Skocz do zawartości
IGNORED

Polscy szarlatani i geniusze audio

Rekomendowane odpowiedzi

7 minut temu, J.Jerry napisał:

Ja się zgadzam...powiedzenie prawdy niezrozumiałym dla odbiorcy językiem pojęć w efekcie nie przekaże prawdy. Z drugiej strony chyba nie jest to zabronione. A z trzeciej, gdy drugiej stronie by zależało na przekazaniu inf. komuś bez pojęcia, to by kombinował jak uprościć przekaz.

Czy to próba racjonalizacji nieprawdziwych/zawierających nieprawdę wypowiedzi?

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

14 minut temu, J.Jerry napisał:

Ja się zgadzam...powiedzenie prawdy niezrozumiałym dla odbiorcy językiem

tylko ze to nie ten przypadek - Fikus po prostu klamie ;]

5 godzin temu, arturp napisał:

Zgadzasz się . 😉

Ja nie piszę o nieprawdziwych informacjach , kłamstwach i fałszowaniu  tylko języku komunikacji z odbiorcą przekazu . 

Język komunikacji nie może opierać się na kłamstwie.  Jeśli czego nie wiem, to nie wiem. I tyle. A nie zmyślam.

To, że słyszę różnice, to słyszę. I tyle.

Jedni wolą blondynki, drudzy brunetki wolą. I tyle.

Nie wyobrażam sobie, żeby nauczyciel matematyki w szkole nie umiał dodawać... i sobie zmyślał.

Dorabianie ideologii do swoich preferencji i upodobań to droga do dyktatury i faszyzmu...

Edytowane przez jar1
Godzinę temu, Daniel_68412 napisał:

@arturp @tedi02 

dokladnie tak panowie budowlancy, jedziecie sobie argumentami ad personam, snujecie sobie opowiesci z mchu i paproci i nawet nie widzicie jakimi bzdurami p.Fikus was karmi - na zajeciach o mlotkach nie uczyli o ukladach cyfrowych? ;] mnie uczyli, nawet egzaminy zdawac musialem

wyssana z palca zasade dzialania ukladow cyfrowych, polecam lekture:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Transistor-transistor_logic

a jak juz sie dowiesz o TTL to polecam roznice do CMOS skumac

Więc zarzucasz osobie, która tyle lat zajmuje się przetwornikami itd. itp że...?

2 godziny temu, Daniel_68412 napisał:

@arturp @tedi02 

dokladnie tak panowie budowlancy, jedziecie sobie argumentami ad personam, snujecie sobie opowiesci z mchu i paproci i nawet nie widzicie jakimi bzdurami p.Fikus was karmi - na zajeciach o mlotkach nie uczyli o ukladach cyfrowych? ;] mnie uczyli, nawet egzaminy zdawac musialem

wyssana z palca zasade dzialania ukladow cyfrowych, polecam lekture:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Transistor-transistor_logic

a jak juz sie dowiesz o TTL to polecam roznice do CMOS skumac

To że ty jklamales to wiem opisywałes bajki z mchu i paproci o platformie antywibracyjnej ASURY nawet na oczy jej nie widząc , Teraz zarzucasz kłamstwo   lampizatorowi 😂 jakbyś  miał wiedzę większa od niego i w dodatku zrobił coś więcej niż wymiana kondensatora szwagrowi 😂 ,.Więc ja jako druga osoba tu dziś pytam : w czym i gdzie Fikus klamie ?

47 minut temu, J.Jerry napisał:

Więc zarzucasz osobie, która tyle lat zajmuje się przetwornikami itd. itp że...?

No kolego nie zauważyłeś że taki  Daniel 68..... ma większą wiedzę niż Fikus nie mówiąc o ArturP  ? 😂 I nawet  egzaminy zdał potwierdzające ten fakt 🤣  

Przepraszam ,zdawać musiał ,nie wiemy czy zdał 🤣

@tedi02

Prawdę mówiąc to nie...w sensie, że nie mam wiedzy... może mieć albo nie.

To trudne tak powiedzieć co kto wie lub nie.

Po owocach poznajemy i tyle...po projektach.

3 godziny temu, Pseudodrummer napisał:

Nikt tez nie poniża pana Fikusa-co najwyżej śmieje się z "teorii" które głosi.

Został kilkukrotnie nazwany oszustem i kłamcą....

2 godziny temu, J.Jerry napisał:

Po owocach poznajemy i tyle...po projektach.

Z tym, że owoce są różne i różnie też ludziom smakują 😉

Jeden woli jabłko a drugi gruszkę. Każdy ma swój smak. 

Żeby odróżnić blondynkę od brunetki trzeba otworzyć oczy i patrzeć.

Żeby odróżniać "brzmienie", trzeba słuchać a nie oglądać wykresy , albo czytać marketinowe bzdury dla inteligentnych inaczej.

Wiele już lat spotykamy się w KAiM i takie wspólne słuchanie różnych rzeczy i sprzętu wielorakiego pokazuje wyraźnie, że prawie zawsze istnieją dwa obozy, jednym się podoba a drugim nie. I tak to bywa. i już. Na dodatek gusta te też ewoluują i zmieniają się  czasem... itd.  

Ale podstawą czegokolwiek w tej dziedzinie jest słuchanie, I tyle.

No i dystans. To nie jest zabawa, w kto ma najdłuższego 😉

PS. I jak to mówi przysłowie ludowe, "każda potwora znajdzie swego amatora"

Edytowane przez jar1
5 godzin temu, tedi02 napisał:

Tak ? Gdzie?

Tam gdzie ty. Tylko, że w twoim przypadku może to być nieświadome, bo nie rozumiesz o czym piszesz 😄

16 minut temu, jar1 napisał:

Z tym, że owoce są różne i różnie też ludziom smakują 😉

Jeden woli jabłko a drugi gruszkę. Każdy ma swój smak. 

Żeby odróżnić blondynkę od brunetki trzeba otworzyć oczy i patrzeć.

Żeby odróżniać "brzmienie", trzeba słuchać a nie oglądać wykresy , albo czytać marketinowe bzdury dla inteligentnych inaczej.

Wiele już lat spotykamy się w KAiM i takie wspólne słuchanie różnych rzeczy i sprzętu wielorakiego pokazuje wyraźnie, że prawie zawsze istnieją dwa obozy, jednym się podoba a drugim nie. I tak to bywa. i już. Na dodatek gusta te też ewoluują i zmieniają się  czasem... itd.  

Ale podstawą czegokolwiek w tej dziedzinie jest słuchanie, I tyle.

No i dystans. To nie jest zabawa, w kto ma najdłuższego 😉

PS. I jak to mówi przysłowie ludowe, "każda potwora znajdzie swego amatora"

To takie powiedzenie...nie chodzi o prawdziwe owoce.

Reszta nie do mnie.

3 godziny temu, tedi02 napisał:

opisywałes bajki z mchu i paproci o platformie antywibracyjnej ASURY

Przecież ta platforma to właśnie taka bajka, więc o co chodzi?

44 minuty temu, bum1234 napisał:

Przecież ta platforma to właśnie taka bajka, więc o co chodzi?

O elitarność.
Odróżnienie się od tłumu,plebsu,niesłyszących,tych,których nie stać,prestiż...
ot-i cała historia.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

14 godzin temu, Scott L.F. napisał:

Został kilkukrotnie nazwany oszustem i kłamcą....

no jest takim samym klamca jak musk, robi show (fachowo sie to nazywa smoke and mirrors), tlum sie cieszy (kupuje akcje) bo lecimy przeciez na marsa a tymczasem klej nie taki i 40tys aut do poprawki - ciekawe czy statek na marsa dostenie juz ten wlasciwy klej, sadzac po akcjach chyba fasada zaczyna pekac

jak kiedys zrozumiesz podstawy ukladow cyfrowych i posluchasz jeszcze raz wykladow p.Fikusa to sam sobie dodasz 2 do 2

@tedi02 ja rozumiem ze uwierzyles w bajke o kawalku drewna poprawiajacym dzwiek ale pozwol ze powtorze - platforma antywibracyjna kolegi Asura z ktorej sie tak szybko rakiem wycofywal nie ma prawa dzialac i nie musze miec jej w reku zeby to stwierdzic - to oczywista bzdura/kuriozum - juz raz to mowilem ale powtorze - wierzysz w falszywych bozkow

tak samo nie musze miec magnetyzera paliwa do auta w reku zeby wiedziec ze nie ma prawa dzialac

W dniu 10.03.2025 o 12:03, jurek napisał:

2. Do np. Reduktora Szumu podchodzę z wielką rezerwą.

Omijać pacjenta z daleka, braki w jego "wiedzy" ewidentne a kreuje się na guru 😁

33 minuty temu, kolmen napisał:

Omijać pacjenta z daleka, braki w jego "wiedzy" ewidentne a kreuje się na guru 😁

Ani jednego, ani drugiego nie oglądam, ani nie słucham. 

Szkoda czasu na pierdoły. ;)

14 godzin temu, jar1 napisał:

Ależ preferencje każdy ma i nikt tego nie neguje. Ale mechanizmy w kablu SPDiF to nie jest kwestia preferencji, tylko faktów. A Fikus te fakty przekręca wg mnie w pełnej świadomości tego faktu. Jakbym telezakupy oglądał. Tyle samo treści merytorycznej.  

26 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Ale słyszy różnice we wzmacniaczach, hołubi lampie...

Więc...

Postaw mu flachę

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

3 minuty temu, micwoj napisał:

A Fikus te fakty przekręca wg mnie w pełnej świadomości tego faktu. Jakbym telezakupy oglądał. Tyle samo treści merytoryczne

Ależ, co mnie Fikus obchodzi, co on gada. Nie słuchałem, i nie będę. I nie mam zamiaru. 😉

Każdy orze jak może i na miarę swoich możliwości.  Trudno, nikt nikogo do niczego nie zmusza. 

Populizm kwitnie wszędzie na świecie, w polityce również. A to już znacznie bardziej niebezpieczne dla całej reszty, bo grozi ograniczaniem możliwości wyboru. 

• Moderatorzy
13 minut temu, micwoj napisał:

Ale mechanizmy w kablu SPDiF to nie jest kwestia preferencji, tylko faktów. A Fikus te fakty przekręca wg mnie w pełnej świadomości tego faktu.

Tam pada jedno zdanie, które wyjaśnia wszystko:

”Ja się na tym nie znam…” po czym następuje tego uzasadnienie i opowiadanie jak to sobie wyobraża. Z czego słowo wyobraża należało by tu podkreślić. 

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

3 minuty temu, jar1 napisał:

Każdy orze jak może i na miarę swoich możliwośc

Często jest ten argument używany przy różnych okazjach, szczególnie politycznych, bo fakt że przed wyborami polityk mówi co innego niż po nich, znajduje dokładnie takie samo uzasadnienie. A wg mnie powinno być karalne.

Równie dobrze możesz tym zdaniem usprawiedliwiać włamywaczy, złodziei, handlarzy samochodotrupów, oszustów i wszelkich innych ludzi czerpiących dochód ze szkodliwej społecznie i często nielegalnej działalności. 

I stał się cud . 

Ludzie uczą się od Fikusów , Audio Notów , skarabo , AVT, Peterów lub na obcojęzycznych forach czy blogach . I robią ich pomysły bo to konkret , to jest do wzięcia i można na tej podstawie budować , nawet nie do końca rozumiejąc co i jak , bo to im niepotrzebne do złożenia prawidłowo działającego urządzenia .

A nasi ,,fachowcy" mają obecnie dla nas propozycję pod nazwą ,,bla bla bla" lub ,, nie rób tego bo to gufno ". 

Do czego są ludziom potrzebni ci rozgadani mędrcy bez efektów ? I to w wątku diy.

A może w biznesie liczą się gadające głowy bez konkretnych efektów , którym trzeba płacić za bicie piany , głównie wokół siebie ?  🤣

...there is no spoon...

3 minuty temu, arturp napisał:

I stał się cud . 

Ludzie uczą się od Fikusów , Audio Notów , skarabo , AVT, Peterów lub na obcojęzycznych forach czy blogach . I robią ich pomysły bo to konkret , to jest do wzięcia i można na tej podstawie budować , nawet nie do końca rozumiejąc co i jak , bo to im niepotrzebne do złożenia prawidłowo działającego urządzenia .

Bardzo fajny przykład .
To się nazywa "dowód społeczny"

Coś jest dobre-bo wielu ludzi to robi.
Hamburgery są zdrowe,bo miliony ludzi je jedzą.

"Większość moich klientów wybiera własnie to rozwiązanie"
Jedna z podstawowych technik manipulacji.
Skuteczna,w niektórych przypadkach bardzo.

Można też to odwrócić
[miliony much nie mogą się mylić]

Uważam,że pan Łukasz jest bardzo dobrym biznesmenem.
I tyle.

22 minuty temu, micwoj napisał:

Często jest ten argument używany przy różnych okazjach, szczególnie politycznych, bo fakt że przed wyborami polityk mówi co innego niż po nich, znajduje dokładnie takie samo uzasadnienie. A wg mnie powinno być karalne

Każdy marketing powinien być wolny od kłamstwa.

Poza tym, kłamstwo to grzech jak sk... 🙂 Kłamcy zaś idą do piekła 😉

Teraz, jar1 napisał:

Każdy marketing powinien być wolny od kłamstwa.

otoz nie, w marketingu masz prawo uzywac opinii do woli - obojetnie jakiej poki jest cytatem, jest ciekawy odcinek na ten temat na kanale ton skladowy

• Pokaż nowe odpowiedzi