Jump to content
IGNORED

Pass D1 I/U


bikoz
 Share

Recommended Posts

1. Cooper_Lucas

2. Ape

3. ricky

4. artw

5. oleq

6. grip

7. romi

8. Forkin

9. Peja

10. kram

11. mayron2

12. klinek (ahhh doczytałem właśnie o limicie 10 osób - no nic, jak da radę, to proszę mnie brać pod uwagę a jak nie, to trudno)

Edited by klinek

0 + 2 = 1

Link to comment
Share on other sites

Przy okazji chciałbym zapytać o rezystory SMD, nie mam doświadczenia z nimi. 

Proszę o opinię jak są dobre i najlepsze do zastosowań audio. 

Wiem że powinienem założyć osobny temat,  ale za dlugo trwałoby to zanim wąska grupa osób mająca doświadczenie chciałaby się wypowiedzieć. 

Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)
9 godzin temu, pataus napisał:

Pierwsze uruchomienie na zasilaczu laboratoryjnym i pobór prądu na minusie 20mA na plusie 35mA. Tak ma być?
Podłączone pod dac tda1541 i... cisza. 0 wyregulowane na wejściu niestety nie gra.

Po pierwsze. 

Działa Ci przekaźnik?

Po drugie.

Jak regulowałeś 0? Jak zachowywał się układ? Powinien na początku uraczyć dużym offsetem, który z czasem spada 

Oczywiście oczywistość typu wywalenie rezystora konwersji , jeśli go masz.

 

 

Edited by Krzych 2
Link to comment
Share on other sites

Układ mute z wartościami z obydwu schematów przewidziany jest pod zasilanie 60V. Dla innego napięcia w zasadzie wystarczy wymienić przekaźnik i skorygować nadmiar napięcia na rezystorach w szeregu z nim. Układ na małej płytce, na stałe podłączony jest do VSS więc przyłączenie M+ do VCC skutkuje zasileniem go z pomiędzy szyn. Zrobiłem tak dla równomiernego obciążenia szyn zasilacza.
Co do złącza MUTE może to być napięcie z zakresu 3,3 - 12V. Trzeba pamiętać jedynie, że pobór prądu będzie wynosił 1-10mA i źródło tego napięcia powinno być na to przygotowane.
Fajnie, jakby ktoś zrobił na podstawie BOMu do małej płytki (plik .ods) propozycje dla dużej. Część sugestii znajduje się na schemacie. Polecam przy zamawianiu rezystorów uwzględnić wariant o wyższym wzmocnieniu ( zaznaczone na schemacie).
Wg mnie tu napisane jest że uklad jest już zasilany bez podpięcia m+
Link to comment
Share on other sites

3 minuty temu, pataus napisał:

Wg mnie tu napisane jest że uklad jest już zasilany bez podpięcia m+

Tylko zasilanie VSS , VCC musisz podać na M+

6 minut temu, pataus napisał:

Układ na małej płytce, na stałe podłączony jest do VSS więc przyłączenie M+ do VCC skutkuje zasileniem go z pomiędzy szyn. Zrobiłem tak dla równomiernego obciążenia szyn zasilacza.

 

Link to comment
Share on other sites

"Reasumując : bez podłączania zasilania M+ układ opóźniania (mute) też będzie działał?"

Układ opóźnionego załączania i dość szybkiego wyłączania działa niezależnie od podania napięcia na piny mute. Wcześniej parę miesięcy temu podałem tutaj w wątku pewne zmiany które zgodnie z sugestiami Konrada wprowadziłem w prototypie celem wydłużenia czasu włączenia i nieco szybszego wyłączenia. Wpływa to dość korzystnie bo 0 na wejściu osiąga na początku przez kilka sekund wartości grubo powyżej 1V. Na szczęście bardzo szybko spada by po minucie zbliżyć się do pojedynczych mV. Słychać to dość mocno. Naprawdę dobry dźwięk mamy do dyspozycji wtedy kiedy układ jest stabilny. Pamiętajcie Panowie! Dobry stabilny zasilacz może tylko pomoc. Pływający grzejnik Spencer plus szczelna obudowa to kłopoty.


Teraz działa. Tak to jest jak amator otrzymuje inżynierską odpowiedź ;)
Chociaż dopytywałem by się upewnić


Link to comment
Share on other sites

W dniu 9.04.2022 o 12:34, pataus napisał:

Sprawdzony pobór prądu po poprawce
Szyna minus 25mA
Szyna plus 42mA
W połączeniu z DAC tda1541 (Holgina) nadal jest to co bardzo mnie niepokoiło w poprzedniej wersji czyli pojawiające się przy starcie prawie 3v na wejściach do D1.
Jak bardzo to szkodzi kości Tda1541a?

Spróbuj na test włączyć bez 470uF w bramce pierwszego tranzystora. Jego ładowanie do napięcia ok 3V przez rezystor 100k może chwilę zajmować, więc pewnie to jest ten efekt który obserwujesz.

W sprawie zegarów/zasilaczy/stabilizatorów proszę pisać na muzgaudio@muzgaudio.com

Sklep: www.muzgaudio.com | Projekty: www.muzgdiy.wordpress.com

Link to comment
Share on other sites

1 godzinę temu, pataus napisał:

Szczerze to nie chce mi się go wylutowywac. Chyba że można go zewrzeć.

Niestety, trzeba wylutować. Zwierając miałbyś cały czas ok -3V na wejściu.

W sprawie zegarów/zasilaczy/stabilizatorów proszę pisać na muzgaudio@muzgaudio.com

Sklep: www.muzgaudio.com | Projekty: www.muzgdiy.wordpress.com

Link to comment
Share on other sites

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Errata. Nie do 1, 5V ale 0,6 V.
To samo zrobiłem tutaj czyli dwie diody równolegle ale z odwróconą polaryzacją wlutowane między sygnał i gnd na wejściu do D1. Teraz maksymalne napięcie to 0.6 V podczas uruchamiania.
Pytanie czy to prawidłowe rozwiązanie problemu, czy ma jakikolwiek wpływ na działanie D1? Jeśli jest ok to może warto w razie następnego zamówienia dodać miejscówkę na diody lub jedną podwójną?

Link to comment
Share on other sites

W dniu 12.04.2022 o 10:14, pataus napisał:

@Muzg
Errata. Nie do 1, 5V ale 0,6 V.
To samo zrobiłem tutaj czyli dwie diody równolegle ale z odwróconą polaryzacją wlutowane między sygnał i gnd na wejściu do D1. Teraz maksymalne napięcie to 0.6 V podczas uruchamiania.
Pytanie czy to prawidłowe rozwiązanie problemu, czy ma jakikolwiek wpływ na działanie D1? Jeśli jest ok to może warto w razie następnego zamówienia dodać miejscówkę na diody lub jedną podwójną?

W symulacji dla pierwotnych wartości elementów, czyli tych ze schematu, wyszło mi że D1 ma rezystancje wejściową na poziomie 12R. Tak więc, dla DACów o prądzie 1-2mA napięcie na wejściu powinno być daleko poza zakresem 600mV. Diody oczywiście już coś wcześniej zaczną przewodzić, ale to wartości rzędu kilkuset mV.

W sprawie zegarów/zasilaczy/stabilizatorów proszę pisać na muzgaudio@muzgaudio.com

Sklep: www.muzgaudio.com | Projekty: www.muzgdiy.wordpress.com

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
W dniu 9.04.2022 o 12:34, pataus napisał:

W połączeniu z DAC tda1541 (Holgina) nadal jest to co bardzo mnie niepokoiło w poprzedniej wersji czyli pojawiające się przy starcie prawie 3v na wejściach do D1.
Jak bardzo to szkodzi kości Tda1541a?

No właśnie mam to samo , -3V na wejściu w trakcie załączenia układu ( wersja hi-end)

Po około 2 minutach układ stabilizuje się do 1mV.

Czy -3v nie uszkodzi TDA1541 ?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

                  wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!


Our website lives up to the displayed advertisements.
The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

 

Registered users can disable this message.