Skocz do zawartości
IGNORED

Jak mocny powinien być wzmacniacz? -ile wat potrzebujesz?

Rekomendowane odpowiedzi

6 minut temu, marynarz80 napisał:

Expert podlacz sobie kable do uszu ...i wszystko nam opisz dokladnie 

A co to koncert życzeń ? 🙂

9 minut temu, marynarz80 napisał:

Expert podlacz sobie kable do uszu ...i wszystko nam opisz dokladnie 

punkt łamania membrany SB34swnrx 75-6

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, expert napisał:

punkt łamania membrany

W opisie pomiarów Klippelem jest to fajnie zwizualizowane 

Ukryta Zawartość

Screenshot_20250513_181952_Drive.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez MariuszZ.
3 godziny temu, expert napisał:

Level master 🙂

Dopiero zaczyna się rozkręcać ... 😅

Niedługo będą robić memy z Simonem w stylu memów z Wałęsą:

"... i wtedy ja mówię do Passa: słuchaj Nelson przylutuj jeszcze tu i tu dodaj rezystor i będzie grało ... " 

Membrana głośnika porusza się do przodu lub do tyłu i co ma zrobić głośnik jak dostaje sygnał o dwóch przeciwnych znakach dla różnych częstotliwości?

Jednen absurd chcesz drugim absurdem uzasadnić? W całym hi-fi, od mikrofonu po głośnik, do czynienia mamy z sumą wszystkich fal, a nie różnymi falami jednocześnie. Sygnał nie może mieć jednocześnie dwóch różnych znaków i dwóch różnych częstotliwości, tak samo jak membrana głośnika nie może się jednocześnie poruszać w dwóch różnych kierunkach.

Każdy głośnik powyżej pewnej częstotliwości ma punkt łamania membrany. W tym punkcie dostaje pierdolca i część membrany porusza się inaczej niż pozostała.

chcesz coś dodać ? 🙂

Żebyś nie uciekał od tematu sensacyjkami z nim nie związanymi.

-----

3 godziny temu, A co tam napisał:

Uzasadnisz?

Już Ci powiedziałem: nie. Nie będę tutaj opisywać zasady działania zmysłu słuchu abyś zrozumiał, dlaczego użycie słowa "mózg" jest uzasadnionym uproszczeniem. Szczerze mówiąc wystarczy mi absurdalność tezy przeciwnej. Nawet nie wychodząc poza hi-fi, to na Was ciąży wyjaśnienie sensacji, jak to magnes mikrofonu porusza się jednocześnie w rożnych kierunkach i z rożną częstotliwością, jak sygnał w kablu ma jednocześnie różne znaki i częstotliwości, jak magnes w głośniku porusza się jednocześnie w różnych kierunkach  i z różną częstotliwością...

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

co ma zrobić głośnik jak dostaje sygnał o dwóch przeciwnych znakach dla różnych częstotliwości?

Głośnik dostaje już sygnał o kierunku i sile wypadkowej tych różnych częstotliwości (czyli po "zsumowaniu"), analogicznie jak na tym dawniej linkowanym obrazku:

95c9082f9af27.png

9 minut temu, szymon1977 napisał:

Uzasadnisz?

Już Ci powiedziałem: nie. Nie będę tutaj opisywać zasady działania zmysłu słuchu abyś zrozumiał, dlaczego użycie słowa "mózg" jest uzasadnionym uproszczeniem. Szczerze mówiąc wystarczy mi absurdalność tezy przeciwnej. Nawet nie wychodząc poza hi-fi, to na Was ciąży wyjaśnienie sensacji, jak to magnes mikrofonu porusza się jednocześnie w rożnych kierunkach i z rożną częstotliwością, jak sygnał w kablu ma jednocześnie różne znaki i częstotliwości, jak magnes w głośniku porusza się jednocześnie w różnych kierunkach  i z różną częstotliwością...

Napisałeś poniższe z pewnością siebie i dezynwolturą:

7 godzin temu, A co tam napisał:
7 godzin temu, szymon1977 napisał:

Mam wrażenie, że zbyt trudno przyjąć do wiadomości, że to dopiero mózg rozdziela jedną falę dźwiękową na poszczególne dźwięki. Zbyt wiele dogmatów upaść może.

Chociażby budowa ucha wewnętrznego tej tezy nie wspiera.

Nie wiem, gdzie tu uproszczenie słowa "mózg". Zaoponowałem, bo akurat mózg nie rozdziela w tym wypadku. Powiedziałbym, że wręcz przeciwnie.
Na co wyskoczyłeś, że uproszczenie.
Że teza przeciwna (która?) jest absurdalna.
Że na jakichś "nas" ciąży wyjaśnienie sensacji poruszania się magnesu mikrofonu.
A ja tylko i wyłącznie odniosłem się do Twojej błędnej tezy o rozdziale przez mózg czegoś co odbywa się w uchu wewnętrznym.

10 minut temu, expert napisał:

To  dlaczego membrana się łamie?

Tak sobie myślę, że jeśli membrana jest dostatecznie miekka, a powstają na niej dostatecznie duże siły (na skutek ruchu - bezwładność choćby w połączeniu z dużą prędkością/częstotliwością), to zaczyna się ta membrana uginać. Producenci (przynajmniej niektórzy) walczą z tym zjawiskiem, chcąc by membrana pracowała jak tłok i zamiast np. membran tekstylnych, robią metalowe, diamentowe itp.

8 minut temu, marynarz80 napisał:

To chinske membrany sie łamnią...

Szorujecie po bezdrozach a temat daleko za wami .....

... no a co jeszcze można powiedzieć o tej wymaganej mocy? ... że kilkadziesiąt procent idzie w ciepło na samej zwrotnicy pasywnej? 😉 Kolejna nie mała ilość idzie w ciepło w zakresach, których kolumna nie gra, a dostaje (mały monitor dostający sygnał przy 28Hz) - także lepiej wycinać to, czego i tak nie będzie z danego głośnika słychać.

Edytowane przez Kyle
16 minut temu, A co tam napisał:

Nie wiem, gdzie tu uproszczenie słowa "mózg".

Nie wywracaj kota ogonem: nie pisałem o uproszczeniu słowa "mózg", tylko ze słowo "mózg" użyłem jako uproszczenie czegoś. A czego? Procesu zachodzącego w układzie nerwowym, którego efektem jest powstanie wielu różnych dźwięków z jednej fali.

Napisałeś poniższe z pewnością siebie

Bo jestem pewny siebie.

A ja tylko i wyłącznie odniosłem się do Twojej błędnej tezy o rozdziale przez mózg czegoś co odbywa się w uchu wewnętrznym.

Błędne to jest Twoje twierdzenie, że wypowiedź obejmująca cały proces powstania dźwięku z fali dźwiękowej, dotyczył tylko pewnego fragmentu odbywającego się w uchu.

13 minut temu, expert napisał:

To  dlaczego membrana się łamie?

Na pewno nie dlatego, żeby wytworzyć wiele oddzielnych fal dla każdego z instrumentów z osobna,więc w tej dyskusji zjawisko można pominąć.

-----

9 minut temu, Kyle napisał:

... no a co jeszcze można powiedzieć o tej wymaganej mocy?

To może ja: 1W wystarczy do plumkania, na wybijające rytm peaki potrzeba 10W, a 100W jest niezbędne żeby dzieciaki nie spaliły nam gwizdków robiąc w domu dyskotekę.

1 minutę temu, szymon1977 napisał:

1W wystarczy do plumkania, na wybijające rytm peaki potrzeba 10W, a 100W jest niezbędne żeby dzieciaki nie spaliły nam gwizdków robiąc w domu dyskotekę.

Też bym się przychylał do takiego streszczenia. Oczywiście zaraz pojawi się ktoś z kolumnami estradowymi (grającymi od np. 75Hz @ -3dB) i udowodni, że można głośno z 1W lampy, ale w sumie chyba powinniśmy szukać odpowiedzi na wymaganą moc w typowym zestawie grającym.

1 minutę temu, tomek7776 napisał:

1W  to ''zginie'' w kablu głośnikowym.

Takim cieniutkim, węglowym, takim, takim ... ałdiophillskim? Pewnie tak 😉 

10 minut temu, Kyle napisał:

Producenci (przynajmniej niektórzy) walczą z tym zjawiskiem, chcąc by membrana pracowała jak tłok

Piston mode jest porzadanym, ale strasznie "nudnym" trybem pracy. Jest jeszcze ciekawy bending mode i cone break up mode.

Wcześniej nie linkowałem prezentacji do pdfa. 

Prezentacja "w pigułce" ciekawsza

Ukryta Zawartość

Screenshot_20250513_201320_Chrome.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

8 minut temu, szymon1977 napisał:

Nie wywracaj kota ogonem: nie pisałem o uproszczeniu słowa "mózg", tylko ze słowo "mózg" użyłem jako uproszczenie czegoś. A czego? Procesu zachodzącego w układzie nerwowym, którego efektem jest powstanie wielu różnych dźwięków z jednej fali.

Czyli nie potrafisz uzasadnić. Powtarzasz to samo innymi słowami. Ale nie masz na poparcie tego żadnego argumentu, poza tym, że Ty tak twierdzisz.
Sam zacząłeś. Ja tylko ustosunkowałem się do Twojej błędnej wypowiedzi poniżej:

Mam wrażenie, że zbyt trudno przyjąć do wiadomości, że to dopiero mózg rozdziela jedną falę dźwiękową na poszczególne dźwięki. Zbyt wiele dogmatów upaść może.

W związku z tym, na Tobie spoczywa ciężar, skąd te błędne informacje czerpiesz. Dobrze, by było byś sprostował, jak już przeczytasz o fizjologii słuchu.

7 minut temu, A co tam napisał:

Czyli nie potrafisz uzasadnić.

Właśnie to zrobiłem, baw się dobrze w udawanie, że nie.

7 minut temu, A co tam napisał:

Dobrze, by było byś sprostował, jak już przeczytasz o fizjologii słuchu.

Czytałem, podtrzymuję. Dla przedmiotu dyskusji jest bez znaczenia, czy dana część procesu zachodzi bezpośrednio w mózgu, czy w jakimś innym fragmencie układu nerwowego - istotne że nie dokonuje jej hi-fi, ani nie zachodzi w przestrzeni pomiędzy głośnikiem a uchem.

Teraz, szymon1977 napisał:

Właśnie to zrobił, baw się dobrze w udawanie, że nie.

Czyli nie poparłeś niczym swojego powyższego twierdzenia.

A czy nie jest tak, że mózg interpretuje impulsy nerwowe wytworzone na bazie fal dźwiękowych wpadających wg pewnych wcześniej wyuczonych wzorców? Gdyby mózg nie był "nauczony" dźwięków, otaczających, instrumentów itp. to nikt z nas nie wiedziałby jak interpretować dźwięki i nadawać im cechy np. kierunkowość, selektywność, co słyszymy. Gdyby przyleciał ufoludek, który nigdy nie słyszał muzyki i byśmy mu puścili jakiś utwór muzyczny, to co by sobie w umyśle wytworzył?

2 minuty temu, paww napisał:

A czy nie jest tak, że mózg interpretuje impulsy nerwowe wytworzone na bazie fal dźwiękowych wpadających wg pewnych wcześniej wyuczonych wzorców?

Tak jest. Ale te wzorce, to nie tylko dźwięki. Przykładem takiego sprzężenia jest synestezja, czyli barwne słyszenie 🙂

6 minut temu, paww napisał:

A czy nie jest tak, że mózg interpretuje impulsy nerwowe wytworzone na bazie fal dźwiękowych wpadających wg pewnych wcześniej wyuczonych wzorców?

Przede wszystkim to budowa fizyczna pewnych elementów ucha skutkuje konkretną reakcją na konkretne cechy fali dźwiękowej, na tym etapie nie ma miejsca na dowolność interpretacji.

Aż z Japonii wiedzę dowloaduje...

No i wszystko jasne, linia prosta dobrze, górki i doły źle.

Membrana z papieru nie za duża.

20 godzin temu, szymon1977 napisał:

głośnik basowy drgając z niską częstotliwością, nie musi jednocześnie mieć drgawek o wysokiej częstotliwości

Te ostatnie są poza pasmem. Na te wysokie nie zareaguje. Za mało tam energii żeby drgał.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

9 godzin temu, A co tam napisał:

Warto rozwinac bo to istotne, ze to juz blona podstawna w slimaku dziala jak filtr pasmowy. Rozne fragmenty rezonuja na rozne czestotliwosci a komorki sluchowe sa rozmieszczone tonotopowo - odpowiadaja roznym pasmom czestotliwosci. 

Tu prezentacja zachaczajaca o ten temat:

Ukryta Zawartość

Czyli ZANIM sygnal trafi do mozgu zostaje fizycznie rozdzielony. Analiza czestotliwosciowa i rozdzielenie dzwieku na skladniki czestotliwosciowe (analiza tonotopowa) odbywa sie juz w uchu, nie tylko w mozgu. To nie jest tak, ze mozg sam 'rozplata' jak to zostalo nazwane 'jedna dziwna fale'. Mozg dostaje juz rozkodowana informacje czestotliwosciowa z ucha, a pozniej robi z tego muzyke, mowe czy emocje. Czyli, co kluczowe dla tej dyskusji, trafia do niego wiele sygnalow rownolegle a nie jeden zlozony sygnal. Ten rownolegly strumien danych (kazdy to aktywnosc konkretnego wlokna nerwu sluchowego z danego obszaru blony podstawnej - pokazane w prezce wyzej) odzwierciedla ktore pasmo czestotliwosci zostalo pobudozne, jak bardzo (amplituda) i w jakim czasie (dynamika, faza, rytm).
Podobnie do analizy widma, gdzie kazde pasmo ma wlasny kanal informacyjny. Czyli - ucho analizuje widmowo dzwiek (fizycznie, mechanicznie i elektrycznie) a mozg dostaje zestaw impulsow - jeden sygnal w czasie rozlozony na wiele sygnalow nerwowych odpowiadajacych konkretnym czestotliwosciom. Taka biologiczna analiza Fouriera, z duzo wieksza zlozonoscia i adaptacyjnoscia.

Odnosnie reszty dyskusji - sporo rzeczy wartych uporzadkowania na ostatnich stronach:

1. Membrana porusza sie tylko w przod i w tyl (= wzdluz osi promieniowania) ALE sygnal ktory ja porusza moze zawierac wiele czestotliwosci, wiec ruch membrany to suma wszystkich tych komponentow czasowych. Fizycznie jeden ruch zlozony ale zawierajacy caly sklad czestotliwosciowy. Tu nie ma sprzecznosci.
2. To ze nie da sie poruszac jednoczesnie w dwoch kierunkach to oczywistosc fizyczna, ale nie oznacza ze nie mozna miec jednoczesnie skladowych o roznych czestotliwosciach, fazach i amplitudach. Membrana wykonuje wtedy zlozony ruch, 'dziwaczny' nie w sensie bledu tylko bogatej struktury harmonicznej.
3. Lamanie sie membrany pojawia sie jak czesc membrany nie nadaza za sygnalem, pojawiaja sie lokalne rezonanse (czesto promieniowanie obwodowe nie jest w fazie centralnym), przetwornik przestaje dzialac jak tlok. To dobrze zbadane zjawisko, dlatego stosuje sie np notch filters (pulapki rezonansowe), materialy kompozytowe albo wymysla rozne membrany z kontrolowana sztywnoscia (rozne sandwiche, papier, polipropylen z wloknem weglowym itp).
4. Diamentowe czy berylowe kopulki potraqfia wypchnac te rezonanse znacznie poza pasmo slyszalne, ale czasem efekty tych rezonansow nadal 'wraca' do pasma slyszalnego np jako ripple albo ostrosc na gorze. Dlatego czesto sie filtruje albo mechanicznie tlumi w tweeterach.

Swietnie, ze pojawil sie wykres z lokalizacja emisji dzwieku @MariuszZ.. Swietnie widac roznice miedzy materialami membran i dobrze tlumaczy dlaczego stozki papierowe moga miec bardziej spojny charakter w srednicy a metalowe bardziej selektywne, ale czasem 'zimne' i agresywne jesli rezonanse nie sa dobrze skontrolowane. Oczywiscie, zeby nie zostawiac niedopowiedzen, warto podkreslic ze to nie tylko kwestia materialu ale ksztaltu, zawieszenia i tlumienia wewnetrznego - calej fizyki drgajacej struktury.
W niektorych pomiarach np Klippel laser vibrometry mozna zobaczyc dokladnie jak np przy 3-5kHz membrana zaczyna sie zachowywac jak 'fala stojaca' na powierzchni stozka - dokladnie tak jak wspominal @J.Jerry. Fajnie to zobaczyc na pomiarze, bo to zjawisko jest niewidoczne na typowych pomiarach pasma.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez miksti
15 minut temu, miksti napisał:

Warto rozwinac bo to istotne

Powtórzę:

1 godzinę temu, szymon1977 napisał:

Dla przedmiotu dyskusji jest bez znaczenia, czy dana część procesu zachodzi bezpośrednio w mózgu, czy w jakimś innym fragmencie układu nerwowego - istotne że nie dokonuje jej hi-fi, ani nie zachodzi w przestrzeni pomiędzy głośnikiem a uchem.

Czyli ZANIM sygnal trafi do mozgu zostaje fizycznie rozdzielony.

Dla przedmiotu dyskusji istotne, że zanim zajmie się tym zmysł słuchu, to osobnych fal dla każdego dźwięki z osobna nie ma, a jest jeden mix.

Membrana porusza sie tylko w przod i w tyl (= wzdluz osi promieniowania) ALE sygnal ktory ja porusza moze zawierac wiele czestotliwosci,

Nie.

2 godziny temu, tomek7776 napisał:

1W  to ''zginie'' w kablu głośnikowym.

O mamo....
a u mnie nie ginie...

Pewnie mam za cienkie kable,i nie ma gdzie zginąć po drodze czy cuś

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

22 minuty temu, szymon1977 napisał:
27 minut temu, miksti napisał:

Warto rozwinac bo to istotne

Powtórzę:

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

Dla przedmiotu dyskusji jest bez znaczenia, czy dana część procesu zachodzi bezpośrednio w mózgu, czy w jakimś innym fragmencie układu nerwowego - istotne że nie dokonuje jej hi-fi, ani nie zachodzi w przestrzeni pomiędzy głośnikiem a uchem.

22 minuty temu, szymon1977 napisał:
27 minut temu, miksti napisał:

Czyli ZANIM sygnal trafi do mozgu zostaje fizycznie rozdzielony.

Dla przedmiotu dyskusji istotne, że zanim zajmie się tym zmysł słuchu, to osobnych fak dla każdego dźwięki z osobna nie ma, a jest jwden mix.

A, ok myslalem ze te czesc o 'jednej fali' mamy juz dawno za soba 😉 Nie ma tu dwoch zdan.

Do tematu 'mozgowego' odnioslem sie, bo wielokrotnie i konsekwentnie pisales w dyskusji, ze wszystko "rozdziela dopiero mózg", "Mózg wytwarza z niej wiele dźwiekow" "Z tej jednej 'sumy' różne dźwięki powstają dopiero w mózgu" "Fala jest jedna, a mózg wytwarza z niej wiele dźwięków" itd, a to zbytnie uproszczenie bo pierwszy etap separacji zachodzi zdecydowanie wczesniej i fizycznie. Teraz pojawilo sie "fragmecie ukladu nerwowego", co tez nie jest prawda. @przemak slusznie zwrocil uwage zeby wylapywac takie rzeczy. Slimak i blona podstawna nie sa jeszcze czescia ukladu nerwowego w scislym sensie - to nadal etap czysto mechaniczny przetwarzania sygnalu w ukladzie sluchowym.

Edytowane przez miksti

Fale poszły w głośniki, a wzmacniacze muszą mieć zapas mocy.

W takim razie ile zapasu pasma powinien mieć głośnik, zg?

23 godziny temu, szymon1977 napisał:

dźwięk powstaje w mózgu.

Infradźwięk i ultradźwięk w mózgu nie powstaje a jest.

22 godziny temu, szymon1977 napisał:

Wytworzenie dźwięków to już rola mózgu.

Mylisz jego miejsce powstawania

14 minut temu, miksti napisał:

A, ok myslalem ze te czesc o 'jednej fali' mamy juz dawno za soba 😉 Nie ma tu dwoch zdan.

Wprost przeciwnie: walka przeciwko zrozumieniu zagadnienia sięgnęły "sygnału o dwóch przeciwnych znakach dla różnych częstotliwości". 

17 minut temu, miksti napisał:

Do tematu 'mozgowego' odnioslem sie, bo wielokrotnie i konsekwentnie pisales w dyskusji, ze wszystko "rozdziela dopiero mózg", "Mózg wytwarza z niej wiele dźwiekow" "Z tej jednej 'sumy' różne dźwięki powstają dopiero w mózgu" "Fala jest jedna, a mózg wytwarza z niej wiele dźwięków" itd

I będę nadal stosować to uproszczenie dotąd, aż wnikanie w szczegóły nie doprowadzi do odmiennych wniosków od tegoż uproszczenia.

20 minut temu, miksti napisał:

to zbytnie uproszczenie bo pierwszy etap separacji zachodzi zdecydowanie wczesniej i fizycznie.

Uproszczenie jest "zbytnie" dopiero gdy prowadzi do odmiennych wniosków od wnikania w szczegóły.

14 godzin temu, szymon1977 napisał:

Dlaczego żaden z forumowych wizjonerów nie napędza swoich kolumn kolosami  2x1000W? Dlaczego nikt nie wypełnia dźwiękiem swojego pomieszczenia, używając tranzystora 2x1W?

Znowu stosujesz przesadę.

Zależnie od tego czy cicho (70dB SPL) czy wypełniając dźwiękiem (90 dB SPL) to chodzi o węższy użyteczny zakres mocy wyjściowej od podanej w cytacie.

Moja sugestia to: moc od 20 do 200 - stosownie do kubatury pokoju.

Czy bliżej 20 wat czy bliżej 200 wat o tym można pogawędzić uwzględniwszy konkretne podpięte pod moc wyjściową paczki. 

11 godzin temu, szymon1977 napisał:

Więc ta liczba chyba nie jest zbyt duża?

Kilka śladów ogarniam równolegle (zwykle te perkusyjne interakcje najbardziej mi smakują). Więcej - nie.

tylko i wyłącznie odniosłem się do Twojej błędnej tezy o rozdziale przez mózg czegoś co odbywa się w uchu wewnętrznym.

Pisałeś że to mózg, to oponent wskazywał ucho wewnętrzne.

Błąd popełnił kto inny niż sugerujesz.

Edytowane przez xetras
Dopisek

Aby uzasadnić potrzebę posiadania zapasu pasma zg posłużę się analogią do wzmacniaczy. 

Zg zwykle wystarczy pasmo takie jakie ma, bo jak tyle wystarcza, to czemu nie.

Nie wyobrażam sobie pasma 60-20k, a co będzie jak pojawi się dźwięk 50.

Ja przeważnie nie potrzebuje dźwięków 50, tyle lat bez nich słuchałem muzyki.

Wy nieuki, dźwięki słyszalne są od 16 herców, wasze kolumny muszą tyle przetwarzać, a nawet lepiej mieć zapas.

Wnioski kolumny mogą mieć pasmo od 1 Hz albo od 100 Hz i będzie dobrze.

A jaka powinna być moc kolumn, bo mnie starcza pięć watow?...50...5000....trzeba mieć zapas.

A ilu drożne muszą być zg?....zapas ma być 5 dróg, albo 19. Nie mów, że dwie dają radę, ja mam pięć i chce zmienić na osiem.

• Pokaż nowe odpowiedzi