Skocz do zawartości
IGNORED

Przesiadka z CD na SACD

Rekomendowane odpowiedzi

8 godzin temu, max720 napisał:

Mój Oppo 105 ? Zapraszam 

To nie jest dział z ogłoszeniami.
Po raz kolejny będziesz chciał wciskać swojego Oppo? Lekko żenujące...

• 2 tygodnie później...
12 minut temu, zuchi23 napisał:

czy w napędzie dvd-rom w komputerze odtworzę płytę sacd

Odtworzy tylko warstwę CD. Warstwa SACD będzie niedostępna.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

18 minut temu, zuchi23 napisał:

A napęd bluray w komputerze podobnie jak DVD?

Też nie.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Pytanie zawsze pozostaje to samo. Po co SACD?

Repertuar ograniczony, standard ma wadę na poziomie koncepcji, a zwykłe CD zupełnie wystarcza jeśli weźmiemy pod uwagę własności ludzkiego słuchu..

Reszta to audiofilskie legendy. Mam sporo płyt Savalla z jego wytwórni Aliavox  (realizacje są mistrzowskie, muzycznie i technicznie) - są to przeważnie hybrydy. Konia z rzędem każdemu kto odróżni która warstwa gra 😄

11 minut temu, bum1234 napisał:

Pytanie zawsze pozostaje to samo. Po co SACD?

Repertuar ograniczony, standard ma wadę na poziomie koncepcji, a zwykłe CD zupełnie wystarcza jeśli weźmiemy pod uwagę własności ludzkiego słuchu..

Reszta to audiofilskie legendy. Mam sporo płyt Savalla z jego wytwórni Aliavox  (realizacje są mistrzowskie, muzycznie i technicznie) - są to przeważnie hybrydy. Konia z rzędem każdemu kto odróżni która warstwa gra 😄

Tak

11 minut temu, bum1234 napisał:

Mam sporo płyt Savalla z jego wytwórni Aliavox  (realizacje są mistrzowskie, muzycznie i technicznie)

Tak

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

• 1 miesiąc później...

Parę dni temu pod wpływem zobaczenia w Empiku płyty Komeda Astigmatic w formacie SACD kupiłem odtwarzacz Pioneer PD-50AE i krążek Astigmatic SACD (hybrid) oraz kilka innych płyt SACD, które akurat były w Empiku pod ręką - Grechuta, Novi Singers i Dzamble. Czekam na kolejne krążki SACD zamówione. 

Wrażenia po kilku dniach mam takie

1. moje stare płyty standardowe CD audio z tego odtwarzacza grają zdecydowanie piękniej niż z posiadanego wcześniej odtwarzacza CD Philips CD960 i DVD/CD Pioneer DV-310. 

2. te kilka płyt SACD które teraz mam grają jeszcze piękniej niż CD - Grechuta fruwa w powietrzu po salonie, a Alibabki wychodzą z kolumn i tańczą dla mnie.

Ogólne, że z płyt czy to CD, czy SACD jest zauważalnie piękniej, niż ze streamingu. 

Ciekawostką jest, że odtwarzacz odtwarza pliki DSD wypalone na płycie DVD-R, a także pliki MQA wypalone na płycie i w pełni je dekoduje - wypada to bardzo fajnie.

Wbudowany w Pioneera DAC działa bez problemów po kablu USB w MacBookiem Pro. Wejście USB DACa jest ograniczone do 32 bit/48 kHz.  Ale próbowałem tylko testowo, bo praktycznie to jest kompletnie niewygodne, żeby MacBook stał na odtwarzaczu. 

Ten Pioneer to spore bydlę, które zajmuje sporo miejsca na szafce w salonie - żona już się dopytuje, czy w związku z tym, że wjechał taki bydlak wyniosę gramofon, bo wszystko razem za bardzo już zagraca salon. 

Jest jeszcze Arcam Cds50, który odtwarza SACD i do tego ma wbudowany streaming i jest tańszy. 

3 godziny temu, puggilares napisał:

Grechuta fruwa w powietrzu po salonie, a Alibabki wychodzą z kolumn i tańczą dla mnie.

A co brales 😉

Ten Pioneer to spore bydlę

Bo ja wiem.

Jest jeszcze Arcam Cds50, który odtwarza SACD i do tego ma wbudowany streaming i jest tańszy

Yamaha CD-S1000 jest jeszcze lepsza. Lepsza nawet od tego Pioneera.

Godzinę temu, BlueDot napisał:

A co brales 😉

Bo ja wiem.

Yamaha CD-S1000 jest jeszcze lepsza. Lepsza nawet od tego Pioneera.

W czym lepszy? 

Jest, ale nie ma:  produkt archiwalny. 

30 minut temu, puggilares napisał:

W czym lepszy? 

Jest, ale nie ma:  produkt archiwalny. 

W brzmieniu. Warto kupic uzywana to Grechuta przestanie bez sensu latac po pokoju tylko kawe zacznie  Ci robic.

Edytowane przez BlueDot
W dniu 1.01.2024 o 12:06, ASURA napisał:

No ale tak to sobie piszecie jak nie macie punktu odniesienia co można a co nie można w audio osiągnąć-usłyszeć

Nie można usłyszeć nic ponad to co zostało na płycie nagrane. A do tego wystarczy sensowne hifi za kilka tysięcy zł kpl: wzmacniacz, cd-streamer, kolumny

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

6 minut temu, Misio38 napisał:

Nie można usłyszeć nic ponad to co zostało na płycie nagrane. A do tego wystarczy sensowne hifi za kilka tysięcy zł kpl: wzmacniacz, cd-streamer, kolumny

Wystarczy, dopóki się w ramach chociażby ciekawości nie spróbuje pójść dalej... wtedy już może tak nie starczać.
Na szczęście ta przygoda audio ma w sobie to dobrego, że od nas zależy, czy zostajemy, czy idziemy dalej, a na każdym etapie będąc można być zadowolonym z tego, gdzie się jest. 🙂

Zwłaszcza, że różnice w dźwięku dobrze zrealizowanej płyty CD i sacd są naprawdę tak nikłe, że pod znakiem zapytania jest sens kupowania sacd. Szkoda tylko, że zaniechano dvd-audio, bo to był format znacznie sensowniejszy od sacd.

5 minut temu, MagneticFields napisał:

Wystarczy, dopóki się w ramach chociażby ciekawości nie spróbuje pójść dalej...

Dalej, czyli drożej? Byłem i co z tego? Tyle z tego, że kilka lat remu Pylon Pearl 20 pogonił u mnie do piwnicy AP Spark 2. Tyle z tego, że postanowiłem więcej nie kupować sprzętu manufakturowego, bo i po co?

Edytowane przez Misio38

Teraz, Misio38 napisał:

Dalej, czyli drożej? Byłem i co z tego? Tyle z tego, że kilka lat remu Pylon Pearl 20 pogonił u mnie do piwnicy AP Spark 2.

Dalej, czyli lepiej. Subiektywnie lepiej, ale tu większość w tym świecie tak się odbywa. 🙂

Ano chyba że tak. To w takim razie doszedłem do ampli Yamaha w tej sytuacji. I Mission LX.

Trudno stwierdzić co jest lepsze w przypadku tych wydań Polskich nagrań SADC ponieważ jest to nowy mastering Damiana Lipińskiego CD/SACD/DSD więc porównanie starszych wydań CD nie ma sensu, bo to jest porównanie masteringów, a nie formatu. Sens ma jedynie porównanie tego najnowszego masteringu w różnych formatach.

2 godziny temu, Misio38 napisał:
W dniu 1.01.2024 o 12:06, ASURA napisał:

No ale tak to sobie piszecie jak nie macie punktu odniesienia co można a co nie można w audio osiągnąć-usłyszeć

No ewidentnie widać że potwierdza się to o czym piszę bo można usłyszeć to co zostało nagrane a nie to co daje rady taki sobie system z tragicznymi na koniec co do THD kolumnami

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

8 minut temu, ASURA napisał:

No ewidentnie widać że potwierdza się to o czym piszę bo można usłyszeć to co zostało nagrane a nie to co daje rady taki sobie system z tragicznymi na koniec co do THD kolumnami

Podaj definicję "taki sobie system z tragicznymi na koniec co do THD kolumnami"
Jakie warunki trzeba spełnić,aby taki system był dobry?

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

10 godzin temu, puggilares napisał:

Podoba mi się w Pionierze, że super czyta wypalane płyty DVDR z plikami FLAC HiRes, DSD, MQA.

Witam, jak u ciebie ten Pioneer się zachowuje podczas odczytu sacd, mechanizm nie pracuje głośniej niż przy odczycie cd?

Teraz sprawdziłem. Jest noc i dość cicho w mieszkaniu. Płyta testowa SACD Komeda Astigmatic - praca mechanizmu bardzo kulturalna, cicha. Druga płyta testowa, wypalony krążek CD-R Verbatim (nie AZO) - zauważalnie głośniejsza praca mechanizmu. Trzecia płyta testowa wypalony DVD-R Verbatim - nieco ciszej niż CD-R. Kolejna płyta nowa oryginalna Andrzej Korzyński W Pustyni i w Puszczy GAD Records zwykłe CD - podobnie jak SACD Astigmatic Polskich nagrań. 

Czyli chyba bardziej zależy od konkretnego krążka, niż od rodzaju CD-SACD-DVD.

6 godzin temu, puggilares napisał:

Teraz sprawdziłem. Jest noc i dość cicho w mieszkaniu. Płyta testowa SACD Komeda Astigmatic - praca mechanizmu bardzo kulturalna, cicha. Druga płyta testowa, wypalony krążek CD-R Verbatim (nie AZO) - zauważalnie głośniejsza praca mechanizmu. Trzecia płyta testowa wypalony DVD-R Verbatim - nieco ciszej niż CD-R. Kolejna płyta nowa oryginalna Andrzej Korzyński W Pustyni i w Puszczy GAD Records zwykłe CD - podobnie jak SACD Astigmatic Polskich nagrań. 

Czyli chyba bardziej zależy od konkretnego krążka, niż od rodzaju CD-SACD-DVD.

Widze ze lubisz polski jazz. Sluchales kiedys Meritum?

W dniu 22.03.2024 o 19:58, Misio38 napisał:

Bardzo dobre podejście ... takie bezpieczne dla zdrowia

W dniu 22.03.2024 o 18:58, Misio38 napisał:

Nie można usłyszeć nic ponad to co zostało na płycie nagrane.

To fakt, jednak kolumny slabej jakosci potrafia maskowac niektore niuanse w efekcie czego mozemy nie uslyszec ich wcale, lub uslyszec to w formie znieksztalcen.

Edytowane przez BlueDot
  • Pokaż nowe odpowiedzi