Skocz do zawartości
IGNORED

czy to dobry zestaw na poczatek???

FreeMan

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!!1

Czytalem duzo na temat hi-fi w gazetach, forach iinnych i doszedlem do wnisku ze czas na zakup sprzetu. Obecnie posiadam glosniki Tannoy MX2 i jestem z nich zadowolony, jak na moje warunki sa bardzo dobre, mam maly pokoj gesto umeblowany. do tego jest wzmacniacz Sony, jakis stary Ta-F335R do tego zwykle kable po 1zł za metr. odwarzacz Cd to tez stary Akai, ale i tak muzy slucham glownie z PC. chcem zmienic wzmacniacz, tylko nie wiem na jaki zastanawim sie na Cambridge Audio A500, mozna kupic uzywany za 800zl, czy co innego w tej cenie?? chcem aby dzwiek byl przyjemny do sluchania, neutralny, zeby glowa nie bolala. Obecnie chwilowo posiadam Cambridge Audio A5, i mam pytanie, jak on wypada w stosunku do A500, czy A5 jest jego nastepca??

Do zestwau chcem jescze kupic kable glosnikowe i wyczytalem ze najlepsze sa DNM Reason w tej cenie. Mialem je kiedys na tydzien i powiem ze ladnie graly z Tannoyami i Sonym. Co radzicie w kwesti wzmacniacz do 1000zl ale lepiej tak do 800zl, bo myslalem np. o starym marantz lub technics ale nie zanm starych moedli i nie wiem nawet czego szuakc, co jest dobre?? i jakie kable do tego zestawu??

https://www.audiostereo.pl/topic/24688-czy-to-dobry-zestaw-na-poczatek/
  • Redaktorzy

FreeMan - jeśli źródłem jest PC ze względu na format plików (MP3) to daj sobie spokój. Pokombinuj ze źródłem - jak usłyszysz różnicę to znaczy, że warto dalej system rozwijać.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Slysze roznice pomiedzy CD a muzyka z PC. Poprostu mama malo plyt CD i je rzadko wykorzystuje bo stare. a na PC mam duzo muzy, ktora czasem nagrywam na Cd islysze roznice pomiedzy mp3,a mp3 nagrana na CD, nie jestem az taki amator. Z kumplem kiedys nawet testoiwalismy plyty nagrane na cd i w fabryce, tzw. cd tloczone. i obaj slyszelismy ze plyta przegrana jest duzo gorsza. traktujcie zestaw tak jakby byl z odwarzaczem Cd, kiesys sobie kupie jakis lepszy, teraz chcem wzmak i kable

Najtaniej (bo za darmo) bedzie zmiana mp3 na muzyke w lepszych formatach (teoretycznie najelpiej bezstratne - APE, FLAC itp). Stosunkowo niedrogo mozna kupic niezla karte dzwiekowa np. Esi Julia. Okablowanie 1zl/mb zamien na cos solidnego (powiedzmy ok 10zl/mb:) ). Bedzie dobrze, moze nie audiofilsko - ale sluchanie muzyki z kompa nie jest audiofilskie :)

• Redaktorzy

FreeMan - jak już ciągniesz muzę z netu to najpierw zainteresuj się formatami bezstratnymi takimi jak Flac i inne. Zasada jest taka, że jak G*** jest na wejściu to G*** dostaniesz na wyjściu. A jeśli chcesz mieć tylko milszy dźwięk to bufor lampowy powinien spełnić Twoje oczekiwania. A co do okablowania to jeśli no namy zamienisz na Cordiala albo Yamo Flat to i tak powinieneś usłyszeć poprawę. IC też możesz zrobić sobie z Gothama GAC-2 albo Clotza. Poszperaj w przepastnych czeluściach tego forum - znajdziesz interesujące Cię tematy, które już były "n" razy wałkowane.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

chlopaki albo nie umiecie czytac alboa ja niewiem

chcem nabyc nowszy wzmak i kable

pytam sie czy a500 to dobry wybor i czy A5 to jest nastepca a500

i czy kupic resona czy cos innego

a wy mi tu zebym zrodlo dzwieku zmienil, wiem ze jest hujow...,ale nie da rady go zmienic, mam stary CD akai i muze z Pc i atka pozostanie, ptam jak moge to poleprzyc. jakby od tylu mi radzicie sie do tego zabrac. ja juz swoje przerobilem i wiem. szuakelm an forum przez caly tydzien zanim moglem napisac tego posta. znalzlem i pisze.

pytam konkretnie a odpowiedzi nie na temat

:(((

Chłopie!!!

Jak słuchasz mp3 i kabelki robią Ci różnicę, to już o nic nie pytaj

bo jesteś prawdziwym Audiofilem przez duże AAAAAA....

Od tej chwili jesteś pełnoprawnym członkiem (bez obrazy ;-)) tego forum.

Osobiście podpowiem, że najbardziej pomoże wymiana kabla zasilającego

w kompie (ew. kondycjoner).

A odpowiedzi nie na temat są jak najbardziej w duchu tego szacownego

zgromadzenia i musisz to zaakceptować.

Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

->FreeMan

Pytasz ludzi , którzy mają pewne pojęcie o sprzęcie audio.Osoby te radzą Ci , jakie zmiany przyniosą największe korzyści , jak najmniejszym kosztem.Tymczasem Ty , nie chcesz się tego dowiedzieć (cytuję „ja już swoje przerobiłem i wiem ...) , tylko oczekujesz potwierdzenia słuszności swego wyboru.Proszę bardzo:

Tak , Cambridge Audio A2 , to dobry wzmak , a kable głośnikowe to najlepszy wybór dla Ciebie.

O to chodziło?Jeśli tak , to służę uprzejmie „radą” na życzenie ;)

Jeśli nie , to nie pisz że koledzy radzą co masz zrobić „od tyłu” , bo Oni radzą jak będzie lepiej , a nie utwierdzają w złych decyzjach.

To ty zabierasz sie tego od tylu. Masz do wydania 800zl (maks 1000).

Chcesz poprawiac brzmienie muzyki z kompa z kiepsa dzwiekowka i zaczynasz od wymiany wzmacniacza, i okablowania?

Odpowiedzi sa na temat - "DOBRY ZESTAW NA POCZATEK".

Nowy wzmacniacz i okablowanie to zly zestaw na poczatek. Dobry zestaw na poczatek to karta dzwiekowa, pliki audio dobrej jakosci i normalne okablowanie.

Polecam kable Procab. W takim zestawieniu beda w zupelnosci wystarczajace.

I nie kosztuja 50 zl za metr jak Reson tylko 4,90.

Znajdziesz je tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

nic nie pisalem o A2, wiec chyba nie umiecie czytac albo ie dokladnie to robicie. teraz slucham cd na a5 i sie zastanawiam czy dnm by mocno zmienil gre zestawu. mam dobra karte audigy2.

czuje roznice jak zmienilem wzmak z tymi kablami za 1zl w porownaniu do sonego, i jestem happy

chyba kupie ten A5, bez waszej pomocy, bo to ze zrodlo z cd w porownaniu do mp3 jest wiadome, ze 100x lepsze

FreeMan

"Z kumplem kiedys nawet testoiwalismy plyty nagrane na cd i w fabryce, tzw. cd tloczone. i obaj slyszelismy ze plyta przegrana jest duzo gorsza."

Rozumiem że chodzi o płyty "przegrywane" z *.mp3 bo jeśli słyszysz róźnice w kopii z oryginału to nie mam pytań :-)

Koledzy dobrze Ci radzą a Tyś uparty jak osioł.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

FreeMan, 23 Lut 2006, 15:03

>sie zastanawiam czy dnm by mocno zmienil gre zestawu.

Zmieniłby wyraźnie, ale skąd przypuszczenie że na plus?

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

>jak pisalem wczesniej mialem kiedys na odluchu dnm'a i mi sie podobal, pamietam ze byl fajny basik

>i dzwiek byl czysty, przestrzenny.

No to masz obserwację więcej wartą niż większość porad na tym forum - własną.

"najlepsze sa DNM Reason w tej cenie" - szczególnie do tanich sprzętów - wygładzają i ocieplają brzmienie, trochę tłumią wysokie, ale dynamikę też. Jak masz możliwość spróbuj podłączyć je podwójnie.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

• 3 lata później...

Po pierwsze to wiem, że ten wątek jest stary jak świat, ale często służą one nawet po latach osobom szukającym odpowiedzi na nurtujące ich pytania.

Po drugie to jestem załamany poziomem rad kolegów z forum udzielających się w tym wątku.

Pytający trafnie zdiagnozował iż większość ty wypowiadających się najzwyczajniej w świecie nie potrafi czytać, a już w szczególności nie potrafi udzielać rzeczowych rad!!! Niestety to jest bardzo częsta przypadłość :(

Ludzie przeczytajcie pytania ze dwa trzy razy POWOLUTKU, a jeśli nadal nie jesteście pewni to zapytajcie kogoś jeszcze o co w tym chodzi i dopiero potem udzielajcie rad. I raczcie się powstrzymać od głoszenia na ślepo sloganów i wszelkiej maści oczywistości.

Kolega wyraźnie stwierdził, że chciałby porównania wzmacniacza A500 z A5 oraz że planuje kiedyś zakup porządnego CD, a to że obecnie słucha więcej muzyki z komputera to co to ma za znaczenie jeśli choć raz na jakiś czas będzie chciał posłuchać porządnego CD. Poza tym nikt z forumowiczów nie wmówi mi że nawet mp3 z kompa na dobrym wzmacniaczu o określonej charakterystyce niczym się różnić nie będzie od tego samego mp3 na innym wzmacniaczu. A jeśli ktoś tak twierdzi to jest zwykłym ignorantem i chyba nigdy nie słuchał muzyki na innym sprzęcie niż poczciwy Technics, a tylko poczytał i pooglądał obrazki w czasopismach o tematyce Audio i rżnie teraz eksperta od siódmej boleści.

Podsumowując ten przydługi wywód: ODPOWIADAJCIE NA PYTANIA LUB MILCZCIE, A NIE WYMĄDRZAJCIE SIĘ!!!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.