Skocz do zawartości
IGNORED

Klub Infinity Classics

Rekomendowane odpowiedzi

A co sądzicie o wzmacniaczu do re90 Musical Fidelity M6si

Czy ta marka w ogóle się nadaje ?

Zauważyłem też, że w niektórych wzmacniaczach nie ma regulacji barwy tonu, trochę dziwne...

A czy Wy koledzy używacie regulacji barwy tonu ? czy macie wszystko ustawione na "zero" ?

A mogliby koledzy zdradzić czym napędzacie swoje r90 ?

Ja yamaszką ax2000. Daje radę . Ale chętnie posłuchałbym na końcówce np cx mx 1000.

Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka

Adamsk68

Nie słuchałem tego Musical Fidelity. Zerknąłem na dane, może być ciekawie. Ponieważ to aktualnie produkowany wzmak, można go wypożyczyć do odsłuchów.

Jak już, na tydzień , bo inaczej kilkuminutowe granie nic nie da. Wzmacniacz i kolumny muszą mieć czas by się ułożyć do siebie.

Co do regulacji barwy, hm, jak kto lubi. Mam końcówkę mocy i pre. Nie ma tam regulacji barwy., jak pisałem, co kto lubi. W R90 nie brakuje niczego a ,,sklejenie,, pasma uważam za wzorowe. Bardziej bym zwracał uwagę na źródło sygnału, na przewody wzmak - kolumny. Tu można śmiało napisać, że słychać różnice.

Pytałeś o podpowiedź wzmacniacza do R90, warto poszukać Nakamichi PA 7 i pre też Nakamichi, CA 5 minimum.

Ważne są porównania. Warto odwiedzić kogoś , kto ma R90. Ja do końca miesiąca będę miał jeszcze Kappy 8,1. Też warto posłuchać. Ale się nie wpraszam.

To Ty wydawać będziesz kasę , nie ja. Kupowanie kolumn za 5-6 tysięcy bez odsłuchu, hm. Wzmacniacz też powinien być mocny. Wydmuszki za 3-4 tysie to

do tych kolumn to zart.

Mikellino

Yamahy są ciut ,,suche,, w brzmieniu, nie wiem czy CX MX coś zmieni, będzie energetyczniej ale zawsze tak jak gra Yamaha. Oczywiście może się podobać,

trzeba sprawdzić w swoim zestawie i później porównać do innych wzmaków.

Adamek68

Jak masz czas w niedzielę lub sobotę, zapraszam. Bardzo byś mi pomógł w podjęciu decyzji. Pod koniec miesiąca opuszczą mnie Kappy 8.1 a może i R90.

Jednak osoba, która nie słyszała ich ma ,,czyste,, spojrzenie na temat. Posłuchał byś , ocenił. Oczywiście jak masz czas.

Miejscowość to Grodzisk Mazowiecki.

Jan

PA7 i CA5/7 to chyba najlepszy wariant, rozsądne jeszcze pieniądze, połączenie bardzo polecane przez wiele osób, sprawdzone.

Jak nie boisz się starszych konstrukcji to warto.

Z Kappami 8.2 to chyba najlepsze połączenie jakie słyszałem, z Re90 chyba jeszcze częściej łączone.

Chyba teraz na allegro pojawił się zestaw, wygląda na OK, PA7E, wersja europejska, pierwsza, więc ta "lepsza" dźwiękowo, po zdjęciach widzę, że ma już poprawki i nie powinno zbyt często włączać się zabezpieczenie (co było chyba problemem w pierwszych wersjach).

Nie wiem kto to sprzedaje, gdyby nie to, że mam już swój zestaw skompletowany, pewnie bez namysłu dłuższego próbowałbym kupić.

Bywają też końcówki od handlarzy ale w cenach nieadekwatnych do stanu i osobiście od handlarza nie zaryzykowałbym juz niczego.

Do przedwzmacniacza warto chyba dopłacić do CA7, tu warto zapytać zukzukzuk, on miał swego czasu na sprzedaż, od tego człowieka nie bałbym się brać w ciemno.

Edytowane przez konradwo

Zukzuk-a ze wszech miar polecam. Osoba mająca ogrom wiedzy o Infinity i znakomite z nimi obycie.

Dokładnie. To on mnie "zaraził" Infinity, z których byłem ogromnie zadowolony i nadal twierdzę, że to są ciężkie do pobicia kolumny w swojej cenie, trzeba je tylko odpowiednio zasilić i zapewnić im trochę przestrzeni dookoła.

Poza tym Jacek to niezwykle sympatyczny człowiek i co ważne - nie fanatyk, który na siłę wciska to co jemu się podoba, potrafi zaś dobrze doradzić.

Cześć Wam,

wymarzyłem sobie kolumny Infiniti Kappa w swoim mieszkaniu (salon z kuchnią 24m2). Rozglądam się powoli, jednak często są to oferty oddalone o wiele km więc często pierwszą ocenę stanu głośników trzeba zrobić poprzez zdjęcia. Stąd moje pytania.

Czy Polydom z Kappa 8.2i na załączonym zdjęciu jest już "wysłużony" czy one po prostu tak wyglądają?

https://preview.ibb.co/iCh9ea/IMG_20170712_150853.jpg

Posiadany wzmacniacz Philips FA960 da radę napędzić je na przyzwoitym poziomie?

Z góry dziękuje za pomoc

Edytowane przez cinek22224

cinek22224

Polidomy powinny być przejrzyste i elastyczne. Ten ma już swoje lata za sobą. Jest stary i z pewnością sztywny. Jak masz zamiar kupić dobre Kappy, ten głośnik ma duże znaczenie. Szukaj dalej, nie spiesz się, zawsze można znaleźć coś dla siebie. Kwestia czasu. Na drugie Twoje pytanie, też muszę odpowiedzieć negatywnie. Kappy są bardzo wymagające pod względem energii jaką powinien dostarczyć im wzmacniacz. Dopiero wtedy odwdzięczają się bardzo fajnym brzmieniem. Ten Philips poprostu zagra z nimi ale do ideału będzie mu baaardzo daleko.

Jak by co, mam i Kappy 8.1 i R90. Stoją przedemną i mam porównanie. Pare wersetów wcześniej już pisano co dobrze się sprawdzi z Infinity, tymi Infinity.

Jan

janvideo24

Dziękuję za odpowiedź. Tak myślałem, że te polidomy mają już swoje najlepsze lata daleko za sobą, dlatego wolałem się upewnić wśród osób, które znają się na nich znacznie lepiej.

Skusiło mnie to, że jest to wersja 8.1 z bass reflex z przodu, co ułatwia ich ustawienie w mniejszych pomieszczeniach (przynajmniej tak mi się wydaje). Ponadto są w dość dobrej cenie, jednak już trochę wiszą na ogłoszeniach.

Co do wzmacniacza to zapewne też będę rozglądał się za bardziej odpowiednim do tego zestawu (w swoim czasie), jednak chyba zacznę od kolumn, dlatego, że na tym wzmacniaczu jakoś to tam zagra, a na lepszym wzmacniaczu moje Magnat Quantum 673 już mogą takiego przeskoku jakościowego nie zaprezentować :)

Pozdrawiam

cinek22224

Polidomy powinny być przejrzyste i elastyczne. Ten ma już swoje lata za sobą. Jest stary i z pewnością sztywny. Jak masz zamiar kupić dobre Kappy, ten głośnik ma duże znaczenie. Szukaj dalej, nie spiesz się, zawsze można znaleźć coś dla siebie. Kwestia czasu. Na drugie Twoje pytanie, też muszę odpowiedzieć negatywnie. Kappy są bardzo wymagające pod względem energii jaką powinien dostarczyć im wzmacniacz. Dopiero wtedy odwdzięczają się bardzo fajnym brzmieniem. Ten Philips poprostu zagra z nimi ale do ideału będzie mu baaardzo daleko.

Jak by co, mam i Kappy 8.1 i R90. Stoją przedemną i mam porównanie. Pare wersetów wcześniej już pisano co dobrze się sprawdzi z Infinity, tymi Infinity.

Jan

A Jak bys opisał swoimi słowami róźnice brzmieniowe Kappy i Rek które posiadasz ??

Jaka muzyka ??

Jaka akustyka i metraż ??

Adamek68

Jak masz czas w niedzielę lub sobotę, zapraszam. Bardzo byś mi pomógł w podjęciu decyzji. Pod koniec miesiąca opuszczą mnie Kappy 8.1 a może i R90.

Jednak osoba, która nie słyszała ich ma ,,czyste,, spojrzenie na temat. Posłuchał byś , ocenił. Oczywiście jak masz czas.

Miejscowość to Grodzisk Mazowiecki.

Jan

Bardzo dziękuję za zaproszenie, lecz w ten weekend pracuję niestety, może w innym terminie...

Chciałbym też powiedzieć, że Re90 już posiadam od niedawna.

Przed nimi grałem na Kappa 7.2 które obecnie jeszcze posiadam. Mój obecny wzmacniacz to Accuphase E-211 Powiem, że gra to pięknie:) Po czytaniu tego forum dowiedziałem się, że Re90

potrzebują dużo prądu a Accu ma 115 w przy 4 ohm. I zastanawiam się właśnie jak by zagrały dając im więcej prądu, choć Accu to wydajny prądowo wzmak.

Gość od którego kupiłem miał też Kappy 8.2 także miałem porównanie. Po przełączaniu kolumn parę razy, jednak wygrały Re90 to był czar:)

Potencjalny wzmacniacz który chciałbym znaleźć do Re90 koniecznie musi być z pilotem...

Tak myślałem, że te polidomy mają już swoje najlepsze lata daleko za sobą, dlatego wolałem się upewnić wśród osób, które znają się na nich znacznie lepiej.

To że Polydome jest zaśniedziały, biały czy żółty - nie oznacza od razu "wysłużenia", taki urok gumy, robi się nalot, lub był głośnik czyszczony mniej regularnie i tyle. Oczywiście Polydomy są w różnym stanie, zależy gdzie stały, w jakich warunkach, temperaturach, czy padało na nie słońce itd. Ale nie można tego określić tylko patrząc na zdjęcie. Musiałbyś sprawdzić taki głośnik ręcznie, czy ten Polydome jest elastyczny czy sztywny. Żeby Polydome był "wysłużony" to guma musiałaby pękać lub być niedaleko tego stanu - czyli musiałaby być właśnie sztywna, z tym się oczywiście zgadzam, ale nikt nie może wizualnie tego stwierdzić na pewno. Miałem 2 pary Kapp z Polydomami, jedne z białymi (trochę przezroczystymi ale delikatnie z nalotem, bielutkie) a drugie z żółtymi i grały tak samo, guma w obydwu była elastyczna. Rozbierałem taki głośnik i czyściłem, wyglądał pięknie, prawie jak nowy, ale po kilku miesiącach zaczął znowu "śniedzieć", więc to niestety syzyfowa praca. Jeszcze jedno - takie Kappy z idealnymi Polydomami bałbym się kupić - dlaczego ? Zobacz na Youtube jak można szybko przerobić taki głośnik opalarką, aby wyglądał jak nowy. Ciekawe tylko ile taka guma wytrzyma.

Co do porównania Re90 i Kappa 8.2, kiedyś opisywałem dokładnie swoje wrażenia, tak na szybko - Kappy są nieco ostrzejsze, mają wyraźniejszą górną średnicę i bardziej bezpośredni dźwięk, bas jest kopiący, twardszy. Re90 są trochę spokojniejsze w przekazie, mniej wyraziste, scena jest głębsza, bas niżej schodzi i jest lepiej kontrolowany. Jedyne czego trochę brakuje to wykopu na wyższym basie, przez co brzmienie nie wydaje się tak energetyczne, żywe jak w Kappach. Nie są tak efektowne jak Kappy. To z basem rzeczywiście jakiś drobny feler lub zamierzona cecha konstruktora. Wiele jest podobnych opinii w necie, są też projekty zwrotnic do modyfikacji. Podobno po modyfikacji bas wymiata lepiej niż w Kappach :) Podobno też pod tym względem lepiej grają Re80. Ja dałem sobie spokój z zabawą bo przerzuciłem się na inne kolumny, które lepiej mi pasowały. Jednak mając 8.2 i Re90 osobiście też wybrałem Re90 a Kapp się pozbyłem. Tylko to nie jest tak, że w bezpośrednim porównaniu we wszystkim są lepsze Re90, czy że na pewno bardziej się spodobają. Są też pewne cechy, które w Kappach mogą się bardziej spodobać niż w Re90, jak również ich styl grania nieco lepiej predysponuje je do niektórych rodzajów muzyki.

Yasica.

Don111 właściwie wszystko opisał, mogę się tylko podpisać pod opisem jak grają Kappy i R90. Ja mam cały czas ten dylemat, co wybrać. Jeszcze mam Kappy i R90 ale będę musiał wybrać.

Może dodał bym, że R90 potrafią ciut lepiej budować przestrzeń niż Kappy 8.1i. Miałem też R80, teraz już tylko obudowy. Były gorsze od R90. robiłem taki mały teścik koledze. Nie wiedział

co gra Kappy czy R90. Bardziej podobały mu się Kappy. Po przesłuchaniu wielu utworów ustaliliśmy, że bas jest dokładnie bardziej energetyczny w Kappach. Jak kto lubi, R90 dla wielu są

wzorem grania.

Accu to nie wydmuszka. Potrafi dostarczyć sporo prądu. Gra fajnie, choć jak dla mnie ciut podkolorowanie, tak ,,cukierkowo,, . Potrafi się to podobać. To nie wada a taki ich styl.

Don111, ja swoje Kappy mam już kilka ładnych lat, kupiłem je z idealnie przezroczystymi Polidomami, teraz nadal są w świetnym stanie. Kupując za sporą kasę kolumny, i tak nie kupił bym

ich w ciemno. Odsłuch to mus.

Pozdrawiam

Jan

Dzieki za troszke obszerniejszy opis niz tylko zdanie typu "gra swietnie, ekstra etc" bo to nic nie mowi ;)

Obecnie slucham muzyki na systemie opartym na Reference 60 czyli Entry Level prawdziwych ostatnich Infinity.

Zmiana kolumn (kiedys) prawdopodobnie wymusi zmiane napedu ale to znowu planuje przy zmianie mieszkania (obecnie graja w 16-18m2 wcisniete w rog)

Problemem jest to ze wraz z zona sluchamy roznej muzyki, Ona bardziej mettal i rock, ja bardziej elektroniczna i jazz, soul.

Z Waszych opisow wychodzi ze najlepsze bylo by polaczenie jednych i drugich ;)

Ewentualnie bardziej Kappy i proba dlubniecia zwrotki w celu "przyciszenia/zlagodzenia "wyzszej srednicy i samej gory bo dla nas obojga nie akceptowalne jest meczace granie - moze byc to kosztem utraty mikroinformacji ale to muzyka i material myzyczny ma dawac rados i ladowac baterie a nie zniechecac bo cos wierci w uszach.

A niestet gro muzyki tej powiedzmy znanej i popularnej jest fatalnie zrealizowana...

Btw.

Czy ktos probowal ww kolumby napedzac jakimis lampiakami chodzby Chinskimi w Pusch Pulu na El34 lub kt88 (30-50W)?

I drugie pytanie

Czy ww polydome mozna zastąpić jakas kopulka np daytonem seasem czy morelem?

Takie rozwiazanie iczywiscie wynagalo by ingerencji w zwrotke.

Edytowane przez Yasica

Yasica.

R90 średnica i góra są lepiej zgrane i mniej agresywne. Za Kappami przemawia zaś to, że mają regulację średnich i wysokich poprzez potencjometry z tyłu kolumn .

Mam stary Sansui AU - 70 w PP na ciut innych lampach jak EL34 - o 100V wyżej zasilane. Nie jest to jednak połączenie udane. Nic innego nie miałem i nie próbowałem.

Co do zastąpienia Polidom-ów , hm, nie wiem czy nie zmienił by się diametralnie dźwięk. Tu więc przeciw Kappom minusik za drogie do kupienia Polidomy. Można je kupić,

ale , no właśnie. Czy są nowe? Jak były grane, czy ktoś ich grzałką nie traktował by wyglądały dobrze. R90 , można głośniki kupić, niektóre koszmarnie drogo ale są.

Jest też gość co je regeneruje.

Odnośnie jeszcze Kapp, owszem, są osoby, które uważają , że są jazgoczące. Oczywiście to określenie to przesada, jednak średnica i góra są ostrzejsze w graniu jak R 90.

Do metalu chyba Kappy, jazz, soul to już różnie.

Co do realizacji nagrań. Są dobre i złe. Bonamassa lepiej brzmi z realizacji koncertów jak studyjnie. Niby ponoć dobry realizator, jednak nie słychać tego. Brak finezji.

D. Krall jest świetnie nagrywana i tłoczona. Mam kilka SACD i aż frajda słuchać.

Jan

Dementuję pogłoski jakoby ten Philips nie dał rady Kappom 8.2

To łatwe kolumny, nie mylcie ich ze starymi "ósemkami"

U mnie z powodzeniem napędzały je wcale nie jakieś mocarne wzmacniacze, amplituner KD Denona dawał sobie świetnie radę i nic nie kulało (na tyle oczywiście co był on dźwiękowo w stanie zaoferować.). Nie było mowy o problemach z napędzeniem Kapp, basu nie brakowało, ani jego kontroli.

A porównanie bezpośrednie np. z Nakamichi PA7, które też z tymi kolumnami miałem.

Z Kappami bardzo fajnie radził sobie Marantz ze starej serii PM, te Philipsy to bliźniacze konstrukcje Marantzów serii PM.

Miałem zestaw dzielony Philipsa (pre i końcówkę) z tej serii, nie pamiętam jaką miał moc ale grał świetnie,(zwłaszcza to pre fajne) - zarówno na Kappach 8.2 jak i na T+A TMR 120.

R90 średnica i góra są lepiej zgrane i mniej agresywne. Za Kappami przemawia zaś to, że mają regulację średnich i wysokich poprzez potencjometry z tyłu kolumn .

...

Odnośnie jeszcze Kapp, owszem, są osoby, które uważają , że są jazgoczące. Oczywiście to określenie to przesada, jednak średnica i góra są ostrzejsze w graniu jak R 90.

Do metalu chyba Kappy, jazz, soul to już różnie.

Zgadzam się że są "jaśniejsze", nieco ostrzejsze ale to w porównaniu do R90, natomiast ogólnie nie są to jakieś nie wiadomo jak ostre kolumny, niektórzy nawet twierdzili że łagodne. Ja bym je ustawił tak po środku, delikatnie po jaśniejszej stronie. Natomiast w życiu nie określiłbym ich jako jazgotliwe, tam wszystko jest pod kontrolą, uporządkowane, dobrej jakości. Do rocka, metalu Kappy są moim zdaniem dobre bo jest wykop i szybkość, dynamika, kontrola nad dźwiękiem. R90 grają trochę miękko i przez wycofanie sceny w głąb trochę grzeczniej, gitary czy perkusje są mniej drapieżne. Infinity nie wszystkie grają w tym samym stylu. Kappy to łatwo zakwalifikować, to takie lepsze Paradigmy, Klipsche z bardziej kulturalnym dźwiękiem, a Re90 to ... nie mam pojęcia do czego porównać :) Są oryginalne i specyficzne, większość uzna że są lepsze od Kapp, w zależności co cenią w dźwięku najbardziej, ale na pewno nie wszyscy z uwagi na ten inny styl :)

Konradwo

Ktorego Marantza miales z tej serii?

I krore Philipsy to blizniaki?

Ktore mogli byscie polecic do Kapp i pytanie czy ktorys pec z tej serii testowal ktos z RE80 / 90?

http://audio-database.com/MARANTZ/amp/

Konradwo

Ktorego Marantza miales z tej serii?

I krore Philipsy to blizniaki?

Ktore mogli byscie polecic do Kapp i pytanie czy ktorys pec z tej serii testowal ktos z RE80 / 90?

http://audio-database.com/MARANTZ/amp/

PM-90

PM-94

PM-95

PM-94Limited

PM-99SE

PM-15

Od najgorszego od góry do najlepszego na dole.

Pozdrawiam

Pygar

Edytowane przez Pygar

PM-75 świetnie sobie radził z Kappami.

Podejrzewam, że PM-80, PM-78 również dadzą radę bo to bardzo podobna szkoła grania i nie sądzę aby były znacznie słabsze, mniej wydajne.

A skoro amplituner KD sobie poradził to i im nie powinno mocy braknąć.

Philips miał w tamtych latach kilka konstrukcji bardzo zbliżonych bądź praktycznie identycznych z PM-75, PM-84, musisz poszukać który jest odpowiednikiem którego Marantza, ale na pewno ten, o którym piszesz nie jest ułomkiem.

Mowa oczywiście o Kappach i modelu 8.2

Do Re90 to nie będzie dobry pomysł, podobnie jak do starszych Kapp

Re 80 są ciut lżejsze w napędzeniu ale tu i tak bym się nie rozdrabniał. Z tymi kolumnami gra zawsze lepiej i dużo lepiej, gdy piec ma skąd oddać i przyłożyć mocny sygnał.

Każde infinity z tych lat tak ma, że słaby wzmacniacz nie pokazuje nawet ułamka ich możliwości.

Częstą sytuacją jest szok właścicieli, którzy nie wiedzą co mają w domu ..., bo grają na jakiś "popierdółkach" , które grają samymi zniekształceniami, a po pogłośnieniu, wszystko zaczyna "klęczeć", "siadać" i ogólnie prawie zgon.

Kolejna grupa sprzętów, to tzw. średni zawodnicy, wtedy do pewnej głośności daje się tego słuchać, z tym że to nawet nie jest przedsmak pełni możliwości.

Dopiero od trzeciej grupy mocnych i finezyjnych wzmacniaczy, te kolumny czarują, robią hektary przestrzeni, znikają w pokoju i grają jak jaskinia głęboko i szeroko w każdym kierunku, a bass trudno porównać do czegoś innego niż do zjawisk z przedziału 4,2-5,0 w skali Richtera . Dopiero wtedy słychać ogromną przewagę OZ nad BR.

Najważniejsze jest wzmocnienie + źródło dające sygnał "z kopem", mocny, energetyczny i czysty + kable przeźroczyste dla wszystkich zakresów+ ustawienie daleko od ścian, odpowiedni skręt (minimalny) i regulacja kąta nachylenia (tylna śruba).

Wtedy kończą się żarty i zaczyna prawdziwa muzyka.

Pozdrawiam

Pygar

P.s. Tak całkiem szczerze, to dopiero solidna końcówka i wyrafinowane pre robią z tymi kolumnami "porządek". Integry są tak długo doskonałym rozwiązaniem, dopóki nie posłucha się wysokiej "dzielonki", to tak jak z szybowca przesiąść się do samolotu silnikowego, który ma taki nadmiar mocy, że pozwala zrobić każdą ewolucję. Dopiero wtedy znikają ograniczenia w słuchanym repertuarze, gra rozbudowana symfonika, metal, rap i jazz. Co kto lubi. Bez tego to trochę takie śpiochy, coś jak trochę niedźwiedź w czasie zimowego snu, chrapie i chrapie ale nie ma z czego ryknąć, biegnąć i atakować.

Edytowane przez Pygar

Witam i dołączam do klubu zadowolonych posiadaczy Infinity 8.2i. Teraz jedynie wymiana wzmacniacza mnie czeka.Wszelkie sugestie mile widziane:)Mam duala cv 441 rc,jeszcze go nie podpiąłem co prawda.Czy on wystarczy?

Edytowane przez Camelouge

Witaj

Camelouge, ten Dual na papierze nie wygląda tragicznie ale pytanie jest zasadnicze jak to jest naprawdę z tą jego mocą i jaką wydajność ma transformator, bo żeby zrobić 2 x 200W przy 4 Ohm, to trzeba w środku mieć konkretną konstrukcję, a przy wysokości obudowy z zewnątrz w okolicach poniżej 12 cm, to jest mało prawdopodobne. Tym bardziej, że to druga połowa lat 80tych. Trzeba zacząć słuchać od niskich poziomów głośności i przyzwyczajać go do dużego obciążenia. Przydałoby się sprawdzić czy funkcjonuje w nim pasta przewodząca na tranzystorach, pograć bez górnej pokrywy tak, by móc badać temperaturę radiatorów blisko tranzystorów, dopiero jak stwierdzisz, że nie ma zagrożenia i odprowadzenie ciepła działa znakomicie, to wyłączyć wszystko i poskręcać.

Gdy już zaczniesz słuchać głośniej, to obserwuj budowanie sceny na tym samym utworze (coś z dużą ilością instrumentów, nagrane wzorcowo, prawdziwi muzycy z prawdziwymi instrumentami, a nie syntezatory) od niższej głośności , stopniowo po kilku minutach, głośniej. Na słuch będziesz wiedział, czy poprawia się lokalizacja i wypełnienie dźwiękiem, bas itd. Jak tylko usłyszysz, że dźwięk zaczyna się "zwijać" , czyli góra opadać i zmieniać brzmienie w nienaturalne, nieprzyjemne i dziwne, to znak, że przekroczyłeś maksimum, przy którym kolumny zaczynaj dobijać wzmacniacz.

Trzeba cofnąć się z pięć podziałek na gałce głośności i posłuchać czy dźwięk wraca do normalności, a za jakiś czas spróbować jeszcze troszkę obniżyć i wsłuchać się, w ten sam utwór, czy barwa staje się przyjemniejsza, prawdziwsza i naturalniejsza. Jeśli będzie to słychać, to trzeba cofać się jeszcze niżej i szukać kompromisu między najlepszą barwą, a wypełnieniem i dynamiką basu.

Nie ruszaj gałek od regulacji podbicia częstotliwości, wszystkie gałki na ZERO ( wysokie , basy ).

Przeciętnie wzmacniacz przystosowuje się do nowych kolumn po kilku dniach.

Wszystko zależy od tego jak długo stał nieużywany i jak mocno był obciążany w poprzedniej konfiguracji,

Pozdrawiam

Pygar

Panowie mam dwie prośby może komuś się chce pomóc :

1 Infinity Kappa 8.2i - Kwestia Polydoma

Czy byłby ktoś tak dobry i podał jego wymiary :

a. Zewnętrzne

b. rozstaw śrub mocujących

c. średnicę otworu montażowego wewnętrzną w kolumnie

d. Informację czy gra on w osobnej komorze a jeżeli tak to ewentualnie jakiej objętości czy może jednak jest wspolna wraz z innym przetwornikiem ( jakim ? )

e. Jezeli ktoś mierzył lub wie jaka opornośc nominalna tego średniaka

f. Czy ktoś stosował jakieś zamienniki tej kopułki ( po dłubnieciu zwrotki ) np jakąs vife, Morela Em1308, Dynaudio, etc

g. Czy ktoś zna dołek impedancyjnych ( mierzył przebieg impedancji w pasmie 20hz-20khz) ww Kapp ( 8.2i ) - pod kątem doboru stabilności pieca.

2. Polecane Napędy do Kapp / RE i innych infinity

Jezeli już mówimy o 'lepszych" napędach do Kapp i RE to czu moglibyśmy sie pokusić o jakieś zestawy ( integry lub dzielone pre + amp, / monoblock ) w róznych zakresach cenowych , np :

a. 500-1000zł

b.1000-2000zł

c. 2000-4000zł

itd

Edytowane przez Yasica

Yasica.

Jak wrócę do domu z pracy, podam ci odpowiedzi na pkt. a,b,c,d.

Na resztę pytań już nie. Co do zamienników, hm, oryginał a jak nie licz kolumny od nowa.

Co do napędów do tych kolumn, już tak wiele osób zabierało głos, nie będę się wyrażał. Są tacy co wiedzą lepiej , niech piszą.

Jan

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.