Skocz do zawartości
IGNORED

Super przewód zasilający, a kiepskie druciki do gniazda IEC wewnątrz wzmacniacza…

Czy słyszysz zmianę dźwięku, po wymianie fabrycznego przewodu zasilającego?  

103 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy słyszysz zmianę dźwięku, po wymianie fabrycznego przewodu zasilającego?

• Tak
      45
    • Nie
      47
    • Trudno powiedzieć
      11

Rekomendowane odpowiedzi

11 minut temu, MariuszZ. napisał:

Samo istnienie psychoakustyki niczego nie rozstrzyga i "straszenie" nią świadomych audio hobbystów jest niepoważne.

Niepoważne to jest stawianie swoich teorii ponad psychoakustyką.

Do czasu gdy tego nie rozstrzygniesz nie dowiesz się czy psychoakustyka mimo, że jest dziedziną nauki "maskuje" lub "tworzy" wpływ przewodów.   

Dopóki ktoś nie demonizuje wpływu przewodów nie odczuwam potrzeby.

Musiałbyś zadbać o pamięć echoiczną czyli o fizyczny komparator pozwalający na przełączanie próbek dźwięku z częstotliwością 3 do 4 sekund...

Nie.

Mógłbyś co najwyżej udowodnić, że ktoś nie usłyszał...

O wiele więcej, a mianowicie potwierdzić czy jego wrażenia pokrywają się z rzeczywistością.

...czy jesteś w stanie zadbać o to by nie było żadnych wątpliwości?

Tak.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

5 minut temu, szymon1977 napisał:

Niepoważne to jest stawianie swoich teorii ponad psychoakustyką.

Narząd słuchu pozwala na rozróżnienie dźwięków w dziedzinie czasu do. ok 5us. Przekładając to na dziedzinę częstotliwości to jakieś 200kHz. Zatem czy wzmacniacz z pasmem akustycznym 200kHz zagra tak samo jak ten z pasmem 20kHz? Po co nam wzmacniacze z tak szerokim pasmem skoro słyszymy tylko do 20kHz? Co na to psychoakustyka? 😉 

13 minut temu, szymon1977 napisał:

Dopóki ktoś nie demonizuje wpływu przewodów nie odczuwam potrzeby.

Jak na razie to Ty demonizujesz wpływ przewodów. Ktoś kto słyszy różnice i pisze o tym w bajkowy sposób co najwyżej koloryzuje.

14 minut temu, szymon1977 napisał:

Nie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Pamięć echoiczna to rodzaj pamięci sensorycznej, która rejestruje i tymczasowo przechowuje informacje dźwiękowe (dźwięki) do czasu ich przetworzenia i zrozumienia (Carlson, 2010). Ten magazyn sensoryczny może przechowywać dużą ilość informacji słuchowych przez krótki okres 3 do 4 sekund (Clark, 1987)."

19 minut temu, szymon1977 napisał:

O wiele więcej, a mianowicie potwierdzić czy jego wrażenia pokrywają się z rzeczywistością.

Twoją czy jego?

20 minut temu, szymon1977 napisał:

Tak.

Jak?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

...

Przeczytałem Twój post, ale jest tak marny, że nie wiem czy chce mi się go komentować. Zagadką będzie dla mnie, czy faktycznie tak bardzo nie rozumiesz tematu, czy jednak robisz sobie ze mnie jaja.

17 minut temu, MariuszZ. napisał:

Jak?

Korzystając ze sprawdzonych metod badawczych.

3 minuty temu, szymon1977 napisał:

Zagadką będzie dla mnie, czy faktycznie tak bardzo nie rozumiesz tematu, czy jednak robisz sobie ze mnie jaja.

Dla mnie będzie zagadką jak ktoś kto przykręca śrubami kolumny do podłogi w salonie lub szuka sceny 3D na biurku między głośniczkami laptopa posiadł magiczną wiedzę o elektroakustyce, psychoakustyce i innych dziedzinach elektrotechniki by walczyć tymi narzędziem z kablowymi demonami? Naoglądałeś się poradników RSa, tonu składowego czy bierzesz korepetycje od Ira? 😉 

21 minut temu, MariuszZ. napisał:

Dla mnie będzie zagadką jak ktoś kto przykręca śrubami kolumny do podłogi w salonie lub szuka sceny 3D na biurku między głośniczkami laptopa posiadł magiczną wiedzę o elektroakustyce, psychoakustyce i innych dziedzinach elektrotechniki by walczyć tymi narzędziem z kablowymi demonami?

Ani to wiedza magiczna, ani jaj jej nie posiadam. Ale podstawy rozumiem i widzę, gdy ktoś z nimi się rozmija.

A co złego w śrubach i laptopie miałeś okazję wyjaśnić - nie skorzystałeś to przepadło.

Skoro jej nie posiadasz to nie możesz wiedzieć czy się rozmija. Nie to jest tematem. Wróćmy do przewodów.

Opisz jak zrobiłbyś porównanie przewodów by zagwarantować rzetelny wynik testu. 

Napisałeś, że dasz radę. Masz jakieś metody obcykane jak rozumiem.

Opisz jaki zastosujesz komparator. Próbki muszą być porównywane w czasie kilku sekund. Inaczej to nie ma sensu. Tak się porównuje próbki kodeków audio. To proste pytanie jest. 

14 godzin temu, Seyv napisał:

Żaden. Efekt Millera został wywołany tylko jako jeden przykład zjawiska fizycznego, które może występować we wzmacniaczach a nie występuje w odkurzaczach. W szeroko pojętym elektromagnetyźmie istnieje bardzo wiele zjawisk, które występują w jednych urządzeniach a nie występują w innych. Dlatego nie można ich wrzucać do jednego worka tylko dlatego, że i jedno i drugie podłączamy do gniazda.

Ale w takim razie czemu o tym w wspomnialeś w konkretnym kontekście?
Nie rozumiem

6 godzin temu, Seyv napisał:

Ale jakiej prawdy? 

Ja zdążyłem się nauczyć, że w życiu są trzy prawdy. 

Rozwikłasz zagadkę?
Nie bardzo rozumiem?

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

27 minut temu, MariuszZ. napisał:

Skoro jej nie posiadasz to nie możesz wiedzieć czy się rozmija.

Umknęło Ci pól zdania.

28 minut temu, MariuszZ. napisał:

To proste pytanie jest. 

Źle zadane. Przed przystąpieniem do nadań wypadałoby postawić tezę, którą będziemy badać. Przede wszystkim ja nie robiłbym porównania przewodów.

4 godziny temu, Seyv napisał:

Kilku wprost mi powiedziało, gdybym znali się na elektronice to bym sobie sami wiele rzeczy zrobili ale, że się nie znają to pozostaje im zabawa kablami. Niektórzy próbowali sił w poważniejszych modyfikacjach ale po pierwszej poważnej awarii wracali do bezpiecznej zabawy kablami.

Zabawa z kablami chyba jest pewną substytutucją elektronika konstruktora i do tego może dawać radość. Niestety nie zawsze zmiana to poprawa, chociaż jak wiadomo wiara czyni cuda. Często śmieszą mnie opinie różnej maści audiofili krytykantów, z których opinii wynika, że konstruktorzy nawet takich firm jak np. Yamaha, Denon, Marantz, Pioneer, Rotel itd. oszaleli i jakby specjalnie zrobili coś  źle. 

Po wiele te antenki??

Szeset ponad

Ile ich trzeba by Dżordż zaśpiewał jako żyw?

Mam gdzie to wsadzić,  a może to lepsze niż pyton Edka.

Konstruktor kabli. Badacz. Dopasowanie do systemu,  doświadczenia,  wiedzą.. 

Rych Zięba to pionek przy tym.

10 godzin temu, szymon1977 napisał:

Przede wszystkim zadbam, aby test był ślepy oraz wykluczał możliwość udzielenia prawidłowej odpowiedzi metodą na farta. Kabel A czy kabel B? - aż 50% szansy by strzelając trafić.

Jeśli mamy sprawdzić dwa kable to jak chcesz to zrobić?

Może być na kilku utworach. Wybranych przeze mnie 

9 godzin temu, MariuszZ. napisał:

Wracamy do punktu wyjścia. Jak to zrobić i czy jesteś w stanie zadbać o to by nie było żadnych wątpliwości? 😉 

No jak mówię. Wątpliwości się pojawiły już podczas zakończenia tematu / ankiety o kablach Szymona. Wniosków brak. 

Szymon twoje poprawcie jest chyba poniżej progu wejścia aktualnie. Nie dostał byś się teraz do audiostereo. 

Farciarzu!

• Moderatorzy
8 godzin temu, paww napisał:

Często śmieszą mnie opinie różnej maści audiofili krytykantów, z których opinii wynika, że konstruktorzy nawet takich firm jak np. Yamaha, Denon, Marantz, Pioneer, Rotel itd. oszaleli i jakby specjalnie zrobili coś  źle. 

Duża część produktów tych marek jest skierowana nie do audiofila pasjonata a do zwykłego Kowalskiego, który chciałby posłuchać muzyki trochę lepiej niż na telefonie i taki cel w większości mają konstruktorzy tych marek. Podobnie jak konstruktorzy Fiata, Skody czy VW nie specjalnie robią coś źle co nie oznacza, że każdy posiadacz takiego auta będzie się wśród pasjonatów motoryzacji cieszył tym samym szacunkiem co posiadacz Mustanga. 

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

39 minut temu, Seyv napisał:

Duża część produktów tych marek jest skierowana nie do audiofila pasjonata a do zwykłego Kowalskiego, który chciałby posłuchać muzyki trochę lepiej niż na telefonie i taki cel w większości mają konstruktorzy tych marek.

Zwykły Kowalski jakby zobaczył co tu się dzieje, to by pomyślał że to forum to jakiś dom wariatów .

Dla zwykłego Kowalskiego tu miejsca nie ma i nie będzie. Nawet dla takiego co sobie kupi kolumny za milion złotych, bo zaraz się dowie, że nie posiada gniazda furutecha, antenek, kabli i co najważniesze pomiarów i setki testów, no i nie przewalił 100 ton sprzętu. 

Na szczęście jest już paru takich Kowalskich, którzy mają wyjebane na to wszystko.

14 godzin temu, szymon1977 napisał:
14 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Mój system i ja wybieram kable

A ja opracuję warunki testu, procedurę i analizę wyników.

Jak zamierzasz zagwarantować szybkie przełączanie przewodów sieciowych w teście ABX? Zmienną mają być przewody. System audio pozostaje ten sam. Pytanie jest proste. Liczę na odpowiedź dotycząca warunków testu. 

• Moderatorzy
8 minut temu, NRK napisał:

Zwykły Kowalski jakby zobaczył co tu się dzieje, to by pomyślał że to forum to jakiś dom wariatów .

Tak samo pomyślałem gdy wszedłem na forum fanów motoryzacji i tuningu. Jakieś wały korbowe wymieniają, zawory, mapy wgrywają. Gdzie ja do mojego Yarisa mapę wgram jak nawet nawigacji tam nie ma... Znałem jednego takiego co kupił nowe auto i zaraz w silniku to wszystko pozmieniał. Wariant normalnie. To inżynierowie z BMW czy Subaru (nie pamiętam co to było za auto) nie wiedzieli jakie wały i zawory założyć oraz mapy wgrać?

A na poważnie na tym forum jest wiele zakładek w zależności od stopnia zaawansowania. 

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Ja tam tylko czekam aż jakiś sklep będzię dołączał do na przykład wzmacniacza, darmowy sprzęt pomiarowy i organizował specjalne kursy, jak zrobić pomiary. 

Coś czuję, że to już blisko.

10 godzin temu, szymon1977 napisał:

Źle zadane. Przed przystąpieniem do nadań wypadałoby postawić tezę, którą będziemy badać. Przede wszystkim ja nie robiłbym porównania przewodów.

To co byś chciał porównywać u Piotra? Łyskacze ? 

Teza jest taka, że nie nie wiesz jak to zrobić we właściwy sposób. Rzuciłeś hasło więc pociągnij temat warunków testu. 

4 minuty temu, MariuszZ. napisał:

Jak zamierzasz zagwarantować szybkie przełączanie przewodów sieciowych w teście ABX?

Nie zamierzam.

5 minut temu, szymon1977 napisał:
12 minut temu, MariuszZ. napisał:

Jak zamierzasz zagwarantować szybkie przełączanie przewodów sieciowych w teście ABX?

Nie zamierzam.

Cytuję znawcę psychoakustycznych zagadnień - Ciebie: "Sugerować podjęcia decyzji o zakupie, na podstawie porównania tego co słyszę teraz, z ulotnym wspomnieniem czegoś, co słyszałem tydzień temu uważasz za uczciwe? Bo dla mnie to skrajne oszustwo."

W tym Twoim cytacie jest ziarno prawdy dotyczące porównań w pamięci tego co słyszymy z tym co słyszeliśmy. 3-4 sekundy możemy porównywać 1:1. Później pamięć jest nadpisywana kolejnymi danymi i to co słyszeliśmy jest tylko wspomnieniem wrażenia słuchowego wzbogaconym o kolejne nadpisane wrażenia. 

Ponieważ pojawiają się rozbieżności w Twoich wypowiedziach to może zacytuję tego samego znawcę:

"Albo nie rozumiesz czym jest psychoakustyka, albo świadomie ją ignorujesz. Tak czy siak Twoja, wiarygodność spada do zera."

Pozdrawiam.

3 minuty temu, MariuszZ. napisał:

pojawiają się rozbieżności w Twoich wypowiedziach

Nie - rozbieżności są pomiędzy tym co ja piszę a Tobie przychodzi do głowy.

19 minut temu, MariuszZ. napisał:

Teza jest taka, że nie nie wiesz jak to zrobić we właściwy sposób.

A stawiasz ją bo sam podajesz sposób niewłaściwy i niewykonalny.

10 minut temu, szymon1977 napisał:

stawiasz ją bo sam podajesz sposób niewłaściwy i niewykonalny.

Podaj właściwy sposób. Podyskutuję chętnie z Tobą na ten temat.

11 godzin temu, Pseudodrummer napisał:
W dniu 1.06.2023 o 08:57, Seyv napisał:

Żaden. Efekt Millera został wywołany tylko jako jeden przykład zjawiska fizycznego, które może występować we wzmacniaczach a nie występuje w odkurzaczach. W szeroko pojętym elektromagnetyźmie istnieje bardzo wiele zjawisk, które występują w jednych urządzeniach a nie występują w innych. Dlatego nie można ich wrzucać do jednego worka tylko dlatego, że i jedno i drugie podłączamy do gniazda.

Rozwiń  

Ale w takim razie czemu o tym w wspomnialeś w konkretnym kontekście?
Nie rozumiem

Nie musisz rozumieć, podobnie jak nie muszą audiofile straszeni naskórkowością, czy magnetyzowaniem się CD i winyli. Grunt, to rzucić mądrą nazwą i postraszyć zjawiskiem, które nie musi w ogóle dotyczyć danego zagadnienia, czy przedziału częstotliwości i już można sprzedawać "cudowne gadżety" walczące ze zjawiskami, których nie ma, ale za to SKUTECZNIE.

😁😁😁

Tak właśnie działa rynek audiofilskich fantów z dziedziny audiovoodoo.

Godzinę temu, MariuszZ. napisał:

Podaj właściwy sposób.

Będę miał czas to podam.

Godzinę temu, MariuszZ. napisał:

Podyskutuję chętnie z Tobą na ten temat.

Sądząc po Twoich wpisach raczej nie będziesz w stanie i zrobisz kontrargument z własnej niewiedzy.

-----

1 godzinę temu, Seyv napisał:

A na poważnie na tym forum jest wiele zakładek w zależności od stopnia zaawansowania. 

Uważam, że przedstawione przez Ciebie żonglerki kablami jako alternatywa DIY to zaawansowanie ujemne.

2 godziny temu, NRK napisał:

Dla zwykłego Kowalskiego tu miejsca nie ma i nie będzie. Nawet dla takiego co sobie kupi kolumny za milion złotych, bo zaraz się dowie, że nie posiada gniazda furutecha, antenek, kabli i co najważniesze pomiarów i setki testów, no i nie przewalił 100 ton sprzętu. 

Na szczęście jest już paru takich Kowalskich, którzy mają wyjebane na to wszystko.

Bo tak dokładnie jest jak napisałeś. 

Dom wariatów. 

Studium przypadku dla psychologa. Temat na pracę badawczą.

Coś jak twarz Mesjasza widziana w drzewie.

3 minuty temu, szymon1977 napisał:

Sądząc po Twoich wpisach raczej nie będziesz w stanie i zrobisz kontrargument z własnej niewiedzy.

Znajdź czas i próbuj. Moją niewiedzą sądząc po Twojej arogancji razem z Twoim tupetem i kwalifikacjami jak to określiłeś "nie mam wiedzy ale czuję to się wypowiem" dam radę merytorycznie podyskutować nawet jak będziesz dalej uprawiał tą słowną ekwilibrystykę 😉 

Czekam.

31 minut temu, miętowy napisał:

Dom wariatów. 

Studium przypadku dla psychologa. Temat na pracę badawczą.

Coś jak twarz Mesjasza widziana w drzewie.

Ale się ubawiłem 🙂 🙂 🙂 

26 minut temu, MariuszZ. napisał:

Znajdź czas i próbuj. Moją niewiedzą sądząc po Twojej arogancji razem z Twoim tupetem i kwalifikacjami jak to określiłeś "nie mam wiedzy ale czuję to się wypowiem" dam radę merytorycznie podyskutować nawet jak będziesz dalej uprawiał tą słowną ekwilibrystykę 😉 

Czekam.

Masz go na deskach. To już kopanie leżącego :)

6 godzin temu, MariuszZ. napisał:

Jak zamierzasz zagwarantować szybkie przełączanie przewodów sieciowych w teście ABX? Zmienną mają być przewody. System audio pozostaje ten sam. Pytanie jest proste. Liczę na odpowiedź dotycząca warunków testu. 

Nie szybkie.

Wzmacniacz jest gaszony. 

Kto inny odpina kable przepina na inne i włącza. Tak samo obsługuje odtwarzanie tego samego utworu 

6 godzin temu, NRK napisał:

Ja tam tylko czekam aż jakiś sklep będzię dołączał do na przykład wzmacniacza, darmowy sprzęt pomiarowy i organizował specjalne kursy, jak zrobić pomiary. 

Coś czuję, że to już blisko.

Chińczycy.

Co prawda nie sprzęt. Ale wyniki pomiarów.

3 godziny temu, spokojnie napisał:

Masz go na deskach. To już kopanie leżącego 🙂

Przecież nie od dziś 

4 godziny temu, spokojnie napisał:

Masz go na deskach.

Ma mnie na deskach bo czegoś sam nie wie? Wow!

4 godziny temu, spokojnie napisał:

To już kopanie leżącego 🙂

Co za dno...

Edytowane przez szymon1977

21 minut temu, szymon1977 napisał:

Ma mnie na deskach bo czegoś sam nie wie? Wow!

Wow! Racja! Bzdura!

23 minuty temu, szymon1977 napisał:

Co za dno...

Że ty musisz czytać takie wypociny, współczuję. 

Szymon oświeć nas malutkich. Podaj proszę opracowaną przez ciebie metodologię testów porównawczych kabli zasilających która była by zgodna ze standardem poprawnych technicznie testów porównawczych a przy okazji nie spowodowała by uszkodzenia wzmacniacza. 

• Pokaż nowe odpowiedzi