Skocz do zawartości
IGNORED

Wybor miedzy sluchawkami a kolumnami

Rekomendowane odpowiedzi

Dzien dobry,

chcialbym poradzic sie w kwestii wyboru przed, ktorym stanalem. Rozpatruje kupno sprzetu audio. Z jednej strony biore pod uwage sluchawki B&W PX8, ktore moglbym wykorzystac przy okazji do sporadycznych rozmow na spotkaniach w pracy. Glownie jednak sluchalbym na nich muzyki, wykorzystywal do filmow i bardzo sporadycznie gier. Z drugiej strony mam mozliwosc kupna kolumn Canton Ergo 700DC, Canton LE109 lub Canton Chrono SL 590.2 DC. Niestety nie mam pojecia jak te kolumny moga prezentowac sie w porownaniu do wyzej wymienionych sluchawek. Bylbym wdzieczny za pomoc w porownaniu tych produktow. Sam testowalem Bowersy i jak dla mnie dzwiek byl rewelacyjny. Jesli ktos ma mozliwosc polecenia inny model sluchawek, to tez z checia rozpatrze. W kwestii muzyki to slucham praktycznie wszystkiego z delikatnym zaakcentowaniem Metalu, Power Metalu i muzyki elektronicznej. Zdaje sobie sprawe, ze probuje porownac dwa swiaty (kolumny vs sluchawki) ale moze uda sie jakos ulokowac te urzadzenia na wspolnym wymiarze i porownac :)

https://www.audiostereo.pl/topic/168499-wybor-miedzy-sluchawkami-a-kolumnami/

Kolumny. Dźwięk jest lżejszy. 

Nie miałem nigdy prywatnie jakiś hi endowych słuchawek więc może dlatego. Ale miałem różne do 2000 zł. I zawsze słuchawki traktuje jako rozwiązanie w pracy w biurze albo w drodze. W domu sprzęt stojący.

Modele LE nie polecam chrono tak. Bardzo lubiłem.

Ergo starsza wyższa półka. Płaci się za wykonanie obudowy.

Zastanawiam się czy kupić rower czy kajak. To mniej więcej taka sama płaszczyzna rozważań. Zupełnie różne produkty i zupełnie inny sposób wykorzystania 

Chyba nawet te "smoki" nie zapewnią choćby dynamiki niskiego basu ze słuchawek ...

Ale chłopcy mają wrodzoną naturalną skłonność do przeceniania rozmiaru 😉 

Edytowane przez audioburak

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Cześć 🙂 To sprzęty do całkiem innych zastosowań i nie możemy za Ciebie wybrać, którego bardziej potrzebujesz 😉 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Ja uważam że możemy.

Jak siedzisz w domu i tam słuchasz to bierz kolumny. 

Jak słuchasz w trasie, na rowerze, poza domem to bierz słuchawki.

Z czasem i tak będziesz miał jedno i drugie bo ziarno Piotruś zasiał. 

@Kamil12 Generalnie słuchawki High-end za 4 koła na przykład zaoferują "lepszą" "jakość" dźwięku ale inne doznania dźwiękowe co kolumny. Ja miałem kilka słuchawek High-end i bardzo przyjemnie się na nich słucha, ale ciągle mam wrażenie, że czegoś brakuje. Kolumny zapewniają jak napisał Piotrek tę lekkość.. jest to zupełnie inny rodzaj odbioru muzyki zależny od osobistych preferencji muzycznych

W dniu 15.11.2024 o 15:05, Piotr Sonido napisał:

Jak słuchasz w trasie, na rowerze

fajny sposób na wypadek.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

W dniu 14.11.2024 o 19:30, Kamil12 napisał:

Rozpatruje kupno sprzetu audio

Jedno i drugie równorzędnie za zaplanowany budżet, dwa światy ale z obu będziesz się cieszył jak będziesz chciał posłuchać w nocy ale i jak ci przyjdzie ochota podkręcić gałkę głośności przy codziennych zmaganiach z rzeczywistością.

„Nie ma drogi do szczęścia, to szczęście jest drogą”

Zdaje sobie sprawe, ze probuje porownac dwa swiaty (kolumny vs sluchawki) ale moze uda sie jakos ulokowac te urzadzenia na wspolnym wymiarze i porownac 🙂

Jeżeli masz pokój w którym nie przeszkadzasz domownikom czy sąsiadom oraz swobodę żeby odpowiednio ustawić w nim kolumny i miejsce odsłuchu to bez wahania wybrałbym słuchawki ale to moje subiektywne upodobania. Wolę dźwięk z kolumn.

Broń Boże nie myśl, że słuchawki to dużo tańsza opcja. Do dobrych słuchawek rownież trzeba kupić dobry wzmacniacz i źródło ... 

34 minuty temu, PanAntoni napisał:

będziesz się cieszył jak

sam sobie odpowiesz na pytanie, czego chcesz . Najważniejsze to samemu uświadomić sobie swoje potrzeby a dopiero w sprawach technicznych szukać porady. W drugą stronę to nie ma sensu 

W dniu 14.11.2024 o 18:30, Kamil12 napisał:

Dzien dobry,

chcialbym poradzic sie w kwestii wyboru przed, ktorym stanalem. Rozpatruje kupno sprzetu audio. Z jednej strony biore pod uwage sluchawki B&W PX8, ktore moglbym wykorzystac przy okazji do sporadycznych rozmow na spotkaniach w pracy. Glownie jednak sluchalbym na nich muzyki, wykorzystywal do filmow i bardzo sporadycznie gier. Z drugiej strony mam mozliwosc kupna kolumn Canton Ergo 700DC, Canton LE109 lub Canton Chrono SL 590.2 DC. Niestety nie mam pojecia jak te kolumny moga prezentowac sie w porownaniu do wyzej wymienionych sluchawek. Bylbym wdzieczny za pomoc w porownaniu tych produktow. Sam testowalem Bowersy i jak dla mnie dzwiek byl rewelacyjny. Jesli ktos ma mozliwosc polecenia inny model sluchawek, to tez z checia rozpatrze. W kwestii muzyki to slucham praktycznie wszystkiego z delikatnym zaakcentowaniem Metalu, Power Metalu i muzyki elektronicznej. Zdaje sobie sprawe, ze probuje porownac dwa swiaty (kolumny vs sluchawki) ale moze uda sie jakos ulokowac te urzadzenia na wspolnym wymiarze i porownac :)

Tutaj trzeba poruszyć jedną kwestię, sluchawki na pewno w niższej cenie dadzą Ci lepszą jakość dźwięku, ale to tak zwana specyficzna jakość, którą musisz nosić na uszach. Kolumny wolnostojące to inny wymiar i inna bajka, daje to totalnie inny efekt, aczkolwiek tutaj na pewno bardziej istotny jest budżet jaki chcesz na to przeznaczyć no i oczywiście wzmacniacz jaki będziesz chciał podłączyć. Powyżej Piotr dobrze zobrazował Ci modele Cantonów o których pisałeś ja tylko mogę dodać, że raczej spinał bym je z cieplejszą elektroniką no chyba, że ktoś lubi mocny dźwięk z wysokotonowca. Bardzo mnie ciekawi dlaczego tylko do tych modeli Cantona się ograniczasz, jakieś okazje zakupowe? Podobają Ci się BW to czemu nie idziesz w tym kierunku? A może kup słuchawki a później zastanawiaj się nad systemem wolnostojącym bądź na odwrót?

sluchawki B&W PX8

Odpuść sobie słuchawki bezprzewodowe, w dodatku tak duże. Jak już chcesz słuchać poza domem, to bierz dokanałówki. A słuchawki pokroju tych B&W, to tylko przewodowe. Bluetooth kastruje tak dźwięk, że co Ci po super paśmie przenoszenia, jak góry prawie nie usłyszysz, a szczegóły będą wykastrowane? Wiem co mówię, bo sporo słuchałem przez BT i to na kodeku LDAC, który zapewnia najlepszą jakość, a jak przeszedłem na klasyczne połączenie, to nie było czego zbierać.
Bowers nie robi dobrych słuchawek, a te które wskazałeś nie mają nawet LDAC, tylko Apt-X... słabiutko. Jedynie wyglądają bardzo ok.

Co do kolumn się nie wypowiadam, bo nie znam B&W, poza tym koledzy już napisali o tym sporo.

Edytowane przez qbakos

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

W dniu 20.11.2024 o 19:41, Pseudodrummer napisał:

fajny sposób na wypadek.

Osobiście nie jeżdżę w słuchawkach na rowerze Ale widuję takich ludzi zgadzam się nie powinno się tego robić. 

Czy kwestia dylematu została już rozwiązana wiesz co wybierzesz?

Miałem parę lat kolumny, potem parę lat słuchawki i obecnie wróciłem do kolumn. Po prostu bardziej mi odpowiada gdy dźwięk rozchodzi się po pomieszczeniu a nie wchodzi z bliska w ucho.

@Kamil12 Tak, jak już koledzy pisali, to są 2 różne światy. Ja mam i to i to. Z tymże nie odrzucałbym tak jednoznacznie słuchawek bezprzewodowych, jak wspomniał @qbakos Poza tym wiele słuchawek bezprzewodowych ma zazwyczaj opcję połączenia po kablu. Akurat w przypadku słuchawek, komfort użytkowania ma dla mnie kolosalne znaczenie. I zazwyczaj towarzyszą mi one przy różnych zajęciach, bardziej bądź mniej stacjonarnych. Modele przewodowe to uwiązanie się na smyczy, w dosłownym tego słowa znaczeniu. Tego nie lubię. Jak mam czas, to słucham sobie na kolumnach, ale nawet wtedy nie jestem uwiązany, mogę wstać z sofy, zrobić coś do jedzenia, skorzystać z innych rzeczy, a muzyka wciąż gra w tle. Słuchawki traktuję jako opcję dodatkową, kiedy ze względu na porę albo inny rozkład zajęć rodziny, albo po prostu moją pracę lub zajęcia domowe, nie jestem w stanie posłuchać kolumn. Ale główny budżet inwestuję w tradycyjny zestaw z kolumnami. Słuchawki mam bezprzewodowe, za niewielkie pieniądze i jestem z nich bardzo zadowolony. Uważam tak, jak @qbakos, że w przypadku Bowersa "trochę" płaci się za logo. Szukałbym raczej wśród oferty specjalistów, w miarę tanio Audio Technica, trochę drożej pewnie Seenheiser albo Beyerdynamic. Ja bym szedł tą kolejnością. Jeżeli słuchawki mają stanowić opcję dodatkową do głównego zestawu z kolumnami, idź w bezprzewodowe. Jeżeli masz tylko możliwość, koniecznie przed zakupem podjedź do salonu na odsłuch i co nie mniej ważne, przymiarkę do Twojej głowy. Żebyś później nie czuł się po 20 minutach, jakby Ci ktoś wiadro na głowę założył... Ja kiedyś pożyczyłem jakiegoś przewodowego Hi-Fi Man'a, peany w recenzjach, tylko że ergonomicznie to jakaś tragedia była, sprzęt dla masochistów... Aha, słuchawki bezprzewodowe mają być w miarę lekkie i bardzo wygodne. Pozdrawiam, Tomek.

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

47 minut temu, tomek11 napisał:

trochę drożej pewnie Seenheiser albo Beyerdynamic.

Słuchawki (mikrofonów nie robią a tylko słuchawki i akcesoria do nich) od Ultrasone są warte każdej wydanej na nie złotówki. Jestem fanem tej marki.

Aha - na początek to polecam Sennheiser HD25, to standard w przenośnych sprzętach.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

9 minut temu, xetras napisał:

Aha - na początek to polecam Sennheiser HD25, to standard w przenośnych sprzętach.

A mój standard to Audio Technica ATH-M20xBT, mega wygodne, lekkie, dobrze wykonane i naprawdę dobrze brzmiące. Za te pieniądze? Bajka, jako alternatywa do głównego systemu.

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

moglbym wykorzystac przy okazji do sporadycznych rozmow na spotkaniach w pracy.

HD25 mają uchylne przetworniki, pałąk sam trzyma się na głowie.

Słychać otoczenie.

PS 

Sam używam HFi15G, nie wiem czy są nadal dostępne (nie izolują od otoczenia)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W dniu 21.11.2024 o 20:21, qbakos napisał:

Bluetooth kastruje tak dźwięk

Słuchałeś t+a solitaire?

Godzinę temu, xetras napisał:

Ultrasone są warte każdej wydanej na nie złotówki.

Ja też, mam trzy pary. 

Ale..... 

Isar'y mi nie podeszły, leżą praktycznie cały czas w szufladzie. 

Godzinę temu, Kamilus napisał:

Słuchałeś t+a solitaire?

Nie słuchałem. Głównie próbowałem na słuchawkach przewodowych podłączonych do DAC-a, który łączył się przez BT z telefonem lub komputerem. I jak porzuciłem BT to miałem ochotę wszystko przesłuchać jeszcze raz, bo różnica była jak między słabą MP3, a FLAC... Co dziwne, jak nie ma się porównania, to na BT wydaje się, że jest całkiem ok 🙂 Nie ma wrażenia, ze jakieś pasmo jest wykastrowane czy coś, jednak bardzo dużo detali gubi BT.
Na klasycznych bezprzewodowych dokanałówkach też próbowałem, ale to jest nie dla mnie. Bardzo niewygodne jest mieć cały czas coś wciśniętego w ucho.

Polecam HEDD-y HEDDphone 2. Do tej pory najlepsze słuchawki jakie miałem, dźwięk jest obłędny. Jeszcze Audeze LCD-2, ale to jest zupełnie inne, raczej ciepłe granie.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Akurat nie znam tego bezprzewodowego modelu (Isar)

Tak w ciemno to bym Ultrasone nie polecił. Czasem bywają nieprzyjemne, bo góra jest grana...

...przenikliwie (tak bym to nazwał).

Niezbyt umilają przekaz (ja to lubię, nawet Pro900 lubię bo nie lubię misiowatości)

Edytowane przez xetras
Dopisek

8 godzin temu, max720 napisał:

Kolega Tomasz ma do sprzedania Beyerdynamic DT 1 V3 w perfekcyjnym stanie technicznym i wizualnym 

Jeśli masz na myśli T1 v3to nie polecam, bo to są bardzo złe słuchawki. Totalne nieporozumienie Beyerdynamica.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

12 minut temu, Misio38 napisał:

Jeśli masz na myśli T1 v3to nie polecam, bo to są bardzo złe słuchawki

A co jest z nimi nie tak? Kiedyś też o nich myślałem.

2 godziny temu, qbakos napisał:

HEDDphone 2

2 godziny temu, qbakos napisał:

HEDDphone 2

Wyglądają ciekawie, jakby miały wstęgi, a jak u nich z dołem pasma?

• Pokaż nowe odpowiedzi