Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wrażliwy, a nawet nadwrażliwy. Do tego koty mają (dość wyjątkową) zdolność do wymiotowania na życzenie. Kiedy wymiotuje pies, to znaczy, że coś jest nie w porządku i zwykle jest to początek jakiegoś problemu. Kiedy zaś wymiotuje kot, to:

- zjadł za dużo

- zjadł za szybko

- myślał, że będzie lepsze niż było :-)

- miał taki kaprys

Dopiero jeśli wymiotuje kolejny raz i nie chce jeść tego, co jadł przed wymiotowaniem, to może być znak, że coś z tym pokarmem jest nie w porządku.

Ogólnie jednak karmienie kotów to trudny temat, bo od przyczyny do skutku bywa daleka droga i czasem winą obarcza się coś, co nie ma związku z problemem.

Dlatego lepiej zanadto nie eksperymentować, żeby nie ściągnąć na futrzaka niepotrzebnych problemów.

Moja Ciapa przez ponad 4 lata uczyła mnie które karmy są dobre (a raczej, które są niedobre). Problemy były tak potężne, że zgłębiając zagadnienie w końcu wylądowałem w branży karmowej i teraz może nie jestem mądry, ale na pewno ostrożny (równolegle jeszcze walczyłem o życie boksera, skazanego na śmierć po 2 latach karmienia RC). Dzięki temu od ładnych kilku lat nie wiemy co to alergia i związane z nią problemy.

Kot meloman i kot polujący na kolibra

Wrażliwy, a nawet nadwrażliwy. Do tego koty mają (dość wyjątkową) zdolność do wymiotowania na życzenie.

Na jakie życzenie - na krawat, garnitur, pościel, stół, wzmacniacz lampowy (mistrzostwo świata), i na sąsiadkę.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-15750-0-84992500-1429655092_thumb.jpg

post-15750-0-57057000-1429655094_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wrażliwy, a nawet nadwrażliwy. Do tego koty mają (dość wyjątkową) zdolność do wymiotowania na życzenie. Kiedy wymiotuje pies, to znaczy, że coś jest nie w porządku i zwykle jest to początek jakiegoś problemu. Kiedy zaś wymiotuje kot, to:

- zjadł za dużo

- zjadł za szybko

- miał taki kaprys

Dopiero jeśli wymiotuje kolejny raz i nie chce jeść tego, co jadł przed wymiotowaniem, to może być znak, że coś z tym pokarmem jest nie w porządku.

Ogólnie jednak karmienie kotów to trudny temat, bo od przyczyny do skutku bywa daleka droga i czasem winą obarcza się coś, co nie ma związku z problemem.

Dlatego lepiej zanadto nie eksperymentować, żeby nie ściągnąć na futrzaka niepotrzebnych problemów.

Moja Ciapa przez ponad 4 lata uczyła mnie które karmy są dobre (a raczej, które są niedobre). Problemy były tak potężne, że zgłębiając zagadnienie w końcu wylądowałem w branży karmowej i teraz może nie jestem mądry, ale na pewno ostrożny (równolegle jeszcze walczyłem o życie boksera, skazanego na śmierć po 2 latach karmienia RC). Dzięki temu od ładnych kilku lat nie wiemy co to alergia i związane z nią problemy.

Co to jest "karmienie RC"?

Piotr

"RC" to skrót nazwy Royal Canin - czyli marki koncernu Mars (tego od batonów i czekolad), który za ciężkie pieniądze sprzedaje karmę produkowaną z byle czego (byle co - czyli produkty mięsopodobne uzyskiwane z zakończonego agonalną śmiercią krótkiego życia w skandalicznych warunkach drobiopodobnych stworzeń) i konserwowaną rakotwórczymi substancjami (BHA i BHT). Za pieniądze, które uzyskuje z tego procederu robi wodę z mózgów swoich klientów (niektórzy nazywają to marketingiem) i sponsoruje różne atrakcje dla weterynarzy (ci z kolei nazywają to współpracą naukową).

"RC" to skrót nazwy Royal Canin - czyli marki koncernu Mars (tego od batonów i czekolad), który za ciężkie pieniądze sprzedaje karmę produkowaną z byle czego (byle co - czyli produkty mięsopodobne uzyskiwane z zakończonego agonalną śmiercią krótkiego życia w skandalicznych warunkach drobiopodobnych stworzeń) i konserwowaną rakotwórczymi substancjami (BHA i BHT). Za pieniądze, które uzyskuje z tego procederu robi wodę z mózgów swoich klientów (niektórzy nazywają to marketingiem) i sponsoruje różne atrakcje dla weterynarzy (ci z kolei nazywają to współpracą naukową).

Dzięki za odpowiedź , serdeczności .

Piotr

Keef'98 -- chwilę Ci zajmie oglądanie....A ja i tak stawiam ,,dychę" , że w końcu i tak namierzy i zaatakuje kolumny , choćby miała nawet kwadrylion drapaków....

Moje koty - szczęśliwie - nie zaatakowały głośników, do tej pory.

Żebym tego w złą godzinę nie napisał(!?);-)

Zapytaj lampy. Lampa bucha to Cię wysłucha! - powiedzonko dziecięce

Moja kotka ma 13 lat. Od kiedy żyje, porusza się wśród kabli, kolumn, skacze po parapetach, na których często leżą płyty, wskakuje na komodę, na której stoi telewizor i sprzęt audio - nie zdarzyło się (i wnioskując logicznie - raczej się nie zdarzy) nic, co mogłoby spowodować mój niepokój co do przyszłości moich sprzętów.

Ale wiem, że koci świat pełen jest różnych bandziorów niszczących co się da i kiedy tylko się da :-)

Najgorsze chyba jest to, że tego się nie da w żaden sposób przewidzieć.

Faktem jest też, że cały czas starannie dbam o to, żeby pazurki Ciapki nie były zbyt długie i żeby w każdym pokoju, w których przebywa było kilka miejsc, w których może drapać bez szkód (jakiś dywanik na podłodze przynajmniej).

W pomieszczeniach "nowoczesnych" typu szkło i stal biedny kot musi sobie coś znaleźć i jeśli nieszczęśliwie jedynym miękkim elementem wyposażenia jest obudowa kolumn....

Swoją drogą - takie sterylne pomieszczenie to i grać musi nie za bardzo - więc ani kotoprzyjazne, ani audioprzyjazne.

BeLesiu

Możesz ze swojego doświadczenia zarekomendować jakiegoś producenta karmy? Ja póki co stosuję RC ale chętnie przesiadłbym swojego Devon Rex'a na coś pewnego i (!) sprawdzonego.

Słuchając rozumu....

@foni - napiszę do Ciebie PW - jak pisałem wcześniej, na tyle ciężko grzebałem, że z czasem stwierdziłem, że szkoda mi tego czasu, który poświęciłem na zgłębienie problemu i w rezultacie zacząłem sam importować (najpierw tylko dla siebie) a potem sprzedawać karmy dla psów i kotów.

Nie chcę tu robić kryptoreklamy :-)

Nie mów hop - kiedyś dałem czadu, drgania zainteresowały kotkę. Wystarczyło by wyciągnąła łapkę, by pazurkiem sprawdzić co zacz. Górne resory do wymiany w tygodniowych Tannoyach :)

Wtedy kompletnie nie było mi do smiechu. Ostatnio załatwiła mi 80-letni zegar

.

Ukryta Zawartość

post-15750-0-61408800-1429817888_thumb.jpg

post-15750-0-08994600-1429817987_thumb.jpg

post-15750-0-64538400-1429817988_thumb.jpg

post-15750-0-32651400-1429817989_thumb.jpg

post-15750-0-99895400-1429817989_thumb.jpg

post-15750-0-71826000-1429817990_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale wiem, że koci świat pełen jest różnych bandziorów niszczących co się da i kiedy tylko się da :-)

Najgorsze chyba jest to, że tego się nie da w żaden sposób przewidzieć.

Podobnie jak świat ludzi. Zwłaszcza polityków i biznesmenów.

Załączone miniatury

Jaka śliczna. ;-)

• 1 miesiąc później...

- zjadł za dużo

- zjadł za szybko

- miał taki kaprys

Dodam, że wszystkie te whiskasy i sheeba to sieczka z zazwyczaj 4% zawartością mięsa. My gdy kupujemy dla kota żarcie patrzymy na skład - jest kilka firm, które mają zawartość mięsa na poziomie 70-80% jeśli dobrze pamiętam.

Nie mów hop - kiedyś dałem czadu, drgania zainteresowały kotkę. Wystarczyło by wyciągnąła łapkę, by pazurkiem sprawdzić co zacz. Górne resory do wymiany w tygodniowych Tannoyach :)

Wtedy kompletnie nie było mi do smiechu. Ostatnio załatwiła mi 80-letni zegar

.

Moja Kornelia zainteresowała się dość szybko maskownicami kolumn i samymi kolumnami.

Zmobilizowało mnie to, by w trymiga zrobić jej drzewko. Oto jak wyszło.

Okazało się, że swoje miejsce na drzewku znalazł także królik, który zaanektował 'tubę' i pewnego dnia doszło do spięcia terytorialnego między zwierzakami ;) Teraz teren podzielony i incydentów już nie ma.

Kot zaakceptował drzewko już w czasie budowy wydajnie przyczyniając się do spowalniania prac... Ale od tego chyba są koty... ;)

Ukryta Zawartość

post-14054-0-43910500-1433150192_thumb.jpg

post-14054-0-46310100-1433150201_thumb.jpg

post-14054-0-12580500-1433150212_thumb.jpg

post-14054-0-06743000-1433150221_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Powrót po dłuższej przerwie...

romekjagoda, które karmy mają tyle mięsa ?

Teraz pamiętam tylko Royal Canin, ale jest jeszcze 1-2 gdzie skład jest naprawdę dobry jakościowo.

Jeny, ale urocza. :-D Masz ślicznego kociaka.

Dzięki, to masz bonusa ;) + zdjęcie królika.

No śliczniacha jest i taka przytulaśna - fajny kociak. Łazi za nami jak pies i wydaje fajne dźwięki - tak sobie stęka pod nosem, popiskuje :) To tak ponadprogramowo ponad miauczenie (a miauczeć jeszze nie potrafi, bardziej taki płacz dziecka). Rozkoszna jest.

Ukryta Zawartość

post-14054-0-03271200-1433152165_thumb.jpg

post-14054-0-53601200-1433152215_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fajny wątek. Pozdrowienia dla wszystkich kociarzy! My mamy 2 w domu i kilka nadwornych, które odwiedzają miseczki zawsze pełne karmy. Zawsze byłem pisarzem i psy nadal kocham. Ale koty skradły nasze serca. Kto nie mieszka z kotami to nie wie jak to jest. Nie zna tej magii, tej wybitnej inteligencji, niezależnej osobowości, lojalności i ogromu miłości która mają w sobie i która obdarowują domowników. Nigdy nie zrobiły nawet ryski na żadnym sprzęcie ani kolumnach w naszych systemach audio. Jedynie domowe rośliny czasem podniszczy nasza dzika kotka. Rasowy nie niszczy w ogóle nic.

Zawsze byłem pisarzem i psy nadal kocham. Ale koty skradły nasze serca.

No to podobnie jak ja :-)

Rasowy nie niszczy w ogóle nic.

Mi zrobiła ryskę na kolumnie raz, ale po prostu nie wiedziała co to. Dwa razy skoczyłą na maskownice, a od czasu, gdy zrobiłem drzewko nic takiego się nie stało.

Na stół nie wchodzi, na blaty w kuchni nie wskakuje - pod tym względem jestem naprawdę zaskoczony, bo byłem przygotowany na łażenie po firankach i takie tam (kiedyś moja ówczesna narzeczona opiekowała się małym kociakiem przez 1 tydzień... to było tornado).

My też, ale ten nasz jest bystry, jak głośno i groźniej powie się "Puszek", to bystrzak wie, o co chodzi. U mnie w pokoju może robić wszystko oprócz wchodzenia na biurko (komp, sprzęt do geometrii, systemik słuchawkowy, układy, tablice, kalkulatory i inne), zabawy elektroniką i dotykania płyt - wie to i jest spokój :-D Choć raz zaczął się bawić moim kablem od słuchawek ;-)

A gdyby się dobrał do winyli, to bym go wywaliła przez balkon na ogród ;-)

Edytowane przez Keef'98

"Wolność oznacza prawo do twierdzenia, że dwa i dwa to cztery."

Też jestem kociarzem. Kilka psów także przez dom się przewinęło, ale koty....:)) Było ich sporo, teraz ostał się jeden. Żaden z nich nie zrobił szkody przy audio.

A gdyby się dobrał do winyli, to bym go wywaliła przez balkon na ogród ;-)

U nas do sypialni i do odsłuchowego kot wstępu nie ma. Tak jest prościej dla wszystkich.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.