Skocz do zawartości
IGNORED

Jestem po seansie Zielonej Granicy.

Rekomendowane odpowiedzi

Brakuje części drugiej jak ci biedni migranci latają z kałachami i wysadzają sklepy ,auta, handlują narkotykami. Potem wracają na swoje zadupia żeby podcinać gardła innowiercom.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

1466033165_ctpjcl_600.jpg

1471689180_qwp8yk_600.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może pani Holland do Ixxxxxa na stałe w końcu wyjedzie i tam kręci swoje filmidła,tematów nie braknie, niech jeszcze zabierze Jandę i kilku innych.

Edytowane przez Marcinus
51 minut temu, Neon47 napisał:

Ja się nie wybieram do kina na ten film.

49 minut temu, cortes napisał:

Ja też nie. 🙂

Ja też nie. Poczekam na premierę w TVP-1. 😆

Też widziałem film. Wątek uchodźców jest OK - przedstawiony jest sugestywnie i z empatią. Dla mnie nie ma znaczenia czy odnosi się do pełnego kontekstu - bo takie, jak przedstawione w filmie, przypadki na pewno się zdarzają, a artysta ma prawo skupić się na losie pojedynczych ludzi, ich śmierć i cierpienie to zawsze tragedia.

Również wątek wolontariuszy-aktywistów jest OK. Ich rolą jest pomagać bez względu na geopolitykę. Artystycznie jest już słabiej - ale ujdzie.

Wątek służb mundurowych jest tendencyjny - wszyscy, poza postacią graną przez Włoska - są przedstawieni jako sadyści, a w najlepszym wypadku - buraki. Nawet jeśli w realu nie wszyscy są święci - to wizja w filmie razi schematyzmem. Postać Włoska też jest może nie tyle papierowa co „bibułowa” i powiela schematy kina moralnego niepokoju i jego irytujące dyrdymały, wedle których zwykły człowiek jest bezradny i bezwolny wobec „systemu” i bez przewodnictwa światłego polskiego inteligenta nic nie zdziała. Ostatnie 30 lat pokazuje, że ten kraj ciągną zwykli ludzie a elity intelektualne głównie dają d…

Największy zarzut mam do krytycznych ambicji filmu, które są ogólnie dość naiwne a nawet głupie. W ogóle nie ma tu szerszego kontekstu wydarzeń - np. ich wpływu na zwykłych ludzi. Aktywiści i postać Ostaszewskiej to przyjezdna inteligencja. Poza żoną Włoska „miejscowych” praktycznie w tym filmie nie ma, albo robią za tło.

Próby krytycyzmu dla własnego środowiska są wręcz nieudolne. Postać Kuleszy to kuriozum a kolacja u Stuhra i jego dzieci rapujące po francusku z nastoletnimi uchodźcami to chyba najbardziej idiotyczna scena w kinie polskim ostatniej dekady.

Trzeba jednak oddać, że jest to głównie film o uchodźcach i jako taki oddaje sprawiedliwość ludziom cierpiącym w dużej mierze z winy „cywilizowanego świata”, który próbował narzucić im swój porządek a potem zostawił na lodzie.

Jak bym miał punktować to dałbym 6 na 10. Nie dziwię się jednak tym, którzy film odrzucą - bo retoryka Holland bywa irytująca a jej „konstruktywną” krytykę można sobie o kant d… potłuc.

1 minutę temu, dzarro napisał:

Trzeba jednak oddać, że jest to głównie film o uchodźcach i jako taki oddaje sprawiedliwość ludziom cierpiącym w dużej mierze z winy „cywilizowanego świata”, który próbował narzucić im swój porządek a potem zostawił na lodzie.

Super. Ale reszta uwag nie ma znaczenia.

3 godziny temu, ałopos napisał:

zachowanie Polskiej Policji, obstawianie chałupy Kaczyńskiego i robienie za prywatną ochronę, pałowanie kobiet, przedsiębiorców, demonstrantów, wszystkich którzy nie zgadzają się z tą partią, pokazały że właśnie tak wygląda obecnie Policja. To nie Holland napluła na wasz mundur, to wyplujecie na swój mundur i hańbicie orzełka naa nim. Staliście się cynglami władzy, w ciągu tych paru lat straciliście w oczach milionów Polaków,

Ależ skąd! To są psy, wysługujące się za michę KAŻDEMU kto im płaci. Ludzie bez honoru i bez sumienia.

Weźmy Krwawy Poniedziałek we Wrocławiu 11.11.2019. To policja wysługująca się PiS tłukła Polaków po głowie pałkami teleskopowymi. Gazowała i polewała barwioną wodą.

EJI3lg_XsAAXvmn?format=jpg&name=900x900

A za Tuska i Komoruska ta sama polska(?) policja napadała na Marsz Niepodległości! Pamiętasz kopanie Polaków po TWARZY przez policyjnych tajniaków? Pamiętasz gazowanie? Popatrz sobie na to zwyrodniałe bydlę wysługujące się PO.

I to jest straszne. Nieważne, czy Tutsi czy Hutu są przy władzy - policja zawsze wierna swoim panom będzie masakrować Polaków.

42 minuty temu, dzarro napisał:

cierpiącym w dużej mierze z winy „cywilizowanego świata”,

COOOOOOOOOOOO??? Ten świat im daje SOCJAL!!! Większość z nich woli umrzeć, niż pracować, dlatego ryzykują życiem.

Cała wina EU w stosunku do nachodźców to jest właśnie socjal i brak nadzoru nad granicami. No i działania Komisji Europejskiej mające już znamiona przestępstwa: nie wypłacono obiecanych 250 mln € Tunezji na walkę z przemytem ludzi. Można było załatwić całą sprawę za małe pieniądze rękami Tunezyjczyków. Ale ich Straż Przybrzeżna musi zapłacić za kutry, ludzi, paliwo... Jednak eurolewactwo wstrzymało te wypłaty. Wkurzeni Tunezyjczycy natychmiast dali  sygnał przemytnikom: DROGA WOLNA! No i mamy inwazję na pełnej sexworkerce.

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

COOOOOOOOOOOO??? Ten świat im daje SOCJAL!!! Większość z nich woli umrzeć, niż pracować, dlatego ryzykują życiem.
Cała wina EU w stosunku do nachodźców to jest właśnie socjal i brak nadzoru nad granicami. No i działania Komisji Europejskiej mające już znamiona przestępstwa: nie wypłacono obiecanych 250 mln € Tunezji na walkę z przemytem ludzi. Można było załatwić całą sprawę za małe pieniądze rękami Tunezyjczyków. Ale ich Straż Przybrzeżna musi zapłacić za kutry, ludzi, paliwo... Jednak eurolewactwo wstrzymało te wypłaty. Wkurzeni Tunezyjczycy natychmiast dali  sygnał przemytnikom: DROGA WOLNA! No i mamy inwazję na pełnej sexworkerce.

A wojna na Bliskim Wschodzie to sama wybuchła? A skąd ISIS miał tyle hamerykańskiej broni - z Amazona?

A jak już wojna wybuchła - Kurdowie walczyli z ISIS tak samo bohatersko jak dziś Ukraińcy z ruskimi. Ktoś się nimi przejmuje?

I jeszcze pytanie pomocnicze - które z państw „starej Europy” (poza postfaszystowskimi) nie prowadziło wojen w obronie swoich kolonii po II wojnie światowej?
1 minutę temu, dzarro napisał:

które z państw „starej Europy” (poza postfaszystowskimi) nie prowadziło wojen w obronie swoich kolonii po II wojnie światowej?

I słusznie, że prowadziły. Dzisiejsze doświadczenia pokazują, że o Ile Azja samodzielnie radzi sobie doskonale, o tyle Afryka zupełnie nie wie, co zrobić z niepodległością, jak się zorganizować w państwo, po co jest państwo itp.

Ludzie głodują a prezydent Kenii paraduje z zegarkami w abstrakcyjnych cenach.

Rezultat jest taki, że Murzyni gremialnie pakują mandżury i ruszają do Europy w ślad za swoimi kolonialnymi panami, bo własne państwo w porównaniu do kolonii to dopiero jest koszmar.

Przykładem do czego doprowadziła {żeby było poprawnie napiszę obywateli} demokracja jest RPA,teraz jak są już "wolni" to jest tam gigantyczny syf.

6 minut temu, fan64 napisał:

Przykładem do czego doprowadziła {żeby było poprawnie napiszę obywateli} demokracja jest RPA,teraz jak są już "wolni" to jest tam gigantyczny syf.

Państwo upadłe. Mam w pracy wielu kolegów z RPA to jak wspominają czasy przed zniszczeniem tego kraju to dosłownie płaczą. To był (z ich punktu widzenia oczywiście) raj na ziemi.

O wiarygodności realiów przedstawionych w filmie: 

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

Tak jak się spodziewałem większość wpisów to wpisy tych ,którzy filmu nie widzieli . Ja obejrzę pojutrze i się wypowiem .

3 minuty temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

Tak jak się spodziewałem większość wpisów to wpisy tych ,którzy filmu nie widzieli . Ja obejrzę pojutrze i się wypowiem .

Daj znać czy było coś w tym stylu jak ostatnio sfrustrowane brodate matki i wyrośnięte dzieci imigrantów tupały jak widać nóżką

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

23 godziny temu, endriuw napisał:

PiSfani - wybierzcie się na stand upy Najukochańszego Przywódcy Narodu.

Zachwytom i oklaskom nie będzie końca 🙂.

Albo na występ gołego Putina na niedźwiedziu. 🙂

W dniu 24.09.2023 o 17:01, Neon47 napisał:

Ja się nie wybieram do kina na ten film.

Fajowo.

Średnia IQ widzów znów wzrośnie o kilka punktów.

Prezes też nie idzie.

W dniu 24.09.2023 o 18:16, jakub102 napisał:

Prawda o pani Holland

Prawda o panu @jakub102, założycielowi tematu o Kurwizji:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może nie w temacie (trochę), ale okazuje się, że można nakręcić coś pozytywnego:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

@Bezlitosna Niusia sugerujesz, że mam niskie IQ?

Nawet mnie nie znasz więc daruj sobie takie komentarze.

Nie mam zamiaru oglądać filmu w którym obraża się polskie mundury.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.