Skocz do zawartości
IGNORED

Jak gra zestaw za grubą kasę

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 4.06.2024 o 18:18, piotrek7 napisał:

A ja znam gościa, który ma sprzęt audio droższy niż mieszkanie w starej płycie, w którym mieszka. Tak więc błędne założenie 

No to raczej ewenement.

Po co mu taki sprzęt w takim mieszkaniu. Pewnie dziwak bez rodziny.

1 minutę temu, kinomaniak 2 napisał:

No to raczej ewenement.

To, że ktoś jest bez rodziny nie znaczy, że dziwak. Może jest po rozwodzie ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

5 minut temu, kinomaniak 2 napisał:

No to raczej ewenement.

A czemu ma służyć pieprzenie o sprawach, o których nie ma się pojęcia? Akurat ten gościu może i ekscentryczny (jak niemal każdy audiofil) ale ma żonę i dziecko. Więc?

A żona jest muzykiem. Skrzypce albo altówka. Dokładnie nie pamiętam

1 minutę temu, kinomaniak 2 napisał:

No to jestem ciekaw jej podejścia do swego męża. Ciekawe czy wie że mąż ma bzika.

Nie Twoja sprawa. Każdy żyje po swojemu. Zajmij się lepiej swoimi sprawami.

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

4 minuty temu, kinomaniak 2 napisał:

No to jestem ciekaw jej podejścia do swego męża. Ciekawe czy wie że mąż ma bzika.

A jeśli dla niej to nie stanowi problemu to po kiego ch.... ty drążysz temat? A może podziela jego pasję? Co wtedy? 

Pewnie że nie moja. Bajki lubiłem oglądać jakieś 45 lat temu 

Czasami z nudów tutaj sobie wejdę,tak aby się pośmiać. Jest z czego. Tutaj jest bardzo dużo bajkopisarzy.

Trochę pomylili jednak fora.

FB i inne podobne portale. Tam by się doskonale wykazali.

• Redaktorzy
Godzinę temu, EmilioE napisał:

To idź sobie precz!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Jakby tak przez chwilę taka zazdrość się tu pojawiła czy coś......

No , fajny temat był..... Był. 

Spokojnie, spokojnie.

Właśnie problem w tym, że temat był o niczym. Orgazmach i uniesienia  i o tym "jaki kisiel w gaciach będę miał słuchając sprzętu za grubą kasę". Takie infantylne  rozważania z czerwonymi uszami o niczym. Moje szczęście, że wyrosłem z podniecania się sprzętem za grubą kasę. Wolę słuchać muzyki na zestawie, który udało mi się skompletować w ramach moich możliwości finansowych ale także a może przede wszystkim wiedzy i wyobraźni jak to ma grać 

Byłem kiedyś kupić stolik u kogoś kto miał sprzęt za grubą kasę. Grało to wręcz tragicznie.

Sztuką nie jest wydać kasę ale dobrze dobrać całość a zwłaszcza tą całość do konkretnego pomieszczenia i ustawienia.

17 godzin temu, kinomaniak 2 napisał:

No to raczej ewenement.

17 godzin temu, kinomaniak 2 napisał:

Widze ze lubisz wtykac w nos w cudze sprawy.

4 godziny temu, piotrek7 napisał:

Moje szczęście, że wyrosłem z podniecania się sprzętem za grubą kasę.

To jest sprawa indywidualna kto jak przezywa czy traktuje swoje hobby, nie sadzisz?

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

No to ja od początku tak uważałem. Temat na krótką dyskusje. Ale merytoryczną. 

Z kolei na forum na długie dywagowanie, analizowanie, spore offtopy , narzekanie że jak można tyle wydać oraz że mój sprzęt za tysiaka gra lepiej. 

Swoją drogą czy ktoś wie, widział, zna, konkretny przykład który do domowego użytku korzystał ze wzmacniacza pivetta opera only?

Byłem wtedy na AVS, czy z Zeta Zero zagrało to na swoją cenę? 

🫣

W dniu 3.06.2024 o 16:38, Piniu2906 napisał:

za tyle siana jak 1 million zlotych?

Najważniejsze jest to ,że jesteś zadowolony ze swojego zestawu. Prezentacje drogich zestawów najczęściej mają miejsce w salonach audio ,ale też na wystawach.To drugie miejsce nie zawsze jest jednak optymalne do prezentacji sprzętu.

Może uda ci się kiedyś odwiedzić posiadacza takiego sprzętu 🙂

Ale można też wdepnąć do jakiegoś sklepu i posłuchać czegoś drogiego i zabójczo dobrze grającego .

szczególnie wtedy gdy uruchamiam ten zestaw po kilku dniach od poprzedniego odsłuchu.

Zrób sobie test i spróbuj robić odsłuchy codziennie ,przez powiedzmy trzy kolejne dni .Słuchaj tego samego zestawu płyt .Wybierz ten sam zestaw płyt . Ciekawe,jakie wady będziesz słyszał w krytycznym trzecim dniu odsłuchu ? O ile tak się stanie i czy zaczniesz szukać wad .

Myślę,że jak słuchasz muzyki ,to ona  decyduje o tym,że słuchanie sprawia ci przyjemność.Jak mi wejdzie jakaś nuta w ucho,to nie gardzę nawet jakością YT i słuchawkami low end 🙂 

Może dojść jescze ta 3 opcja. Której audiofil nie bierze pod uwagę za często.

Nie odkryje wad, ale też wyjątkowych zalet z wydanej aż takiej kasy. 

iałbym pytanie do tych audiofili co słuchali zestaw za powiedzmy 1 milion PLN. Nie mogę sobie wyobrazić jak to gra. Obecnie posiadam sprzęt Hi-Fi za 10k i mam muzyczny orgazm, szczególnie wtedy gdy uruchamiam ten zestaw po kilku dniach od poprzedniego odsłuchu. Koledzy audiofile skoro zestaw audio za 10k wywołuje u mnie tak pozytywne emocje to nie wiem czy ktoś może mi opisać co się dzieje z naszą percepcją przy słuchaniu czegoś za tyle siana jak 1 million zlotych? Pytanie grzecznościowe, jestem bardzo ciekawy.

Ogólnie jakościowo tak samo. 

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

19 godzin temu, Misio38 napisał:

tak samo. 

Zastąpiłbym jednoznaczne stwierdzenie "tak samo" pojęciem bardziej pasującym "podobnie" 😉.  

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

19 godzin temu, Misio38 napisał:

Ogólnie jakościowo tak samo. 

Zdecydowanie kolego nie słuchałeś drogiego zestawu ... 😉 

13 minut temu, Lech36 napisał:

Zastąpiłbym jednoznaczne stwierdzenie "tak samo" pojęciem bardziej pasującym "podobnie" 😉.  

Ani trochę podobnie 😉 A tym bardziej tak samo ...

Ja tak się zastanawiam na taka kwestia.

Czy zestaw za na prawdę gruba kasę potrafi zagrać wzorowo każdy rodzaj muzyki?

No bo przecie bywają ludzie, którzy uwielbiają muzykę klasyczna ale także łupanki typu techno , minimal .....

I co wtedy drodzy panowie, trzeba posiadac kilka zestawów za gruba kasę?

1 godzinę temu, Piopio napisał:

Ani trochę podobnie 😉 A tym bardziej tak samo ...

Jasne, ani trochę podobnie 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

1 godzinę temu, Piopio napisał:

ni trochę podobnie 😉 A tym bardziej tak samo ...

Lechowi chodzi o to że tekst piosenek się nie zmienia 😉

14 minut temu, rafa napisał:

Lechowi chodzi o to że tekst piosenek się nie zmienia 😉

Nie, chodzi o to że gitara akustyczna brzmi jak gitara akustyczna, fortepian jak fortepian, saksofon jak saksofon, wokale ludzkie jak wokale ludzkie, oklaski na sali koncertowej jak oklaski, itd, Kolego @rafa technika audio, na podstawie powyższej wypowiedzi jest dla Ciebie za trudna do zrozumienia. To normalne w świecie audio-hobby pełnego voodoo 😉.

2 godziny temu, Lech36 napisał:

technika audio, na podstawie powyższej wypowiedzi jest dla Ciebie za trudna do zrozumienia

Tak, przyznaję że żyjesz w "swoim świecie" 😉

6 godzin temu, Lech36 napisał:

Nie, chodzi o to że gitara akustyczna brzmi jak gitara akustyczna, fortepian jak fortepian, saksofon jak saksofon, wokale ludzkie jak wokale ludzkie, oklaski na sali koncertowej jak oklaski, itd,

Otóż na dobrym, drogim zestawie wszystko to brzmi bardziej realistycznie. Poza tym skala dźwięku jest inna. Nie ma kompresji i ograniczeń. Często muzyka brzmi jak na koncercie ale z jakością znaną z nagrań studyjnych 😉

W dniu 7.06.2024 o 16:11, baltfan napisał:

odwiedzić posiadacza takiego sprzętu

Fajnie, tylko szkoda, że dźwięk z YT nie zachęca, a tylko obraz kusi i owszem, ale dlaczego procedurę włączania sprzętu ten ów zaczyna od końcówek i kończy na źródłach.
Mnie to nie licuje z Hi_edem.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

3 minuty temu, xniwax napisał:

dźwięk z YT nie zachęca

A pani się starała, niby sprzęt nagrywający dobry :) 

To tak nie działa .Nie można sugerować się YT .

7 minut temu, xniwax napisał:

od końcówek

Bo robią wir w sieci ,zasysając kilowaty na starcie.Potem dopiero odbiorniki o mniejszym poborze prądu.

Ja zawsze tak robię :) Pierwszy wzmacniacz,pstryk. 

14 godzin temu, rafa napisał:

Tak, przyznaję że żyjesz w "swoim świecie" 😉

Mój świat opiera się na nauce, nie ma w nim miejsca na audio-wiarę 😉

11 godzin temu, Piopio napisał:

Otóż na dobrym, drogim zestawie wszystko to brzmi bardziej realistycznie.

U mnie też brzmi wszystko bardzo realistycznie pomimo tego że nie mam jakiegoś wyjątkowo drogiego zestawu, żadnego z trzech posiadanych, jeden nawet jest nazywany przeze mnie "studenckim" bo jest z punktu widzenia audiofilskiego tani a gra też wyjątkowo realistycznie, oczywiście na realistycznych rejestracjach studyjnych przy realistycznej głośności.

19 godzin temu, kwasior21 napisał:

Czy zestaw za na prawdę gruba kasę potrafi zagrać wzorowo każdy rodzaj muzyki?

Pewnie tak, pod warunkiem że zapewnisz mu wzorową akustykę w pomieszczeniu w którym się znajduje i wzorowe rejestracje muzyczne.

Dobrze złożony zestaw za umowny milion zagra znakomicie, pod warunkiem, że stoi w odpowiednio dużym i nie skopanym akustycznie pomieszczeniu.

Naturalna barwa (lub upiększona, dla tych co tak wolą), rozdzielczość dźwięku i precyzja sceny to rzeczy oczywiste. A do tego, co powinno wyróżniać taki zestaw, to moim zdaniem: pełny zakres, skala i dynamika dźwięku. Te wcześniejsze cechy, można uzyskać w mniejszych zestawach i w mniejszych pomieszczeniach, te ostatnie wymagają już więcej miejsca.

Mówię oczywiście o sensownym zestawie za milion, a nie tylko tak wycenionym.

Edytowane przez barmanekm

System gra dobrze, albo nie....

• Pokaż nowe odpowiedzi