Skocz do zawartości
IGNORED

Wspaniałe życie muzyczne bez streamingu

Jakie są Wasze preferencje?  

144 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jakie są Wasze preferencje?

• Tylko Streaming
      17
    • Tylko nośniki fizyczne
      28
    • Podstawa nośnik fizyczny,streaming to uzupełnienie
      44
    • Podstawa streamnig ,nośniki fizyczne to uzupełnienie
      47
    • O czym wy gadacie?
      2
    • nie,bo nie
      1
    • Temat dla staruchów
      5

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 13.04.2025 o 12:49, Audroc napisał:

Jak mam płacić za 16 bitowy plik to wolę go na japońskiej płycie BSCD, jak mam płacić za podły wykastrowany plik DSD64 (oryginalne DSD128 chowają wciąż w sejfach) to już wolę japońską płytę SHMSACD i tyle.

To prawda, fizyczny nośnik CD jest tańszy, albo w podobnej cenie co plik. Najlepiej kupić CD i zgrać. Ja mam taki system, że lepiej gra plik niż  CD z dobrego transportu. 
Streaming też gra na takim poziomie, że trudno odróżnić od pliku. Wiem, że serwisy streamingowe majstrują przy plikach, ale nie przy wszystkich.

Trochę to jest upieranie się na siłę przy fizycznych nośnikach, CD, czy plik.

Nadal ulubioną muzę mam w plikach, ale z CD już mi się nie chce słuchać. 

Sacd też można zgrać do pliku.

Edytowane przez essewissa

Aha. 

Kiedyś wkurzało mnie ostro nagrane cyfrowe Ederlezi. Przegrałem sobie je na metalową taśmę w takim porządku jak słucham i zrobiło się płynnie.  

Potem wyjście odtwarzacza na stałe podpiąłem pod nagrywanie ale wystarczało bez nagrywania.

Analog to przyjemność * na dłużej. Owszem, z doskoku po parę sekund, minutę tego tamtego włączam mobilnie ale jakość* akurat z czym innym mi kojarzy się.

*=brzmienie 

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Z tym Ederlezi czyli Džurdževdan (dzień św. Jerzego) już mi przeszło, po wymianie wielu par słuchawek da się słuchać bez przykrości.

Jest na yt czyli w mp3 i wolę zamiast cygańskiej wersji serbską

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, essewissa napisał:

Ja mam taki system, że lepiej gra plik niż  CD z dobrego transportu. 

Każdy ma taki system. Zakładając ten sam DAC to z CD NIE MA PRAWA zagrać lepiej niż z pliku.

Wynika to z niedoskonałości mechanicznych i optycznych napędu/czytnika/lasera/transportu CD.

Na tym samym DAC plik zawsze zagra lepiej.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

13 minut temu, il Dottore napisał:

Każdy ma taki system. Zakładając ten sam DAC to z CD NIE MA PRAWA zagrać lepiej niż z pliku.

Wynika to z niedoskonałości mechanicznych i optycznych napędu/czytnika/lasera/transportu CD.

Na tym samym DAC plik zawsze zagra lepiej.

No z tym się nie zgodzę. Sporo rzeczy jest po drodze.

Jeżeli uważasz, że plik z Node, czy Eversolo  zagra tak samo jak płyta z Audiolaba 9000cdt to się mylisz.

4 minuty temu, essewissa napisał:

Jeżeli uważasz, że plik z Node, czy Eversolo  zagra tak samo jak płyta z Audiolaba 9000cdt to się mylisz.

Zagra lepiej 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

1 minutę temu, Piopio napisał:

Zagra lepiej 😉 

a miałeś, słuchałeś, porównywałeś, czy twoja religia ci mówi, że tak będzie?

8 minut temu, essewissa napisał:

Nie wiem, ja jestem dinozaurem i jadę na PC Audio>>>DDC>>>DAC. I tylko w tym kontekście odpowiedziałem. 

Jakikolwiek podłączony streamer degraduje mi dźwięk.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

28 minut temu, essewissa napisał:

a miałeś, słuchałeś, porównywałeś, czy twoja religia ci mówi, że tak będzie?

Nie religia a doświadczenie ... chyba nie powiesz mi, że wiekowe połączenie COAX jest technicznie lepsze od asynchronicznej transmisji USB z izolacją galwaniczną ?

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

4 minuty temu, Piopio napisał:

asynchronicznej transmisji USB z izolacją galwaniczną ?

to właśnie jest religia 🙂

Czy jest lepsze, nie wiem. Mam asynchroniczne usb w streamerze, a i tak wolę toslinka. Dużo zmiennych.

Naukowo to USB powinno być lepsze, albo bez różnicy, zależy jakie jest wyjście coax. Jak ultraniski jitter na wyjściu  jak w 9000cdt to coax lepszy, jak sypie szpilkami jak W Node to usb, ale to pewnie wiesz 😉

Audio to nie laboratorium, czasem celowo producent grzebie coś przy sofcie, wyjściach. Ja mam sprzęt top jeżeli chodzi o pomiary i słyszę różnicę między streamerem a cd. W teorii przecież powinny dane przesyłać tak samo.

1 minutę temu, essewissa napisał:

W teorii przecież powinny dane przesyłać tak samo.

Te same dane ale w różny sposób. COAX powoduje błędy czasowe a USB nie. Oczywiście przy USB niezbędna jest izolacja galwaniczna.

3 minuty temu, essewissa napisał:

to właśnie jest religia 🙂

To znajomość podstaw techniki. 

51 minut temu, Piopio napisał:

Te same dane ale w różny sposób. COAX powoduje błędy czasowe a USB nie

ale wiesz, że są dac, które mają asynchroniczny coax, wchodzący sygnał jest traktowany przez zegar daca, tak samo jak w przypadku usb?

chyba nie wiesz.....

Godzinę temu, essewissa napisał:

ale wiesz, że są dac, które mają asynchroniczny coax, wchodzący sygnał jest traktowany przez zegar daca, tak samo jak w przypadku usb?

chyba nie wiesz.....

COAX jest ZAWSZE synchroniczny. Taka jego natura. 

Edytowane przez Piopio

Niegłupi tekst:

Szkoda, że nie ma podanego autora - wychodzi na to, że jest kibicem muzyki.
Od dawna i do tego tej dobrej.
Pogratulować!

Kolejny tekst napisany z pozycji weterana rytuału zdejmowania folii.

Godzinę temu, Wuelem napisał:

Od dawna i do tego tej dobrej.

Odważne stwierdzenie

Wchodzę do kawiarni to jak coś brzęczy to wychodzę. Sorry ale nie ma opcji żeby były przyjemniej i n a m a c a l n i e j  od bezzwrotnicowych ZG... a w zasadzie to konstrukcyjnie takie są te paczki co je mam u siebie.

No to rzecz w tym że intensywne natężenie brzmienia jest u następców Beatlesów tylko na winylu (ewentualnie na tasiemce), wersja na CD to brzmieniowy paździerz a następcy Beatlesów z racji muzycznych są zawsze ciekawi, byle nie z CD. Musi być analogowo bo nikt nie potrafi przełożyć ich nagrań na język bitów.

Nie chodzi o bity tudzież dźwięki tylko o to żeby między nimi płynęła muzyka, co bywa /czasami/ udanie ogarniane.

Edytowane przez xetras
Dopisek

4 godziny temu, Wuelem napisał:

Niegłupi tekst:

Szkoda, że nie ma podanego autora - wychodzi na to, że jest kibicem muzyki.

Koncert to jest dla t o w a rz y s t w a  a nie dla kurczowego trzymania telefona w górze.

Funkcjonalnie jest dla wyrwania laski (albo już wcześniej poznanej albo poznanej właśnie na nim, przy drinku lub piwku).

Dlatego poszli 3 dni po kolei na Taylorkę, z laskami i z ich powodu. Nie uwierzę że faceci jej słuchają.

Ukryta Zawartość

Tu chodzi o radość, czyli laska konieczna, bo wtedy jest to wspólna radość.

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, xetras napisał:

Nie chodzi o bity tudzież dźwięki tylko o to żeby między nimi płynęła muzyka, co bywa /czasami/ udanie ogarniane.

Tu próba rozkminki jak to bębny nagrywał Reinhold Mack, co jest dość istotne bo w studio Giorgio Morodera. No i sam nie wiem czy to wyjaśnia czemu cyfrowo tego nie da się ogarnąć.

Ukryta Zawartość

Coś podobnego ale po polsku

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

10 godzin temu, il Dottore napisał:

Porażająca logika 😄

Ukryta Zawartość

image.thumb.png.b2893d3f0dd4d169c9936aeaf56aa541.png

Ramble On' differs a little bit more...LZep

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fajnie, że jest dostęp do wszystkiego w internecie. Powszechny streaming jest już nie tylko przyszłością, ale jak najbardziej jest już od jakiegoś czasu rzeczywistością. Przemyślana kolekcja rzeczy, ułożona w jakiś klucz z piękną oprawą, to zupełnie coś innego niż tylko dostęp do samej stricte muzyki. Jak dla mnie, fajna klimatyczna biblioteka dalej robi o wiele większe i cieplejsze wrażenie niż czytanie książek z ekranu monitora. Myślę, że każdy ma swoją świadomość i postępuje tak, żeby był zadowolony - ze słuchania również. Nie ma  znaczenia z czego się słucha - obojętne jest to, czy mamy do czynienia z winylem, CD czy ze streamingiem - myślę, że większe znaczenie ma to, co z tego wynika, że się słucha. Co daje słuchanie muzyki i co wniosło w nasze życie...??? Samo słuchanie dla słuchania jest jak onanizm, który sam w sobie nie jest zły, ale ileż można...??? Jak słyszę jak to userzy słuchają dwudziestu płyt dziennie, to tylko podziwiam i szczerze współczuję, ale z drugiej strony rozumiem takie stany - to audiofilia wytwarza i wyzwala takie mechanizmy.

Parker's Mood

Dziś jest wspaniały dzień bez streaming u. Przynajmniej Spotyfaja bo nie działa od kilku godzin.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Teraz, marek-1969 napisał:

Dziś jest wspaniały dzień bez streaming u. Przynajmniej Spotyfaja bo nie działa od kilku godzin.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie da się przekonać kogoś, kto nie chce być przekonany

A ja Wam powiem, że nowe DAC Denafrips + streaming są lepsze od Waszych CD ze średniej półki 😉 

I co Wy na to ?

4 godziny temu, marek-1969 napisał:

U mnie działał cały dzień, więc luzik.

2 godziny temu, Piopio napisał:

A ja Wam powiem, że nowe DAC Denafrips + streaming są lepsze od Waszych CD ze średniej półki 😉 

I co Wy na to ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie da się przekonać kogoś, kto nie chce być przekonany

W dniu 15.04.2025 o 15:31, Piopio napisał:

COAX jest ZAWSZE synchroniczny. Taka jego natura. 

E tam. Coraz więcej jest urządzeń z asrc na wejściu, nic nie zrobisz. 

nagrywamy.com

Godzinę temu, tsa napisał:

Ukryta Zawartość

Ciekawe jaki DR wyszedłby czarnej płycie gdyby usunąć trzaski?

Ukryta Zawartość

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

• Pokaż nowe odpowiedzi