Skocz do zawartości
IGNORED

Jestem po seansie Zielonej Granicy.

Rekomendowane odpowiedzi

13 minut temu, dzarro napisał:

Skoro w Polsce przez cały wrzesień jest prawie 30 stopni a na południu Europy standardem zaczyna być ponad 40 stopni - to jakie będą temperatury w krajach gdzie do niedawna standardem było ponad 40 stopni? I co wg Ciebie będą robić tamtejsi miejscowi? Dla przykładu jeśli wybuchnie wojna między Indiami a Pakistanem to na 99% będzie to wojna o wodę. Tylko wtedy uchodźców nie będzie kilka milionów.

Nie pierdziel głupot, bo mnie zaczynasz wkurzać.
W zeszłym roku w ostatnią dekadę sierpnia już było zimno (ok. 10 st), a ogrzewanie u mnie włączono dopiero po 2 tygodniach na prośbę mieszkańców ok. 10 września. Każdy rok jest inny i temperatury są różne, ale nie ma żadnego ocieplenia klimatu. Uległeś propagandzie. Nie wiesz w jakim celu zależy im, by tacy jak Ty tak myśleli? Obudź się człowieku!
W krajach południowych takie temperatury były od zawsze, tylko o tym się tak nie trąbiło jak teraz. Nie bądź pelikanem dzarro. 😆

29 minut temu, dzarro napisał:
56 minut temu, soundchaser napisał:
Ja pierdzielę...Twoje złote myśli i wnioski są wręcz porażające.

Skoro w Polsce przez cały wrzesień jest prawie 30 stopni

Na marginesie - cytujesz mój wpis, który nie odnosił się do bzdur o ociepleniu klimatu, tylko do wypowiedzi topatwenty o pewnym serialu. I dokładnie do tego jego wpisu skierowana była moja wypowiedź.

Problemem nie jest to, że PiS jest do bani, problemem jest to - jak słabi są oponenci, skoro przegrywają z PiSem. To tak jakby USA przegrała z Hiszpanią wojnę o Filipiny w 1898 r.

Słabo z prognozami u ciebie. Opozycja jest na wygranej pozycji. PIS sra do bólu.
Kwestią na przyszłość jest kto z kim zrobi koalicję.
PiS na samym starcie nie ma szans już rządzić samodzielnie.

Słabo z prognozami u ciebie. Opozycja jest na wygranej pozycji. PIS sra do bólu.
Kwestią na przyszłość jest kto z kim zrobi koalicję.
PiS na samym starcie nie ma szans już rządzić samodzielnie.

Określenie „przegrywają z PiSem” odnosiło się do ostatnich 8 lat.

Sęk w tym, że ordynacja proporcjonalna ma swoje prawa i kluczowy będzie wynik tych 3 mniejszych partii. Np. 45% głosów rozłożonych na 2 partie nie te co trzeba da więcej miejsc niż taki sam procent rozłożony na 3 partie „nie chcę ale muszę”. Jest też pytanie czy sondaże bardziej zaniżają KO czy tych drugich na K i czy nie zawyżają Lewitów i Szymka Hurtowni. W dodatku na hurtownie jest 8 procentowy VAT .

Innymi słowy - wszyscy kibicujemy polskiej reprezentacji, ale jak wylosujemy Albanię czy inne Wyspy Owcze, to może być nerwowo do ostatniego gwizdka.

Niezły bełkot... po wypiciu?

Godzinę temu, dzarro napisał:

Np. 45% głosów rozłożonych na 2 partie nie te co trzeba da więcej miejsc niż taki sam procent rozłożony na 3 partie „nie chcę ale muszę”. Jest też pytanie czy sondaże bardziej zaniżają KO czy tych drugich na K i czy nie zawyżają Lewitów i Szymka Hurtowni. W dodatku na hurtownie jest 8 procentowy VAT .

😉

W dniu 30.09.2023 o 10:33, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

Przyczyny kryzysu imigracyjnego znajdują się poza Europą i wynikają ze zmian klimatycznych, eksplozji demograficznej , kryzysu gospodarczego, politycznego ( wojny ) . I tylko tam można skutecznie zadziałać . Budowanie kolejnych murów , płotów, zasieków nic nie da. Fala uchodźców je pokona, to tylko kwestia czasu . Trzeba działać na miejscu, w płn. Afryce, Sahelu, Bliskim Wschodzie . To rola dla UE . Ale do tego potrzeba polityków z wyobraźnią i działania zespołowego całej UE.

W obajtkowej lokalnej gazecie wciąż piszą : " udaremniono próbę wtargnięcia wielu migrantów " itd. Nigdy nie piszą , że przeszli. Wiem że przechodzą przez płot z powodzeniem z opowiadań tutejszych , nawet SG i z własnych obserwacji.
Byłem dwa razy w PB na wyprawach rowerowych i za pierwszym razem widziałem sześciu murzynów , a za drugim trzech , wszyscy byli  daleko od granicy. PB jest wielka , dużo duktów leśnych , tryb. Prawdopodobieństwo , że trafię na chowających się jest mała . To ile ich było faktycznie w tych dniach ? 
P.S. Obecnie " chodzę po Puszczy Ladzkiej , a i tam w Kapitańszczyźnie są migranci . Nie widziałem ich , ale mówił mi jeden strażnik SG i tutejsi . W puszczy Ladzkiej widziałem tylko śpiwory. 

14 godzin temu, soundchaser napisał:

Nie pierdziel głupot, bo mnie zaczynasz wkurzać.
W zeszłym roku w ostatnią dekadę sierpnia już było zimno (ok. 10 st), a ogrzewanie u mnie włączono dopiero po 2 tygodniach na prośbę mieszkańców ok. 10 września. Każdy rok jest inny i temperatury są różne, ale nie ma żadnego ocieplenia klimatu. Uległeś propagandzie. Nie wiesz w jakim celu zależy im, by tacy jak Ty tak myśleli? Obudź się człowieku!

Taaa...

Jest taki stary, przedwojenny kawał. Dwóch Żydów poszło pierwszy raz do zoo i pierwszy raz zobaczyli żyrafę. Gapią się, gapią i wreszcie jeden mówi do drugiego:

"Ty Icek nie wierz w to, co widzisz. To jest po prostu niemożliwe."

Jestem Europejczykiem.

Teraz, soundchaser napisał:

Bardzo dobry kawał. Znam go.

A piszesz takie farmazony jakbyś go nie znał.

Człowiek inteligentny wyciąga wnioski.

Jestem Europejczykiem.

4 minuty temu, Jaro_747 napisał:

A piszesz takie farmazony jakbyś go nie znał.

Człowiek inteligentny wyciąga wnioski.

Świetny kawał do uprawiania tego co Ty robisz - czyli do prymitywnego odwracania kota ogonem. Tylko po co to robisz? Masz mnie za idiotę? Wciskaj sobie swój poprawnie polityczny kit komu innemu, a ode mnie wara.

Understood?

Filmu nie widzialem i pewnie nie obejrze. Mam problem bo Polska jako taka jest to tzw. " LOW HANGING FRUIT" czyli latwy chlopiec do bicia.I jeszcze te obludne zapewnienia, ze film zostal zrobiony z milosci do kraju. Emigracja solidarnosciowa spowiadala sie  CIA ze wszystkich informacji jakie moglyby posluzyc Nato w uderzeniu na polskie miasta tez z czystej milosci do kraju. I to bez wynagrodzenia jak Kuklinski , a za mozliwosc pracy na budowie za miske ryzu I sprzatania domkow. Tak to jest ze spoleczenstwem ,w ktorym najlepsze  geny zostaly wybite a holota zostala wyprowadzona na oltarze 

Edytowane przez limono

Patriotyzm polega m.in. na tym aby piętnować nieprawidłowości czy też zło we własnym kraju . Dla dobra tego kraju i jego mieszkańców . A nie tylko kadzić .To jest nawet obowiązek artystów . Ten film ma wydźwięk wręcz chrześcijański czego nasi  " katolicy " zdają się nie dostrzegać .Twój wpis jest w niewłaściwym wątku bo go nie widziałeś .

A ten fragment o opozycji w PRL to jakbym czytał Urbana czy Żołnierza Wolności .

Gość Kw202

(Konto usunięte)
Godzinę temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

Patriotyzm polega m.in. na tym aby piętnować nieprawidłowości czy też zło we własnym kraju . Dla dobra tego kraju i jego mieszkańców . A nie tylko kadzić .To jest nawet obowiązek artystów . Ten film ma wydźwięk wręcz chrześcijański czego nasi  " katolicy " zdają się nie dostrzegać .Twój wpis jest w niewłaściwym wątku bo go nie widziałeś .

A ten fragment o opozycji w PRL to jakbym czytał Urbana czy Żołnierza Wolności .

Czy patriotyzmem było głosowanie w P. E przeciwko przyznaniu nam pieniędzy? 

https://www.tvp.info/58955617/rezolucja-przeciwko-polsce-w-parlamencie-europejskim-jak-glosowali-polscy-europoslowie-z-pis-po-i-lewicy

Uważam że to powinno się piętnować. 

W dniu 29.09.2023 o 21:05, Seband napisał:

Moim zdaniem tych ludzi trzeba sprawiedliwie rozdzielić po zamkniętych ośrodkach na terenie EU.

Getta dla ludzi to też nieludzkie. Wszyscy są jednakowymi ludźmi. i zamykanie kogoś z powodu kultury to hańba.

Jeżeli ktoś chce mieszkać w naszym kraju powinien zaakceptować warunki i kulturę.

Zakaz zakrywania głowy itd , praca nie socjal jak nie to ekstradycja.

Obejrzałem film.

Raczej chodzi tu o szersze spojrzenie i dostrzeżenie różnych punktów widzenia.

Fajnie się wypowiada siedząc przy komputerze w ciepłym domu. Mało brakowało a sami mogliśmy się znaleźć w sytuacji uchodźców.

Ale nie o tym chcę napisać. Dzięki takim obrazom można sie zastanowić nad swoim postępowaniem i zobaczyć coś oczami innych. To my wybieramy co wyniesiemy dla siebie z seansu.

######

Kto oglądał

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Film warto obejrzeć ponieważ nie dotyka nas jako naród jest łatwiej

Pamiętam jak Ukraina wystąpiła o uznanie wielkiego głodu za ludobójstwo i jej odmówiono.

Odmówiono z powodu obawy przed Rosją - wstyd dla ludzkości.

W tym filmie padają słowa (nie pamiętam dokładnie)

"Czy wybuchnie wojna?  Wojna już się toczy. Wojna zaczyna się w umyśle jednego Człowieka i już dawno się toczy" (chodziło o 2 wojnę i Hitlera)

Jak bardzo podobnie pytano czy Putin napadnie na Ukrainę. I jak trafnie pasuje odpowiedź z filmu Agnieszki Holland.

####

Kto oglądał

Ukryta Zawartość

Film warto obejrzeć i zastanowić się.

Tu można znaleźć odpowiedź jak następuje przemiana człowieka z bezbronnej ofiary w ..... (nie będę zdradzał filmu) To w kontekście służb i jednostki.

Jakoś Niemcy nie mają z tym filmem problemu.

Skąd u naszych rodaków bierze się reakcja że jakakolwiek krytyka jest atakiem na - i tu cytaty Naród Kościół itd.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Ma_ki
2 godziny temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

Bo to typowo sbecki tekst.

Godzinę temu, Kw202 napisał:

Czy patriotyzmem było głosowanie w P. E przeciwko przyznaniu nam pieniędzy? 

Ukryta Zawartość

Uważam że to powinno się piętnować. 

Nie , ponieważ obecny rząd polski nie wywiązując się z wycofania szkodliwych " pseudoreform " w sądownictwie działa na szkodę państwa i obywateli .

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, Ma_ki napisał:

Getta dla ludzi to też nieludzkie. Wszyscy są jednakowymi ludźmi. i zamykanie kogoś z powodu kultury to hańba.

Jeżeli ktoś chce mieszkać w naszym kraju powinien zaakceptować warunki i kulturę.

Zakaz zakrywania głowy itd , praca nie socjal jak nie to ekstradycja.

Getta- jeśli przymusowe, to oczywiście. A jeśli tworzą je sami migranci lub inni? Jeden i drugi mechanizm z historii znamy. To są fakty.

Teraz- zadaniem państwa jest stworzenie tym ludziom wejście do społeczeństwa z zadaniem MINIMUM- aby pracowali i płacili podatki. Zmiany kulturowe? Zapomnij na kilkaset lat.

Trzeba więc stworzyć odpowiedni urzędy, wykształcić odpowiednich pracowników, łożyć na utrzymanie migrantów przez- kilka lat. Czy można nauczyć się polskiego w 3-4 lata? Może można- nie wiem. Czy stać nas na ODDELEGOWANIE specjalisty do opieki i prowadzenia migranta w miejscu pracy? W medycynie na pewno nie- są kolejki czy ich nie ma?

Dobrymi chęciami jest piekło wybrukowane. 

Więc jest to proces kosztochłonny a przede wszystkim czasochłonny

Nie jest to problem na tygodnie, ale na +/- dekadę. 

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

42 minuty temu, absinth3 napisał:

Czy można nauczyć się polskiego w 3-4 lata?

Kwestia indywidualnych zdolności i motywacji.

W Egipcie nasz pilot mówił bardzo dobrze po polsku. Podejrzewałem, że może studiował w Polsce. Na pytanie jak się nauczył naszego języka, odpowiedział, że poszedł na kurs polskiego w Egipcie. W Polsce był tylko na krótko, turystycznie. I to wystarczyło.

Zdolniacha, szacun.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

2 godziny temu, absinth3 napisał:

Trzeba więc stworzyć odpowiedni urzędy,

straszne ale jesteśmy w tym mistrzami

nic tak nie uczy jak praca a getta są przeciwieństwem

brakuje u nas ludzi do każdej pracy

Edytowane przez Ma_ki
1 godzinę temu, Ma_ki napisał:

straszne ale jesteśmy w tym mistrzami

nic tak nie uczy jak praca a getta są przeciwieństwem

brakuje u nas ludzi do każdej pracy

Chwilowo o dziwo mamy rynek pracownika i myślę że to jest zdrowsze niż zmuszanie ludzi do podejmowania każdej pracy za minimalną pensję sprowadzając ich do poziomu niewolnika jak nie gorzej-wypatrującego od pensji do pensji i ratującego się chwilówkami

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość Kw202

(Konto usunięte)
5 godzin temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

Nie , ponieważ obecny rząd polski nie wywiązując się z wycofania szkodliwych " pseudoreform " w sądownictwie działa na szkodę państwa i obywateli .

Czyli zagłodzić, doprowadzić całe społeczeństwo na skraj ubóstwa byle tylko zrobić na złość miłościwie nam panujących. 

Ot opozycja.... 

18 minut temu, Kw202 napisał:

Czyli zagłodzić, doprowadzić całe społeczeństwo na skraj ubóstwa byle tylko zrobić na złość miłościwie nam panujących. 

Ot opozycja.... 

Jak nie masz co jeść to jedz ciasteczka.

Prawidłowe funkcjonowanie wymiaru sprawiedliwości państwa jest tak samo ważne jak żarcie. To również twój interes .

31 minut temu, Kw202 napisał:

To powinno być wasze hasło wyborcze. 

Po ośmiu latach rządów PiS widmo głodu ? No, no !

Gość Kw202

(Konto usunięte)
43 minuty temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

Po ośmiu latach rządów PiS widmo głodu ? No, no !

Po tym jak zdrajcy z K. O dla dorwania się do koryta zagłosowali przeciw Polsce. 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.