Skocz do zawartości
IGNORED

Elberoth's Audio Nirvana

Rekomendowane odpowiedzi

wlasnie tam znalazlem za 11500eur, a po rozmowie za 10000eur sprzeda odrazu!tak to jest

No to kup :) Od kiedy wyszedł DP-900/901, na rynku jest pełno DP-800/801 na sprzedaż. A ponieważ nawet s/h ten sprzęt jest bardzo drogi, kupujących mało, to i ceny jak widać są mocno negocjowalne.

Umówmy się - dla przeciętnego posiadacza 800/801, który kupił ten sprzęt nowy, a który najpewniej bedzie chciał się przesiaść na Vivaldego za 90tys euro lub 900/901 za 45tys euro, to czy sprzeda go za 15 tys euro, czy za 10 tys euro, to naprawdę nie bedzie miało większego znaczenia. No bo co to zmienia czy będziesz musiał dopłacić do nowej zabawki 80tys euro, czy tylko 75tys euro ? Nic.

Moj znajomy tak sprzedawał swojego 800/801. Kupił Vivaldiego, a tego wrzucił w ogłoszenia. Nawet nie czekał aż sie to sprzeda - bo nie musiał. Dlatego ten 800/801 stał u mnie pól roku :)

Jedyne co chce ci uświadomić tm postem to fakt, ze nie można na tej podstawie wyciągać wniosków co do utraty wartości przez urządzenia tej firmy. Sam bym chętnie kupił A65 lub A200 za 1/3 ceny :)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

No to kup :) Od kiedy wyszedł DP-900/901, na rynku jest pełno DP-800/801 na sprzedaż. A ponieważ nawet s/h ten sprzęt jest bardzo drogi, kupujących mało, to i ceny jak widać są mocno negocjowalne.

Umówmy się - dla przeciętnego posiadacza 800/801, który kupił ten sprzęt nowy, a który najpewniej bedzie chciał się przesiaść na Vivaldego za 90tys euro lub 900/901 za 45tys euro, to czy sprzeda go za 15 tys euro, czy za 10 tys euro, to naprawdę nie bedzie miało większego znaczenia. No bo co to zmienia czy będziesz musiał dopłacić do nowej zabawki 80tys euro, czy tylko 75tys euro ? Nic.

Moj znajomy tak sprzedawał swojego 800/801. Kupił Vivaldiego, a tego wrzucił w ogłoszenia. Nawet nie czekał aż sie to sprzeda - bo nie musiał. Dlatego ten 800/801 stał u mnie pól roku :)

Jedyne co chce ci uświadomić tm postem to fakt, ze nie można na tej podstawie wyciągać wniosków co do utraty wartości przez urządzenia tej firmy. Sam bym chętnie kupił A65 lub A200 za 1/3 ceny :)

Akurat ta firma jest dla mnie przykladem solidnosci pod kazdym wzgledem,wizualnym i sonicznym,nie jestem zainteresowany kupnem bo uzywam DAC(USB), era odtwarzaczy przeszla do lamusa i za dwa gora trzy lata nikt juz odtwarzaczy CD nie bedzie produkowal, to normalne wszystko sie zmienia, czy ktos chce czy nie, pliki i tylko pliki wysokiej rozdzielczosci beda tylko w obrocie+DAC.Obecnie kazda sprzedaz odtwarzacza CD jest dobrym posunieciem,wiem ze stary audiofil sie zdenerwuje ze ma cala magazyn plyt CD i odtwarzacz jest dla niego wazny,ale mlodzi audiofile maja to gdzies, bo to oni beda decydowac o tym co kupia, a kupia nowosc,taka jest prawda.

Hehe...młodzi audiofile....co zrobią?....kupią pliki?...hehe

A znasz jakiegoś który kupił jakieś pliki?

A ty kupiłeś ?...no właśnie i dlatego że wszyscy kopiują a nikt

nie kupuje to dystrybutorzy muzyki skutecznie blokują wypuszczenie

nowości na plikach hires i dlatego wybór nowości hires jest żaden.

I tak będzie jeszcze wiele lat aż wprowadzą skuteczne zabezpieczenia

przed kopiowaniem a wtedy plik będzie kosztował 20€ i bedzie można

go puszczać tylko na jednym konkretnym systemie.

Póki to nie wejdzie to płyty CD i odtwarzacze jeszcze długo bedą znajdowały

nabywców wsród tych którzy szukają muzyki a nie samplerów na pokaz dla

kolegów!

Wczoraj kupiłem kolejne kilka nowości jazzowych na CD i nic z tego nie jest

dostępne jako pliki hires.

Na pewno kiedyś rynek plików będzie wiekszy i płyta CD zniknie z ofert wysyłkowej

sprzedaży ale to jeszcze wiele lat minie.

Może zostanie niższa CD, SACD, vinyla i lamp bo to będą rzeczy tylko dla kolekcjonerów.

A masowy rynek będzie byle jaki oparty o mp3 i tandetę strumieniowaną do urządzeń przenośnych.

Edytowane przez sly30

Hehe...młodzi audiofile....co zrobią?....kupią pliki?...hehe

A znasz jakiegoś który kupił jakieś pliki?

DOKŁADNIE.. popieram jak zwykle słowa prawdy...

Młody audiofil z 3TB plików, z ruskich stron ściągniętych...znam takich małych mądrali, wierzą że jak gość pisze że to FLAC to musi być FLAC i bije na głowę każdą płytę. No i mam high-end bo Pan Kulpa napisał, że strumieniowiec Cambridge Audio za 4000 PLN to przecież high-end...

Ale pomijając juź pochodzenie plików bo wiadomo źe 99% ma pliki kopiowane a tu na forum udają wielkich

audiofili ale jestem ciekaw czego słuchają?

To przerażające ale chyba tylko samplerów bo ja widzę po sobie źe chcąc mieć fajne nowe płyty z muzą która

lubię to muszę kupić CD bo na plikach hires te nowości w ogóle nie są oferowane!

A jeśli mam za 16€ kupić plik 16/44 a takich jest 95% to wolę za te same 16€ kupić płytę CD i samemu

zripować do pliku na swoim sprzęcie i wtedy wiem co mam a nie syf z ruskich serwerów.

Przez takie śmieciarstwo i cwaniactwo zabija się rynek muzyczny bo idea plików jest ok,

ale nie w takiej formie jak to ma miejsce obecnie i dlatego nowości na plikach hires nie wychodzą i nie szybko

będą wychodzić.

McIntosh MCD-1000/MDA-1000 do dobre urządzenie tylko że jak wszystko musi zostać dobrze spasowane w systemie. Najlepiej chyba z innymi wysokimi McIntoshami + z żywymi kolumnami opartymi na Revelatorach. Słyszałem ten CD w systemie u SA i fortepian koncertowy brzmiał bardzo dobrze a rzadko się to zdarza. Taki set w połączeniu z wysokimi kablami Transparenta potrafi stworzyć ciekawą muzykę...

Accuphase miało swoje pięć minut w Polsce kilka lat temu, gdy Jen i Dolar były taniutkie...ludziska się rzucili bo takie to złote i świecące...poza tym Pan z Krakowa nakręcił ostro popyt swoimi radosnymi recenzjami Accu...

Z transportów konwencjonalnych z czystym sumieniem mogę polecić 2 maszyny kolekcjonerskie, na których nikt się nie zawiedzie. Serce jest bliżej P0, ze względu na mój sentyment do starszych konstrukcji teac-a. Urządzenia z duszą. Wejścia na zewnętrzny zegar i niesamowicie solidną budowę. P0 to kultowy transport dla najbardziej wymagających. Cec to gramofon wśród CD. Dzisiejsze zabawki oprócz konstrukcji na VRDS-NEO już nie osiągną tego poziomu. To był szczyt technologii w transportach cd. Jeśli je kochacie to musicie je mieć!

Odnośnie plików i ich bezmyślnego kopiowania już pisałem wiele razy. Ja kupuję każde wydanie na nośniku fizycznym. Wolę jedną sprawdzoną płytę dobrej wytwórni niż 100 płyt ze sklepu z idiotą w nazwie. Nie lubię wirtualnych "płyt". Kopiowanie i rozpowszechnianie w sieci plików i podróbek jest największą krzywdą dla rozwoju tego typu utworów. Potrzeba lat aby zmienić mentalność słuchaczy posiadających często sprzęt za dziesiąt lub set tysięcy a słuchających kradzionych, często beznadziejnej jakości utworów.

O przyszłości plików zadecydują masy, póki co wysyp urządzeń jest ogromy. Ilość plików praktycznie żadna.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-874-0-73728000-1361636246_thumb.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Szymon

O przyszłości plików zadecydują masy, póki co wysyp urządzeń jest ogromy. Ilość plików praktycznie żadna.

Masy już! zdecydowały "MP3 żądzi"

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość rochu

(Konto usunięte)

Przez takie śmieciarstwo i cwaniactwo zabija się rynek muzyczny bo idea plików jest ok,

ale nie w takiej formie jak to ma miejsce obecnie i dlatego nowości na plikach hires nie wychodzą i nie szybko

będą wychodzić.

Niemniej odtwarzacze plików pozwalają słuchać plików ściągniętych z ruskich serwerów, bez obawy, że ktoś zwróci uwagę na źródło ich pochodzenia.

Wygląda to bardziej elegancko niż półki pełne CD-rów wypalonych tym samym materiałem i okładkami pracowicie wydrukowanymi w domowym zaciszu.

Jak sądzę, to jest prawdziwy powód powodzenia idei audiofilskiego odtwarzacza plików.

Bez takiego rutrakera czy maegauploud sukces choćby takiego Squzeezeboxa stałby pod znakiem zapytania.

Przygotowywałem się na długi i żmudne porównania, tymczasem wszystko było w zasadzie jasne po wysłuchaniu pierwszej minuty, pierwszego utworu (wszystkie transporty testuję na płycie La Spagna - Atrium Musicæ de Madrid, Gregorio Paniagua, BIS). Za pierwszym razem przełożyłem nawet kabel Stealtha, ale za następnym razem i to uznałem za zbyteczne - BADA nawet na moim magicznym kablu BNC za 10zł grała lepiej, niż Mac na Varidigu za $3600. I to dużo lepiej.

No cóż małe zastrzeżenie do materiału testowego. Dosyć rozlazły bas wynikający z ; zastosowanego mikrofonu, magnetofonu i taśmy. Tą ostatnia kupowałem w Pewexie za kosmiczne wtedy pieniądze 10,25$ (pół miesięcznej średniej krajowej) jak się Stomil Gorzów spalił. Nasza AN 35 była klasę wyżej jeśli chodzi o bas. PEM 468 sypała się niesamowicie i brudziła cały tor w magnetofonie ale plastikowe pudełko miała takie że niejeden musiał zazdrościć :) Co do średnich i wysokich tonów miała dobre nasycenie! W nagraniu A BIS tego za bardzo nie słychać, pewnie to sam Revox A-77 się temu przysłużył a raczej jego konserwacja (częstsze wymiany głowic). Materiał bardzo sympatyczny, fajna przestrzeń dzwoneczki dochodzą prawie do nosa :)

ale:

U mnie jest miernicze 20'C stad może takie chłodne podejście do materiału który uznałeś za referencyjny :)

Ale pomijając juź pochodzenie plików bo wiadomo źe 99% ma pliki kopiowane a tu na forum udają wielkich

audiofili ale jestem ciekaw czego słuchają?

To przerażające ale chyba tylko samplerów bo ja widzę po sobie źe chcąc mieć fajne nowe płyty z muzą która

lubię to muszę kupić CD bo na plikach hires te nowości w ogóle nie są oferowane!

A jeśli mam za 16€ kupić plik 16/44 a takich jest 95% to wolę za te same 16€ kupić płytę CD i samemu

zripować do pliku na swoim sprzęcie i wtedy wiem co mam a nie syf z ruskich serwerów.

będą wychodzić.

Masy już! zdecydowały "MP3 rządzi

Zgadzam się z przedmówcami. To jest smutne,ale to prawda.

Zawodowo mam styczność z młodzieżą, króluje MP3 i youtube.

Nikt nie słyszał o High-Endie, wave-ach 24/192, plikach HD i itp,a co najgorsze to ich nie interesuje.

Tak High-End chyba umiera,została nas garstka.

Niemniej odtwarzacze plików pozwalają słuchać plików ściągniętych z ruskich serwerów, bez obawy, że ktoś zwróci uwagę na źródło ich pochodzenia.

Wygląda to bardziej elegancko niż półki pełne CD-rów wypalonych tym samym materiałem i okładkami pracowicie wydrukowanymi w domowym zaciszu.

Jak sądzę, to jest prawdziwy powód powodzenia idei audiofilskiego odtwarzacza plików.

Powod jest jeszcze taki ze przy dobrych serwerach i dobrym oprogramowaniu te pliki graja lepiej niz najlepsze japonskie oryginaly CD ;)

Kultura wysokich lotów zawsze była, jest i będzie elitarna!

Nie podejrzewam żeby wymarła gdyż bazuje na prostszej kulturze z której czerpie jako materiału wyjściowego do dalszej obróbki.

Wysoka kultura jest materiałem wysoko przetworzonym i dla tego nie jest zrozumiałym dla wszystkich.Trzeba mieć silne podstawy wiedzy, doświadczenia żeby w takich tematach czuć się swobodnie.Czyli wymaga od nas uczenia się przez całe życie-wiem to musi boleć :)

High End należy propagować jako coś dobrego, właściwego i wartego do naśladowania i uzmysłowić co niektórym ze nie jest to narzędzie do deprecjonowania innych tylko narzędzie do uzyskania celu jakim jest wierne odtworzenie dobrej muzyki w naszych mieszkaniach.

Nie jest tak żle - owszem młodzi preferują MP3 szwaks i wszystko średniej i wątpliwej jakości zaliczając Mc Donalda jako preferowany sposób odżywiania. Ale wśród młodzieży jest garstka świadomych ludzi którzy za przykładem rodziców mogą zainteresować się dobrym dżwiękiem i tak robią. W Anglii w każdym domu ludzie mają po kilka systemów i jest to normalne.

W Polskich realiach jest inaczej z uwagi na finanse ale i tak dużo zmieniło się na lepsze. Trochę optymizmu.

Słuchajcie, gdyby był ktoś chętny na zakup BADA Alpha USB, to sa już dwie osoby chętne (więc już będzie 10% rabatu). Może gdy zamówić jeszcze 1-2 szt to udało by sie coś jeszcze wytargowac.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Elberoth a ten kondycjoner z poniższego linku wart swojej ceny.. ?

Ukryta Zawartość

wkońcu to też.. bada ;-)

ciekaw jestem tylko czy z dobrym rezultatem "bada" te przepływy prądu ;-)

"przymierzam" się do niego....

i mam też alternatywę dla niego ale w postaci tylko filtra do CD..

Co myślisz/myślicie o tych całkiem przystępnych cenowo produktach?

Ukryta Zawartość

Wybacz, że wchodzę do tematu nieco Ci "błocąc" ale słowo "Bada" zadziałało na mnie jak magnes :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez thomassek

Zakupiłem dziś AUDIO AGILE CLEAR CD.. ( wcześniej w posiadaniu Rogera z katowickiego RCM-u ) a więc moje pytanie uznaj za "niebyłe" ;-) ... PS.Genialne urządzenie, czyści prądy aż miło :-)) i do tego jakże dobrze pasujące wyglądowo do mojego "Electro" ! Wkońcu też akryl :-))

Słuchajcie, gdyby był ktoś chętny na zakup BADA Alpha USB, to sa już dwie osoby chętne (więc już będzie 10% rabatu). Może gdy zamówić jeszcze 1-2 szt to udało by sie coś jeszcze wytargowac.

Chcialem najpierw posluchac, ale jak sie nie da to jestem gotow zaryzykowac w ciemno. Mozesz mnie wpisac na liste.

pzdr

marslo

Konto w trakcie usuwania

Elb,

Z Wilsonami miałeś chyba największe doświadczenie ze wszystkich na forum.

Tak się zastanawiam - na jakiej powierzchni maksymalnie poradziłyby sobie basowce 25 i 20cm z nowych Alexii, tak żeby przy mocy wzmacniacza w okolicach 200-250W ładnie wypełnić pomieszczenie muzyką, a czasami nawet dobrze rzucić mięskiem.

Myślę że bez problemu możesz je w 50m postawić.

Taki bajer do mnie trafił:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może to nie jest Hi-end ale co myślicie o tym

Ukryta Zawartość

Jeszcze nie słuchałem DACa na Sabre który by mi się podobał ... ale przynajmniej ma fajną obudowę :)

Ukryta Zawartość

Jeszcze nie słuchałem DACa na Sabre który by mi się podobał

Bo Sabre jest bardzo ciezki w aplikacji ale jesli chodzi o pomiar to nie ma nic lepszego pod kazdym wzgledem latwo przesledzic note katalogowa i pomiary najlepszych DAC-ow np DCS-ow, MSB platinium itp.. i przekonac sie ze Sabre ma wszystkie parametry kilkukrotnie razy lepsze anizeli jakakolwiek konkurencja. Oczywiscie parametry to nie wszystko a wlasciwie mozna miec tylko pewnosc ze do przygotowania DAC-a mamy dobry podstawowy komponent w mojej ocenie to tylko 20% jakosci reszta zalezy od aplikacji zasilan komponentow i kilku lat nad ktorym spedza konstruktor aptymalizujac to pomiarowo i odsluchowo. Moga wyjsc z tego rozne dzwieki i przyznam ze nawet najlepszy scalak moze zagrac tragicznie mechanicznie i ostro. Ale ja bym tutaj tego DAC-a nie spisywal na straty, aby cos mowic trzeba jedna tego posluchac... Bo np najnowszy Accuphase DAC tez jest zrobiony na Sabre a jego dzwiek moim zdaniem jest jednym z lepszych jaki slyszalem w zyciu.

Może to nie jest Hi-end ale co myślicie o tym

To moze zagrac roznie... komponenty sa niby w miare dobre mozna ocenic je nawet tak na 4+, ale High-End rzadzi sie swoimi prawami, tego trzeba byloby posluchac. W kazdym badz razie baza jest dobra. Mozna probowac to modowac gdyby zagralo slabo, zazwyczaj daje to dobre lub bardzo dobre rezultaty.

Mam wrazenie ze analogowka z tego co widac (na niezbyt dokladnych zdjeciach) jest wg noty katalogowej ESS-a, a ta aplikacja byla przeze mnie przerabiana - niestety gra konturowo ostro i bez wypelnienia, nie mowiac o tekturowym basie

A sam fakt zaekranowania tego urzadzenia na poszczegolne obwodow moze dac bardzo dobre rezultaty, ale tak jak pisze, tego trzeba byloby posluchac :)

Pozdrawiam StasioP

Edytowane przez Stasiop
  • Pokaż nowe odpowiedzi