Skocz do zawartości
IGNORED

Nasze instalacje KD niech nas zobaczą:)

Rekomendowane odpowiedzi

Polecam Fluger 2S , 3% odbicia . Sprawdza się w 100% . Szkoda tylko , że nie nadaje się na ściany :( Pomaluj tylko pas nad ekranem , 1-1.5 m . Wystarczy , aby poprawić kontrast.

Polecam Fluger 2S , 3% odbicia . Sprawdza się w 100% . Szkoda tylko , że nie nadaje się na ściany :( Pomaluj tylko pas nad ekranem , 1-1.5 m . Wystarczy , aby poprawić kontrast.

Ale mówimy o farbie białej ??Bo jeśli tak to dlaczego nie machnąć całego sufitu ?

Kupiłem pas czarnej bawełny (można czarny aksamit kupić ale jest dużo droższy). 11m długi 1.5m szeroki. 4 kantówki 4/4cm jako słupki.

Są centymetr dłuższe niż odległość od sufitu do podłogi.

Na tych słupkach wcisnietych na wcisk pod sufit, rozpinam parawan, który zakrywa na szerokość 1.5m sufit, ściany i podłogę.

Hehe fajnie ale u mnie nie ma nawet takiej opcji niestety.

Chyba ktoś tu nie czyta uważnie postów

Jakie 3% przy białej farbie hehehhe.

No właśnie z tego co tutaj wyczytałem to 3% ma czarna farba a nie biała :(

Chyba ktoś tu nie czyta uważnie postów

Jakie 3% przy białej farbie hehehhe.

Moja też zabroniła malować, może kiedyś da się przekonać ale na razie wymyśliłem rozwiązanie, które wymaga chwilę czasu przed i po projekcji ale zadowala obie strony.

Kupiłem pas czarnej bawełny (można czarny aksamit kupić ale jest dużo droższy). 11m długi 1.5m szeroki. 4 kantówki 4/4cm jako słupki.

Są centymetr dłuższe niż odległość od sufitu do podłogi.

Na tych słupkach wcisnietych na wcisk pod sufit, rozpinam parawan, który zakrywa na szerokość 1.5m sufit, ściany i podłogę.

Raf wklej jak możesz zdjęcie za dnia jak u Ciebie wygląda ta konstrukcja bo mnie bardzo ona zaciekawiła.

No dobra, parawan zrobiony.

Rozstawienie go to 5-10min.

Wszystko pięknie, tylko zastanów się jak długo będzie Ci się chciało rozkładać te parawany przed oglądaniem każdego filmu? Ja już takie rozwiązania przerabiałem jak tymczasowe rozkładanie kabli przez cały pokój jak chciałem posłuchać muzyki... szybko mi przeszło :)

Dlatego pytam czy ktoś wie coś na temat białej farby sufitowej w głębokim macie o jak najniższym współczynniku odbicia?Dodam że Tikkurila z najmniejszym współczynnikiem to Anti-Relex White 2 87,5 % odbicia.

Nie maluj sufitu na biało, to zbrodnia dla obrazu z projektora. Nic nie da że będzie matowa - biały ma swoje odbicie światła i fizyki nie oszukasz.

Tikkurila Optiva Colour jest bardzo dobra. Barwę dobierasz dowolną z mieszalnika. Na ich stronie każdy kolor jest opisany wartościami Lab. Pierwszy parametr to jasność, szukasz tych najciemniejszych.

Edytowane przez qbakos

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

darek ... lewa kolumna 15cm w lewo i będzie OK.

Jaamar posłuchałem ,teraz chyba ok co?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Tamte zdjęcie trochę skaszanione, teraz lepiej widać

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przepraszam, a czy coś takiego napisałem? Grzecznie tylko zapytałem i z tego co widzę, pytanie skierowane jest do @darek2.

Nie chcę wdawać się w polemikę, chodzi mi tylko o ten konkretny przykład ze zdjęcia. Nic więcej.

A ja pytałem dlatego, ponieważ w każdej mojej konfiguracji - kolumny frontowe nakierowane były do środka... i są nadal.

Może czegoś nie wiem?

Może w zastosowaniu tylko do kina może być na wprost ale ja tych kolumn używam również do stereo a w tym przypadku nie widzę inaczej jak jest, zresztą zasada kolumny mają być tak ustawione przy stereo żeby słuchacz nie widział bocznych ścian kolumn. Jednak to jest moje zdanie, każdy ustawia jak najlepiej pasuje.

Jasna sprawa. Dzięki za odpowiedź. Pytałem dlatego, że u siebie próbowałem ustawiać kolumny przede wszystkim w stereo i ni chu chu ustawione do środka grało nijak. W KD było jeszcze gorzej. U Ciebie gra lepiej skierowane do środka i spoko. Może bardziej chodzi o układ ścian, ja mam za kolumnami ścięty dach, może dlatego.

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

Mała zmiana, tym czasowy stolik, tv na ścianie, w Polsce czeka dedykowany stolik pod sprzęt w takiej samej konfiguracji co tym czasowy. Pytanie czy jest sens kupna przedwzmacniacz/procesor Denon AVP A1HD ??? Po przemyśleniami dość głębokich postanowiłem zostać przy kinie z tym że nie przy amplitunerze lecz procesor/końcówka by mieć porządne 7.1 i dobre stereo. Warto najpierw wymienić sprzęt czy kupować projek i ekran???

post-25069-0-40063900-1489326865_thumb.jpg

Edytowane przez Stivi89

Brakuje mebli, albo paneli akustycznych i zobaczysz, że bedzie lepiej.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

Ale ten procesor nie posiadam Atmos .

Nie chce atmosa ma być 7.2 moze i dużo tracę ale wole to dźwięk otaczający mnie do okoła niż jakieś symulacje z góry dźwięków

A , kiedy pomyślimy o akustyce ?:) Wywalona pieniążki :(

Za to będę się brał we wakacje, chce kamień na ścianie frontowej, na sufit 4 panele z wełny 120x120 do tego 5 paneli z regipsu nida sonic 120x120 za plecami/kanapa ściana pochłaniajaca/rozpraszajaca z paneli akustycznych. Tak to widzę

Brakuje mebli, albo paneli akustycznych i zobaczysz, że bedzie lepiej.

Meble są

post-25069-0-71426700-1489331956_thumb.jpg

Ale to nie są symulacje 7.1 vs 7.1.4 to dochodzą 4szt Atmosowych głośników, filmy są już w sklepach z tym systemem, moim zdaniem najlepsze rozwiązanie to takie. Wzmacniacz na fronty który k stereo będzie bezpośrednio z źródłem a w KD jako końcówka mocy, resztę 5szt kolumn zasilić 5kanałową końcówką mocy a 2lub4 szt kolumn Atmosowych z amplitunera zasilić.

Ja testowałem Atmosa układ i efekt w KD jest mega :)

Denon AVR-X6200W / Denon PMA-1510AE / Denon DBT-3313UD

Monitor Audio Silver 10 / Silver Center / Silver 1 / Dali sub E-12F

zresztą zasada kolumny mają być tak ustawione przy stereo żeby słuchacz nie widział bocznych ścian kolumn.

To jakaś piramidalna bzdura !!!

Ustawienie kolumn do odbioru muzyki w stereo czy jak wolisz skręcenie od osi kolumn zalezy od samych kolumn, od pomieszczenia oraz od ich ustawienia w zależności od odległości od ścian.

I albo ustawienie jest dobre albo złe. Są do tego dobre nagrania ale wystarczy dobre ucho na zwykłym materiale.

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

No, ja miałem skręcone kolumny ale po założeniu ekranu, musiałem je z deka wyprostować (nie do końca) ale teraz scena dźwiękowa się poszerzyła. Jest lepiej niż kiedy były skręcone.

Kamień na przedniej ścianie to nie najlepszy pomysł. Rozparaszasz dźwięk zamiast go tlumic.

Ten sub nie stoi za blisko ściany ? Kolumny ewidentnie odsunięte a sub jakby docisniety. Dobrze widzę że to 115?

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

Kamień na przedniej ścianie to nie najlepszy pomysł. Rozparaszasz dźwięk zamiast go tlumic.

Ten sub nie stoi za blisko ściany ? Kolumny ewidentnie odsunięte a sub jakby docisniety. Dobrze widzę że to 115?

Ale akustyka jest teraz dobra. Po klaśnieciu dłońmi jest delikatny pogłosik ale zlikwiduje go po zastosowaniu paneli na suficie. Fakt pomaga w tym zwykły materac do spania za 30€. Co do kolumn stoją 65cm od ściany licząc od tyłu. Sub stoi 10 cm od sciany i jest to 115 za miesiąc będzie drugi ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi