wątku, tym bardziej , że @Lutek chętnie przyjmuje gości i lubi słuchać i czytać o wrażeniach dlatego myślę , że najwięcej zyskasz w kwestii pytań "czy warto " śledząc relacje z tego projektu

Edytowane przez slawek.xm
  • Moderatorzy
3 minuty temu, slawek.xm napisał:

melo V8 konstruuje odgrody dla @Lutek

z tego co wiem oparte będą najprawdopodobniej na polecanych przeze mnie

Ukryta Zawartość

Acoustic Elegance Dipole 15 i

obraz.thumb.png.ddf3e9ac6b8f48c8bc2b0a55d2219a9b.png

Scan-Speak 18M/8631T00

oraz na tweeterze wybranym przez meloV8 najprawdopodobniej w wavequide

i w tym wypadku najważniejsza jeśli chodzi o tweeter jest właśnie aplikacja w wavequide

termin realizacji wydłuża się co może świadczyć , że konstruktor poświęca znaczną uwagę temu projektowi ... przynajmniej ja sobie tak to tłumaczę 🙂

ale na pewno ta konstrukcja będzie dyskutowana w moim wątku, tym bardziej , że @Lutek chętnie przyjmuje gości i lubi słuchać i czytać o wrażeniach dlatego myślę , że najwięcej zyskasz w kwestii pytań "czy warto " śledząc relacje z tego projektu

Ta 18ka SS na średnice? 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-----------------

• Moderatorzy
13 minut temu, plastik1989 napisał:

Ta 18ka SS na średnice? 

Ja u siebie jak robiłem kolumny, też uparłem na 18ke na średnice i dało to fajny efekt IMO. Jedynie do to wymaga to trochę większej odległości słuchacza od głośników. Nacinany revelator finalnie na średnicy u mnie się nie sprawdził, ale fajnie zagrała inna 18ka SS, 18W8535. 

-----------------

Gość

(Konto usunięte)
3 minuty temu, plastik1989 napisał:

Ja u siebie jak robiłem kolumny, też uparłem na 18ke na średnice i dało to fajny efekt IMO. Jedynie do to wymaga to trochę większej odległości słuchacza od głośników. Nacinany revelator finalnie na średnicy u mnie się nie sprawdził, ale fajnie zagrała inna 18ka SS, 18W8535. 

piszesz , że dawałeś na średnicę nowy średniotonowy 18M ?

osiemnastek revelatora jest całe spectrum 🙂

• Moderatorzy
3 minuty temu, slawek.xm napisał:

piszesz , że dawałeś na średnicę nowy średniotonowy 18M ?

osiemnastek revelatora jest całe spectrum 🙂

A to mój błąd. Starsza wersja, wtedy nacinanych 18ek były chyba trzy rodzaje. 8, 4 ohm i chyba usprawniona 8ohm. 

-----------------

Gość

(Konto usunięte)
21 minut temu, plastik1989 napisał:

8, 4 ohm i chyba usprawniona 8ohm. 

były też 16 om

te modele 18w stosował Kisiel w swoich odgrodach w pierwszej wersji

obraz.thumb.png.472ccd4f341a60f78a772fdf725f035d.png

Gość

(Konto usunięte)
9 godzin temu, Tomek1777 napisał:

Czy są jakieś marki, modele driverów które mają opinie najlepszych do użycia w konstrukcji OB? Takie z którymi ryzyko wpadki i problemów jest niewielkie ?

Są też najnowsze odgrody Kisiela skonstruowane dla kolegi @Pawellang

obraz.thumb.png.67e476e21579e6c22615cc019914d0d4.png

tylko , że cenowo to już górna półka 4x38we, 2x 21we , D34 i D 24

ale mimo , że mnie osobiście projekt wydaje się przekombinowany to zastosowanie Ellipticorów do odgrody, z własnych doświadczeń, uważam za pomysł bardzo dobry

obraz.thumb.png.877f8386a84cd705889b4996954a677a.png

Oczywiscie jest też projekt, od którego w 21 wieku wszystko sie dla niektórych zaczęło

a więc kolumny Sylwestra skonstruowane przez chłopaków z Equilibrium z Zielonej Góry

na podstawie wizji i konceptu Sylwka

a więc połączenie Audio Elegance z Ellipticorami i Tweeterem Tx od SB acoustics w autorkiej aplikacji z wavequide skonstruowanej dla Sylwestra przez Equilibrium

Z zaprezentowanych projektów wynika w które przetworniki warto inwestować reszta zależy już od konstrukcji i konstruktora

Trudno mi się przekonać do tego projektu Kisiela. Może jakby sam autor go opisał w miare dokładnie, to bylo prościej zrozumieć zastosowane tutaj rozwiązania. 

Gość

(Konto usunięte)
9 minut temu, meloV8 napisał:

Trudno mi się przekonać do tego projektu Kisiela. Może jakby sam autor go opisał w miare dokładnie, to bylo prościej zrozumieć zastosowane tutaj rozwiązania. 

Mnie też 🙂

Paweł pisał w jednym z komentarzy pod swoim filmem ,że Andrzej dołączy projekt do oferowanych na jego stronie i opisze

16 godzin temu, sly30 napisał:

Nadal uważam, że 0B muszą spełniać pewne warunki. Inaczej będzie lipa. 

To był ostatni wpis Sly

Odszedł dzisiaj...   🙂

nic więcej nie wiem - wiec nie pytajcie...

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

R I P 😞

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

4 minuty temu, Chicago napisał:

Cały czas mam nadzieję, że to jakiś żart pierwszo-majowy. Co prawda niefajny żart, ale żart.

naiwnie też na to liczyłem, choć byłby to żart poniżej pasa. Niestety, wygląda na to, ze prawda. Ktoś z jego otoczenia potwierdził. 

Gość

(Konto usunięte)
8 minut temu, piano napisał:

naiwnie też na to liczyłem, choć byłby to żart poniżej pasa. Niestety, wygląda na to, ze prawda. Ktoś z jego otoczenia potwierdził. 

szok i smutek

ale skoro potwierdzasz to chyba prawda?

kruchość, ulotność życia...

wczoraj byłeś, dziś Cię nie ma...

2 minuty temu, slawek.xm napisał:

ale skoro potwierdzasz to chyba prawda?

wiem tyle co Wy...

Natomiast ktoś kogo znam z jego otoczenia, potwierdził. 

• Moderatorzy
Teraz, piano napisał:

kruchość, ulotność życia...

wczoraj byłeś, dziś Cię nie ma...

wiem tyle co Wy...

Natomiast ktoś kogo znam z jego otoczenia, potwierdził. 

Niestety, ja już od kilku osób, z różnych środowisk dostałem potwierdzenie również :-((((((

-----------------

a jeszcze dziś przed południem, ślubna pytała się mnie, co taki jakiś zadumany, smutny jesteś?

Wspomniałem coś o ulotności życia, kruchości...

Pewnie to tylko przypadek...

• Pokaż nowe odpowiedzi