Skocz do zawartości
IGNORED

Transmisja audio poprzez USB do DAC

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, msankowski napisał:

Jakaś przyczyna tego jest. Stawiałbym na różnice w oprogramowaniu. Coś działa nieprawidłowo.

Wszystko działa jak najbardziej prawidłowo 😉 Czysty system w10, sterowniki najnowsze do Claretta, zoptymalizowany pod audio (zanim kupiłem usbridge sig to było moje główne źródło). Po prostu inna sygnatura dźwięku. Sig gra jakby spokojniejszym, naturalniejszym dźwiękiem. Z Moode i Mconnect, dobrym liniowym zasilaniem, dodatkowym switchem izolujacym szumy z routera w moim odczuciu streaming gra już bardzo blisko przyzwoitego CD

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

24 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Po prostu inna sygnatura dźwięku.

Jeśli faktycznie gra inaczej to albo jest problem techniczny, albo gdzieś po drodze EQ - inne opcje wyklucza technologia. Być może problem z USB wyeliminowany został przez izolację galwaniczną (każdy kto w glośnikach laptopa słyszał ruchy myszką nie powinien być zdziwiony), ale nie róbmy z ominięcia problemu technicznego narzędzia do modyfikacji brzmienia, nie tędy droga.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Z mojego doświadczenia, trzeba samemu sprawdzać na którym wejściu najlepiej gra, w moim przypadku, najlepszy coaxial. Na optyku i usb czuć spadek dynamiki i granie robi się jakieś techniczne, bez życia. Skutek wejście optyk przerobiłem też na coaxial. Konwerter w DACu pobiera zasilanie z liniowego, żadnych zakłóceń nie ma, ale brzmi jak pisałem. Miałem też DACa co coaxial i USB dawały tą samą jakość grania, ale znowu całościowo nie podobało mi się jego granie. Są osoby co mają więcej typów wejść i twierdzą u nich najlepiej zaimplementowane AES, czy też I2S jak też takie że na wszystkich brzmi tak samo. Niby temat skomplikowany, ale dla mnie posłuchanie sprzętu parę dni daje jasną odpowiedź z czego będę korzystał.

7 minut temu, Prewwit napisał:

Z mojego doświadczenia, trzeba samemu sprawdzać na którym wejściu najlepiej gra...

Ale jeśli gra inaczej, to nie jest zasługa wyższej jakości jednego kabla nad drugim, a różnej jakości układów przetwarzających dane cyfrowe na strumień danych w urządzeniach wyjściowym i wejściowym.

10 minut temu, Prewwit napisał:

Niby temat skomplikowany, ale dla mnie posłuchanie sprzętu parę dni daje jasną odpowiedź z czego będę korzystał.

Bez odsłuchiwania stawiam na optyka, ze względu najmniejsze ryzyku zniekształceń i zakłóceń.

Wszystko działa jak najbardziej prawidłowo Czysty system w10, sterowniki najnowsze do Claretta, zoptymalizowany pod audio (zanim kupiłem usbridge sig to było moje główne źródło). Po prostu inna sygnatura dźwięku.

Jaki materiał odtwarzasz, wave/flac czy mp3/mqa?
W jakiej aplikacji?
Czy wybrany sterownik Focusrite ASIO?
Mikser Windows pominięty?
39 minut temu, msankowski napisał:

W jakiej aplikacji?

Tylko i wyłącznie streaming - nie używam plików. Więc apki Qobuza i Tidala, wcześniej też Deezer. Próbowałem i WASAPI i Asio i sterowników Windows. Mało tego, zgodnie z zaleceniami Rme wyłączam z tej magistrali USB do której wpięty dac niepotrzebne zasoby (kamerka i czytnik SD),co różnicy chyba i tak żadnej nie daje. Nic nie jest popsute w laptoku, mało tego, z 3 PC które mam w domu ten moim zdaniem gra najlepiej.

Tylko i wyłącznie streaming - nie używam plików. Więc apki Qobuza i Tidala, wcześniej też Deezer.

Żeby odciąć się od tych aplikacji a sprawdzić sam tor, porównałbym właśnie na plikach bezstratnych. W Windows taki foobar2000 prosto do ASIO. W rpi standardowy player plików. Wtedy byłaby szansa, że porównujemy to samo.
13 minut temu, msankowski napisał:

Żeby odciąć się od tych aplikacji a sprawdzić sam tor...

Proponowałbym w ramach testu zamiast Windows odpalić Daphile lub Volumio z pendrive.

13 minut temu, msankowski napisał:

Wtedy byłaby szansa, że porównujemy to samo.

Pomijając oczywiście, że nie porównujemy bezpośrednio dwóch systemów, a system grający aktualnie z ulotnym wspomnieniem systemu grającego przed chwilą i wszelkie mogące stąd wyniknąć pomyłki 🙂

Edytowane przez szymon1977

1 godzinę temu, szymon1977 napisał:

Ale jeśli gra inaczej, to nie jest zasługa wyższej jakości jednego kabla nad drugim, a różnej jakości układów przetwarzających dane cyfrowe na strumień danych w urządzeniach wyjściowym i wejściowym.

Moim zdaniem jak jest słabo zaimplementowany lub po prostu słaby układ, to kabel tu nic nie zmieni. Jak jest dobrze to dobry kabel coś tam jeszcze ciut poprawi lub nie, też do sprawdzenia🙂, choć minimum trzeba zachować np. aby spełniał parametry coaxiala, czy w USB miał ekranowanie od zakłóceń. Które z wejść najlepsze w danym urządzeniu, patrząc na budowę i parametry w ciemno nie jestem w stanie wytypować.

Edytowane przez Prewwit
1 godzinę temu, Prewwit napisał:

Moim zdaniem jak jest słabo zaimplementowany lub po prostu słaby układ, to kabel tu nic nie zmieni.

MZ też.

...choć minimum trzeba zachować np. aby spełniał parametry coaxiala, czy w USB miał ekranowanie od zakłóceń.

Jeśli kabel w wyniku nie spełniania norm powoduje zmianę brzmienia, to się go wyrzuca na śmietnik a nie ocenia wpływ na brzmienie. Inna sprawa, że słynne 75 Ω coaxiala ma zapewnić idealny przesył na 10m niezależnie od warunków, a jeśli długość będzie 30cm w warunkach dobrych (czyli np bez krzyżowania z kłębkiem sieciówek za szafką RTV), to obstawiam dowolny kabel zapewni idealny przesył. Podobnie optyk, gdzie próbowano doszukiwać się wpływu czystości "szkła" na brzmienie, a okazuje się grać tak samo nawet wysunięty z gniazdka na kilka mm.

Które z wejść najlepsze w danym urządzeniu, patrząc na budowę i parametry w ciemno nie jestem w stanie wytypować.

Jak jedno z urządzenia ma skopane wyjście lub wejście SPDIF, to system lepiej zagra po USB (a może być na odwrót), ale to nie będzie zasługa lepszego kabla a wady urządzenia, dlatego rozważanie wyższości połączenia USB nad SPDIF pozbawione jest sensu. A ten wątek z przyporządkowania przypadkowych szczegółów technicznych do przypadkowych spostrzeżeń, zakończyć się może co najwyżej powstaniem nowego audio mitu.

Edytowane przez szymon1977

W dniu 28.08.2023 o 18:05, zibi69 napisał:

A więc jeśli gram po usb z rpi4 do smsl su 9 to powinienem zastosować izolację galwaniczną?.

W dniu 28.08.2023 o 18:26, Piopio napisał:

Jak masz zasilacz impulsowy to tak. Jak liniowy to niekoniecznie. Progres może być niewielki. 

Muszę się pod tym podpisać. Testuję od kilku dni izolator Topping HS01 i w głównym systemie gdzie źródłem jest malina zasilana liniowo podłączona do konwertera Audio gd DI-20HE ( który ma wbudowaną izolację) nie dał on żadnego progresu. W drugim systemie gdzie źródłem jest pecet podłączony do Gustarda u16, wpięcie pomiędzy Toppinga HS01 dało dużą poprawę. Spróbuję jeszcze zasilić tego toppinga osobno jakąś ładowarką, jeszcze nie próbowałem takiego rozwiązania.

Dzień bez muzyki dniem straconym.

Mnie drazni dzwiek z hs01, jakby ultradzwiekow dodać i to grzanie…

9 godzin temu, 1siedem napisał:

Spróbuj zasilić go z powerbanku.

Raczej słaby pomysł - klasyczny powerbank ma przetwornicę z 3,7V na 5V i to pracującą z dużo większym prądem niż w zasilaczu impulsowym 220V...

Jesli już to "normalny" akumulator z "normalną" stabilizacją napięcia.

Edytowane przez Klimkr
9 godzin temu, marcinmarcin napisał:

Mnie drazni dzwiek z hs01, jakby ultradzwiekow dodać i to grzanie…

Niczego takiego nie zaobserwowałem. Dzwiek zrobił się ostry jak żyleta, bardziej rozdzielczy.

A co do grzania, leży z tyłu za wzmacniaczem i go nie dotykam. 😉

Dzień bez muzyki dniem straconym.

13 godzin temu, Klimkr napisał:

Raczej słaby pomysł - klasyczny powerbank ma przetwornicę z 3,7V na 5V i to pracującą z dużo większym prądem niż w zasilaczu impulsowym 220V...

Pomysł zaczerpnięty od jakiegoś jutiubowego patałacha- audiofila:)

Twierdził, że to tanie i dobre liniowe rozwiązanie. Osobiście nie sprawdzałem.  

I szczerze mówiąc liczyłem na korektę kogoś,  kto się zna  :)

dzięki!

20 minut temu, 1siedem napisał:

Pomysł zaczerpnięty od jakiegoś jutiubowego patałacha- audiofila:)

Twierdził, że to tanie i dobre liniowe rozwiązanie. Osobiście nie sprawdzałem.  

I szczerze mówiąc liczyłem na korektę kogoś,  kto się zna  🙂

dzięki!

Rozumiem, że tym akurat twoim powerbanku krasnoludki analogowo podwyższają napięcie?

Powerbank Xiaomi 10000Ah, jeden z lepszych powerbanków, obciążenie 0,5A:

Zasilacz Xiaomi niezły, to samo obciążenie 0,5A:

Ustawienia oscyloskopu takie same.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

• 2 miesiące później...
W dniu 3.09.2023 o 09:53, jurek1 napisał:

Właśnie do mnie idzie, zobaczymy jak gra. 

Udało mi się unieruchomić Digione Signature, chyba jakieś zwarcie zrobiłem, stąd decyzja o zakupie USBridge Signature. szkoda że nie będę miał możliwości porównania bezpośrednio.

Dawno nie zaglądałem, ale USB Signature który przyszedł był uszkodzony.

Długo musiałem pertraktować ze sprzedającym w sprawie zwrotu, ale w końcu się udało/

Obecnie jadę z USB Rpi4 i gra.

W dniu 12.11.2023 o 12:46, kacpero_1 napisał:

Czy autor wątku wybrał któreś urządzenie ?

Obecnie korzystam z trzech urządzeń z wejściem USB na DAC:

Topping DX 3pro+, Topping E70 i Sabaj A30a.

Sygnału do nich dostarcza  LG V50S  wersja modelu LM- V510N.

Był u mnie streamer IFi zen stream.

Różnica w dźwięku nie była zasługująca na uwagę, by wydać kolejne prawie dwa tysiące złotych.

JAK FACET Z DWIEMA ZDROWYMI NERKAMI MOŻE NIE MIEĆ KASY NA AUDIOFILSKIE KABLE

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

W dniu 28.08.2023 o 16:54, msankowski napisał:

Byle niezawodnie przewalał te zera i jedynki oraz zakłóceniami nie siał.

Jakimi zakłóceniami?

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

W dniu 28.08.2023 o 21:08, bum1234 napisał:

Znam to. Mam ponad 30 aparatów fotograficznych 😄

W jakim ekosystemie siedzisz (a może kilku). Ja mam tylko pięć sztuk body 🙂 Wszystkie Sony.

Tak Malina 5 już jest w preorderze od miesiąca.

Jakimi zakłóceniami?

Żadnymi. Na przykład, żeby przez pętlę masy się z komputera komunikacja związana z ruchami myszą nie propagowała i nie pojawiała jako szmery w głośnikach.
6 minut temu, Tweeter2016 napisał:

Wszystkie Sony.

Sony Xperia 1,2,3,4 i 5 ? 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) image.thumb.png.99a33eb3963d066985f4eef8c94a49d1.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

41 minutes ago, Tweeter2016 said:

W jakim ekosystemie siedzisz

Nikon, Fuji, Olympus, Contax, Yashica, Pentax (tylko 1 egzemplarz, ale za to trochę większy - 645)

21 minut temu, bum1234 napisał:

Nikon, Fuji, Olympus, Contax, Yashica, Pentax (tylko 1 egzemplarz, ale za to trochę większy - 645)

Ładnie 🙂 Prawie cały przegląd rynku.  Za mną trochę chodzi MF, podobają mi się Fudżiki GFX 50 / 100. Ja siedzę w Sony, choć miałem wcześniej DSLR-y od Nikona i bezlusterkowce Canona. Obecnie posiadam głównie APS-C, jedno FF.

EDIT:

Sorry, przypomniało mi się. Też mam Yashica x2 i jednego Zeiss Ikon. Więc nie jestem jednosystemowy.

Edytowane przez Tweeter2016
7 godzin temu, msankowski napisał:

Żadnymi. Na przykład, żeby przez pętlę masy się z komputera komunikacja związana z ruchami myszą nie propagowała i nie pojawiała jako szmery w głośnikach.

Ukryta Zawartość

W życiu czegoś takiego nie doświadczyłem. A trochę kompów miałem i na słuchawkach źródłem jest albo stacjonarka, albo laptop. Co to musi być za komp żeby ruch myszy słychać jako zakłócenia? Czego to wy nie wymyślicie. Właśnie teraz na próbę ruszam ostro myszką, ale i tak słyszę Andreasa i jego Night Fire Dance, a nie zakłócenia. Żeby nie było to DAC/AMP akurat jest zasilany z USB tym samym kablem, którym lecą dane do w/w DAC. Czego to ludzie nie wymyślą by uzasadnić swoje działania.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Misio38

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

4 godziny temu, Misio38 napisał:

Ukryta Zawartość

W życiu czegoś takiego nie doświadczyłem. A trochę kompów miałem i na słuchawkach źródłem jest albo stacjonarka, albo laptop. Co to musi być za komp żeby ruch myszy słychać jako zakłócenia? Czego to wy nie wymyślicie. Właśnie teraz na próbę ruszam ostro myszką, ale i tak słyszę Andreasa i jego Night Fire Dance, a nie zakłócenia. Żeby nie było to DAC/AMP akurat jest zasilany z USB tym samym kablem, którym lecą dane do w/w DAC. Czego to ludzie nie wymyślą by uzasadnić swoje działania.

Nie masz pętli mas, więc tego typu zakłócenia nie powstaną. Niestety, jest to największy problem systemów komputerowych. 

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

• Pokaż nowe odpowiedzi