Skocz do zawartości
IGNORED

Audio Video Show - 25-27 października 2024

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, 1siedem napisał:

A ja skupiłem się na słuchawkach i się mocno zawiodłem.

Mianowicie:

Beyerdynamici tylko do obejrzenia, bo wystawione w sali, w której ryczały jakieś kolumny. Na prośbę  pan z obsługi ściszył nieco kolumny i puscil mi coś ze swojej playlisty, nie było słuchać nic. A Pan stwierdził, że tu się nie przychodzi słuchać....

Sennheisery wystawione same słuchawki, można je sobie wetknąć w nos. I to nie wszystkie modele

Wyższe modele, już z osprzętem schowane na 4. piętrze.  

Focale - 2 modele- postawione ze wzmakami w sali odsłuchowej ich kolumn. Popatrzeć można, posłuchać już nie

Podobnie było i winnych wypadkach.

W zasadzie tylko w strefie słuchawkowej było sensownie, niestety często były dostępne tylko jakieś playlisty od wystawców no i odsłuch porownawczy nie wypali.

No i jeszcze na 4. piętrze i BW z topHF.

Staxy i  inne otwarte trudno ocenić jak wokół hałas 

Brak Audeze ( były tylko chyba 4rki), brak Dan Clarka ( może z jeden model).

Z nieznanych mi wcześniej firm  fajnie zagrały SendyAudio Peacock,  elektrostaty Kingsound.

Słuchałeś Ollo może?

Orfeusze: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, Ajothe napisał:

Słuchałeś Ollo może?

Nie, kolega posłuchał, powiedział, że pudełkowy bas, więc nawet nie zakładałem. A może to błąd.

ZMF za 6 koła mnie zupełnie nie zachwycił niczym w kategorii cena/ jakość 

Teraz, 1siedem napisał:

Nie, kolega posłuchał, powiedział, że pudełkowy bas, więc nawet nie zakładałem. A może to błąd.

Aha, to dziwny ten kolega. Dla mnie nie mają konkurencji 😋

Znowu odetchnąłem z ulgą jak do nich usiadłem. Beyery mnie totalnie rozczarowały, hifimany nie moja bajka, agresywna średnica....Sennheisery hd600 są spoko, ale wymagają wzmacniacza. 

2 minuty temu, Ajothe napisał:

Aha, to dziwny ten kolega. Dla mnie nie mają konkurencji 😋

Znowu odetchnąłem z ulgą jak do nich usiadłem. Beyery mnie totalnie rozczarowały, hifimany nie moja bajka, agresywna średnica....Sennheisery hd600 są spoko, ale wymagają wzmacniacza. 

Mi podobały się 660s2 i 820, choć grały zupełnie inaczej

Panie Drogi ... widzę że Posiadasz fajny mały subwoofer do kina domowego, akurat nie będzie zbyt widoczny w pokoju, czegoś takiego poszukuję do małego centralnego. To mówi Pan 122 dB przy 28 Hz / 109 dB przy 10 Hz ... jakoś tak, no to dobry, nie będzie zbytnio odstawał od centralnego 122 - 125 dB przy 28 Hz, poniżej 27 Hz już nieco spadały parametry.

No wie Pan fajnie się słuchało, troszku błędnik się zj***ł w głowie, no jakieś takie mazgaje przed oczami, jakby się naćpał, ale co tam łupnięcie / przyjebanie konkret, naturalność i dynamika z samego centralnego ... nie chce się wyłazić. Troszku się dach na chałupie ruszał, dobrze że są wkręty, bo gwoździe to by chyba wyleciały, nie nie, do bloku nie polecam ... 

Jeszcze jakieś sklepowe fronty na Audio Video Show 2024 trzeba obczaić : )  Takie żeby dały radę i do wokalu też i do instrumentów ...

Ethel Cain Preacher's Daughter ( A House In Nebraska )   : )  

Pixar Movie GIF by Walt Disney Studios

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gry przygodowe ... " Wyłącznie Single Player !!! " ... 

Ukryta Zawartość

Polecane 2 szt dla monitorków 😉

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Nikonman

A to był dla mnie dźwięk numer 1 całej wystawy - z tych najbardziej męczących. 
Nie mówię o elektronice, ale o tych wielkich kolumnach elektrostatach ? Nie wiem jak się nazywają i co to była za technologia. 

Były piorunująco szczegółowe - tak, że czułem się jak na leczeniu kanałowym zębów. Robiłem dwa podejścia i za każdym razem czułem się niekomfortowo. Dźwięk najbardziej drażniący z jakim miałem w życiu doczynienia. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez micmus
34 minuty temu, Ajothe napisał:

Słuchałeś Ollo może?

Orfeusze: 

Ukryta Zawartość

Wszyscy sobie z nimi fotki robili, tj ci co ich słuchali;)

Ukryta Zawartość

38 minut temu, 1siedem napisał:

Wyższe modele, już z osprzętem schowane na 4. piętrze.  

Najlepszy z tego wszystkiego jest Sennheiser ukrywający się przed słuchaczami w zakamarkach stadionu.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

Teraz, Misio38 napisał:

Najlepszy z tego wszystkiego jest Sennheiser ukrywający się przed słuchaczami w zakamarkach stadionu.

Serio, tylko jeden pion wind tam prowadzil i to bez żadnej podpowiedzi. 

Gdyby nie moja determinacja i wiadomość z salki Sennheisera,że mają jeszcze drugą " przy magazynach na 4 piętrze ", to bym.nie wiedział, że jest...

To już chyba kolejny raz tak robią. Chyba jacyś idioci kupili prawa do tej marki po prostu. A tu narzekają na marketing Unitry, że niby wykorzystuje zasadę niedostępności. Przy Sennheiser to amatorzy.

Edytowane przez Misio38

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

3 minuty temu, 1siedem napisał:

Serio, tylko jeden pion wind tam prowadzil i to bez żadnej podpowiedzi. 

Gdyby nie moja determinacja i wiadomość z salki Sennheisera,że mają jeszcze drugą " przy magazynach na 4 piętrze ", to bym.nie wiedział, że jest...

Przeżyłem to samo, magia niczym Unitra....🤣

13 godzin temu, Misio38 napisał:

Czy Top-Hifi mozę się odnieść do tego, dlaczego w tak skandalicznych warunkach prezentuje choćby STAX-y? Taka prezentacja jest kompletnie bezsensowna. Ciężko tak stosunkowo dużej sieci wynająć osobne pomieszczenie dla słuchawek? Macie przecież w ofercie nie tylko STAX, ale także Audio-Technica, Audeze. To co robicie w tym koszmarnie głośnym pomieszczeniu to jest kpina z odwiedzających.

To było po to żeby odsiać głucholców od słyszących!

Jak obok w tej samej sali grały na pytę  niewidzialne? głośniki i ktoś wychodził bo nie umie z hałasu odseparować od  dobrego brzmienia słuchawek znaczy głuchy jak pień i tylko udaje audiofila...

Ja nie nie narzekałem ,coś o słuchawkach później skrobnę

20 minut temu, micmus napisał:

A to był dla mnie dźwięk numer 1 całej wystawy - z tych najbardziej męczących. 
Nie mówię o elektronice, ale o tych wielkich kolumnach elektrostatach ? Nie wiem jak się nazywają i co to była za technologia. 

Były piorunująco szczegółowe - tak, że czułem się jak na leczeniu kanałowym zębów. Robiłem dwa podejścia i za każdym razem czułem się niekomfortowo. Dźwięk najbardziej drażniący z jakim miałem w życiu doczynienia. 

Ukryta Zawartość

Absolutnie się z Tobą nie zgodzę. dziś grało to tak jak potrafią najlepsze elektrostaty, wyartykułowany - wycyzelowany najdrobniejszy detal jest progres podobny jak w topowych słuchawkach Staxa z serii 9000. Minimalne w jednych jak i drugich niedomaganie na basie ale szybkość in plus właśnie w kolumnach w stosunku do słuchawek. Jak to mówią p... było

Z kolumn  elektrostatycznych  na wystawie nr.!

31 minut temu, Nikonman napisał:

image31.jpeg

Polecane 2 szt dla monitorków 😉

Schodzą do 5 Hz te największe ale do małych lokali nie ma sensu wstawiać

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

W dniu 26.10.2024 o 18:26, Seyv napisał:

Spotkanie z wybitnym polskim pianistą Szymonem Nehringiem i bardzo ciekawie grające wielkie wstęgi w Tulipie. Sala Lampizatora. Posłuchać trzeba koniecznie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_20241026_175803.thumb.jpg.3447d080e7231175d88ed1f361ffffc9.jpg

Duży dźwięk, teraz jeszcze sala 200m2 i gitar!

Bardzo to sprytnie pan łukasz Fikus podobierał razem 

21 godzin temu, ze-ski napisał:

Niestety obawiam sie ze nie zdaze w niedziele wszystkiego "obleciec"

Dało rady ale dwie prezentacje mi umkneły. Ja jednak jak przyjeżdżam to na trzy dni  bo wiele się zmienia, prezenterzy dobierają lepszy osprzęt i to dopiero wtedy po poprawkach potrafi zagrać

W dniu 26.10.2024 o 15:08, ASURA napisał:

Dużo teraz ludzi?

No i miło się rozczarowałem, w tym roku było znacznie mniej ludzi niż trzy lata temu i dawało się w miarę szybko wbić do poszczególnych pokojów nawet na imprezy biletowane

13 godzin temu, juro napisał:

A w kwestii samego odsłuchu, to pierwszy raz słyszałem Magico

Pierwszy raz w końcu jak dla mnie Magico zagrały. ładnie zachowana równowaga tonalna przydało by się jeszcze trochę mokrych wokali i barwy i były by to bardzo fajne kolumny. Dużo dobrej roboty z robiło MSB. Pierwszy raz ich słuchałem i bałem się że to będzie jakiś techniczny detaling a tu całkiem fajnie to wyszło. Trochę najniższy bas niedomagał ale to podobno choroba większej ilości systemów na AVS

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

10 godzin temu, pierote napisał:

Dla mnie Rockporty wygrywają ostatnio

Jak dla mnie czas najwyższy żeby je puszczać z inną elektroniką. Na dodatek przy niektórych nagraniach wręcz wypluwały głośniki basowe a to nie jest dobre dla zniekształceń jak i dla samych głośników

31 minut temu, ASURA napisał:

Pierwszy raz w końcu jak dla mnie Magico zagrały

a dla mnie nie zagrały....za to zagrały zellaton i estelon dla każdego coś miłego

Edytowane przez mztv
4 minuty temu, mztv napisał:

a dla mnie nie zagrały....za to zagrały zellaton i estelon

Salon z Wejherowa w końcu ogarnął kolumny z membranami ceramicznymi i w tej ostatniej klasie to moim zdaniem był dźwięk wystawy; Szklarzowi z   Nautiliusa się to nigdy nie udało 

Diora z swoimi kolumnami bryluje najlepiej; wykonane skrzynki przy ludzkiej cenie i proporcjach cena jakość kolumn

Edytowane przez ASURA

2 godziny temu, pmcomp napisał:
4 godziny temu, Guzeppe napisał:

Wspomniane przez @juro horny marki hORNS oraz wskazane przez @Seyv Blumenhofery moim zdaniem miały jaskrawe najwyższe częstotliwości, co objawiało się szpileczkami/igiełkami w brzmieniu (perkusja), których bardzo nie lubię.

Warto czasem pójść na koncert jakiejś orkiestry i posłuchać jak na żywo brzmią talerze perkusji czy brasy 😉  . One tak na żywo grają. Mają blask i atak, który baaardzo często jest w domu piłowany zamiast połaskotać nasze uszy.

Ech te zaczepki i kąśliwości. Gdyby nie to, że już nie raz widziałem tu ten argument z chodzeniem na koncerty, to bym się może trochę zagotował i odpisał coś w stylu, że warto nie być starym i/lub nie mieć niedosłuchu, to wtedy 5-10 dB podbicia nie będzie potrzebne, żeby usłyszeć coś z wysokich częstotliwości. Ale po co? Przecież jesteśmy forumowymi kolegami i nie ma co się podszczypywać 😉

A całkiem serio to chodzę na koncerty (nie symfoniczne, ale bluesowe, jazzowe czy big bandowe już tak), więc niejako mogę powiedzieć, że mam punkt odniesienia. Różne talerze różnie brzmią, choćby w zależności od stopu, z którego są zrobione, więc nie każde uderzenie brzmi jak startujący odrzutowiec. Tak, dźwięk talerzy potrafi ciąć powietrze, ale to cięcie ma pewną ciągłość od uderzenia aż po decay. Wspomniany przeze mnie efekt jest takim "z czapy" świszczeniem jak rozpadająca się turbina w starej Hondzie. Być może źle to opisałem, być może w ogóle nie da się ubrać w słowa, o co dokładnie mi chodzi. W każdym razie wspomniane kolumny miały to coś, co mnie odrzuca i męczy. Jeszcze raz napiszę- bardzo się cieszę, że i takie konstrukcje powstają, żeby każdy meloman znalazł coś dla siebie i czuł się spełniony podczas odsłuchów.

Godzinę temu, ASURA napisał:

Absolutnie się z Tobą nie zgodzę. dziś grało to tak jak potrafią najlepsze elektrostaty, wyartykułowany - wycyzelowany najdrobniejszy detal jest progres

No tak detal był jak spod mikroskopu … mnie to męczyło jak żaden inny dźwięk na wystawie. Albo nie lubię się z dźwiękiem elektrostatów. W sobotę to grało tak, że zapamiętam do końca życia. Ile osób tyle opinii. 

Sonus tez mi się nie podobał (pewnie zawiodło przygotowanie nie kolumny). Najdziwniejszy bas na wystawie. Za to „nowy stary Sonus” czyli Franco Serblin bardzo przyjemnie. 

Edytowane przez micmus

Jutro coś napiszę jeszcze, wyrypa autem 700km plus ganianie po trzech miejscach w Warszawie zamiast w trzy dni to tylko jeden trochę mnie zmęczyło

6 godzin temu, kivlov napisał:

Czy w jakimś systemie są podłączone kondycjonery?

Oczywiście w sali gdzie wystawiał się Gigawatt. Swoją drogą system z tej sali czyli Fonica International + Marton jak dla mnie jedno z najprzyjemniejszych brzmień. Liniowo, punktowo, nic nie uwierało, mi się podobało. Może akurat to pomieszczenie było bardziej łaskawe niż inne 😛

Byłem i ja na wystawie 😉

Muszę przyznać, że jestem zadowolony. Dużo dobrego dźwięku. Myślę, że doświadczony audiofil potrafi docenić jakość brzmienia pomimo trudnych czasami warunków akustycznych. 

To co mi się osobiście podobało:

1. Magico M7 - spektakularne granie skierowane do olbrzymich pomieszczeń

2. Clarisys Audio + Lampizator - niesamowity dźwięk, topowy realizm, choć pomieszczenie zdecydowanie za małe. Dla mnie top 3 wystawy

3. MBL 101 - mój faworyt od lat, bardzo dobre brzmienie z Accuphase. Moim zdaniem lepsze niż z firmową elektroniką.

4. FYNE AUDIO Vintage Fifteen (+ super tweeter) i F1-12. Te pierwsze zagrały z elektroniką TEAC i moim zdaniem brzmiały lepiej niż F1-12 z diabelnie drogą elektroniką Esoteric. 

5. Głośniki Rethm

6. Głośniki Popori Acoustic

7. Głośniki Sissound Solidus S

8. Zestaw 8MM Audiolab

9. Głośniki Qualio Audio

Pozytywnym zaskoczeniem był zestaw elinsAudio (dzielony zestaw 1400W) i kolumny Diory - piękna stolarka. Do tego elektronika stała na przepięknym stoliku Diory. 

A dla zwykłego śmiertelnika bardzo ciekawe wydają się kolumny Starless - dual concentric + zwrotnica szeregowa. 

Prawdziwe muzykalne brzmienie vintage. Wato się zainteresować. 

Fajnie też zagrały Ciarry, 

Rozczarowaniem natomiast były kolumny Pylon Zirkon 20 - jasne, krzykliwe kolumny bez podstawy basowej. Krok do tyłu. Doceniam serię Jade i Jasper. Ale te kolumny to jakaś porażka.

Drugim rozczarowaniem były kolumny Taga Harmony Nostalgic TH-12 - spodziewałem się czegoś znacznie lepszego. Niestety te kolumny grają słabo choć mogą kusić wyglądem. 

Rozczarowały mnie też te duże kolumny Genleca - granie przyzwoite ale nie za tą cenę ! No i ten makabryczny design ...

Pozdrawiam serdecznie uczestników tej naszej fantastycznej wystawy. Może w przyszłym roku uda nam się umówić gdzieś w ciągu wystawy żeby podzielić się wrażeniami na bieżąco. 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

15 godzin temu, Qaz12 napisał:

Słuchał ktoś kolumn dla mniej zamożnych- Eposów es7n, albo nowe Goldy 100 6G?

Eposy wg mnie zagraly wyśmienicie jak na gabaryt swój. 

ROTEL A14 mk2 • ROTEL CD11 Tribute • Arcam AVR390 • SelectorONE • APPLE TV 4K • Wiim Ultra • Klipsch: RP-8000 mk2, R112-SW, RP-504C, RS-42 mk2, R14M (Atmos DIY) • 700 płyt CD • Amazon Music

Najlepszy dźwięk wystawy: kolumny aktywne Focal Utopia Diva. Nie zapraszam do dyskusji bo nie ma o czym.

( ͡° ͜ʖ ͡°)

Edytowane przez r4c
8 godzin temu, Guzeppe napisał:

Wspomniany przeze mnie efekt jest takim "z czapy" świszczeniem jak rozpadająca się turbina w starej Hondzie. Być może źle to opisałem, być może w ogóle nie da się ubrać w słowa, o co dokładnie mi chodzi.

Z pewnością masz na myśli "miedź brzęczącą albo cymbał brzmiący" 😉

A na poważnie, to być może znowu kwestia repertuaru, którego Ty słuchałeś i tego, którego słuchali pozostali. Jestem uczulony na drażniące naleciałości na wysokich i z pewnością bym zauważył, że nie słucha się tych zestawów w pełni komfortowo. Ale jest też taka możliwość, że nie słyszę tak dobrze jak Ty.

Oj  ... chyba za dużo wulgaryzmów nabazgrałem : ) i wpis poleciał. Tak więc znowu bazgrolę, nieco skrócony opis.  

W kwestii najpiękniejszych dwudrożnych kolumn głośnikowych w normalnej cenie do Pokoju Gracza Single Player dla mnie wygrały Polskie kolumny. Jeżeli kolumny będą grać tak jak wyglądają, będzie Hicior !!! Standy pod kolumny wyglądają super, a z kolumnami to już wypas dizajnowy. Dolna półka jest do padów PlayStation 4 Pro i PlayStation 5 Pro, Górna półka jest do przechowywania aktualnie ogrywanych gier w wersjach pudełkowych

: )  

GOTY Audio Video Show 2024 ... Open Baffle  : )       

Ukryta Zawartość

_Piotrek..jpg

_Piotrek...jpg

_Piotrek....jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez _Piotrek

Gry przygodowe ... " Wyłącznie Single Player !!! " ... 

4 minuty temu, _Piotrek napisał:

Pokoju Gracza Single Player

Nigdy nie przestanie bawić mnie to określenie. :P

Dodaj do tego PS

Pokój Gracza PlayStation Single Player xd

Edytowane przez J4Z

.

• Moderatorzy
10 godzin temu, ASURA napisał:

dziś grało to tak jak potrafią najlepsze elektrostaty

9 godzin temu, micmus napisał:

Albo nie lubię się z dźwiękiem elektrostatów.

To nie były elektrostaty tylko głośniki wstęgowe i to było słychać po metaliczności dźwięku.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

• Pokaż nowe odpowiedzi