Skocz do zawartości
IGNORED

Transport plików za około 10tys. Co po auralic.

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, pmcomp napisał:

@umka … sprzedawaj Vivaldiego, wystarczy ci chinol za dwa tysiaki. Bo @Piopio tak twierdzi.

Na razie się wstrzymam, bo w ostatni piętek coś mnie uwierało w brzmieniu systemu przy użyciu izolacji galwanicznej w torze plikowym przyniesionej przez Jarka do klubu. Szukałem na siłę dziury w całym i teraz zauważywszy dziwny objaw muszę to na spokojnie przegryźć. 😀

Edytowane przez umka
19 godzin temu, antymalkontent napisał:

Gdzie pozyczales i na jakich zasadach? Pytam bo moje dotychczasowe testy to kupno używanego sprzętu testowanie i sprzedaż A jest to nieefektywne bo kupno i sprzedaż zajmuje czas i często trzeba się liczyć z jakąś drobną stratą podczas sprzedaży i chce to poprawić. 

Jakie brzmienie oferuje s1? Jest problem ze zbyt spokojnym graniem i szerokością sceny? 

Pan izolacja galwaniczna zamieścił temat ale ten jeden w temacie wpis udało się zauważyć. 

Od siebie myślę nad sotm ultra neo i może lepiej dołożyć do lepszych kolumn bo jak wyliczalem można by przejść za dopłatą na focal mini utopia a to powinno więcej dac w połączeniu z sotm jak porzadniejszy transport. 

Później można by poszukać np dcs network bridge używane i powinno być bardzo dobrze. 

No i protestować coś na zasadzie wypożyczenia może coś zaskoczy. 

Oczywiście, że lepsze kolumny mają większy wpływ na jakość dźwięku niż sam transport. Ale na pewnym poziomie transport musi już być z tej samej ligii co reszta systemu, bo będzie stanowił dla tego systemu ograniczenie. Nastąpi wzmocnienie marnej jakości sygnału, a tego nie chcemy. Będzie tzw shit in, shit out. Piszesz, że kupisz sotm, a potem porządny transport za jakiś czas. Ale sotm to jest transport plików, który jest tak trudny do dogonienia resztą systemu, że nawet trudno mi to sobie wyobrazić, wiedząc w jakich systemach sotm jest podstawowym źródłem. Nie znam też lepszego transportu plików. Nie mówię, że nie ma, ale ja nie znam. Natomiast moim zdaniem na pewno nie są to urządzenia Lumina, Auralica czy innych popularnych producentów, a już na pewno nie w budżecie około 10k. Mam wielu znajomych, którzy mają sotma jako transport plików w swoich ultra hi-end systemach i jeśli ktoś znajduje lepsze transport to są to zazwyczaj zbudowane od podstaw super komputery zoptymalizowane pod audio, robiące upsampling w locie do DSD, a nie gotowe urządzenia. W moim systemie sotm nie był ograniczeniem, ani dla Mezzo Utopii, ani dla Extrem. Mówię oczywiście o plikach, bo bardziej cenię sobie inne formaty i tu sotm przegrał, ale też przegrałby każdy plikowiec. Natomiast projekt sotm to zabawa na lata, bo samo urządzenie to początek drogi. Z czasem należy rozbudowywać system o odpowiednie zasilanie, serwer Roon, konwerter usb/spidif, switch z separacją optyczną i zasilaniem liniowym. Każdy krok przesuwa w kierunku hi-end. 

I końca drogi dalej nie widać…

A nie lepiej coś gotowego co od startu dobrze gra, nie wszyscy są elektronikami, elektroakustykami, programistami, etc

Takiego gotowca zrobionego na Węgrzech trzy AVS temu już słyszałem grało to bardzo dobrze, fakt okablowane Tarą Labs ale to szczegół do późniejszego dogrania…

Kosztował taki gotowiec wtedy ok 4500 € 

Michaelowi Fermerowi wtedy na sali nóżka sama chodziła a przecież to zagorzały vinylowiec

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

23 godziny temu, kaviter napisał:

Sotm i dCS bridge to kompletnie inne urządzenia, jedno jest transportem USB a drugie S/PDiF, no nie ma przypadku w tym że Bridge tak krótko był w ofercie i że używki są takie tanie.

Zatem uważasz, że Sotm Ultra Neo + niezależny/dobry konwerter USB/Spdif zagra lepiej niż DCS bridge? Pytam, bo mam to pierwsze rozwiązanie a zastanawiałem się nad ograniczeniem ilości pudełek i wzięciem z rynku wtórnego DCSa. 

4 godziny temu, Arek80 napisał:

Oczywiście, że lepsze kolumny mają większy wpływ na jakość dźwięku niż sam transport. Ale na pewnym poziomie transport musi już być z tej samej ligii co reszta systemu, bo będzie stanowił dla tego systemu ograniczenie. Nastąpi wzmocnienie marnej jakości sygnału, a tego nie chcemy. Będzie tzw shit in, shit out. Piszesz, że kupisz sotm, a potem porządny transport za jakiś czas. Ale sotm to jest transport plików, który jest tak trudny do dogonienia resztą systemu, że nawet trudno mi to sobie wyobrazić, wiedząc w jakich systemach sotm jest podstawowym źródłem. Nie znam też lepszego transportu plików. Nie mówię, że nie ma, ale ja nie znam. Natomiast moim zdaniem na pewno nie są to urządzenia Lumina, Auralica czy innych popularnych producentów, a już na pewno nie w budżecie około 10k. Mam wielu znajomych, którzy mają sotma jako transport plików w swoich ultra hi-end systemach i jeśli ktoś znajduje lepsze transport to są to zazwyczaj zbudowane od podstaw super komputery zoptymalizowane pod audio, robiące upsampling w locie do DSD, a nie gotowe urządzenia. W moim systemie sotm nie był ograniczeniem, ani dla Mezzo Utopii, ani dla Extrem. Mówię oczywiście o plikach, bo bardziej cenię sobie inne formaty i tu sotm przegrał, ale też przegrałby każdy plikowiec. Natomiast projekt sotm to zabawa na lata, bo samo urządzenie to początek drogi. Z czasem należy rozbudowywać system o odpowiednie zasilanie, serwer Roon, konwerter usb/spidif, switch z separacją optyczną i zasilaniem liniowym. Każdy krok przesuwa w kierunku hi-end. 

Wiem że można dobrze z sotm dlatego mam go na uwadze. 

Tylko te ciągle ulepszenia to z jednej strony dobrze bo zamiast wymiany całości dokładamy i ulepszamy (w auralic musimy sprzedać np g1 i kupić s1 lub g2 itd)  z drugiej strony źle bo lepiej raz A dobrze. 

Jeszcze mam jedną opcję melco n50 s38 i na razie nic więcej nie widzę ciekawego.

Edytowane przez antymalkontent

chwilowy brak działalności w audio.

10 minut temu, antymalkontent napisał:

Wiem że można dobrze z sotm dlatego mam go na uwadze. 

Tylko te ciągle ulepszenia to z jednej strony dobrze bo zamiast wymiany całości dokładamy i ulepszamy (w auralic musimy sprzedać np g1 i kupić s1 lub g2 itd)  z drugiej strony źle bo lepiej raz A dobrze. 

Jeszcze mam jedną opcję melco n50 s38 i na razie nic więcej nie widzę ciekawego.

Na pewno są dobre rozwiązania jednopudełkowe. Ja niestety nie znam. Ale gdybym szukał to rozważyłbym Aurendera, jak najwyższy model i Perfect Connection Orpheus. Ale to już są budżety bez porównania wyższe. Z mojego doświadczenia w budżecie to 10k nie da się lepiej od Sotma i tyle. 

19 godzin temu, Mikelas76 napisał:

Mi wypozyczyl salon w ktorym kupilem wzmacniacz. 

Ten transport gra równiutko w calym pasmie. Zdecydowanie lepsze granie przynajmniej u mnie po usb niz po coaxialu. 

Auralic aries s1 po usb zagral lepiej niż Silent Angelej po i2s, co mnie BARDZO zdziwilo. 

Nie mialem w zadnej mierze problemu ze zbyt wasko scena czy spokojnym graniem. Mialem na testach Matrix element S i on gral zbyt spokojnie, zbyt gladko. 

Aries S1 to prawdziwe granie z dobra dynamika i naturalnoscia. Naprawde niczego nie brakuje. Rosnie tylko apetyt jak to zagra z dedykowanym superduper zasilaczem. Kiedys go przetestuje, na razie zbieram ostatnie zlotowki na Ariesa.

Ja juz niczego nie potrzebuje dlatego nie oszczedzam na transporcie. 

Mysle ze w moim systemie to bedzie ostatni element ktory dobija jakoscia do reszty. 

Wspomnisz z czym dokładnie grał u ciebie S1 również  posiadam silent angel. 

19 godzin temu, Mikelas76 napisał:

Mi wypozyczyl salon w ktorym kupilem wzmacniacz. 

Ten transport gra równiutko w calym pasmie. Zdecydowanie lepsze granie przynajmniej u mnie po usb niz po coaxialu. 

Auralic aries s1 po usb zagral lepiej niż Silent Angelej po i2s, co mnie BARDZO zdziwilo. 

Nie mialem w zadnej mierze problemu ze zbyt wasko scena czy spokojnym graniem. Mialem na testach Matrix element S i on gral zbyt spokojnie, zbyt gladko. 

Aries S1 to prawdziwe granie z dobra dynamika i naturalnoscia. Naprawde niczego nie brakuje. Rosnie tylko apetyt jak to zagra z dedykowanym superduper zasilaczem. Kiedys go przetestuje, na razie zbieram ostatnie zlotowki na Ariesa.

Ja juz niczego nie potrzebuje dlatego nie oszczedzam na transporcie. 

Mysle ze w moim systemie to bedzie ostatni element ktory dobija jakoscia do reszty. 

2 godziny temu, W_Waw napisał:

Zatem uważasz, że Sotm Ultra Neo + niezależny/dobry konwerter USB/Spdif zagra lepiej niż DCS bridge? Pytam, bo mam to pierwsze rozwiązanie a zastanawiałem się nad ograniczeniem ilości pudełek i wzięciem z rynku wtórnego DCSa. 

Bridge to słabe urządzenie. Też dopiszę swój głos do tego żeSotm Ultra Neo to jedna z najlepszych opcji w małym budżecie, z dobrym zasilaczem gra super za to co kosztuje.

1 godzinę temu, Ronaldo9 napisał:

masz wszystko w sygnaturze

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

19 godzin temu, kaviter napisał:

Też dopiszę swój głos do tego żeSotm Ultra Neo to jedna z najlepszych opcji w małym budżecie, z dobrym zasilaczem gra super za to co kosztuje.

Miałem Sotm-y 200 Neo i Ultra u siebie. Grały z muzgiem 9V. Jeżeli dac gra dobrze po USB to faktycznie może być koniec drogi. U kolegi Sotm Ultra z zasilaczem Sotma wpięty do daca Rockna gra wybitnie. Ale u mnie np. z Qutestem czy Aresem 12th wolę granie po coax - zarówno digione signature (na malinie) z dobrym zasilaniem jak i Volumio Primo V2 jako transport wpisują mi się trochę lepiej w system.

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

5 godzin temu, marcinmarcin napisał:

Miałem Sotm-y 200 Neo i Ultra u siebie. Grały z muzgiem 9V. Jeżeli dac gra dobrze po USB to faktycznie może być koniec drogi. U kolegi Sotm Ultra z zasilaczem Sotma wpięty do daca Rockna gra wybitnie. Ale u mnie np. z Qutestem czy Aresem 12th wolę granie po coax - zarówno digione signature (na malinie) z dobrym zasilaniem jak i Volumio Primo V2 jako transport wpisują mi się trochę lepiej w system.

To jest kwestia tego jak zrealizowane jest wejście usb w dacu. Niestety w większości średnio. Wtedy robotę robi konwerter usb/spidf

1 minutę temu, Arek80 napisał:

Niestety w większości średnio.

A mógłbyś rozwinąć temat ? Tak technicznie.  Na czym to średnio polega ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Godzinę temu, Arek80 napisał:

To jest kwestia tego jak zrealizowane jest wejście usb w dacu. Niestety w większości średnio. Wtedy robotę robi konwerter usb/spidf

A tak może być?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Które wejście będzie lepsze?

Ukryta Zawartość

56 minut temu, ASURA napisał:

A tak może być?

Ukryta Zawartość

Które wejście będzie lepsze?

Esoteric nie ma wejscia I2S wiec i tak nie porownasz czy i na ile dobrze USB zaimplementowano.

No chyba ze do Coaxiala chcesz porownac.

Ukryta Zawartość

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

6 minut temu, rafa napisał:

No chyba ze do Coaxiala chcesz porownac.

Esoteric ma własne firmowe programowe rozwiązanie dla transmisji po USB zwane  Esoteric ASIO USB Driver tak że jeszcze jedna zagadka do rozwiązania

Poza tym nie chce mi się, po co szukać dziury w całym jak dobrze gra.... 

Tak w sumie to ohydne te tyły z gniazdami w stosunku do frontów całkiem fajnie robionych

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

14 godzin temu, ASURA napisał:

wane  Esoteric ASIO USB Driver

Niemal kazde urzadzenie na rynku moze uzywac sterownikow w trybie ASIO lub WASAPI

2 godziny temu, rafa napisał:

Niemal kazde urzadzenie na rynku moze uzywac sterownikow w trybie ASIO lub WASAPI

Trzeba je tylko poprawnie napisać co by się urządzenia dogadały i po drodze linia nie miała wpływu na protokół przesyłania danych (a i tak ma za tym jeszcze długa droga przed piszącymi)

Mi osobiście w tej kwocie to Eversolo A8 pasuje tutaj, sam streamer, nienwiem dlaczego wkładają tam DACa bez byłoby taniej i lepiej

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

Wiele osób czeka na transport od EverSolo. Nie ma jednak co ukrywac, że więcej sprzedaje się "pełnych" streamerów 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

W dniu 28.09.2024 o 18:24, Mikelas76 napisał:

W dniu 28.09.2024 o 22:09, Mikelas76 napisał:

Choc pamietam za to, jak swego czasu czytalem to amerykańce graja na Pontusie przede wszystkim po usb majac zapiete luminy, grimy, imaci itp. Tak wiec Pontus ma to lepiej rozwiazane.

Ares 12th też gra lepiej po USB. Potestowane przez weekend. Dodatkowo odpada problem DDC i 2 zegarów (randomowe ciche kliki przy ich rozjechaniu).

W dniu 30.09.2024 o 10:08, marcinmarcin napisał:

Ale u mnie np. z Qutestem czy Aresem 12th wolę granie po coax - zarówno digione signature (na malinie) z dobrym zasilaniem jak i Volumio Primo V2 jako transport wpisują mi się trochę lepiej w system

Ares jednak gra dobrze po USB

W dniu 6.10.2024 o 22:34, marcinmarcin napisał:

Ares 12th też gra lepiej po USB. Potestowane przez weekend. Dodatkowo odpada problem DDC i 2 zegarów (randomowe ciche kliki przy ich rozjechaniu).

Jaki kolego masz DDC? Ja mam Irisa i w połączeniu z Aresem 12th po I2S jest w/g mnie lepiej. Nie jest to jakaś przepaść, raczej różnica subtelna, odnoszę wrażenie że jest lepsza scena. Cichych klików nie uświadczyłem.

@robo27 nie mam DDC, ale Ares 12th ( i chyba każdy Denafrips) niezależnie czy wchodzi się po USB, czy po coaxialu używa swoich zegarów, buforu FIFO i robi reclocking, więc sam robi za DDC. Używając więc coaxiala sygnał jest taktowany zarówno zegarem streamera jak i potem daca. Stąd też pojawia się problem randomowych (na szczęście cichych) kliknięć w trakcie grania. Kliknięcia te pojawiają się w trakcie przepełnienie lub opróżnienia bufora FIFO.

Grając z USB bas jest bardziej konturowy i odpadają kliknięcia - nie jest używany zegar streamera (w porównaniu do coax).

Przyznam że nie zagłębiałem się nigdy w temat I2S (nie miałem daca z takim wejściem przed Aresem) ale możliwe że jak wchodzisz przez I2S to już sygnał nie jest dalej przetaktowany, a ze względu na lepsze zegary Irisa jest lepsza jakość.

A u Ciebie Iris przez I2s poprawia jakość w stosunku do grania bezpośrednie z USB czy SPDIF?

Edytowane przez marcinmarcin

19 minut temu, marcinmarcin napisał:

A u Ciebie Iris przez I2s poprawia jakość w stosunku do grania bezpośrednie z USB czy SPDIF?

Z USB, nie mam transportu z wyjściem SPDIF.

14 godzin temu, marcinmarcin napisał:

ale możliwe że jak wchodzisz przez I2S to już sygnał nie jest dalej przetaktowany, a ze względu na lepsze zegary Irisa jest lepsza jakość.

Dokladnie tak jest. W sygnale I2S podawany jest zegar. Dlatego dobre DDC przy srednio zrealizownaym np wewnetrznym USB moze wiele poprawic.

W dniu 1.10.2024 o 13:02, venom200 napisał:

Mi osobiście w tej kwocie to Eversolo A8 pasuje tutaj, sam streamer,

jak ma być sam streamer transport to nie będzie różnicy  do A6. Te wszystkie wypasy na analogu i zegarach nie mają się w  żaden sposób do tego co A8 wypuści po USB.

jak ma być sam streamer transport to nie będzie różnicy  do A6. Te wszystkie wypasy na analogu i zegarach nie mają się w  żaden sposób do tego co A8 wypuści po USB.
Ale.ma i2s po hdmi a w 6 brak. Od razu mówię że nie wiem czy gra warta świeczki

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

Szanowni Panowie,

moja propozycja: zanim zaczniecie dyskutować o jakości streamerów audio weźcie sobie na warsztat stareńki, ponad 10-o letni klocek Aurender W20:

Ukryta Zawartość

Ponieważ może być to utrudnione można posiłkować się nowymi produktami jak W20SE czy N30SA, ew. czymś z niższej półki.

Jak posłuchacie to będziecie mieli odnośnik do dyskusji w tym wątku. O tak na pewno @Piopio stwierdzi, że jego zaizolowany klocek gra tak samo 😉😉😉 . Coś trzeba twierdzić.

Pozdro

PS. może bedzie na AVS 2024?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Właśnie nigdy żadnego Aurendera nie słuchałem i chętnie nadrobiłbym zaległości. Miałem za to okazję pomacać wszystkie ich modele na targach w Monachium, więc mogę jedynie stwierdzić, że wykonane są bardzo dobrze 

Mam teraz na testach sotm ultra z zasilaczem liniowym i mam wrażenie że jest to granie lagodne i bardziej akcentuje dół pasma który jest bardzo mocny góra jak są wysokie w nagraniu to są bardzo wyraźne jakość dźwięku jest bardzo dobra. 

Tylko charakter nie taki który potrzebuje. Ja potrzebuje poza jakością dźwięku wyrazistości jasności wyraźniej slyszalnych górnych partii pasma bez przyciemniania itd.

Ten test skłonił mnie do refleksji nad 2 tematami

1. Moze zle szukam więc po pierwsze poszukalem porównań sotm do innych urządzeń w testach i takie coś znalazłam

"Granie z plików za pośrednictwem SOtM-a w żadnej mierze nie przypominało nabuzowanej detalami, lecz nie do końca okiełznanej prezentacji z wykorzystaniem modułu sieciowego. Pierwsze wrażenie dotyczyło ostudzenia „entuzjazmu” wyższych rejestrów, a przede wszystkim poprawy ich gładkości oraz rozdzielczości, co przesunęło równowagę tonalną w dół. W połączeniu z dobrze wypełnionym i zarazem wysoce precyzyjnym zakresem niskotonowym powstało brzmienie na swój sposób stonowane czy może nawet minimalnie przyciemnione, ale bez szkody dla dynamiki i rozdzielczości. "

I zazlazlem jakby opis brzmienia sotm w moim systemie więc chyba źle szukam przy okazji ten edge nq mam na uwadze do przetestowania. 

2 refleksja może coś źle w systemie mam chociaż wydaje mi się że jest ok. I tutaj będę chciał w tym temacie wątek założyć niedługo żeby poszukać jak rozwiązać problem. 

Także temat wciąż mam na uwadze .

Edytowane przez antymalkontent

chwilowy brak działalności w audio.

• Pokaż nowe odpowiedzi