Skocz do zawartości
IGNORED

Lampowe schematy, problemy, rozwiązania

pawcio

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli napięcie maksymalne na tym przełączniku nie może przekraczać 250 V, to się nie nadaje dla 400V, nawet przy natężeniu tylko 150 mA. Tym bardziej, że różnica napięć - biorąc pod uwagę fazę - możę wymieść 800 V.

Jeśli zaś liczy się iloczyn napięcia i natężenia - a często producenci przełączników tak podają - to wtedy nadaje się na napięcie 400V przy 120mA, ale zalecam ostrożnośćł. Tego rodzaju małe przełączniki stosuje się raczej do podłączenia napięcia z sieci, np. 250V/3A.

Chodzi o odległości między stykami w przełącznikach.

dudivan, 18 Lut 2008, 14:21

Wychodzi na to ze sam sobie odpowiedzialem juz w pierwszym pytaniu:

>16 Lut 2008, 17:13

>A tak na powaznie, co sadzisz o opoznionym zalaczaniu zarzenia lampy prostowniczej, czy to dobre rozwiazanie?

>Czy przypadkiem nie ma wtedy "zimnej emisji"?

Wracajac do przelacznikow, w ukladzie dual mono tak jak u mnie, potrzebne sa dwa wlaczniki dwuobwodowe ( dwie lampy prostownicze ).

Zastanawiam sie nad zastosowaniem w zamian takiego przekaznika:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Miejsce zeby go upchnac jest, obciazalnosc 5A, napiecie robocze mam w okolicach 280V wiec chyba wystarczy?

Mozna wtedy zastosowac jeden wlacznik jednoobwodowy ktory bedzie uruchamial przekaznik.

Ukryta Zawartość

Who's Afraid of Music?

>pawcio

Mogę spytać, po co w ogóle ten przełącznik?

Jeśli lampa prostownicza w tym układzie jest żarzona pośrednio, to zanim pojawi się wysokie napięcie anodowe, pozostałe lampy zdążą się rozgrzać i po kłopocie.

Jeśli zaś jest to lampa żarzona bezpośrednio - np. radziecka 5C3S - wówczas faktycznie napięcie anodowe popłynie z niej prawie natychmiast. Ale nic się złego nie dzieje, istnieje mnóstwo wzmacniaczy z tego rodzaju lampami prostowniczymi bez żadnych rzełączników i jest OK.

Ja sam mam teraz w domu lampowy wzmacniacz mocy produkcji angielskiej, który ma mostek prostowniczy półprzewodnikowy i obywa się bez opóźnionego podawania wysokiego napięcia.

Na upartego można lampę typu 5C3S zastąpić inną diodą prostowniczą 5V, żarzoną pośrednio np. 5AR4 prod. Sovtek lub JJ. Jeśli prądy żarzenia się zgadzają, nie widzę problemu.

Gość Dink

(Konto usunięte)

Czołem, jeśli mogę się wtrącić, to pragnę zuważyć, że załączanie opóźnione napięcia anodowego w zasilaczu lampowym w żaden sposob nie znajduje uzasadnienia. W ogóle, opóźnione załączanie stsuje się wówczas, gdy

zasilacz wykonany jest na diodach krzemowych. Chodzi wylącznie wtedy o to, by uniknąć wysokiego skoku napięcia na kondensatorze elektrolitycznym wówczas, gdy nie ma obciażenia i zasilacz "pracuje na biegu jałowym" . Bardzo często w tym celu - tj. do czsu rozgrzania włókien lamp układu , stosuje się różnego rodzaju termistory, uklady czasowe ze stycznikiem i nawet lampy prostownicze np. EY88 właczone szeregowo w obwód

napięcia anodowego przed pierwszym kondensatorem. Komutacja napięcia nastąpi po rozgrzaniu włókna lampy EY88. Stosowanie zaś lamp prostowniczych obecnie we wzmacniaczach ma właśnie na celu eliminację opóźniionego załączania.

Skąd się więc bierze przekonanie, że lampy mogą ulec się uszkodzeniu po przyłożeniu napięcia anodowego wówczas, gdy grzejnik żarzenia jest jeszcze zimny. Otóż jest w tym pewna racja, ale odnosi się to siatek lamp, nie zaś do katody. Chodzi o to, że w pentodach, albo tetrodach, na moment podczas rozgrzewania katody może

dojsć do przejęcia roli anody przez drugą siatkę, na której występuje wysokie napiecie, bliskie zazwyczaj wartości napięcia anodowego, i wówczas może dojść jeśli nie do uszkodzenia siatki, to do nadmiernego zużywania lampy przez utratę próżni / nadmierne rozgrzewanie się elektrod powoduje uwalnianie się gazów okluzyjnych, co prowadzi do zagazowania lampy/. Przełaczniki opóźnionego załączania nazywane byly Standby

i stosowane w sprzęcie estradowym, ale tam lampy pracowały w nader ekstremalnych warunkach i prostowniki

byly wykonywane na diodach krzemowych. Dink.

Jeśli fabrycznie była zamontowana duo-dioda 5C3S, która pobiera 3A prądu żarzenia przy 5V, można ją spokojnie zastąpić duo-diodą 5AR4 (GZ34) z aktualnej produkcji Sovteka lub JJ (polecam Sovteka). Obie ciągną 1,9 A przy 5V, więc z tym nie będzie kłopotu.

5C3S jest żarzona bezposrednio, więc zamieniając ją na 5AR4 unikasz

Natomiast uwaga na pierwszą pojemnośc po wyprostowaniu w układzie CLC (jak u Ciebie) - lampa 5AR4 nie może "widzieć" więcej niż 50 - 60 uF. Proponuję zastosować jako pierwsze dwa kondensatory SCR Solen po 20 uF/630 V. Za dławikiem możesz dać nawet i 200 uF w postaci elektrolitów.

Lampa 5C3S jest bardzo "friendly" dla użytkownika. Zamiast strzelić i spalić bezpiecznik, rozgrzewa sie do czerwoności i potrafi tak świecić kilka chwil, nie niszcząc niczego.

Jeśli chcesz pozostać przy tej lampie, koniecznie używaj odmiany z czarną anodą, nie szarą.

UWAGA - z napięciami 400 - 800 V nie ma żartów. Zakładaj gumowe rękawiczki i pantofle na gumowym obcasie.

hmm...

Ukryta Zawartość

"I saw a thread,I believe it was on this board,concerning the 5R4 rectifier.It seemed there was a question as to this tubes reliability in guitar amps,because the tube data recomends a 4uf input capacitor.As we all know the tube data usually gives conservative ratings.I picked up 6 NOS JAN 5R4's,and ran some tests.I started with a 47uf input cap,went to 100uf,150uf and finally 220uf"

"I've used MANY of these with 16uF through 33uF caps and so far have had no failures from high capacitance filter caps."

nie widzę problemu z wstawieniem mniejszego kondensatora, ale przy 15uF też powinno być ok, tak myślę.

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Witam

W obudowie po przedwzmacniaczu zrobił wzmacniacz wg załączonego schematu.

Zasilanie zrobiłem jak w lince:

Ukryta Zawartość

Co myślicie? Jakieś sugestie dotyczące lampy sterującej czy układu w jakim powinna pracować. Zaznaczam, że jestem ograniczony jedynie do lamp octalowych (więcej już dziur w obudowie nie przewiduję ;))

Pozdrawiam

post-2263-100009306 1203775167_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Schemat oczywiście jest niewidoczny:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To:

Ukryta Zawartość

Trochę informacji tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , sporo w sieci.

Rewelacyjnie sprawdza się jako jednostopniowy sterownik dla lamp koncowych. W układzie triody wzmocnienie x40, przy rezystancji wewnętrznej 2,3k. Ja stosowałem ją w układzie pentody (tak wolę, ale to kwestia gustu) i bardzo polecam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-->toptwenty

To z kolei nie było miłe - sugeruję, bo jest dobra, z resztą wystarczy wrzucić do googla hasło C3g i nie trzeba pytać na forum.

Lampa jest na tyle egzotyczna, że po dwóch klikach na ebay'u za tydzień masz ją u siebie - jakiś problem.

Tych i różnych innych lamp mam pół szuflady, chciałem być miły i zaoferować pomoc (nawet nie znasz ceny, więc nie możesz porównać z tymi na ebay'u, a rzucasz inwektywy).

Magazyniera adwokatem nie musisz być, mamy raczej pozytywne doświadczenia ze współpracy.

Kurde, co za ludzie.

>pwit1

Nie miałem nic złego na myśli, naprawdę. Szkoda, że tak wyszło. Podziwiałem Twój wzmacniacz DIY, o którym pisałeś wcześniej i którego fotki zamieszczałeś na tym forum. Oryginalny i bardzo ładny.

Szczerze pozdrawiam

tt

>Pwit1

Super, sprawdzę chętnie C3g u siebie:)

Póki jeszcze mam te, chce sprawdzić jeszcze je w srpp i jako wtórnik White'a (nie mam pewności czy to dobre rozwiązanie).

>Toptweny

Widać wyszło zwykłe nieporozumienie.

Pozdrawiam

-->toptwenty

Nie ma sprawy, mnie również trochę poniosło.

Przy okazji zapraszam do nowego wątku, zamieszczę trochę informacji na temat postępu prac nad moimi monoblokami oraz parę fotek.

Witam, czy to prawda że układ SRPP charakteryzuje się brzmieniem, troche bezbarwnym i matowym ("szarym"), walczę z tym układem i poza basem i głebią mnie martwi.... układ WK-WA grał po prostu lepiej... ;(

;( - no to leci po nóż ten układ, było miło ;)

zastanawiam się nad zrobieniem może pentody? ukłąd Grounded Grid na E180F, ten układ miałem już wcześniej, miał bardzo dobrą barwę i muzykalność, problemem był bas i lekkie obcięcie góry..

Pwit1 i koledzy.. , co byście proponowali na preamp? lampy to rodzina 6922, e88cc ...

założenia: 230V anodowego, potencjometr na wejściu, chciałbym niską imp wyjścia, super bas, dużo powietrza.. ;D

sluchajcie, w Audionote M10 jest układ SRPP + bufor na równolegle połączonych triodach....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ...

Ukryta Zawartość

Super bas i dużo powietrza miałem z 6N6P (w sumie podobna lampa) w pre z trafem na wyjściu.

Ale znów reszta pasma średnio. Teraz siedzą 5842 Raytheon a w kolejce do sprawdzenia czekają e182cc Mullard i 12B4A (jadą od Józka i mają być super :)).

no dobra,

Jest sobie takie trafko Lundahla, które byc może załatwia sprawę układu zbalansowanego

Ukryta Zawartość

jakies propozycje co to układu? warunek, wejście tez musi być zbalansowane...

czy takie coś jak na rysunku poniżej jest poprawne? (oczywiście poglądowy rysunek)

post-5385-100008705 1204191586_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.