Skocz do zawartości
IGNORED

Castle Acoustics Club :)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Kolegę, mi w B&W zepsuły się też wysokotonowe (cewki) i wysłałem do faceta, który ogłaszał się z takimi naprawami na A. Deklarował, że nowe cewki i magnesy są oryginalne i faktycznie po regeneracji zagrały jak nowe, a ponieważ to był wysoki model to łatwo by było usłyszeć fuszerkę.

Pytałem niedawno o o średniotonowe to Howardów i deklarował, że też bez problemu może wymienić na cewkę i karkasem (tak to się chyba nazywa na nowe oryginalne.

Jeśli chcesz mogę ci podesłać namiary, bo teraz go nie widzę na A ;)

• 4 tygodnie później...

Namiar na takiego speca na pewno się przyda - jeśli możesz wrzuć.

---

Ja z kolei chciałbym tylko nadmienić, że do działu ogłoszenia wstawiłem moje Harlechy S1. Rzadka okazja nabyć te kolumny, bo w PL ich mało, a z UK nikt nie chce wysyłać. Polecam.

W Klubie jednak pozostaję, bo na dole grają Avony (2gi system). Zostawiłbym Harlechy, bo grają lepiej niż Avony, ale avony bardziej pasują do podłogi (kolor mahoń) i żona nie pozwala ich ruszyć ;)

Powrót po dłuższej przerwie...

• 1 miesiąc później...

Wiem, że to nie ten dział. Jednak tutaj zaglądają osoby, do których się zwracam:

czy ktoś ma do sprzedania podłogówki Castle? Jestem bardzo ciekaw brzmienia tej marki...

---

• 2 miesiące później...

Daj namiar tutaj. Przyda się wielu osobom taka informacja.

Przepraszam, że tak długo nie odpisywałem w sprawie tego fachmana od regeneracji głośników, ale pojawiły się wątpliwości, co do niego.

Ten użytkownik na allegro występuje pod nickiem AudioSpeakers, zdecydowanie nie polecam tego serwisanta, na regenerowane głośniki "nie wystawia gwarancji, tylko parę dni na wypróbowanie". W dodatku po regeneracji wysyła dalej niesprawny głośnik i obciąża kosztami wysyłki w obie strony, o czym się dowiedziałem na poczcie przy odbiorze. Kiedy próbowałem to wyjaśnić przyjmuję arogancki, niegrzeczny ton. Wymyśla, że on wysłał sprawny głośnik.Szkoda nerwów i pieniędzy :/

• 2 miesiące później...

Witam. Dopisuje się do klubu

CASTLE KNIGHT 2

MARANTZ PM 6004

MARANTZ NA 7004

Dźwięk normalnie poezja. Wkońcu zaczełem słuchać muzyki, a nie dźwięków.

Miałęm wcześniej B&W DM603 S2 i ROTH AUDIO OLI 40. To co pokazały małe CASTLE rozwaliło wcześniejsze konstrukcje. Tego szukałem - emocji i duszy w muzyce.

Poszukuje teraz dla nich jakiś STANDów bo narazie postawiłem na taboretach z kuchni :)) mimo to już pokazały co potrafią.

Dokupił bym z chęcią jeszcze używane (na moją kieszeń) CASTLE AVON do drugiego pokoju :)

Pozdrawiam

• 3 tygodnie później...

Dokupił bym z chęcią jeszcze używane (na moją kieszeń) CASTLE AVON do drugiego pokoju :)

Avony pojawiają się czasami na brytyjskim Ebayu, ale ich ceny wzrosły w ostatnich 2 latach dwukrotnie. Mam je u siebie i raczej nie zamierzam sprzedać - grają teraz jako fronty w KD i jest rewelacja.

• 1 miesiąc później...

Witam. Jestem zainteresowany zakupem głośników podstawkowych firmy CASTLE. Głośniki te będą grały w kinie domowym z amplitunerem. Pomieszczenie małe ok 15 m2. Zastanawiam się nad: Warwick 3,Durham 3, Knight 2. Co sądzicie o takim wyborze i czy ktoś z Was słucha tych kolumn z amplitunerem. Zastanawiam się z jaką elektroniką będą sobie radziły najlepiej ?

ja przez moment słuchałem Castle Avon ze starym ampli Philipsa FR 740 bodajże i muszę przyznać że byłem mile zaskoczony brzmieniem ale po podłączeniu do wzmacniacza stereo to już bajka

• 1 miesiąc później...

U mnie po przejściu na Harlech S1 w końcu mam poskromiony bas. Zwarty i nie ciągnie się jak smród po gaciach. Masowanko i odprężenie po trudach dnia codziennego... :)

Edytowane przez donmarciano

---

• 2 tygodnie później...

U mnie po przejściu na Harlech S1 w końcu mam poskromiony bas. Zwarty i nie ciągnie się jak smród po gaciach. Masowanko i odprężenie po trudach dnia codziennego... :)

Gratulację i witam w klubie Castle :)

W jakim pokoju słuchasz tych głośników?

Moich Howardów byś chyba tak nie ustawił u siebie. Harlechy mają fajne te polipropylenowe głośniki, dają przyjemny dźwięk, nawet jak coś jest trochę skopane, to tak nie masakrują uszu. Choć ta wysokotonowa metalowya Vifa jest bardzo precyzyjna. Mam ją w Howardach i Chesterach.

Nie masz problemu z basem? Ja mam S1 w salonie 30 m2 i ustawienie ich tak, aby nie zalewały basem jest trudne a u Ciebie jak dobrze widzę jest subwoofer i stoją bardzo blisko ścian tylnich i niedaleko bocznych?

Choć ta wysokotonowa metalowya Vifa jest bardzo precyzyjna. Mam ją w Howardach i Chesterach.

Zgadza się. I nie należy zestawiać ją ze zbyt jasną elektroniką, bo może zakłuć w uszy.

I ja dołączam do klubu

cimg2754y.jpg

Ja bym je trochę wysunął i rozsunął. Nie wiem też, czy masz, ale dywan przed kolumnami mógłby okazać się b. pomocny.

Ten sub mnie też zastanowił - uzywasz go w stereo?

Problem basu zniknął ponieważ wspomagam się rDaciem + zasilacz . Najważniejszym elementem sytemu jest zmodyfikowany Yaqin - to on daje kopa . Fakt trzeba trochę muzykę dać głośniej , ale bas jest niesamowity . Na czas "słuchania muzyki " kolumny wysuwam i rozszerzam . Suba nie używam już kilka lat . Ma służyć jako broń odwetowa na głośnych sąsiadów po 22 :)

• 2 tygodnie później...

Witam, kupił Kolega te Castle Tay? Na oko są większe niż moje Castle Isis, jak grają pojęcia nie mam.

Tutaj facet coś piszę, jeśli dobrze rozumiem mają ciemne brzmienie, moje Isis bym tak nie określił.

http://audiokarma.org/forums/showthread.php?p=3951084

Też mam Trent II i mogę potwierdzić, że to bardzo fajne głośniczki. Potrafią zaskoczyć budowaniem planów, przestrzennością! Bas jest, ale jakiś niskich pomruków raczej nie, to nie ten typ ;)

• 2 tygodnie później...

Dopisuję się do klubu. Od dzisiaj stoją u mnie Castle Severn II

Niektóre płyty, których nie słuchałem na co dzień, bo jakoś tak mizernie i bez wyrazu grały na starych kolumnach, teraz nagle ożyły.

Miałem obawy, że kolumny zgubią się w moim 11m pokoju ale nie, basu jest odpowiednia ilość i jest świetny.

Jednym słowem kolumny grają pięknie i do tego pięknie, a zarazem dostojnie wyglądają.

Dopisuję się do klubu. Od dzisiaj stoją u mnie Castle Severn II

Niektóre płyty, których nie słuchałem na co dzień, bo jakoś tak mizernie i bez wyrazu grały na starych kolumnach, teraz nagle ożyły.

Miałem obawy, że kolumny zgubią się w moim 11m pokoju ale nie, basu jest odpowiednia ilość i jest świetny.

Jednym słowem kolumny grają pięknie i do tego pięknie, a zarazem dostojnie wyglądają.

Witamy w klubie! Pochwal się resztą systemu. Z czym tak ładnie zgrywają się Twoje głośniki?

Niebawem szerszy opis moich wrażeń z odsłuchu.

Jak widać zestaw towarzyszący jest skromny i wiadomo, mogłoby być lepiej

i tutaj nasuwa się moje pytanie, czy wzmacniacz jest odpowiedni?

Gdziesik zaczytałem, że Zamki lubią Arcam-y ale czy nie odnosi się to

do wyższych modeli, 6 plus, 7?

Nie miałem żadnego Arcama jeszcze, ale z NADami, których miałem sporo grają bardzo ładnie. Tylko to trochę takie niebezpieczne generalizowanie. Castle też grają różnie, mam sporo ich modeli od topowego Howard do najniższego, ale bardzo fajnego Trend i Trend II. Wspólne dla tych, co słyszałem jest ładna prezentacja średnicy, efektowne budowanie planów w głąb i brak lub wycofanie najniższego basu. Ogólnie sam bas bywa różny jak i wysokie tony.

Tylko, jeśli podoba Ci się taka konfiguracja jak masz w pokoju to, po co ją zmieniać? Ważne, żeby się wszystko ładnie zgrywało, a nie było topowe ;)

Tylko, jeśli podoba Ci się taka konfiguracja jak masz w pokoju to, po co ją zmieniać? Ważne, żeby się wszystko ładnie zgrywało, a nie było topowe ;)

dobrze powiedziane!

Przyszedł czas na krótki opis moich przeżyć :)

Z kolumn jestem bardziej niż zadowolony. Spodziewałem się poprawy ale przeszły moje oczekiwania,

jest dużo lepiej niż chciałem. Brzmią pięknie i pięknie wyglądają.

Co do samego dźwięku, uważam, że są "grzeczne", nie mają może głębokiego basu, ale jest elokwentny

i ma potęgę, jak na mój 11m pokój jest go w sam raz. Stereofonie jest bardzo dobra. Co do samej sceny,

mój pokój jeszcze jest w fazie adaptacji ale już słychać wyraźną różnicę, muzycy są od siebie oddaleni,

da się wyczuć pomiędzy nimi przestrzeń, płyta The Corrs - MTV Unplugged jest tego przykładem.

Z kolei wokal żeński to sam miód, najnowsza płyta Dido, poprzednia również... niesamowite przeżycie.

Na płycie Amy Macdonald - This Is the Life kontrabas jest tak obecny w moim pokoju, że wgniata w fotel :)

Również cięższa muzyka sprawdza się znakomicie, Bon Jovi, Lacrimosa, a koncert Dire Straits - Alchemy,

to kolejne przeżycie. Gitara także brzmi świetnie począwszy od Jesse Cook, aż po bas na jakim gra Marcus Miller.

Kolumny mogą grać bardzo głośno i nadal brzmią przyjemnie.

Mój wzmacniacz Arcam Alpha II ma 2x30W i nie odczuwam dyskomfortu brzmienia.

Severn II to niesamowicie brzmiące kolumny z dźwiękiem, który odpowiada różnym gatunkom muzyki.

Moje upodobania muzyczne to elektronika, folk, trochę jazzu, klasyki, gitara i wokal żeński.

Świetnie się prezentują (mam wersję mahoniową) ale najważniejsze, że grają świetnie i to w nich mi się

najbardziej podoba. Nawet nie myślę o ich zmianie, jestem bardzo zadowolony z zakupu.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.