Skocz do zawartości
IGNORED

Przesiadka z CD na SACD

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 14.12.2023 o 21:15, msankowski napisał:

Też mam gramofon, ale wyłącznie do odtwarzania płyt, których nie wydano na cd.

A jedyną płytę SACD którą miałem wymieniłem na wersję DVD Audio.

A ja widzisz sprzedałem całą swoją kolekcję DVDAudio z prostego powodu - Gęsty PCM przeszedł na BluRay Pure Audio. Sporo tego wychodzi i każdy ma w domu odtwarzacz BluRay więc nie ma problemu.

Natomiast do płyt DVD Audio potrzebny był dedykowany odtwarzacz.

Z kolei SACD ma się świetnie. Empik zawalony naszą produkcją krajową, zachodnich płyt też sporo w sklepach internetowych.

Pamiętać tylko należy że SACD to audiofilski format i przewagę pokazuje dopiero na drogim sprzęcie.

Zasadą jest taka że im lepsza płyta i droższy sprzęt tym wyraźniejsza przewaga SACD nad zwykłym CD.

2 minuty temu, Audroc napisał:

A ja widzisz sprzedałem całą swoją kolekcję DVDAudio z prostego powodu - Gęsty PCM przeszedł na BluRay Pure Audio. Sporo tego wychodzi i każdy ma w domu odtwarzacz BluRay więc nie ma problemu.

Natomiast do płyt DVD Audio potrzebny był dedykowany odtwarzacz.

Z kolei SACD ma się świetnie. Empik zawalony naszą produkcją krajową, zachodnich płyt też sporo w sklepach internetowych.

Pamiętać tylko należy że SACD to audiofilski format i przewagę pokazuje dopiero na drogim sprzęcie.

Zasadą jest taka że im lepsza płyta i droższy sprzęt tym wyraźniejsza przewaga SACD nad zwykłym CD.

------------na allegro sa nawet jakies dwie.
Sporo.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) --

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

W dniu 7.04.2024 o 17:13, Lech36 napisał:

A kto komu każe psuć dynamikę na CD 😉? To tylko kwestia umiejętności realizatorów nagrania, możliwości na CD mają większe niż na LP. 

P.S. Ale wady zapisu na LP znasz? Były wielokrotnie omawiane na forum.

Przewaga winyla nad CD to :

1 - większa dynamiką liczona od najciszej nagranych dźwięków, podczas gdy w CD ciche dźwięki są po prostu wycinane stąd oszukańcza dynamiką na papierze wypada super...

2- szersze pasmo przenoszenia dla winyla liczone do dziesiątek kHz wraz z harmonicznymi podczas gdy dla CD jest obcinane już na 20kHz zgroza.

SACD naśladujące winyl ma tu 50kHz i to słychać, dźwięk jest miękki i gładki.

6 minut temu, Audroc napisał:

SACD naśladujące winyl ma tu 50kHz i to słychać, dźwięk jest miękki i gładki.

słyszysz do 50kHz?

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

22 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

słyszysz do 50kHz?

Napisał o tym że miękki i gładki (dźwięk).

Z tym że dla mnie to nie zawsze zaleta.

Parametrów nikt nie słucha. Czy słyszy ktokolwiek parametry tego nie wiadomo. Pytasz o coś mało sensownego.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

9 minut temu, xetras napisał:

Napisał o tym że miękki i gładki (dźwięk).

Z tym że dla mnie to nie zawsze zaleta.

Parametrów nikt nie słucha. Czy słyszy ktokolwiek parametry tego nie wiadomo. Pytasz o coś mało sensownego.

a dzwięk jest "miękki i gładki" bo pasmo do 50kHz czy dlatego że większa częstotliwośc próbkowania?

Skąd to wiesz?

Mnie ten wyżej cytowany nie interesuje, lubię elektryczny prysznic.

Dźwięki otoczenia są przemysłowe to i industrial cenię.

2 minuty temu, xetras napisał:

Skąd to wiesz?

Mnie ten wyżej cytowany nie interesuje, lubię elektryczny prysznic.

Dźwięki otoczenia są przemysłowe to i industrial cenię.

Kę?

Dalej od głośników wystarczy odejść, jak kto chce ten gładki.

5 minut temu, xetras napisał:

Dalej od głośników wystarczy odejść, jak kto chce ten gładki.

Czyli nie trzeba mies SACD ani BR Pure Audio?

Godzinę temu, xetras napisał:

Dalej od głośników wystarczy odejść

Można również od zmysłów odejść ... efekt również będzie ciekawy

30 minut temu, szpakowski napisał:

Można również od zmysłów odejść ... efekt również będzie ciekawy

chyba juz sie stało...

Zależy od względnego poziomu odniesienia. Coś próbuję przetłumaczyć (tzn. "Ya d'la Haine"), jestem zajęty. Jutro może dokończę i poczekam z miesiąc na tekstowo, aż moderatorka to przyjmie lub odrzuci. 

Skoro zacząłem temat o francuskim ultrapopie to i ciagnę dalej zagadnienie, nie tylko na audiostereo.

W dniu 7.04.2024 o 16:30, Lech36 napisał:

Moim zdaniem najlepsza pod względem techniki jest "On Every Street", ale to oczywiście kwestia indywidualna, "Love Over Gold też jest dobra technicznie.

Zaciekawiła mnie Twoja wypowiedź. Co jest u Ciebie źródłem muzyki? Streaming, cd, winyl?

Denon DCD-3000 / Creek 4330 / Xavian Perla Esclusiva 

8 godzin temu, soberowy napisał:

Zaciekawiła mnie Twoja wypowiedź. Co jest u Ciebie źródłem muzyki? Streaming, cd, winyl?

Dwa pierwsze. Winyl porzuciłem już w ubiegłym wieku, ale zainteresowanie tym nośnikiem jeszcze teoretycznie występuje bo pojawiło się mnóstwo informacji o tej technologii, głównie informacje od strony produkcyjnej i masteringowej , które kiedyś były trudno dostępne, więc z przyjemnością czytam.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

18 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

Czyli nie trzeba mies SACD ani BR Pure Audio?

Dobry mastering sprawdza się bez problemu nawet na CD, udowodniono to organoleptycznie w wątku o przetworniku rejestrującym RME ADI-2 gdzie koledzy dokonali rejestracji w różnych formatach tego samego materiału, warto przeczytać ten wątek.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

A tu ciekawy tekst praktycznie obowiązkowy dla zabierających głos w tym temacie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

15 minut temu, Marcinus napisał:

Przeczytałem nazwisko redaktora i dalej nie czytam 😞 

+1

52 minuty temu, Audroc napisał:

Efektem jest niesamowicie płynny i klarowny dźwięk możliwy do odtworzenia tylko na najlepszym SACD.

Mam propozycję ...

Załatw do odsłuchów najlepszy jaki możesz sprzęt Sacd ... przywiozę swoją elektronikę i zagram z plików 16/44,1 ...

Zrobimy porównanie ...

1 godzinę temu, Audroc napisał:

Na CD nigdy nie dostaniesz takiej dynamiki i tak szerokiego pasma jak na winylu.

o tak. zaraz sobie kupię dobrej jakości magnetofon szpulowy, bo pojawiają się już głosy, że nawet jak cd skopiuje się na kaseciaka to brzmi to o wiele lepiej ;)))))  no ja niestety pamiętam (za młodu) że jakakolwiek kopia z taśmy na taśmę to degradacja... wątek poboczny

ale ubawił mnie ten wpis kolegi (ja wiem nie jesteśmy, ale tak można pisać na forum)

2 godziny temu, Audroc napisał:

To by się zgadzało z doświadczeniami z całego świata, gdzie praktycznie nikt nigdy nie nagrywał w studio w 16 bitach bo po prostu fizycznie nie da się tego słuchać.

A to nie wiedziałem.
Całe życie słucham,ja,i wszyscy na forum i na świecie,formatu 16/44,1 ,którego nie da się słuchać?

2 godziny temu, Audroc napisał:

To by się zgadzało z doświadczeniami z całego świata, gdzie praktycznie nikt nigdy nie nagrywał w studio w 16 bitach bo po prostu fizycznie nie da się tego słuchać.

To mnie obraża. Czuję się obrażony. Zgłaszam.

nagrywamy.com

2 minuty temu, Marcinus napisał:

Czy przypadkiem DS BiA nie było nagrywane w 16 bitach?

Wieloślad 16 bit zgranie 16 bit. W wątku organizacyjnym wyczytałem, że to obrażany decyduje o tym, czy jest obrażany. Ja jestem obrażany przez użytkownika @Audroc.

nagrywamy.com

24 minuty temu, przmor napisał:

Ale nagrane z radia czy z płyty winylowej a w późniejszym czasie z CD grało dobrze o ile magnetofon i taśma były dobrej jakości.

ile róznych dobrej jakości kaset przerabiałem. były dostępne, głównie w sklepach typu pewex i drogie. nawet typu metal. mimo dolby hx pro c - szumiało 😉 ale nagrywało się z tunera fm, źródło dalekie od doskonałości.

"wieczór płytowy", sygnał testowy i... nagrywamy 🙂

Edytowane przez ro35
6 minut temu, przemak napisał:

To mnie obraża. Czuję się obrażony. Zgłaszam.

To obraża każdego,kto jest średnio rozgarnięty w temacie.
Są jakieś granice głupoty.
Ale nie.
Jednak nie ma.

1 minutę temu, Pseudodrummer napisał:

To obraża każdego,kto jest średnio rozgarnięty w temacie.
Są jakieś granice głupoty.
Ale nie.
Jednak nie ma.

Głupoty pisać na forum można, mam na piśmie. Ale obrażać nie można.

nagrywamy.com

• Pokaż nowe odpowiedzi