Skocz do zawartości
IGNORED

Młodym totalnie odbiło - nie chce im się już pracować.

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Życie jest niezwykłym darem, pełnym możliwości i potencjału. Każdy z nas ma w sobie niepowtarzalne zdolności i pasje, które mogą kształtować świat wokół nas.

U mnie w pracy pojawił się młodziak po szkole. Po 3ch dniach roboty nie przyszedł na rano do pracy (system 3-zmianowy). Gdy koordynator do niego zadzwonił i zapytał co się stało, odpowiedział "śpię", przerwał połączenie i więcej się nie pojawił.

31 minut temu, porlick napisał:

U mnie w pracy pojawił się młodziak po szkole. Po 3ch dniach roboty nie przyszedł na rano do pracy (system 3-zmianowy). Gdy koordynator do niego zadzwonił i zapytał co się stało, odpowiedział "śpię", przerwał połączenie i więcej się nie pojawił.

Znasz koordynatora? Może to on tak nastraja młodych.

2 godziny temu, TomekL3 napisał:

Wręcz przeciwnie. Przyszli tu z przekazem w podświadomości, że nie żyją tu by pracować.

Opowiedz nam coś więcej o tym przekazie. Skąd się bierze, kto go nadaje i w jakim celu?

Jestem Europejczykiem.

Opowiedz nam coś więcej o tym przekazie. Skąd się bierze, kto go nadaje i w jakim celu?

Nowa generacja przychodzi tu z nową świadomością. Na Ziemię teraz schodzi mnóstwo świadomych istot, których celem jest wybudzenie ludzkości co doprowadzi do upadku systemu kontroli umysłu. To pozwoli nam odkryć kim naprawdę jesteśmy.

Różnie bywa z tymi młodymi, nie genaralizowałbym, ale! Mój znajomy prowadzi knajpę nad jeziorem Michigan w Chicago, gdzie w sezonie jest ruch jak diabli, więc i roboty jest w bród - zarówno w kuchni jak i przy obsłudze klientów. Cały czas ma ten znajomy problem z personelem, głównie z kelnerami - przychodzą, zatrudniają się i za chwilę zwalniają. Nie byłoby w tym nic dziwnego, bo to jest w sumie sezonowa praca, ale akurat w tym miejscu jest potężny ruch i spoko można przez weekend (piątek, sobota, niedziela) zarobić średnio ponad dwa ty$siące z typami. Ostatnia pani kelnerka, młoda, przytuliła przez te trzy dni 2,6 ty$ia i w poniedziałek nie przyszła do pracy, argumentując, że za dużo roboty, jest zmęczona i nie będzie zasuwać jak koń. Rozumiem zmęczenie, ale za trzy dni pracy ponad 2.5 koła dolców, to jest całkiem niezła suma. Zawsze jest coś za coś i niestety jak jest gdzieś dobra kasa do zarobienia, to z góry wiadomo, że będzie trochę roboty.

Parker's Mood

Ja mam odwrotne wrażenie. Miejsce ludzi świadomych zajmują teraz zombie. Chodzą wgapione w srajfony, żywią się sojowym latte i nie znają nawet własnej płci. Epoka totalnego wymóżdżenia.

Każdy ma inaczej. Smartfony trochę tu namieszały. Z drugiej strony obecna cywilizacja nie posiadała wcześniej tak szybkiej komunikacji. Problem jest też w tym, że przychodząc tu odcina nas od pamięci. Stąd duże pogubienie młodego wrażliwego pokolenia.

a kiedy im się chciało pracować ? i ten problem nie dotyczy tylko młodych... typ po 40 nie przyszedł do pracy bo mu jeż zachorował... nawet nie ściemniał, nie zadzwonił nic... wylane.

od 3 lat mam pierwszą ekipę, całą ! która sama z siebie potrafi zostać po godzinach i dokończyć pracę, nawet o tym nie informują, nie śpiewają o podwyżki nic.

8 godzin temu, il Dottore napisał:

Ja mam odwrotne wrażenie. Miejsce ludzi świadomych zajmują teraz zombie. Chodzą wgapione w srajfony, żywią się sojowym latte i nie znają nawet własnej płci. Epoka totalnego wymóżdżenia.

niestety, takie niemoty życiowe... umiem mało bo tylko tyle co specjalizacja a w całej reszcie mózg wyłączam i łykam każdy kit. Coraz więcej ludzi nie ma ambicji, nie ma potrzeb, smutne to.

• Moderatorzy
Teraz, fetek napisał:

a kiedy im się chciało pracować ?

Bo to totalny rozjazd oczekiwań. Pamiętajmy, że ludzie poszukują raczej źródła przychodu a nie sposobu na zabijanie czasu i wikłania się w często toksyczne relacje z innymi szumnie nazywanymi przełożonymi, współpracownikami czy klientami. Także jak poszukujący wykonawcy określonych czynności będzie proponował odpowiednią kasę to i wykonawca się znajdzie.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

5 minut temu, stench napisał:

Bo to totalny rozjazd oczekiwań. Pamiętajmy, że ludzie poszukują raczej źródła przychodu a nie sposobu na zabijanie czasu i wikłania się w często toksyczne relacje z innymi szumnie nazywanymi przełożonymi, współpracownikami czy klientami. Także jak poszukujący wykonawcy określonych czynności będzie proponował odpowiednią kasę to i wykonawca się znajdzie.

nie zgadzam się, jak ktoś nie chce pracować to żadne pieniądze tego nie zmienią. Jest masa ludzi którzy umówią się, będą pytać a jak co do czego po prostu nie przyjdą, reszta jak przyjdzie to może i chce pracować ale jest tak nie zaradna, że potem ich stawiasz pod ścianą byle strat nie narobili. Pamiętam jak robiłem 2 lata temu rekrutacje to finalnie zlikwidowałem stanowisko i zlecam to innym, szkoda czasu z ponad 200 umówionych przyszła garstka...

Teraz w firmach jest bardzo dobrze, sporo udogodnień zawsze można się dogadać, kasa też jest całkiem spoko.

Edytowane przez fetek
  • Moderatorzy
1 minutę temu, fetek napisał:

Pamiętam jak robiłem 2 lata temu rekrutacje to finalnie zlikwidowałem stanowisko i zlecam to innym, szkoda czasu.

Teraz w firmach jest bardzo dobrze, sporo udogodnień zawsze można się dogadać, kasa też jest całkiem spoko.

A jaką proponowałeś pensję ?

Byłem teraz na kontrakcie w PL(dodatkowe zajęcie). Praca powiedzmy fizyczna ale niezbyt uciążliwa za to 12/24 i 7/7. 26 dni i prawie 17 kpln na rękę. Jak jest kasa to ludzie pracują.

5 minut temu, fetek napisał:

Teraz w firmach jest bardzo dobrze, sporo udogodnień zawsze

Tak 🙂 owocowe czwartki i piątki bez dress kodu. Za to klepanie na kompie w week.

2 godziny temu, stench napisał:

A jaką proponowałeś pensję ?

skoro nie wiesz co to za praca to co Ci da wysokość wynagrodzenia ? wyższą niż w biedronce za 7h pracy pon-pt, bez zmian.

2 godziny temu, stench napisał:

Byłem teraz na kontrakcie w PL(dodatkowe zajęcie). Praca powiedzmy fizyczna ale niezbyt uciążliwa za to 12/24 i 7/7. 26 dni i prawie 17 kpln na rękę. Jak jest kasa to ludzie pracują.

nisko się cenisz skoro oddajesz życie za 17kpln.

1 godzinę temu, zetempowiec napisał:

a na początku mieli mieć umowę zlecenie bez ZUSu.

umowa zlecenie też ma zus a praca fizyczna powyżej 7 no 8h nie ma większego sensu.

Po za tym panowie, czytanie ze zrozumieniem się kłania, powtarzam z kilkuset osób ponad 200 umówiło się na próbę, zaakceptowały stawki, podpisały umowy i nie przyszły na pierwszy dzień pracy więc januszowe komentarze sobie odpuście bo widać że jeden z drugiem jeszcze w PRL;u siedzi.

Powtarzam jak ktoś jest niemota albo leń to żadne pieniądze nie zrobią z niego pracownika sezonu, mało tego wielu normalnie pracujących dzisiaj nie wykazuje chęci zarabiania więcej bo woli podpierać ściany niż podejść do klienta.

Edytowane przez fetek
4 godziny temu, fetek napisał:

od 3 lat mam pierwszą ekipę, całą ! która sama z siebie potrafi zostać po godzinach i dokończyć pracę, nawet o tym nie informują, nie śpiewają o podwyżki nic.

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, fetek napisał:

nisko się cenisz skoro oddajesz życie za 17kpln.

Czyli wychodzi na to że płacisz więcej, ale nikt pracować nie chce? To ciekawe. 

Ukryta Zawartość

?👈

No niestety, mało ludzi zdaje sobie sprawę jak ważna w życiu jest 'praca'. Praca jest wszystkim. Gdyby nie praca, mózg przestałby pracować, a kosmos by nie istniał. Zgadzam się z tym, że praca uszlachetnia człowieka. Mnie pracy nauczył mój tato, za co jestem mu wdzięczny, chociaż jako młodzian w ogóle tego nie doceniałem i nienawidziłem zarówno pracy jak i taty za te dosłownie 'zmuszanie' mnie do pracy i jej akceptację. W Polsce ludowej, jak tylko pomyślałem o pracy, to od razu mnie bolały ręce. Dzisiaj jest zupełnie odwrotnie. Praca, to etyka, moralność, miłość... i wiele innych rzeczy. Amerykanie pracują bardzo dużo i długo, i nie narzekają, wręcz przeciwnie. Tak było kiedyś, a dzisiaj...??? Coraz więcej ludzi chce coś od kogoś, ale niestety nic nie chce dać od siebie. I tyle.

Parker's Mood

25 minut temu, Chicago napisał:

No niestety, mało ludzi zdaje sobie sprawę jak ważna w życiu jest 'praca'. Praca jest wszystkim. Gdyby nie praca, mózg przestałby pracować, a kosmos by nie istniał. Zgadzam się z tym, że praca uszlachetnia człowieka. Mnie pracy nauczył mój tato, za co jestem mu wdzięczny, chociaż jako młodzian w ogóle tego nie doceniałem i nienawidziłem zarówno pracy jak i taty za te dosłownie 'zmuszanie' mnie do pracy i jej akceptację. W Polsce ludowej, jak tylko pomyślałem o pracy, to od razu mnie bolały ręce. Dzisiaj jest zupełnie odwrotnie. Praca, to etyka, moralność, miłość... i wiele innych rzeczy. Amerykanie pracują bardzo dużo i długo, i nie narzekają, wręcz przeciwnie. Tak było kiedyś, a dzisiaj...??? Coraz więcej ludzi chce coś od kogoś, ale niestety nic nie chce dać od siebie. I tyle.

Może i tak. Pod warunkiem że ktoś ma normalna pracę. Bo dymanie z krzyża na trzy zmiany 6 dni w tygodniu za głodowe stawki (czyli głównie w PL) to nie jest praca i nie widzę tam nic szlachetnego. 

?👈

.

3 minuty temu, jezz napisał:

Mnie też nie chce się pracować.

Mnie się chce. Każdy ma swoje kółko zainteresowań.

2 minuty temu, rafal735r napisał:

Może i tak. Pod warunkiem że ktoś ma normalna pracę. Bo dymanie z krzyża na trzy zmiany 6 dni w tygodniu za głodowe stawki (czyli głównie w PL) to nie jest praca i nie widzę tam nic szlachetnego. 

Dlatego wielu, m.in. z Tobą włącznie, nie rozumie przekazu.

Edytowane przez Chicago

Parker's Mood

• Moderatorzy
7 minut temu, Chicago napisał:

Dla mnie praca zarobkowa to źródło kasy. Inaczej nie traciłbym na nią czasu. Mam ogród, rower, książki, płyty, nurkowanie i mnóstwo pomysłów a przede wszystkim rodzinę i przyjaciół więc zabijacz czasu i kontrahenci nie są mi niezbędni.

5 minut temu, stench napisał:

Mam ogród, rower, książki, płyty, nurkowanie

... i onanizm. Czyli wykonujesz pracę, drogi kolego. Nie chce mnie się już o tym gadać, bo większość z Was, to kosmici i nie rozumie po ziemiańsku.

Parker's Mood

Praca sensem życia?
40 minut temu, Chicago napisał:

i onanizm

Każdy ma swoje kółko.

Generalnie, to od pracy bolą plecy, psuje się wzrok i robią się gangliony.

Ktoś jeszcze widzi jakieś pozytywy?

6 godzin temu, fetek napisał:

Coraz więcej ludzi nie ma ambicji, nie ma potrzeb, smutne to.

harowanie w pocie czoła za garść dolarów to ambicja? 

Młodym nie chce się pracować bo wciąż mają złudzenia, że podbiją świat - a wtedy będą pracować z sensem, z pasji, za wielką kasę itd. Starym nie chce się pracować - bo już nie mają złudzeń, pracują bo muszą - jedni więcej niż muszą, inni mniej niż muszą. Narzekają na młodych z zawiści - bo sami znowu chcieliby pofantazjować na wlany temat…

W sumie ciekawe skąd bierze się ta niechęć. Nikt nigdy nie mówi, że 10-taki albo 6-łatki do debile, ale narzekanie na 20 latków jest powszechne w każdej epoce. To tylko zawiść o ogólną witalność i atrakcyjność fizyczną czy coś więcej? Z drugiej strony młodzi też nie trawią starych bo ci mają kasę - a przecież po ci kasa skoro umrzesz za 20-30 lat i ogólnie p….lisz bez sensu od rana do wieczora?

Aż dziw, że regularne wojny domowe nie wybuchają z tego powodu co dekadę.

Jeśli chodzi o punkt widzenia młodych to ma on jedną zasadniczą przewagę, którą kiedyś nad wyraz celnie wyraził nastolatek Arthur Rimbaud: „Jesteśmy u siebie i mamy czas”.

2 godziny temu, Chicago napisał:

Kto napisał że nie rozumiem. Bardzo dobrze to rozumiem i zazdroszczę ludziom którzy nie ida do pracy za karę, a z pasją realizując się przy tym itd. 

2 godziny temu, Chicago napisał:

... i onanizm. Czyli wykonujesz pracę, drogi kolego. Nie chce mnie się już o tym gadać, bo większość z Was, to kosmici i nie rozumie po ziemiańsku.

Praca za pieniądze, a pracę w swoim ogrodzie to ja akurat rozgraniczam. 

?👈

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.