Skocz do zawartości
IGNORED

Mój subiektywizm w sprawie kabli

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 7.09.2024 o 13:15, szymon1977 napisał:

Kłamiesz i to bezczelnie! Od przypomnienia, że ktoś mógł ulec tym samym zjawiskom, którym przyznaję sam ulegam na co dzień, do oskarżenia go o omamy czy chorobę psychiczną, droga baaardzo daleka. Psychoakustyka jest dla tematyki sprawą fundamentalną, bez której dźwieki, o których mówimy, z drgań błony bębenkowej by w głowie nie powstały.

O ile psychoakustyka ma związek z fizjologią to na ten fundament, którego nie wolno pominąć w konkretnych testach, przytaknę. 

W dniu 9.09.2024 o 09:36, Lech36 napisał:

Technika i jej zmienność to jedno zagadnienie a odbiór przez człowieka dźwięku to drugie zagadnienie, oczywiście powiązane ze sobą, ale nie w taki sposób jak to jest przedstawiane na forum przez niektórych użytkowników. 

Głównie ma być "przyjemnie" w hi-fi a dla mnie to wyzwanie.

Czyli moje preferencje rozmijają się z celem oferenta.

W dniu 10.09.2024 o 00:35, Assassin napisał:

Szczęka opadła mi do ziemi, bo poprawił brzmienie w sposób trudny do wyobrażenia.

Muzyk?

PS.

Udowodnij, proszę, że "opadła".

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

5 godzin temu, audioburak napisał:

Reakcja na ten wpis ŻADNA, czego się właściwie spodziewałem.

Jaka może być reakcja na to że komuś szczęka opada?

18 minut temu, xetras napisał:

O ile psychoakustyka ma związek z fizjologią to na ten fundament, którego nie wolno pominąć w konkretnych testach, przytaknę. 

Ale tu nie na czemu przytakiwać - fakty naukowe albo się przyjmuje, albo wbrew nim gada bzdury.

3 minuty temu, xetras napisał:

Jaka może być reakcja na to że komuś szczęka opada?

Namiary na dobrego dentystę... ale to na priv.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

14 godzin temu, ro35 napisał:

o to to to

najłatwiejszy zarobek w branży audiofilskiej wg mojej opinii - a musi kosztować gdyż "styki polerowane chińskim jedwabiem przy pełni księżyca i dźwięku mis tybetańskich"

ale coś trudniejszego jak projekt audiofilskiego laminatu to już nie - bo wiedza, koszty, komplikacje...

Łatwe są też podkładki pod kable z ciosanego hebanu. 

13 godzin temu, Lech36 napisał:

Zalecam zmianę tematu 😉.

Został wyczerpany zanim zaczęty.

Zgadzam się.

13 godzin temu, Gargan napisał:

"Mnie też nikt w użyciu niczego nie dał. Sam musiałem wszystko odziedziczyć"

Jak się dziedziczy bez rozumu to też ten "gruby portfel" może szybko schudnąć, nawet do zera 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

10 godzin temu, szymon1977 napisał:

Kilka godzin dziennie przez ostatnie kilkanaście lat - mam ogromne doświadczenie w patrzeniu w morze: Ziemia jest płaska, i ile bym nie patrzył, to nie chce się zaokrąglić

To słabo patrzysz, bo akurat patrząc w morze, czy na morze, akurat najłatwiej jest zauważyć krzywiznę Ziemi, z powodu najszerszego oglądu horyzontu, niczym nie zasłoniętego.

Jak kolejny raz będziesz patrzył, oczekuj zbliżającego się do portu statku, najlepiej wysokiego żaglowca (w dzisiejszych czasach takie też pływają). 

Obserwacją podziel się tu na forum.

(Już w podstawówce na pierwszych lekcjach geografii, nauczyciele zalecają takie obserwacje...ale pewnie Ci się zapomniało, może byłeś nieobecny?) 

Edytowane przez iro III
W dniu 7.09.2024 o 10:23, Pseudodrummer napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) W dniu 7.09.2024 o 08:59, Piotr Sonido napisał:

Słyszy, lub zdaje mi się że słyszy ale tak pracuje jego muzg który zbiera różne bodźce i łączy je w całość i chce wydać 300-600 zł za kabel to ch.. was to obchodzi.

Próbowałem dotrzeć do postu @Piotr Sonido, który zacytował @Pseudodrummer i pusto.
A pamiętam, ze sam cytowałem tę wypowiedź. I zadałem Piotrowi pytanie, na które nie udzielił odpowiedzi. Czy to znaczy, że  cytowana powyżej wypowiedź wypowiedź Piotra już nie istnieje? Pomimo tego, że była 2 razy (na pewno raz) cytowana? Dlaczego?
A moje pytanie do Piotra więc:
(Oryginalny post:

"Który rozwiązujesz w ten sposób. Może i mu się zdaje. Ale jak chce nadmiarowo zapłacić to jego sprawa.
W sumie nie chodzi czy zmiany są czy ich nie ma. Ale jest kasa do wydania. Cudza. Więc ja mogę odwrócić pytanie. Czemu tak bardzo Ci zależy, żeby wydał bez sensu kasę? Schadenfreude?" )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez A co tam
3 minuty temu, A co tam napisał:

Czemu tak bardzo Ci zależy, żeby wydał bez sensu kasę?

Ja mysle ze koledzy pisza tak po prostu zeby sie od nich wreszcie odczepic

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

1 godzinę temu, iro III napisał:

To słabo patrzysz, bo akurat patrząc w morze, czy na morze, akurat najłatwiej jest zauważyć krzywiznę Ziemi, z powodu najszerszego oglądu horyzontu, niczym nie zasłoniętego.

Krzywizny Ziemii nie da się w sposób bezpośrednio zobaczyć nawet patrząc W morze, bo pole widzenia jest od niej węższe.

Jak kolejny raz będziesz patrzył, oczekuj zbliżającego się do portu statku, najlepiej wysokiego żaglowca

Bezpośrednio można tylko zaobserwować zjawiska, które mogą świadczyć o krągłości Ziemii... ale mogły by o czymś innym. Jak już pisałem, obserwacje wymagają rzeczowej analizy.

-----

Już w podstawówce na pierwszych lekcjach geografii, nauczyciele zalecają takie obserwacje...ale pewnie Ci się zapomniało, może byłeś nieobecny?) 

Po podstawówce wypadałoby przejść o krok dalej kolego.

8 godzin temu, xetras napisał:

Udowodnij, proszę, że "opadła".

Różne rzeczy się czyta, ale dawno tak mi szczęka nie opadła. Aż nie wiem co powiedzieć.

Edytowane przez Wito76
W dniu 10.09.2024 o 00:35, Assassin napisał:

Kilka miesięcy temu kupiłem okazyjnie używanego AudioQuesta Rocketa 22 z firmową konfekcją

miałem podobnie, kilka miesięcy temu kupiłem sobie używanego rocketa 22. wcześniej miałem katalogowo 2-3 razy tańszego realcable. raz, bo przemawia do mnie konstrukcja kabla typu skrętka. dwa, bo ciekawość. trzy, używany w przyzwoitej cenie.

no i szczęka mi nie opadła 😉 trudno mi stwierdzić czy zmiana coś wniosła. ale przynajmniej mam lepsze samopoczucie bo kabel "markowy" i w tym temacie nie będę już inwestował więcej. acha, kabel łączy elac vela 407 i końcówkę mocy rotel rb 1582mk2. czyli elementy wartości ok 20000zl. a zainwestowałem ok 500zl (bo jeszcze konfekcja typu widełki).

nie przemawia do mnie logika wydawania minimum 10% wartości sprzętu (elektronika) na okablowanie. bo jednak to tylko przewód, w którym trudno o technologie kosmiczno-kwantowe. zazwyczaj miedź, często ładnie opakowana. o właśnie, ładne opakowanie też daje też satysfakcję 🙂

Edytowane przez ro35
Godzinę temu, szymon1977 napisał:

Po podstawówce wypadałoby przejść o krok dalej kolego.

Przypomnialem "geniuszu" kiedy to się zaczyna, nie kończy.

Ale jest wszystko w normie - same "błędy" mi wytknąłeś, bez zająknięcia.

Oczywiśśście, czegoś innego mogłem się spodziewać?

...chyba tylko gór i dolin na spokojnym morzu...może wykopów budowlanych?

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

.. ale mogły by o czymś innym.

...albo kraterem, może po asteroidzie?

Obcowanie z takim "geniuszem" jest fszczonsajonce. 

Edytowane przez iro III
13 minut temu, iro III napisał:

Obcowanie z takim "geniuszem" jest fszczonsajonce. 

Dla porządku przypomnę: zanim żaglowiec zacznie spadać poza krawędź Ziemii, to unosi się nad powierzchnię wody.

Ps

Miłego trwania w przekonania o posiadaniu racji życzę, na kolejne zaczepki odpowiem tak, jak należy to zrobić.

27 minut temu, iro III napisał:

nigdy do własnej pomyłki się nie przyznasz

Robię to za każdym razem, gdy ktoś moj błąd wykaże, a że nie zdarza się to zbyt często...

1 godzinę temu, szymon1977 napisał:

krawędź Ziemii,

🤣

mógłbyś wyjaśnić co to jest i jeśli istnieje to gdzie to jest? 

Edytowane przez audiofan01
6 godzin temu, A co tam napisał:

Próbowałem dotrzeć do postu @Piotr Sonido, który zacytował @Pseudodrummer i pusto.
A pamiętam, ze sam cytowałem tę wypowiedź. I zadałem Piotrowi pytanie, na które nie udzielił odpowiedzi. Czy to znaczy, że  cytowana powyżej wypowiedź wypowiedź Piotra już nie istnieje? Pomimo tego, że była 2 razy (na pewno raz) cytowana? Dlaczego?
A moje pytanie do Piotra więc:

Jeśli zadałeś mi pytanie i byłem tagowsny to na pewno odpisałem. 

Ale też widziałem że randomowe posty znikają tutaj.

6 godzin temu, A co tam napisał:

Który rozwiązujesz w ten sposób. Może i mu się zdaje. Ale jak chce nadmiarowo zapłacić to jego sprawa.
W sumie nie chodzi czy zmiany są czy ich nie ma. Ale jest kasa do wydania. Cudza. Więc ja mogę odwrócić pytanie. Czemu tak bardzo Ci zależy, żeby wydał bez sensu kasę? Schadenfreude?" )

Czekaj bo nie wiem gdzie tu pytanie do mnie. 😕

3 godziny temu, audiofan01 napisał:

🤣

W kable nie wierzy ale w płaskość ziemi tak. 

3 godziny temu, audiofan01 napisał:

🤣

Parafrazując "ja widzę"... a może tylko mi się wydaje?

Jest to dość długie więc w skrócie:

Zadaniem było rozpoznać rozpoznać który kabel gra. Do testu wybrano zwykły stosunkowo tani kabel z czystej miedzi w cenie 27$  vs. kabel Gryphon za 20 tys. $.

Słuchający zgodnie jako lepszy wskazali ten tani. Czyli potrafili wskazać różnice ale o dziwo na korzyść tego zwykłego kabla. Więc cena w tym przypadku "nie zagrała". Oba kable były "niewygrzane" co może mieć znaczenie dla tych co słyszą/wierzą w "wygrzewanie". 

Jak się okazało wierzy/słyszy to prowadzący test Jay bo jego wniosek na koniec był taki, że jak się ten drogi kabel "wygrzeje" to wtedy pokaże swoją wyższość.

Niech każdy sam wyciągnie sobie wnioski.

29 minut temu, audiofan01 napisał:

Słuchający zgodnie jako lepszy wskazali ten tani. Czyli potrafili wskazać różnice ale o dziwo na korzyść tego zwykłego kabla. Więc cena w tym przypadku "nie zagrała". Oba kable były "niewygrzane" co może mieć znaczenie dla tych co słyszą/wierzą w "wygrzewanie". 

Wygrzewanie akurat może dotyczyć zasilacza, zwłaszcza we wzmacniaczu.

PS.

Transformatory zawierają m.in. "bezpiecznik termiczny" pod osłoną izolacyjną.

Vide:

Ukryta Zawartość

Zwłaszcza toroidy inaczej działają zimne i rozgrzane. (Co do reszty to też np. żarzenie lamp)

Ale w wygrzewanie kabli, kolumn albo słuchawek to ja nie wierzę.

PPS.

Stabilizowanie pracy zasilaczy to są sekundy. Dłużej trwa adaptacja akustyczna słuchacza do danego otoczenia (tzn. mi potrzeba paru minut na to) - czyli przyzwyczajenie do hałasu. Bywa taki, który nie jest akceptowalny.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xetras
Dopisek

33 minuty temu, audiofan01 napisał:

Niech każdy sam wyciągnie sobie wnioski.

Tej zabawy nie można uznać za ślepy test, ale to nie przeszkadza by oprzeć o nią fundamentalną kwestię.

@audiofan01   To samo pytanie możesz powtórzyć wyznawcom Focala, Klipscha,

Paradigma czy w końcu nawet Altusów. Co DLA NICH lepiej gra ?

Mój subiektywny osąd jest taki, że wiele czynników decyduje o "podobaniu"

i nie zawsze ma to cokolwiek wspólnego z jakością dźwięku. Wiele kabli potrafi

wyostrzyć barwę i jest to traktowane jako "lepszy dźwięk" wobec takich, które "tylko"

przenoszą na wyjście to, co dostały na wejściu. Takie właśnie "podobanie" na krótko

w salce do odsłuchów bywa źródłem mało komfortowego dłuższego słuchania,

albo wręcz bólu uszu dla bardziej wrażliwego słuchacza.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Przykro mi koledzy, ale forma zaprezentowanej zabawy sprawia, że zbieżność odpowiedzi świadczy absolutnie o niczym.

35 minut temu, audioburak napisał:

wyostrzyć barwę i jest to traktowane jako "lepszy dźwięk" wobec takich, które "tylko"

przenoszą na wyjście to, co dostały na wejściu. Takie właśnie "podobanie" na krótko

Ja żadnego pytania nie zadawałem, więc nie wiem za bardzo o co Tobie chodzi.

Tam głównym celem nie było "podobanie się bardziej lub mniej" tylko czy słychać różnicę i wyszło im zgodnie, że słychać. Prób było trochę mało więc test słaby no i polegający na pamięci słuchowej, a nie zmiany "w locie" ale to zawsze coś. Jeśli obejrzałeś film to na wstępie było przedstawienie słuchających i są to ludzie bardzo doświadczeni, posiadający dobry sprzęt, jeden z nich nawet z branży, więc odnośnie tego "podobania" i gustu to można założyć, że się znają na dobrym graniu i raczej nie są fanami Altusów.

37 minut temu, audioburak napisał:

Dokładnie tak, a jak ktoś nie słyszy i się do tego dumnie przyznaje to niech sobie znajdzie inny temat i nie zaśmieca. 

@Ajothe  To myślenie życzeniowe, bo jakbyś zainstalował coś z modnym teraz AI,

to by się okazało, że treść merytoryczna na 6 stronach jest może w 5% wpisów.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

W dniu 4.09.2024 o 23:22, Ajothe napisał:

Potrzeba, potrzeba też sporo tematów o wzmacniaczach, bo ostatnio modne jest twierdzenie że wszystkie grają tak samo 😃

Boże drogi... Gdybyż tylko tak było! Co ja bym za to dał! 😄

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

45 minut temu, audioburak napisał:

jakbyś zainstalował coś z modnym teraz AI,

Traktowanie jako dowodu zabawy, w której nie wykluczono sugestii przez testującego, oraz wzajemnej sugestii przez poddanych testowi, nie należy do tych 5% wpisów o wartości merytorycznej. To nie był ślepy test!

W dniu 5.09.2024 o 08:09, Lech36 napisał:

Rozmawiamy o technice a nie o tym jak działa słuch takiego czy innego człowieka.

A jednak warto o tym rozmawiać. Czy tego chcemy czy nie - jesteśmy elementem całego systemu. I to najważniejszym! 🙂

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

1 godzinę temu, il Dottore napisał:

A jednak warto o tym rozmawiać.

Na forum piszemy o zmianach jakie słyszymy a to bardzo rozległy i skomplikowany temat. Potem przypisujemy często bezmyślnie te usłyszane zmiany technice a tymczasem współczesna technika audio nie często powoduje zmiany, które wyłapujemy naszym słuchem. Dużo z tych zmian leży poza techniką, ale niektórym tu piszącym przypisanie ich technice nie sprawia problemu i ma jakiś ukryty cel. Jaki? Każdy się może domyślać jak chce wg. swojej wiedzy 😉.

2 godziny temu, il Dottore napisał:

Boże drogi... Gdybyż tylko tak było! Co ja bym za to dał! 😄

Trochę wiedzy technicznej i już masz, temat jest skomplikowany tylko dla tych którzy do badania wykorzystują tylko "macanie" (przerzucanie ton klocków) 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

5 godzin temu, audiofan01 napisał:

Słuchający zgodnie jako lepszy wskazali ten tani

Ok. Ale słyszeli różnice tak?

Zgodnie. Czyli 100 procent trafności.

Ja tu nie walczę że droższy znaczy lepszy ale że są różnice w brzmieniu 🙂

4 godziny temu, audioburak napisał:

@Ajothe  To myślenie życzeniowe, bo jakbyś zainstalował coś z modnym teraz AI,

Z drugiej strony podlega wątpliwości teraz co oznacza merytoryczną treść. 

To forum audiofilskie. Wymiana spostrzeżeń jest merytoryczną. AI może uznać za merytoryczne tylko wykresy i dowody. 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.