Skocz do zawartości
IGNORED

High-end odtwarzacze CD

Piotr Ryka

Rekomendowane odpowiedzi

Tak,ten brak "normalnych" gniazd to może być problem,choć dystrybutor,pewnie bez problemu zamieni sieciówki na odpowiednie :).

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Stefek,

jak wypadaja nagrania rokowe w wydaniu Ref CD8 vis Reimyo?

Który ma więcej pazura? Czy w ogóle w którymś w ogóle odczuwasz brak rzeczonego pazura ? (piszesz o gładkości , muzykalności i tak się zastanawiam czy jest tu coś za coś, czy oba źródła są już na takim poziomie że ten problem nie wystęuje?

Jeszcze jedno, Acuphase ma zamienione piny w wyjściach XLR więc jest probelm kiedy paruje się ich elemnty z czymś innym, Reimyo to też Japończyk, również ma zamienione piny jak Acu czy dla odmiany nie?

Stefek,

jak wypadaja nagrania rokowe w wydaniu Ref CD8 vis Reimyo?

Który ma więcej pazura? Czy w ogóle w którymś w ogóle odczuwasz brak rzeczonego pazura ? (piszesz o gładkości , muzykalności i tak się zastanawiam czy jest tu coś za coś, czy oba źródła są już na takim poziomie że ten problem nie wystęuje?

Jeszcze jedno, Acuphase ma zamienione piny w wyjściach XLR więc jest probelm kiedy paruje się ich elemnty z czymś innym, Reimyo to też Japończyk, również ma zamienione piny jak Acu czy dla odmiany nie?

Rock "niestety" gra lepiej na ARC,jak pisałem,REF CD8 jest bardziej "brutalny",i gra z lepszą dynamiką i pazurem.

Ale mój system jest "strojony" pod jazz akustyczny,pod mój gust.Muzyki rockowej słucham bardzo rzadko,raczej w aucie,więc mój wybór jest taki,a nie inny,mam świadomość pewnych ograniczeń i w pełni się z nimi zgadzam :).

Co do zamienionych pinów,to w Reimyo,nic mi o tym nie wiadomo,ale zdaje się,że jest z tyłu przełącznik w razie czego.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - i zupełny przypadek w ogłoszeniach z właściwym opisem niejako wyciętym z forum :-))))))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ja mam Nirvanę za 1/3 ceny tej używki Reymio i wg mnie bije te bijące :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Cena Chyba ok czy tez nie? Nie wiem jaka jest obecna rynkowa wartosc . Ta Mechanika jest dostepna czy juz nie?

Cena do zaakceptowania,nie wiem z jakich to rąk.

Transport podobno już nie dostępny,ale ludzie na nim grają,i nie narzekają.

Witajcie

Poszukuje analogowo i gładko grającego żródła - do 12tys max 15 tys - może być używka.

Proszę o jakieś sugestie

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

Witajcie

Poszukuje analogowo i gładko grającego żródła - do 12tys max 15 tys - może być używka.

Proszę o jakieś sugestie

ARC CD-7.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Witajcie

Proszę o jakieś sugestie

Z autopsji polecam lampowy EAR/Yoshino Acute III :)

„Pomnij, że sąd laika, gdy mówi o dziele

O dziele mówi mało; o laiku – wiele!”

— Henryk Elzenberg

• 4 miesiące później...

Chcesz szczerości-więc proszę.Pozwoliłem sobie wejść na strone o Tobie.Twój sprzęcior,pomysł na granie i pieniązki zainwestowane .

Końcówka ACCU 7100 posiada pewne niedobory na basie,natomiast kolumny z przetwornikami ceramicznymi łagodne nie są.Kable masz dobrane

raczej przypadkowo-zaznaczam nic nie zamierzam koledze narzucać.Na razie widzę brak pre i szukamy cd z regulowanym wejściem.

Wszystko zależy od ceny urzadzenia.Osobiście mam wrażenie ,że Twój system gra dość technicznie,proponowałbym pójście troszkę w stronę

jego ocieplenia,dodania muzykalnościMoże właściwym wyborem bedzie mcintosh 500 lub 1100.

Tobie samemu musi się przekaz podobać.Co bym zmienił-to kable furutecha bym wyeliminował z systemu.....w RCM-IE wciąż czarują))

Powodzenia w znalezieniu odpowiedniego żródła.

Stary, interkonekt to ja tam widzę Acrolink 8N, mój ulubiony tej firmy, tzn. niżej 6N-A2400II nie słuchałem. Ja bym tu kombinował ayon CD-2 lub CD-2s, bo to akurat półka cenowa DP-510, a jeśli ten ostatni ma dużo wspólnego DP-500, to ayona wolę zdecydowanie.

Podzielam pogląd kolegi michelangelo bo CD playery Accuphase pięknie wyglądają, są super wykonane tylko że fatalnie grają.

To nawet trudno nazwać ciepłym graniem.

To jest rozlazłe lukrowane mydlane granie bez ataku, bez definicji instrumentów, bas jest okrutnie fatalny, rozlazły, bez mocy i bez masy.

O ile jeszcze można się pokusić o eksperymenty na wzmacniaczach o różnych pastelowych czy słodkich brzmieniach to źródło

zawsze powinno być jak najdokładniejsze i przekazywać jak najwięcej informacji.

A jeśli takie źródło już na początku toru audio podaje tak zafałszowany mydlany przekaz to żaden wzmacniacz już nie pomoże.

Myśle że Accuphase mocno przesadza z filtrowaniem analogowym sygnału z CD - stosują nawet filtry 5 rzędu i to Butterwortha ! Kiedyś chciałem nawet spróbować jak dokładnie wpływa na dźwięk taki sam filtr ale nie znalazłem serwisówki .

W trakcie usuwania konta.

Podzielam pogląd kolegi michelangelo bo CD playery Accuphase pięknie wyglądają, są super wykonane tylko że fatalnie grają.

To nawet trudno nazwać ciepłym graniem.

To jest rozlazłe lukrowane mydlane granie bez ataku, bez definicji instrumentów, bas jest okrutnie fatalny, rozlazły, bez mocy i bez masy.

Nie wiem jak grają "CD playery Accuphase" ale miałem pożyczonego DP-700 i mam wręcz dokładnie odwrotne zdanie.

To źródło zabija detalem, rozdzielczością, selektywnością, przestrzennością, ale gdzieś w tym wszystkim ginie muzykalność

i płynność jaką dają np. wkładki Koetsu. Nie jest to klinika jak stos DCS-a, ale w pewnym momencie czujesz, że muzyka jest na dalszym planie bo na pierwszym jest detal i rzeczy dla przekazu muzycznego nieistotne. To jest pewnie raj dla audiofila lubiącego efekciarstwo.

Co do Accuphase'a, to zdaję sobie sprawę, że może być średnio i trochę chcę go posłuchać dla świętego spokoju. Nie śpieszy mi się specjalnie. Gra w tej chwili B.M.C. dzielone (BDCD1 + DAC1 z preampem) i jeszcze chwilowo Trigon Dialog, więc decyzje podejmować można spokojnie. Więcej ciekawości wzbudza Vitus. Mam nadzieję, że mnie pozytywnie zaskoczy.

Co do całości, to rzecz w tym, że każdy element był sprawdzany, porównywany, itp. i w danej konfiguracji i przy określonym mniej więcej budżecie prezentował się najlepiej. Nie chcę nikogo przekonywać, że to najlepszy i jedyny zestaw, w końcu audio to bardzo subiektywne odbieranie przekazu.

Furutech najlepiej zgrał się z końcówką. Lepiej od porównywalnych cenowo Acrolinków, Harmonixów, Argento, Wireworldów (reszty nie pomnę). Ale już z pre i cd lepiej wypadły Harmonixy. Equilight okazały się zbawieniem :-) bo miałem duży kłopot utrzymaniem całego pasma na równym poziomie z zachowaniem timingu i energii, a podobny charaktery dawała Tara i Acrolinki za zdecydowanie grubsze pieniądze.

Jak widać, zero przypadkowości, tylko bezpośrednie porównania :-)

Na marginesie dodam, że mało jestem wrażliwy na starania sprzedażowe tego, czy innego dystrybutora, no chyba, że oferuje coś extra ;-)

Ogólne stwierdzenia dotyczące ceramików według mnie są niewiele wnoszące. Na przetwornikach Accutona grają przecież i Isophony i Avalony i Estelony. Wszystkie tak samo? ;-)

Jakieś pomysły na CD z regulowanym wyjściem?

Pożądane cechy to rozdzielczość i neutralność. Miś niewskazany, ale też nie suchotnik :-)

Myślę, że z Ayonem CD-2s mogłoby być trochę za dużo emocji, może ewentualnie CD-5s... tylko ta czerń ni w ząb wizualnie nie podejdzie do całości :-)

Co do Acrolinka 8N to rzeczywiście udał się im bardzo. Bardzo podobny w charakterze, tyle że słabszy o klasę (malutką ;-) jest 7N-A2070 II.

Wadia... pomysł jest. Miałbym wielką chrapkę na posłuchanie Esoterica K-03, ale ci nasi dystrybutorzy...

Nie wiem jak grają "CD playery Accuphase" ale miałem pożyczonego DP-700 i mam wręcz dokładnie odwrotne zdanie.

To źródło zabija detalem, rozdzielczością, selektywnością, przestrzennością, ale gdzieś w tym wszystkim ginie muzykalność

i płynność jaką dają np. wkładki Koetsu. Nie jest to klinika jak stos DCS-a, ale w pewnym momencie czujesz, że muzyka jest na dalszym planie bo na pierwszym jest detal i rzeczy dla przekazu muzycznego nieistotne. To jest pewnie raj dla audiofila lubiącego efekciarstwo.

DP-700 przede wszystkim bardzo zmienia naturę w zależności od użytego kabla zasilającego. Możesz na nim wytworzyć brzmienie z barokowym przepychem, wręcz duszne. Taki opis to by mi prędzej pasował do PD-600 przy czym nie żonglowałem przy nim sieciówkami i tak w ogóle to go lubię za to wyraźne odstępstwo od jedynie słusznej linii brzmieniowej.

ayona podałem ze względu na pewną postawność jego brzmienia, która przy Acrolinku i Accuphase może się dobrze wpasować. Jak przesadzisz z ilością klocków Accuphase przy tak kulturalnych kablach jak Acro 8N, to może być coś jak z opisu sly30. Wadii nie znam, wiem tylko że się wielu podoba.

sly kupił w ciemno esoterica i teraz wszystkie accu sa do dupy :) mimo ze rzeczywiscia graja róznie

600 jest zdecydowanie inna tak jak pisze michelangelo natomiast 500 i 510 to takie wyroby czekoladopodobne :)

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

sly przeciez ludzie piszą ci wyraznie że graja róznie

nautilus nie jest twoim domowym dostawcą a koris juz dawno wyleciał z sieci dystrybutora w niesławie wiec domyslam sie ze wypowiadasz sie na podstawie tego jednego egzemplarza accu

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Nie wypowiadam się o tym 900/901.

Słyszałem 2 niższe modele playerów CD/SACD bo ma to np Audiocomplex,

ale też w Berlinie słuchałem, w Monachium.

Wg mnie grały słabiutko, zmulony dźwięk, rozmemłany, mało rozdzielczy, słaba przestrzeń,

dość płaski obraz sceny. Generalnie jak dla mnie HiFi na średnim poziomie.

Co do Korisa to widzę Cir że jesteś doskonale zorientowany kto co ma i dlaczego czegoś nie ma?

Faktycznie nie prowadzą Accu ale powód dlaczego tak jest znam zupełnie inny.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.