Skocz do zawartości
IGNORED

Nasze instalacje KD niech nas zobaczą:)

Rekomendowane odpowiedzi

A poczatek byl taki - dobre kolumny bez kalibracji zagraja lepiej niz gównkane po kalibeacji ( te gówniane to MK albo zestaw kolegi od serduszek bo takie mialem na mysli ) OPINIA FETKA OD KTOREJ SIE ZACZELO WIEC PISZCIE NA TEN TEMAT . Moje zdanie oczywiscie kalibracja jest konieczna i czyni cuda , nawet zestaw Heco który ma polowa forum zagrał by lepiej ( o ile będzie dobrze rozmieszczone ) niż bardzo drogie kolumny bez kalibracji .

" Kobiety są jak dziki , lecą na żołędzie "  - Arystoteles 

2 minuty temu, paul klacska napisał:

Może nudzę ,a może chcę ci wjechać na ambicje byś w końcu coś kupił?

Coś tam mam ale chodzi mi po głowie zakup dodatkowej pary DLS T5. Może jak coś się pojawi zwrócę się do Ciebie o pomoc.

3 minuty temu, paul klacska napisał:

Co ty palisz kolego to nie wiem ale przestań to robić.

Na obecnym etapie nie mamy o czym rozmawiać bo ty po prostu nie słyszałeś dobrych kolumn i tyle. Nie masz pojęcia o co w tym chodzi.

Moja rada jest taka, raz do roku jest AudioShow w Warszawie, poświęć 3 dni ,posłuchaj naprawdę fajnych kolumn. Będziesz miał okazję sam wyciągnąć wnioski ,co dają naprawdę dobre kolumny w różnych konfiguracjach systemu. Wtedy może coś zrozumiesz.

Nie wiem czemu w ogóle ciągniesz dalej temat i radzisz abym to ja słuchał dobrych kolumn żeby się czegoś nauczyć jeżeli to ja nieliczny który w tej zakładce ma nagłośnienie dostosowane do tego o czym piszemy . Sam nie słyszałeś M&K i maskujesz te braki atakowaniem mnie. Madrosci swoje możesz kontynuować z Fetkiem w zakładce stereo bo to macie i tyle w temacie . 

Tu model wyższy,  ponad 3tys € sztuka .

" Kobiety są jak dziki , lecą na żołędzie "  - Arystoteles 

Ty kupujesz czy żona zdecydowała(ładne są i tylko tyle) ?

Cały system 9.2 mam w dls t, barwą mi odpowiadaja ( wiele kolumn mnie usypia) i sprawiły mi niespodziankę w  dość dużym i wysokim pokoju. Oczywiście z subem. Muszę mieć kolumny z metalowymi maskownicami, a za dużo takich nie ma. Generalnie świeży i energetyzujący sound. Na rynku wtórnym kosztują grosze.

Gość

(Konto usunięte)
11 minut temu, Xpedite999 napisał:

Nie wiem czemu w ogóle ciągniesz dalej temat i radzisz abym to ja słuchał dobrych kolumn żeby się czegoś nauczyć jeżeli to ja nieliczny który w tej zakładce ma nagłośnienie dostosowane do tego o czym piszemy . Sam nie słyszałeś M&K i maskujesz te braki atakowaniem mnie. Madrosci swoje możesz kontynuować z Fetkiem w zakładce stereo bo to macie i tyle w temacie . 

Tu model wyższy,  ponad 3tys € sztuka .

Fajne przetworniki, 10 euro sztuka?

48 minut temu, WARMSTONE napisał:

Fetek, to cios poniżej pasa. Chociaż to chyba tylko macanie. Nie wiedziałem, że ty taki.

wybacz, zapomniałem że Ty lubisz takie "prowokacje". A Ty to przecież taki miły gość..

39 minut temu, Xpedite999 napisał:

Moje zdanie oczywiscie kalibracja jest konieczna i czyni cuda , nawet zestaw Heco który ma polowa forum zagrał by lepiej ( o ile będzie dobrze rozmieszczone ) niż bardzo drogie kolumny bez kalibracji .

mówisz że kalibracją chcesz pokonać akustykę i przeskoczyć fizyczne możliwości kolumn ? ciekawa koncepcja...

Ty faktycznie niczego sensownego (już nawet nie dobrego) w życiu nie słyszałeś a zestaw o którym ciągle piszesz co najwyżej oglądasz w internecie.

Paul napisales 

Pisał coś , że ma Yamahę 3080 i końcówkę emotivy. Fajne,ale jest jedno ale. O ile Yamaha jest ok, to jej pre pod końcówkę to kpina. Jak się nie mylę to od serii xx20 pre jest na zasadzie dzielnika napięcia. Ja osobiście dziękuję bardzo za takie pre pod KD.???

mozesz to doprecyzowac bo ja mam yamahe 3050 i tez zastanawiam sie nad jakas koncowka mocy

Sony 85 XH 9505.JVC DLA-X5000.Anthem MRX-1140. Sony UBP-X800M2 .Klipsch RF-7.Klipsch RC-64II.Klipsch RP-250S.Klipsch R-14S.Klipsch SW-310

Gość

(Konto usunięte)

@RAF77 pytałeś dlaczego centralny i fronty mam na Large? A no odpowiedz brzmi : nie posiadam Subwoofera dlatego kanał LFE przejął front to po pierwsze a po drugie dla mnie lepiej brzmi mowa/dialog jest bardziej pełniejszy, dociążony... w ustawieniu na 80hz brakowało mi tego może dlatego iż nie mam suba w tedy on z pewnością by to przejął... zastanawiam się jeszcze czy wymiana przednich 202 na 302 wniosła by dużo??? w reprodukcji basu, nie twierdze ze jest go mało ale nie schodzi nisko a dzięki 302 mógłby zejść jeszcze niżej... subwoofera nie zamierzam kupować jest bardzo dobrze tak jak teraz ale gdyby jednak były 302 z przodu mogło by być jeszcze lepiej ... 

19 hours ago, Repugnant said:

Paul napisales 

Pisał coś , że ma Yamahę 3080 i końcówkę emotivy. Fajne,ale jest jedno ale. O ile Yamaha jest ok, to jej pre pod końcówkę to kpina. Jak się nie mylę to od serii xx20 pre jest na zasadzie dzielnika napięcia. Ja osobiście dziękuję bardzo za takie pre pod KD.???

mozesz to doprecyzowac bo ja mam yamahe 3050 i tez zastanawiam sie nad jakas koncowka mocy

to w mojej 3010 jakie jest pre ?

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

1 godzinę temu, Martin Rejek napisał:

dla mnie lepiej brzmi mowa/dialog jest bardziej pełniejszy, dociążony.

Poniżej 100 Hz to ludzie raczej nie wydają dźwięków. Wyciąganie basu z centrala to słaby pomysł, kalibracja wyciągnie tyle ile trzeba z frontów. Zapomniałem, że nie masz mikrofonu. 

Chyba wszyscy co nie mają suba to puszczają wszystko na fronty. Na centrala nie koniecznie. Ale jeśli Martin uważa że lepiej u niego słychać dialogi to nie wiem. Może inne ucho poprostu.

Gość

(Konto usunięte)
20 minut temu, WARMSTONE napisał:

Poniżej 100 Hz to ludzie raczej nie wydają dźwięków. Wyciąganie basu z centrala to słaby pomysł, kalibracja wyciągnie tyle ile trzeba z frontów. Zapomniałem, że nie masz mikrofonu. 

No Umika nie mam ale od Amplitunera mam... i stojak tez...?

A tak ogólnie to gdzie się więcej dzieje? W centralnym czy w bocznych??? Oglądałem dziś Avengers End Game ostatnia walkę, to w centralnym niskosredniotonowe chodziły jak szwajcarski zegarek za to fronty tylko wtedy kiedy był z boku wybuch czy coś wiec o co kaman ...

Gość

(Konto usunięte)
14 minut temu, WARMSTONE napisał:

To nie rozumiem dlaczego nie zatrudniłeś ampli do kalibracji. Hipster ?

A co zmieni kalibracja ??? Ustawiłem wszystko tak jak trzeba, odległości , głośność kanałów, częstotliwość, duże/małe... co więcej mi da kalibracja...

Gość

(Konto usunięte)
4 minuty temu, Martin Rejek napisał:

A co zmieni kalibracja ??? Ustawiłem wszystko tak jak trzeba, odległości , głośność kanałów, częstotliwość, duże/małe... co więcej mi da kalibracja...

Prestiż i uznanie na forum ???.

3 godziny temu, Martin Rejek napisał:

pytałeś dlaczego centralny i fronty mam na Large? A no odpowiedz brzmi : nie posiadam Subwoofera dlatego kanał LFE przejął front to po pierwsze a po drugie dla mnie lepiej brzmi mowa/dialog jest bardziej pełniejszy, dociążony... w ustawieniu na 80hz brakowało mi tego może dlatego iż nie mam suba w tedy on z pewnością by to przejął... zastanawiam się jeszcze czy wymiana przednich 202 na 302 wniosła by dużo??? w reprodukcji basu, nie twierdze ze jest go mało ale nie schodzi nisko a dzięki 302 mógłby zejść jeszcze niżej... subwoofera nie zamierzam kupować jest bardzo dobrze tak jak teraz ale gdyby jednak były 302 z przodu mogło by być jeszcze lepiej

kup subwoofer, chociaż mały, większość amplitunerów w takiej konfiguracji dość odczuwalnie redukuje bas.

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, paul klacska napisał:

No chyba że??? ale ono mi do szczęścia nie jest potrzebne???

2 minuty temu, fetek napisał:

kup subwoofer, chociaż mały, większość amplitunerów w takiej konfiguracji dość odczuwalnie redukuje bas.

Miałem od 15” do 8” i za każdym razem było źle, w miejscu odsłuchu nigdy nie miałem idealnie, za to w innych pokojach, mieszkaniach to miażdżyło... teraz gdzie siedzę jest idealnie a po za tym pokojem nie słyszę nigdzie basu... 

7 minut temu, paul klacska napisał:

Wy tak na serio? @Martin Rejek 

Czy robicie z innych pajacow? 

Moze warto poszukac i poczytac co to jest audyssey i co takiego robi? 

Edytowane przez Lolo2
Gość

(Konto usunięte)

Ok już na mój temat nie piszmy mi odpowiada i jestem zadowolony... koniec , kropka bo co bym nie napisał to zawsze będzie źle

Teraz, Lolo2 napisał:Moze warto poszukac i poczytac co to jest audyssey i co takiego robi? 

Ty naprawdę, nie wiedziałem ze coś takiego jest uznawane za lekturę obowiązkową... 

Robie OUT...???

5 minut temu, Martin Rejek napisał:

Ok już na mój temat nie piszmy mi odpowiada i jestem zadowolony... koniec , kropka bo co bym nie napisał to zawsze będzie źle

Ty naprawdę, nie wiedziałem ze coś takiego jest uznawane za lekturę obowiązkową... 

Robie OUT...???

Nie no gratuluje. 

Recznie zrobicie ustawienia lepiej niz audyssey.  Good JOB.   Nie wazne ze z poziomu recznej konfiguracji nawet nie macie dostepu do tych opcji. Ale  i tak zrobicie to lepiej. 

Edytowane przez Lolo2
Gość

(Konto usunięte)
13 minut temu, Lolo2 napisał:

Nie no gratuluje. 

Recznie zrobicie ustawienia lepiej niz audyssey.  Good JOB.   Nie wazne ze z poziomu recznej konfiguracji nawet nie macie dostepu do tych opcji. Ale  i tak zrobicie to lepiej. 

Wolności Tomku w swoim domku.

Kalibracja DSP została wymyślona tylko po to by maskować braki w sprzęcie i akustyce pomieszczenia ,a jeśli ktoś ma te dwie pierwsze rzeczy ogarnięte ,to z całym szacunkiem może położyć lachę na te całe DSP. 

Kiedyś byłem u kolegi który miał fajne pomieszczenia audio, akustyka i sprzęt z wyższej półki. Kupił sobie amplituner Yamahy bez makrofonu do kalibracji. Wrzucił temat na forum czy ktoś mu go nie pożyczy. Akurat byłem z jego miasta i miałem taki mikrofon. Pojechałem do niego , podłączył skalibrowal i powiedział tak.   K......a to nic nie dało.

Tyle w temacie.

Nie no bez jaj. Moim zdaniem to @Lolo2 ma rację. Audyssey to nie tylko odległości, głośność i częstotliwość. Gdyby tak to miało być to nikt by nie jeździł z mikrofonem po pokoju. Nie, nie. Tu się nie zgodzę. Warto zrobić tą kalibrację, a samemu wprowadzić małe poprawki.

Kalibracja DSP została wymyślona tylko po to by maskować braki w sprzęcie i akustyce pomieszczenia ,a jeśli ktoś ma te dwie pierwsze rzeczy ogarnięte ,to z całym szacunkiem może położyć lachę na te całe DSP. 

Kiedyś byłem u kolegi który miał fajne pomieszczenia audio, akustyka i sprzęt z wyższej półki. Kupił sobie amplituner Yamahy bez makrofonu do kalibracji. Wrzucił temat na forum czy ktoś mu go nie pożyczy. Akurat byłem z jego miasta i miałem taki mikrofon. Pojechałem do niego , podłączył skalibrowal i powiedział tak.   K......a to nic nie dało.

Tyle w temacie.

Ok. Ale pomieszczenie miał widocznie super przystosowane.

6 minut temu, paul klacska napisał:

Tyle w temacie.

Stare i dawne czasy. 

Zreszta ty i tak nic innego nie powiesz bo jak pamietam u ciebie za procesor robi Oppo. Wiec honor nie pozwoli nawet myslec inaczej xD

W teorii masz racje. Jak ktos ma idealny salon to nie potrzebuje korekcji. W praktyce nikt w mieszkaniu nie ma idealnego salonu.  Koniec kropka. 

Edytowane przez Lolo2
17 minut temu, Lolo2 napisał:

W teorii masz racje. Jak ktos ma idealny salon to nie potrzebuje korekcji. W praktyce nikt w mieszkaniu nie ma idealnego salonu.  Koniec kropka. 

raczej rozmawiamy o dedykowanych, zaadoptowanych pomieszczaniach.

Gość

(Konto usunięte)
21 minut temu, Lolo2 napisał:

Stare i dawne czasy. 

Zreszta ty i tak nic innego nie powiesz bo jak pamietam u ciebie za procesor robi Oppo. Wiec honor nie pozwoli nawet myslec inaczej xD

Za procesor robi emotiva ???

2 minuty temu, fetek napisał:

raczej rozmawiamy o dedykowanych, zaadoptowanych pomieszczaniach.

W tym temacie?  A to sorki. Nie wiedzialem ze Martin ma dedykowana i zaadaprowana salke. 

Myslalem ze ten temat

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To taki swojski temat gdzie 95% salek to pokoje dzienne w "naszych" mieszkaniach. 

Jestem ciekaw ile na tym forum jest dedykowanychbi zaadaptowanych pomieszczen nie wymagajacych kalibracji.  Znajdzie sie z 5 takich pomieszczen? 

1 minutę temu, paul klacska napisał:

Za procesor robi emotiva ???

No to przepraszam, pomylilem ci z kims. 

Ktos tu sie chwalil ze wystarczy oppo z wyjsciami analogowymi 5.1 wymiata wszystko. Bo glosnosc wyrowna sobie w menu. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

myślę że znacznie więcej, Ty też masz dedykowane pomieszczanie tylko nie możesz go ograrnać... podobnie jak ja swojego

Ja mimo wszystko DSP dopuszczam tylko na subwooferach

Edytowane przez fetek
6 minut temu, fetek napisał:

myślę że znacznie więcej, Ty też masz dedykowane pomieszczanie.

Nie mam. 

I dzieki glupiemu majkowi widze jak wiele brakuje.  Nosz nawet glupie przesuniecie subow po pokoju (tego nawet nie da sie skomentowac)  A co maja powiedziec ci wszyscy co suba musza na sztywno postawic pomiedzy rtv a kolumna podlogowa.  Bez kalibracji to przeciez nie zagra. 

Bylem w salonie Bipo, pokoj kwadraciak/prostokat. Jak na salon w mieszkaniu w bloku to zrobiony perfekcyjnie. Kalibracje kina zrobione.  (aczkolwiek jestem ciekaw czy u niego byly potrzebne) 

Mamy praktycznie te same glosniki, podobny amplituner (denon vs Marantz) z tym samym systemem autokalibracji. 

Wnioskow chyba sie domyslasz... 

Edytowane przez Lolo2
[mention=63713]RAF77[/mention] pytałeś dlaczego centralny i fronty mam na Large? A no odpowiedz brzmi : nie posiadam Subwoofera dlatego kanał LFE przejął front to po pierwsze a po drugie dla mnie lepiej brzmi mowa/dialog jest bardziej pełniejszy, dociążony... w ustawieniu na 80hz brakowało mi tego może dlatego iż nie mam suba w tedy on z pewnością by to przejął... zastanawiam się jeszcze czy wymiana przednich 202 na 302 wniosła by dużo??? w reprodukcji basu, nie twierdze ze jest go mało ale nie schodzi nisko a dzięki 302 mógłby zejść jeszcze niżej... subwoofera nie zamierzam kupować jest bardzo dobrze tak jak teraz ale gdyby jednak były 302 z przodu mogło by być jeszcze lepiej ... 
Ja już, to fronty L/P, trzeba było zostawić na full band, nie centralny.
Pewnie że 302, będzie lepsze, na frontach.
Miałem od 15” do 8” i za każdym razem było źle, w miejscu odsłuchu nigdy nie miałem idealnie, za to w innych pokojach, mieszkaniach to miażdżyło... teraz gdzie siedzę jest idealnie a po za tym pokojem nie słyszę nigdzie basu... 

Martin, powiem Ciiiii, możesz w takim razie śmiało nick zmienić na ANTY-SUBFAN i będzie to szczera prawda
Godzinę temu, paul klacska napisał:

Paul to ta teoria została wymyślona przez Ciebie. Kalibracja, która zanim pojawiła się w amplitunerach od wielu lat zarządzała muzą np. w dyskotekach. 

Kiedyś byłem u kolegi który miał fajne pomieszczenia audio, akustyka i sprzęt z wyższej półki. Pojechałem do niego , podłączył skalibrowal i powiedział tak.   K......a to nic nie dało.

Od wciskania kitu na forum to jestem ja. Zapomniałeś, że kalibracja bardzo mocno obniża głośność i nieistniejący kolega powiedziałby tak. K...... to wszystko spi......ło.

sprzęcie i akustyce pomieszczenia ,a jeśli ktoś ma te dwie pierwsze rzeczy ogarnięte

Utopia. Patrz xajas. Życia mu braknie.  A i tak robi pod DSP.

• Pokaż nowe odpowiedzi