Skocz do zawartości
IGNORED

Przesiadka z CD na SACD

Rekomendowane odpowiedzi

24 minuty temu, iro III napisał:

Nikt, a tym bardziej Jethro Tull nie nagrywał Agualung "od nowa, na nowoczesnym sprzęcie".

Mam teraz w rękach tą płytę i czytam; "40th anniversary LP edition The Steven Wilson Stereo Remix MMXI"

"...All of the analog tapes were transfered at Abbey Road, and the (original) sessions were then reconstructed and remixed in Logic Audio 9.4.1.  ...."

Ty jak zwykle - coś tam, gdzieś tam przeczytałeś/usłyszałeś, niestety nie-do-końca dobrze zrozumiałeś.

Były takie przypadki, nagrywania od nowa, jeszcze raz, całych historycznych płyt,

np. J M Jarre Oxygene, wydana w 2007, przez Aero Productions, Capitol Music/EMI France.

To się nazywa Re-Record.

Aqualung Jethro Tull i inne prace S. Wilsona, to są  Re-mixy.

"...Steven zdołał odszukać inne wersje taśm matek niż te wcześniej używane  do masteringu i na ich podstawie dokonał wraz z pozostałymi członkami zespołu oraz kadrą techniczną sławnego Abbey Road Studios całkiem nowego transferu w domenę cyfrową, a w ramach tego udało się zrobić dwie rzeczy naprawdę ważne: poprawić dobitnie dynamikę i jednocześnie całą artykulację – której poprawa w poprzednim wydaniu jubileuszowym okupiona została nadmiernym wyostrzeniem. Tym razem nie tylko jest ona jeszcze wyraźniejsza, ale także wspaniale analogowa, dzięki czemu słucha się tego nowego Aqualungu prawie jak płyty gramofonowej; przy czym sam, niezależnie od użytych tu innych materiałów źródłowych, ni w ząb nie pojmuję, dlaczego poprzednia szkoła remasteringu szła dokładnie w drugą stronę. Z radością oczywiście przyjmuję fakt, że tamte czasy chropawej pikanterii mamy już przynajmniej w tym wypadku za sobą, a można się też domyślać, że służyły one wyraźności w przekładzie na pliki mp3, odtwarzane przez śmieciowe grajki i śmieciowe słuchawki, ale na litość grzyba – toż to nie była muzyka! Zupełnie inaczej jest tym razem, a fakt że się to udało połączyć z poprawą dynamiki i że nie słychać żadnego „zimnego pogłosu”, a jednocześnie artykulacja jest dużo  płynniejsza, świadczy zarówno o właściwych preferencjach muzycznych jak i możliwościach technicznych ostatniego konserwatora płyty. Dzieło niewątpliwie zyskało nareszcie należytą postać cyfrową, a choć nie może konkurować pod względem technicznym z najlepszymi płytami na rynku, to z pewnością jest bardziej analogowe niż przeciętna płyta z nowo nagrywanych i wydawanych...".

Myślę że to wszystko wyjaśnia.

Z tekstu jednoznacznie wynika że płyta została całkowicie od nowa nagrana z innych taśm matek przy udziale członków zespołu.

Na temat tego nagrania jest więcej w necie. Możesz poszperać, polecam

Innym przykładem są nagrania The Beatles w których żyjący członkowie zespołu ponownie podkładali swoje głosy oraz instrumenty. Dzięki czemu brzmią jakby nagrywane były dzisiaj.

Ciężko jest odróżnić czy to The Beatles czy jakaś współczesna co erowa kapela.

Podsumowując zamiast doszukiwać się czegoś we wpisach innych staraj się pisać sam coś ciekawego i pr,ede wszystkim pisz merytorycznie i na temat.

9 godzin temu, bum1234 napisał:

Pusty śmiech mnie ogarnia jak czytam takie głupstwa.

Najgorsze jest to, że jest to zwykłe wprowadzanie ludzi w błąd. To si nazywa nieuczciwość, podlana ignorancją.

Bo nie wierzą w voodoo.

No tak to jest jak gościu robiący kasę na niszczeniu zacnych Pioneerów czy NADów udziela się doradzając innym wątpliwe wyniki swoich lutowniczych zabiegów.

Jak to było podłącz Cardada a będzie pani zadowolona...

13 godzin temu, audiofan01 napisał:

To dość dziwne. Ktoś zapłacił za możliwość nagrania i nie dostał w cenie możliwości zamieszczenia znaczka? Piractwo może? 

Spodziewałem się takiej odpowiedzi😀

Ale to powszechne praktyki.

Czytałeś zapewne moje wpisy o pracy Yamahy CDS2100 w trybie 2 prędkości SACD, a oficjalnie taką funkcjonalnością dysponuje dopiero 2krotnie droższy model CDS3000

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

12 minut temu, Audroc napisał:

Z tekstu jednoznacznie wynika że płyta została całkowicie od nowa nagrana z innych taśm matek przy udziale członków zespołu.

Po tym co piszesz zaczynam wątpić czy dobrze rozumiesz tekst. Przecież oni nie wzięli gitar w ręce i i zagrali na nowo całej płyty, tylko pogrzebali w taśmach, a to zupełnie co innego.

41 minut temu, Audroc napisał:

Ale to powszechne praktyki.

Czytałeś zapewne moje wpisy o pracy Yamahy CDS2100 w trybie 2 prędkości SACD, a oficjalnie taką funkcjonalnością dysponuje dopiero 2krotnie droższy model CDS3000

Ukryta Zawartość

Ale co to ma wspólnego z HDCD?

Mam wszystkie płyty King Crimson i na nich jest wyraźnie napisane, że są nagrane w HDCD, dkaczego inni mieliby to ukrywać? Po tym co napisałeś o Aqualung mam wątpliwości nt info o HDCD🤔

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez audiofan01
3 godziny temu, Audroc napisał:

Myślę że to wszystko wyjaśnia.

Czy Ty w ogóle rozumiesz czytany tekst?

Płyta została ponownie POSKŁADANA, zremixowana z dostępnych analogowych taśm (nawet innych take'ow) ale NAGRANYCH w 1971 roku, a NIE na nowo nagranych teraz.

4 godziny temu, Audroc napisał:

Innym przykładem są nagrania The Beatles w których żyjący członkowie zespołu ponownie podkładali swoje głosy oraz instrumenty. Dzięki czemu brzmią jakby nagrywane były dzisiaj.

Tak, starcze głosy Paula i Ringo zostały "podłorzone" do nagrań z Revolvera i na nowo "nagrane"? ...a co z Harrisonem i Lennonem? Zmartwychwstali łaskawie na czas nowych "nagrań"?  🤣

Znowu coś tam usłyszałeś albo nie załapałeś sensu tego co przeczytałeś.

W przypadku Revolvera, do nowego REMIXU - NIE nagrania!   Giles Martin pioniersko użył oprogramowania AI, które pozwoliło "wydestylować" z każdej ze ścieżek pojedyncze głosy i instrumenty. W przypadku tej płyty, wcześniej (przed AI) był niemały problem z jej remixowaniem (nie ponownym nagraniem!), bo nagrano ją oryginalnie na tylko  4 ścieżkach. 

Przy tak bogatej instrumentalnej aranżacji tej płyty, na pojedynczych scieżkach było nagranych wiele instrumentów, czy głosów.

Wszystkie nowe RE-MIXY The Beatles (nie nagrania!) Gilesa, są od nowa poskładanymi, oryginalnie nagranymi take'ami w latach 60. 

Nikt na nowo teraz niczego nie śpiewał , grał czy cokolwiek innego "podkładał".

Zupełnie inną bajką jest "nowa" "sensacyjna" piosenka The Beatles z tego roku. Nie o tym tu jednak, przy okazji remasterów i remixów starych płyt mówimy.

Jeśli tak samo rozumiesz technikę cyfrową, "gęste" pliki muzyczne, jak pojęcia: nagrywanie, remix, remastering, to nie dziwota, że wypisujesz tu od dawna takie bzdury, od których normalnym ludziom na tym forum robi się to 😳🙄

Edytowane przez iro III
2 minuty temu, iro III napisał:

Giles Martin pioniersko użył oprogramowania AI, które pozwoliło "wydestylować" z każdej ze ścieżek pojedyncze głosy i instrumenty.

Niestety albo stety można oczekiwać wielu takich projektów, technologia już jest "pod strzechami"...

nagrywamy.com

9 minut temu, przemak napisał:

Niestety albo stety można oczekiwać wielu takich projektów, technologia już jest "pod strzechami"...

"Stety" gdy biorą się za to fachowcy i artyści jak Giles Martin.

"Niestety" gdy wyobrazimy sobie co może być "innego", w rękach dyletantów lub różnej maści oszustów ...

Edytowane przez iro III
3 minuty temu, iro III napisał:

"Stety" gdy biorą się za to fachowcy i artyści jak Giles Martin.

"Niestety" gdy wyobrazimy sobie co może być "innego", w rękach dyletantów lub różnej maści oszustów ...

oj tam Panowie miało być o wyborze odtwarzacza a idziemy w dyskusje nt plików, jakości nagrań itp. 🙂

Ja też szukam na co zmienić mój SA 7003 i zamiast porad i opinii nt sprzętu widzę lekkie kłótnie kto ma rację w kwestii remasteringu płyt.

8 minut temu, pantagruel napisał:

Anglicy zachwalają swoje:

Ukryta Zawartość

SACD?

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, pantagruel napisał:

Anglicy zachwalają swoje:

Ukryta Zawartość

Bo to strasznie zadufani w sobie ludzia sa.

Ukryta Zawartość

35 minut temu, pantagruel napisał:

Jak mawiają starożytni, lepszy dobry CD niż ujowy SACD.

no własnie po to ten wątek na forum - który SACD nie jest ..wy.

Poza PD50 AE i DCD 1700 propozycji, opinii , postów  brak

Gość

(Konto usunięte)

Ten jest b. dobry:

https://www.salonydenon.pl/stereo/odtwarzacz-premium-cd-sacd-30n-srebrny-outlet-glo-122122.html?cd=18277971256&ad=&kd=&gad_source=1&gclid=CjwKCAiAnL-sBhBnEiwAJRGignHsBl9B4dUq13swQayCVhPCKevLnxkj4L0GOJohXk933W-hL88l-RoCwEYQAvD_BwE, ale znowu cena wyższa, chociaż to outlet.

image.thumb.png.8bb9f65a51708d5c713b1ddaeacbd0a8.png

Słuchałem w domowych warunkach. Najlepszy z wyżej wymienianych i dobry jako dac pod streamerek. Fajne urządzenie.

Poza tym, tak wiele odtwarzaczy sacd nie ma, jak zwykłych cd. Stąd trochę problem w wyborze.

11 minut temu, Prewwit napisał:

Pro-Ject CD Box DS2

Nie jestem pewien czy on czyta SACD. W specyfikacji jest napisane ze odtwarza plyty "hybrid SACD", ale nie spotkalem sie jeszcze z taka informacja nigdy. Albo jest SACD albo nie a tutaj taka niejednoznaczna informacja.

Godzinę temu, pantagruel napisał:

Ten jest b. dobry:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , ale znowu cena wyższa, chociaż to outlet.

image.thumb.png.8bb9f65a51708d5c713b1ddaeacbd0a8.png

Słuchałem w domowych warunkach. Najlepszy z wyżej wymienianych i dobry jako dac pod streamerek. Fajne urządzenie.

Poza tym, tak wiele odtwarzaczy sacd nie ma, jak zwykłych cd. Stąd trochę problem w wyborze.

Swietne urzadzenie, jednak brzmieniowo wole starsze modele z serii SA-11 Sx.

SA-11 S1 mozna kupic za 1000 euro i moim zdaniem warto.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@muda44,Mówiłeś,że uzywasz tego Denona 1700 jako transportu.
Czy na wyjścia cyfrowe (coax lub optcal) jest podawany sygnał z warstwy SACD?
Bo cos czytałem,że jakas ochrona przed kopiowaniem,czy coś,i że podawany jest tylko sygnał z warstwy CD na cyfrowe wyjścia
oraz,że tylko parę modeli Accu i innych ma możliwośc podania SACD na wyjścia cyfrowe.

Czy to prawda?

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

9 minut temu, BlueDot napisał:

Nie jestem pewien czy on czyta SACD. W specyfikacji jest napisane ze odtwarza plyty "hybrid SACD", ale nie spotkalem sie jeszcze z taka informacja nigdy. Albo jest SACD albo nie a tutaj taka niejednoznaczna informacja.

Czyli jednak nie czyta warstwy SACD tylko "Hybrid-SACD (44.1kHz/16bit CD layer only)"

Edytowane przez Prewwit
21 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Czy na wyjścia cyfrowe (coax lub optcal) jest podawany sygnał z warstwy SACD?

Nie. To jest zablokowane. Znam transporty SACD - PS Audio i Accuphase . Ale współpracują tylko z własnymi DAC. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Teraz, Piopio napisał:

Nie. To jest zablokowane. Znam transporty SACD - PS Audio i Accuphase . Ale współpracują tylko z własnymi DAC. 

Czyli nie można używać odtwarzacza SACD jako "transportu"-bo mija sie to z celem?

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

2 godziny temu, PG napisał:

no własnie po to ten wątek na forum - który SACD nie jest ..wy.

Poza PD50 AE i DCD 1700 propozycji, opinii , postów  brak

Czytaj uważnie, propozycji było więcej. Moja to był Marantz 11s2 z olx

Edytowane przez audiofan01
13 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Czyli nie można używać odtwarzacza SACD jako "transportu"-bo mija sie to z celem?

Można ale przesyła tylko warstwę CD. 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

hmm, mam player bluray sony, przesyła sygnał po hdmi do procesora rotela (sacd) - na wyświetlaczu mam pcm 176,4k

?

(to jest czysty multi transport, ma tylko wyjścia cyfrowe, czyta też dvd-audio)

Edytowane przez ro35
3 godziny temu, Prewwit napisał:

Czyli jednak nie czyta warstwy SACD tylko "Hybrid-SACD (44.1kHz/16bit CD layer only)"

Dokladnie. Mysle ze taka informacja w specyfikacji zmylila i sklonila do zakupu nie jedna osobe. Nie widze sensu podawania takiej informacji bo kazdy CD czyta warstwe CD z plyt hybrydowych.

• Pokaż nowe odpowiedzi