Skocz do zawartości
IGNORED

PMC Twenty 24 co zamiast ?

Rekomendowane odpowiedzi

Z racji tego, że obecnie gram w pomieszczeniu o pow. około 35m2 właśnie na wspomnianych w tytule postu PMC Twenty24 myślę o zmianie ich na nieco większy gabaryt. W sposób naturalny na początku pomyślałem o kolejnym w hierarchii PMC modelu Twenty26, ale ze względu na cenę oraz rzadko zdarzające się okazje zakupu tych głośników z drugiej ręki zacząłem rozglądać się za czymś co pozwoli zagrać w 35m2 i nie będzie to krok w tył ani w bok w stosunku do obecnie posiadanych Twenty 24.

Charakter brzmienia PMC bardzo mi odpowiada a szczególnie bas generowany prze linię transmisyjną. Już tak dawno nie miałam głośników z bas refleksem, że nawet nie bardzo pamiętam jak grają takie konstrukcje w porównaniu do linii transmisyjnej.

Konkludując co można wziąć pod uwagę do pomieszczenia 35m2? Wzmacniacz to Yamaha AS3000, muzyka szeroki przekrój z przechyłem na jazz i małe składy. Budżet 10-15 tyś. W grę wchodzą rzeczy nowe jak i używane. Co do używek nie biorę pod uwagę zabytków ani egzotycznych konstrukcji i producentów.

https://www.audiostereo.pl/topic/165041-pmc-twenty-24-co-zamiast/

a może coś z ProAc? D48 black mamy na outlecie teraz: 

https://www.tophifi.pl/oferty-specjalne/outlet/pro-ac-response-d48r-czarny-outlet.html

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

38 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

a może coś z ProAc? D48 black mamy na outlecie teraz: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Fajna promocja ale to 15 tyś za szt. Czyli przewidziany budżet x2. 😄

Ukryta Zawartość

Wiem, ale może używek wtedy poszukać

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

8 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Wiem, ale może używek wtedy poszukać

No niestety nie da rady. Na HifiShark średnia cena używek to 25 tyś.

Edytowane przez dlmtb
1 minutę temu, dlmtb napisał:

No niestety nie da rady. Na HifiShark średnia cena używek to 25 tyś.

Zobacz jeszcze D30, tez powinny wystarczyć. 

www.tophifi.pl

6 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Zobacz jeszcze D30, tez powinny wystarczyć. 

To właśnie krok w bok. Do tego są to kolumny o gabarycie Twenty24. 

Cześć, w Twoim budżecie ciężko będzie wymyślić coś, co da znaczną poprawę jakości. Spróbowałbym z Audio Physic Tempo 35, mamy je w outlecie w bardzo dobrej cenie, ale i tak wyższej niż zakładany przez Ciebie budżet. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Godzinę temu, Q21 napisał:

Cześć, w Twoim budżecie ciężko będzie wymyślić coś, co da znaczną poprawę jakości. Spróbowałbym z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , mamy je w outlecie w bardzo dobrej cenie, ale i tak wyższej niż zakładany przez Ciebie budżet. 

Tempo 35 to nadal małe kolumny o gabarytach podobnych do moich PMC. Potrzebuję głośniki do pokoju o pow. 35m2. Co do ceny to tak jak pisałem biorę pod uwagę używki. Jeśli kolumny mają 3-5 lat ich cena oscyluje w granicach od 60 do 50 % tego co trzeba było zapłacić za nie w salonie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Roon + SOtM sMS-200 Neo, DAC-Wolfson WM8741, Denon DCD-1700NE, Naim Supernait 2, ProAc Response DB1, REL T/5x

Godzinę temu, Tal napisał:

Ukryta Zawartość

W tej cenie to chyba lepsza opcją 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Proac to dobry trop ale za 18 znajdziesz pmc twenty 26 które moim zdaniem grają lepiej. 

Jeśli szukasz takiej kontroli basu, przestrzeni to powiem tak. Ciężko będzie z wymianą. 

Tu i tak się przewijają bardzo wysokie ceny więc pytanie czy nie lepiej je ściągnąć z UK i mieć sprawdzone.

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Proac to dobry trop ale za 18 znajdziesz pmc twenty 26 które moim zdaniem grają lepiej. 

Jeśli szukasz takiej kontroli basu, przestrzeni to powiem tak. Ciężko będzie z wymianą. 

Tu i tak się przewijają bardzo wysokie ceny więc pytanie czy nie lepiej je ściągnąć z UK i mieć sprawdzone.

No właśnie, czy coś jest w stanie zastąpić PMC i nie kosztować krocie ? Tak jak pisałem na początku postu, pierwszym naturalnym wyborem jest większa, trójdrożna kolumna tego samego producenta czyli Twenty26. Tylko, że cena, cena, cena...... No dobrze, według mnie PMC gra wybitnie ale przecież te kolumny są robione na relatywnie tanich i niewyszukanych przetwornikach. Próżno tu szukać Revelatorów Scan-Speaka czy innych zaawansowanych rozwiązań oraz technologii. PMC zawsze było drogie ale dzisiejsze ceny to już chyba absurd. Następca moich Twenty 24 kosztuje 33 tyś a dzisiejsza wersja Twenty 26 to wydatek ponad 50 tyś !!! Oczywiście to przekłada się na ceny używanych głośników i to nawet tych ze starszych generacji. Właśnie z racji cen nigdy nie były to kolumny zbyt popularne na naszym rynku a wiec i podaż używek jest znikoma. 

Myślałem jeszcze nad Acoustic Energy AE520 i MA Gold (5g) 300 ale to chyb jednak niższa liga. 

Owszem są robione na tanich przetwornikach. Ale przetworniki są dopasowane do pracy w linii transmisyjnej. To nie jest tak że weźmiesz tani stx, pylon czy drogi seas i wsadzisz go byle gdzie. 

W pmc właśnie o to chodzi o implementację. Oni robią sporo badań co jak ze sobą zestawić. Oraz jak zmienić charakterystykę danego głośnika aby pasował pod ATL.

Cena nowy twenty5 26i jest wyssana z palca. Stare twenty 26 są lepsze.

Ae520 to niższa polka ale fajne granie. Seria 5 jest wyraźnie najlepsza u AE. Warto posłuchać. 

Gold fajne paczki. Może poszukaj Platinum używanych. Bywały w świetnych cenach jak weszła nowa seria.

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Owszem są robione na tanich przetwornikach. Ale przetworniki są dopasowane do pracy w linii transmisyjnej. To nie jest tak że weźmiesz tani stx, pylon czy drogi seas i wsadzisz go byle gdzie. 

W pmc właśnie o to chodzi o implementację. Oni robią sporo badań co jak ze sobą zestawić. Oraz jak zmienić charakterystykę danego głośnika aby pasował pod ATL.

To że same drogie głośniki nie grają to jasne. Sam miałem okazje przekonać się o tym będąc swego czasu właścicielem kolumn rodzimego producenta gdzie właśnie zaimplementowano drogie głośniki. A efekt ? No taki sobie.

Cena nowy twenty5 26i jest wyssana z palca. Stare twenty 26 są lepsze.

Czy lepsze czy gorsze, powiedzmy, że różnica jest nie znacząca. Problem w tym, że i jednych i drugich nie sprzedało się w Polsce zbyt wiele a co za tym idzie pojawiają się one na rynku wtórnym niezwykle rzadko i do tego trzymają cenę.

Gold fajne paczki. Może poszukaj Platinum używanych. Bywały w świetnych cenach jak weszła nowa seria.

Obawiam się ze Platinim używane też tanie nie będą. W takim układzie to wolał bym się wykosztować na używane Twenty26. Tu wiem co kupuję i jak to zagra.

Co do odsłuchania czegoś nowego i chodzenie w tym celu po salonach uważam za stratę czasu. To może jest rozwiązanie ale tylko dla kogoś kto rozpoczyna przygodę z audio albo przesiada się z zestawu zakupionego w Media Markt a wtedy cokolwiek by nie kupił zagra lepiej. Sam wiesz, że tylko wpięcie kolumn w system we własnym pokoju odsłuchowym daje pojęcie czy zmiana ma sens. 

Edytowane przez dlmtb

Ukryta Zawartość

W każdym razie ciekawie pod koniec - może finał 😉 

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

5 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

W pmc właśnie o to chodzi o implementację. Oni robią sporo badań co jak ze sobą zestawić

Implementacja ok., co nie znaczy że nie mogliby wsadzić wyższej jakości przetworników, gdyby chcieli a nie tylko możliwie najtańsze.

Za to patrząc po reckach, gdzie wykonano pomiary PMC, np. u Amira, Niemców czy w naszym magazynie Audio to raczej strojenie na ucho. Praktycznie wszystkie niższe serie PMC od lat mają ten sam wykres czyli bardzo mocno wyeksponowane wysokie tony (najwyższa oktawa) i wyraźna wyrwa/osłabienie w paśmie w okolicach wyższego basu, którą też bardzo wyraźnie w ich brzmieniu słychać, zwłaszcza na tle paczek takich jak ATC scm7. Fajnie wady budowy ATL opisał p. Kisiel w tej recenzji: 

Ukryta Zawartość

A tu najnowsze PMC Prodigy i to samo - mocno wyeksponowana góra pasma i wyrwa na wyższym basie. Jedno i drugie słychać ale grają tak żywo, tak radośnie, że w połączeniu z ciepłym piecem baaaardzo mi się podobają. Charakterne brzmienie. 

A tu wykres PMC Prodigy:

IMG-20231005-WA0000(1).jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-Salva Mea-

W dniu 9.10.2023 o 14:32, dlmtb napisał:

To właśnie krok w bok. Do tego są to kolumny o gabarycie Twenty24. 

ale znając ProAc to będzie DUUUUŻY dźwięk do dużych pomieszczeń...

????

25 minut temu, Adam 38 napisał:

Implementacja ok., co nie znaczy że nie mogliby wsadzić wyższej jakości przetworników, gdyby chcieli a nie tylko możliwie najtańsze.

Za to patrząc po reckach, gdzie wykonano pomiary PMC, np. u Amira, Niemców czy w naszym magazynie Audio to raczej strojenie na ucho. Praktycznie wszystkie niższe serie PMC od lat mają ten sam wykres czyli bardzo mocno wyeksponowane wysokie tony (najwyższa oktawa) i wyraźna wyrwa/osłabienie w paśmie w okolicach wyższego basu, którą też bardzo wyraźnie w ich brzmieniu słychać, zwłaszcza na tle paczek takich jak ATC scm7. Fajnie wady budowy ATL opisał p. Kisiel w tej recenzji: 

Ukryta Zawartość

A tu najnowsze PMC Prodigy i to samo - mocno wyeksponowana góra pasma i wyrwa na wyższym basie. Jedno i drugie słychać ale grają tak żywo, tak radośnie, że w połączeniu z ciepłym piecem baaaardzo mi się podobają. Charakterne brzmienie. 

A tu wykres PMC Prodigy:

IMG-20231005-WA0000(1).jpg

No i właśnie dlatego ja zawsze powtarzam że te pomiary to trochę kant D.

Miałem pożyczonego od kolegów z forum audio ddrc wraz z mikrofonem umik i wejście wtedy dokonywałem jeśli dobrze pamiętam pomiarów mając pmc. Wynik bez kalibracji zgoła odmienny.

Wiadomo indywidualna akustyka.  Pmc też nie ukrywają że dokładnie grają góra. Ale u nich przerysowania nie ma.

Gra to na prawdę miło. Prodigy od pmc nie znam od keitha flinta tak i też lubię.

Generalnie sporo osób krytykuje pmc. Drogie, pomiaru nie te. Tych kolumn nie wybiera się w ciemno. Nie z polecenia. Ci co mają w większości nie zmienia na nic innego. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Słuchałem pmc 5.23, 24 i 26 i jest między nimi bardzo duża różnica. Pamiętam jak kolega chciał kupić 5.24 dopóki nie posłuchaliśmy 5.26, to okazało się, że pod każdym kątem 5.26 były fajniejsze. W 24 brakuje mi średniego pasma tak samo w 23 a w 26 jest bardzo neutralna średnicą, kolumny można słuchać i słuchać nic nie denerwuje. Ja jakby nie fakt, że u mnie z amplitunerem kina domowego nie zagrały pmc 5.26 wogóle, to było tylko brzdąkanie to zapewne też bym je wtedy kupił. Nowe 2 lata temu można było za 27tys. Zł kupić. Ostatecznie kupiłem sobie Triangle Signature Delta I polecam posłuchać salon mam ok. 30m2 z kuchnią ok. 37m2. Triangle grają trochę inaczej, ale mają też bardzo dobrą średnicę i bas. Jak ktoś chce trochę jeszcze ciepłej to polecam wersję triangli signature alpha. Bardzo fajne granie i nie ma obaw o górę kolumny w odróżnieniu od niższych wersji triangli bardzo dobrze zestrojone. Kolejna zaletą na tych kolumnach wszystko słychać, każda zmiana jest bardzo zauważalna i słychać różnicę wzmacniaczy, daców, źródeł itp. Jak kupowaliśmy dla kolegi pmc, przesłuchaliśmy kilka kolumn w cenie 15-28tys. Zł i zteho co moim zdaniem w tej cenie warto jeszcze posłuchać to napewno Chario Cielo, Sonus Sonetto VIII. Wszystkie mają ciekawy środek i bas, góra nie jest wyostrzona to już granie które może się większości podobać i bas nigdy nie dudni, co o innych kolumnach nie zawsze można powiedzieć np Dynaudio Evoke 50. Na forum lubelskim kiedyś zamieszczałem nagrania z odsłuchów. Co jeszcze bym posłuchał to elac fs 409, nie koniecznie vela, vela też, ale starsza seria moim zdaniem może nawet ciekawsza była, nawet terminale miała lepszej jakości, to kolumny też w stosunku do serii 407 mają pełniejszy przekaz. Bowers dla mnie dopiero gra od serii 800, 702 signature miała problem z basem nawet w salonie. Zapewne było to do opanowania, ale to już trochę trzeba popracować nad akustyką moim zdaniem, Martin Logan, też mi nie przypadły, właśnie za dolnę pasmo. Fyne audio f702 też jeszcze raz mógłbym posłuchać, ale trzeba do nich odpowiedni wzmacniacz dobrać.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

I proszę nie porównywać pmc 5.26 z monitorami pmc 5.22 bo to zupełnie inne granie jak i inne od 5.24. Jak posłucha się 5.26 to odrazu słychać czego brakuje w 5.24. Tak jak vela 409 i 407. Różnica w cenie oczywiście jest spora ale różnica dla mnie też jest duża w sposobie grania.

Jak ktoś pisze, że pmc 5.26 mają wyeksponowaną górę, to albo ich nie słuchał albo słuchał na zupełnie źle skompletowanym systemie.

26 to kompletnie inny model. 

Gdzieś w jakieś recenzji zagranicznej czytałem że to jest taki pomost łączący serie twenty z fact. A moim zdaniem i nie tylko 26 gra lepiej niż fact 8. Tak zacznie się 😛

z kolei fact 12 to znowu znacznie ciekawsze ale i inne granie.

26ki są kapitalne. Kto ma ten trzyma 🙂

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

26 to kompletnie inny model. 

Gdzieś w jakieś recenzji zagranicznej czytałem że to jest taki pomost łączący serie twenty z fact. A moim zdaniem i nie tylko 26 gra lepiej niż fact 8. Tak zacznie się 😛

z kolei fact 12 to znowu znacznie ciekawsze ale i inne granie.

26ki są kapitalne. Kto ma ten trzyma 🙂

Też tak uważam ale myślałem że można znaleźć coś co zastąpi Twenty24 i zagra wyraźnie lepiej ale nie za trzy razy drożej. Ale to chyba płonne nadzieje. 😐

Edytowane przez dlmtb

Posłuchaj triangle signature delta I chario cielo. Moim zdaniem obie kolumny będą zmianą na plus

1 godzinę temu, RobG1974 napisał:

Posłuchaj triangle signature delta

Przejrzałem sieć i faktycznie jest sporo pozytywnych opinii na temat tych kolumn. Problem to oczywiście brak możliwości odsłuchania ich w moim pokoju a kupić i przeżyć zawód.......

No i jest jeszcze kwestia wyglądu. Dla mnie są takie trochę "pojechane" 🙂 Jedyni wersja mahoń robi wrażenie bardziej klasycznego wzornictwa.

W dniu 9.10.2023 o 12:41, dlmtb napisał:

Z racji tego, że obecnie gram w pomieszczeniu o pow. około 35m2 właśnie na wspomnianych w tytule postu PMC Twenty24 myślę o zmianie ich na nieco większy gabaryt. W sposób naturalny na początku pomyślałem o kolejnym w hierarchii PMC modelu Twenty26, ale ze względu na cenę oraz rzadko zdarzające się okazje zakupu tych głośników z drugiej ręki zacząłem rozglądać się za czymś co pozwoli zagrać w 35m2 i nie będzie to krok w tył ani w bok w stosunku do obecnie posiadanych Twenty 24.

Charakter brzmienia PMC bardzo mi odpowiada a szczególnie bas generowany prze linię transmisyjną. Już tak dawno nie miałam głośników z bas refleksem, że nawet nie bardzo pamiętam jak grają takie konstrukcje w porównaniu do linii transmisyjnej.

Konkludując co można wziąć pod uwagę do pomieszczenia 35m2? Wzmacniacz to Yamaha AS3000, muzyka szeroki przekrój z przechyłem na jazz i małe składy. Budżet 10-15 tyś. W grę wchodzą rzeczy nowe jak i używane. Co do używek nie biorę pod uwagę zabytków ani egzotycznych konstrukcji i producentów.

Poszukaj używek Audiovector sr3 signature

20 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

No i właśnie dlatego ja zawsze powtarzam że te pomiary to trochę kant D.

Miałem pożyczonego od kolegów z forum audio ddrc wraz z mikrofonem umik i wejście wtedy dokonywałem jeśli dobrze pamiętam pomiarów mając pmc. Wynik bez kalibracji zgoła odmienny.

Wiadomo indywidualna akustyka.  Pmc też nie ukrywają że dokładnie grają góra. Ale u nich przerysowania nie ma.

Gra to na prawdę miło. Prodigy od pmc nie znam od keitha flinta tak i też lubię.

Generalnie sporo osób krytykuje pmc. Drogie, pomiaru nie te. Tych kolumn nie wybiera się w ciemno. Nie z polecenia. Ci co mają w większości nie zmienia na nic innego. 

Jak ktos ma pojecie, jak dziala TL, to sam zrzut okiem na przekroj danego modelu PMC od razu mowi, gdzie beda klopoty. Wlasciwie wykonane pomiary tylko to potwierdzaja.

PMC ma swoich wiernych fanow, ale to nie zmienia faktu, ze sa to kolumny o bardzo duzych zniekszalceniach liniowych, czyli bardzo nierownym pasmie przenoszenia, zarowno na basie, jak i w zakresie wysokich czestotliwosci. Oczywiscie taka charakterystyka moze sie podobac i jak widac po tym klubie podoba sie wielu osobom. Jedynie warto miec swiadomosc tego, jakie wady posiadaja te kolumny.

6 godzin temu, dlmtb napisał:

Też tak uważam ale myślałem że można znaleźć coś co zastąpi Twenty24 i zagra wyraźnie lepiej ale nie za trzy razy drożej. Ale to chyba płonne nadzieje. 😐

Wiesz może być wiele osób które ci powiedzą że focal zagra lepiej. Zależy od tego czy wierzysz w internetowe wpisy czy w swoje przekonania.

3 godziny temu, meloV8 napisał:

Jak ktos ma pojecie, jak dziala TL, to sam zrzut okiem na przekroj danego modelu PMC od razu mowi, gdzie beda klopoty. Wlasciwie wykonane pomiary tylko to potwierdzaja.

PMC ma swoich wiernych fanow, ale to nie zmienia faktu, ze sa to kolumny o bardzo duzych zniekszalceniach liniowych, czyli bardzo nierownym pasmie przenoszenia, zarowno na basie, jak i w zakresie wysokich czestotliwosci. Oczywiscie taka charakterystyka moze sie podobac i jak widac po tym klubie podoba sie wielu osobom. Jedynie warto miec swiadomosc tego, jakie wady posiadaja te kolumny.

No dlatego mówię. 

Miałem mikrofon umik i robiłem pomiary i nie było tych dziur. 

Nie mam tego zapisu. Szkoda bo bym wkleił. 

Zniekształceń? O czym mówisz? Gdzie w odsłuchu się to przejawia?

24 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Miałem mikrofon umik i robiłem pomiary i nie było tych dziur. 

Trudno to zweryfikowac, jak nie wiadomo, co wlasciwie mierzyles i jak mierzyles. Watpie, abys wykonal poprawny pomiar odpowiedzi glosnikow w polu swobodnym, a nie glosnikow  pomieszczeniu, bo to sa dwie, zupelnie inne rzeczy.

24 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Zniekształceń? O czym mówisz? Gdzie w odsłuchu się to przejawia?

Znieksztalcenia pasma przenoszenia. Niektore modele PMC maja potezne dziury w pasmie, ktorych powodem jest niewystarczajace ich tlumienie przez linie transmisyjna. W sumie to troche przykre, gdy firma z takim dorobkiem chwali sie wieloletnim doswiadczeniem, a wydaja na rynek totalne gnioty i to w kosmicznej cenie.  Chyba, ze to wybitnie precyzyjna robota, ksztaltowania dzwieku, ktory ma przyciagac ucho mniej wybrednych klientow, gdzie podbijanie gory pasma i dziury w pasmie przelomu wysokiego basu i niskiej srednicy beda dawac okreslone iluzje dzwiekowe.

Nie bede juz wspominal o stosowaniu przestarzalych glosnikow wysokotonowych za 150 zl w detalu, w kolumnach za kilkadziesiat tysiecy... 

Edytowane przez meloV8

To pokarz pomiar pmc 5.26 I gdzie ma dziury w paśmie. A już wolę takie dziury w 5.26 jak dudniący bas w większości kolumn poniżej 10 tys.zł

• Pokaż nowe odpowiedzi