Skocz do zawartości
IGNORED

Elberoth's Audio Nirvana

Rekomendowane odpowiedzi

Gość wieslaw119

(Konto usunięte)

Odwrotnie.

Upsampling is interpolation, applied in the context of digital signal processing and sample rate conversion. When upsampling is performed on a sequence of samples of a continuous function or signal, it produces an approximation of the sequence that would have been obtained by sampling the signal at a higher rate (or density, as in the case of a photograph).

wikipedia.org

Zainstalowałem dzisiaj Win2012R2 jeszcze bez softu do optymalizacji. Pierwszy odsłuch przez konwerter M2Tech EVO+ zegar dał brzmienie coś nie hallo, jakoś trochę bez życia. Zabrzmiało gorzej niż Win 8, ale na szczęście postanowiłem wypiąć M2Techa i dostarczyć sygnał do Auralica prosto z USB komputera z karty PPA Studio i okazało się, że jest bardzo dobrze. Dziwne to całe audio. W Win 8 M2Tech gra wyraźnie lepiej niż prosto z USB do Auralica a pod W2012r2 jest odwrotnie. Daphile natomiast grał dla mnie prawie tak samo prosto z USB a z M2Tech z delikatną przewagą M2Tech (większa gładkość, czystość). Chyba sterowniki M2Tech nie do końca dobrze działają pod Win2012.

Taki obrót sprawy sprawia, że kolejny mój krok to zamówienie Teddy Pardo albo Baakona do karty PPA Studio i dokupienie Optimizera.

Edytowane przez Iceman007

Upsampling czy oversampling - to wszystko jest interpolacja.

Zainstalowałem dzisiaj Win2012R2 jeszcze bez softu do optymalizacji. Pierwszy odsłuch przez konwerter M2Tech EVO+ zegar dał brzmienie coś nie hallo, jakoś trochę bez życia. Zabrzmiało gorzej niż Win 8, ale na szczęście postanowiłem wypiąć M2Techa i dostarczyć sygnał do Auralica prosto z USB komputera z karty PPA Studio i okazało się, że jest bardzo dobrze. Dziwne to całe audio. W Win 8 M2Tech gra wyraźnie lepiej niż prosto z USB do Auralica a pod W2012r2 jest odwrotnie. Daphile natomiast grał dla mnie prawie tak samo prosto z USB a z M2Tech z delikatną przewagą M2Tech (większa gładkość, czystość). Chyba sterowniki M2Tech nie do końca dobrze działają pod Win2012.

Taki obrót sprawy sprawia, że kolejny mój krok to zamówienie Teddy Pardo albo Baakona do karty PPA Studio i dokupienie Optimizera.

Na jakie napięcie chodzi karta PPA ?

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Możesz zdefiniować czym ma się wyróżniać jakościowo kontroler USB na potrzeby audio ?

Zobacz na początek chociażby tutaj -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jest jedno dedykowane do AUDIO, ale po co, skoro obok też będzie działać. Elb też musi być niepoważny,

że stosuje dodatkową, zasilaną z super zasilacza kartę USB. Zasilanie i jakość elementów to klucz do sukcesu

przy formowaniu streamu. Przedstawiony wcześniej "przedłużacz" USB, oprócz tak pożądanej separacji nie

oferuje nic specjalnego. Firma zajmuje się właśnie konwersją (czy pożądaną ) na fotony i wysyła je do 150m.

to ich pole do popisu. Jakość strony, opis konstrukcji, wygląd urządzenia i jakość wykonania nie jest rewelacyjna.

To nie są specjaliści w dziedzinie "PC-AUdio" a to rozwiązanie nie jest dla audio - mogę się mylić, bo przecież nie

mam tego pod ręką, ale to nie tak powinno wyglądać. Pobieranie danych z szyny, formowanie go na karcie,

poddanie go konwersji na fotony, powrót do wersji elektrycznej, ponowne formowanie w strumień ... Nie mają

nawet ochoty pochwalić się użytymi podzespołami, nowoczesną aplikacją ... eh ... ja nie wierzę i o tym napisałem.

Poza tym to zawracanie kijem wisły - łatwiej uzyskać separację galwaniczną na odbiorniku w dac, który także

nie musi potrzebować zew. zasilania, ponieważ ma własne z DAC-a, a nie poprzez linię zasilającą USB.

A tutaj dedykowane wyjście USB do DAC-a ( Gold plated USB DAC - up )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cześć,

dużo tu ostatnio o PC Audio się pisze, więc jest szansa że się czegoś dowiem. Znalazłem wczoraj w necie zmodyfikowaną wersję sterownika Asio4All. Link do bloga skąd można pobrać sterownik:

Ukryta Zawartość

Zastanawiam się czy może ktoś z Was miał z nim do czynienia i czy w ogóle warto zawracać sobie głowę. Trochę nie mam zaufania do witryny więc na razie jeszcze go nie zainstalowałem, ale nie powiem żeby mnie nie korciło...:)

Ukryta Zawartość

A tutaj dedykowane wyjście USB do DAC-a ( Gold plated USB DAC - up )

Ukryta Zawartość

Bardzo interesująca konstrukcja. Szczególnie dla osób które nie chce inwestować w karty typu SOtM czy Jcat - tu lepszą regulację/filtrację napięcia na wyjściu USB dostajemy w standardzie.

Chyba w Gigabyte jakiegoś audiofila zatrudnili :)

PPA chodzi na 5V

A to niestety cie nie poratuję moim Teddy Pardo - mam na 6V min.

Cześć,

dużo tu ostatnio o PC Audio się pisze, więc jest szansa że się czegoś dowiem. Znalazłem wczoraj w necie zmodyfikowaną wersję sterownika Asio4All. Link do bloga skąd można pobrać sterownik:

Ukryta Zawartość

Zastanawiam się czy może ktoś z Was miał z nim do czynienia i czy w ogóle warto zawracać sobie głowę. Trochę nie mam zaufania do witryny więc na razie jeszcze go nie zainstalowałem, ale nie powiem żeby mnie nie korciło...:)

Osobiście byłbym bardzo ostrożny. I chyba poczekałbym na relacje innych, bardziej wyrywnych :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Bardzo interesująca konstrukcja.

Szczególnie dla osób które nie chcą inwestować w karty typu SOtM czy Jcat - tu lepszą

regulację/filtrację napięcia na wyjściu USB dostajemy w standardzie.

Chyba w Gigabyte jakiegoś audiofila zatrudnili :)

Ukryta Zawartość

To zapewne nie jest szczyt możliwości, ale cieszy zauważenie problemu w tym konkretnym zastosowaniu.

Cena jest atrakcyjna, więc to naprawdę dobra propozycja dla "poszukujących" czegoś ponad standard.

Problem jakości zasilania (newralgiczny dla pracy oscylatora i komponentów) został dostrzeżony - to cieszy.

To dotyczy tak bloku formowania strumienia, jak i jakości na linii zasilającej USB - to dla wielu jest Rubicon. :)

Ukryta Zawartość

Na 6moons pojawiła się recenzja kabli LAN oraz USB Jcat:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Roxi

(Konto usunięte)

Elberoth - jakiś czas temu zrobiłeś bardzo wyczerpującą recenzję konwerterów USB-Spdif. Jak sam widzisz nastąpił znaczący progres w jakości odbiorników USB w Dac'kach. Może zrobiłbyś jakieś porównanie DAC'ków w przedziale 5-15 tys pod kątem jakości zaimplementowanego USB z pominięciem konwerterów ze standardowym i podrasowanym computer audio. Sam właśnie stoję przed takim wyborem, zresztą jak wiele osób. Ciekawe są np. Dacki np. firm Audio gd DSD, czy nowe Young DSD, Matrix z DSD, Tedy Pardo DAC, Aurelic DAC itd.

Auralica miałem nawet pożyczyć ... ale się jakoś nie złożyło. Może jak za 2-3 tyg będę wolniejszy to nad tym pomyślę.

Generalnie wszystkie DACi tak niesamowicie poszły do przodu w ostatnich kilku latach, że stare zasady mówiące że najwięcej należy wydać na źródło, mniej na wzmacniacz, a najmniej na kolumny wzięły w łeb.

Teraz za 20kzł (Meitner, Berkeley, być może Auralic) można kupić DAC niemal referencyjny, a już z pewnością lepszy od referencyjnych DACów sprzed kilku lat.

Na dziś zasadę tę bym całkowicie odwrócił - najwięcej wydał na kolumny (powiedzmy 20kzł), mniej na wzmacniacz (powiedzmy 10kzł), a najmniej na DACa (powiedzmy 5kzł). Przy większym budżecie oczywiście proporcjonalnie więcej.

Dzisiaj z ciekawości podłączyłem nowego AudioQuesta DragonFly v2 za bodajże 800zł, i gra to tak, że nie jedna osoba mogła by się mocno zdziwić. Fakt, że podłączony do kompa na 4-5kzł, ale mimo wszystko ... taki dźwięk za taką kasę - jeszcze kilka lat temu było by to zupełnie niewyobrażalne.

W środku DAC ESS, dwa dobre zegary, jakiś wzmacniacz operacyjny na wyjściu i ... w zasadzie tyle (choć AQ twierdzi że jest tu razem 107 części).

1012dragon.2.jpg

Mam nawet taki pomysł, aby pożyczyć Marantza CD-63KI od kumpla, i porównać go do tego bzyka za 800zł. Jestem przekonany, że z Marantza nic nie zostanie ... będzie efektowne KO :)

Mam też gdzieś Meridiana Explorera ... może jutro znajdę chwilę aby wgrać sterowniki i go odpalić.

Gość Roxi

(Konto usunięte)

Jeśli DAC'ki w coraz większym stopniu będą reprezentował zbliżony, dobry poziom, to będzie prościej skoncentrować się na często niedocenionych preampach :)

Ostatnio testowałem i Vegę i Mirusa - w obu przypadkach Bada Alpha jest już właściwie zbędna, tak dobre są ich wejścia USB. Plus łykają DSD - słowem, ża te 14 (Vega) czy 17 (Mirus) tys można już kupić DACa cholernie dobrego.

Z całą pewnością. BADA Alpha USB to z założenia zawsze była swego rodzaju 'proteza'. Nawet jeżeli wejścia USB wbudowane w DACi mają gorsza izolację (ta w BADA jest naprawdę wyśmienita), to wygrywają wewnętrznym połączeniem I2S zamiast wadliwego standardu SPDIF. Coraz większa ilość producentów zaczyna także rozumieć jak zrobić dobre wejście USB.

... podłączyłem nowego AudioQuesta DragonFly v2 za bodajże 800zł, i gra to tak, że nie jedna osoba mogła by się zdziwić.

Mam nawet taki pomysł, aby pożyczyć Marantza CD-63KI od kumpla, i porównać go do tego bzyka za 800zł.

Jestem przekonany, że z Marantza nic nie zostanie ... będzie efektowne KO :)

Tak tylko dla uściślenia - są tylko dwie wersje tej zabawki : v1 oraz v1.2 , nie ma v2.

800 pln. to cena z kosmosu - katalogowa cena to 149 $ , a "hurtowo" można kupić za 99 $.

Na tym przykładzie łatwo zorientować się jakie jest "bicie" nawet na tej półce cenowej ! :)

Dla uściślenia - nie mam pojęcia ile DragonFly kosztuje w Polsce. Dostałem go w prezencie. Być może jest to 600zł. V1.2 czy V2 - każdy wie o co chodzi, jest to ta nowsza wersja.

Mam nawet taki pomysł, aby pożyczyć Marantza CD-63KI od kumpla, i porównać go do tego bzyka za 800zł. Jestem przekonany, że z Marantza nic nie zostanie ... będzie efektowne KO :)

Moim zdaniem od strony konstrukcyjnej to cos absolutnie nie ma szans z CD-63. Ale jak sprawdzisz napisz.

Pozdr.

Witam

Odnośnie poruszanego tu na forum wątku odtwarzaczy na windows to chciałbym się podzielić tym

Ukryta Zawartość

U mnie działa z output latency 5ms.

Ukryta Zawartość

Postanowiłem kupić następcę Chorda Qute HD. I teraz mam dylemat - Chord Qute EX czy Chord Hugo :)

Cena zbliżona. Hugo ma ponoć nowszy (i potężniejszy) DSP i zasilanie bateryjne (zasilacz zbędny).

Postanowiłem kupić następcę Chorda Qute HD. I teraz mam dylemat - Chord Qute EX czy Chord Hugo :)

Cena zbliżona. Hugo ma ponoć nowszy (i potężniejszy) DSP i zasilanie bateryjne (zasilacz zbędny).

Opinia z przed kilku dni (nie moja):

Someone posted this comparing it to nDAC/555PS=$4000+$10000=$14000. Hugo is about $2400. Is this a joke or Chord discovered something that hasn't been discovered yet?

'I said I’d make a few more comments when I had time, so here it is for anyone who’s interested…

In short, I think the Hugo is fantastic. Having earlier commented that I wasn't sure whether I preferred it to an Ndac/555, I'm pretty sure now that I do. I have to say that I'm rather surprised and frankly somewhat confused by this, not least because I like the Naim sound so much and have done for so long. The idea that such good sound could come from such a tiny little thing is rather difficult to get your head round when you're used most reasonably high-end kit, never mind Naim with its power supplies and chunky cables.

Being analytical about the sound, the only area in which I think the Ndac shades it is in terms of ultimate bass extension. The Hugo produces plenty, but the naim combo ultimately it has just shade more heft and weight.

Overall however, my impression has not been that there is anything particularly striking about particular aspects of the Hugo sound, but that I have simply found myself thinking "just one more track" in a way that I have not really done with digital since moving my CDS3 on. As other people have commented, there is something about the sound that is very non-digital in the way that it sounds unforced, natural and fluid. The best way I could describe it would be as being akin to a KDS with some added, more Naim-like drive and solidity. It really is that good.

The other very pleasing aspect for me is that it means everything I need for digital listening (i.e. my HDX and the Hugo) fits on one fraim shelf rather than on three. As far as I can tell, the Hugo is completely support agnostic and does not to my ears sound any different whether sat on various bits of Naim, on its own shelf, on the floor or held in my hand. This being so, I can't really see the point of having it sat on a separate shelf. That said, if you are going to use it as more of a digital preamp and therefore would need to use and access the controls, the situation might then be different.

It appears similarly indifferent to the input used and source. I've tried it with various combinations of spdif, optical and usb from a Macbook and Mac Mini, NDX and HDX. Although i won't pretend my "testing" was in any way scientific, I could not hear any difference between the various options. No idea whether it would be different with hi res music, as I've not got any! "

Edytowane przez sebna

“With age comes wisdom, but sometimes age comes alone.”

― Oscar Wilde

Szukałem jakiś rozbieranych zdjęć Hubo, i znalazłem fajny wywiad z Robertem Wattsem (projektant Hugo, ex dpa):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A po co tobie ten sprzęt? Składasz system do kuchni ? Czy po parku będziesz z tym biegał ?

Edytowane przez sly30

Zestaw na siłkę ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rock Ross dodaje powera na siłce:))?

To chyba ten kawałek;

Ukryta Zawartość

Ja się nie mogę przekonać do muzy podczas ćwiczeń:(

Pozdrawiam, M.

Ukryta Zawartość

W przyszlym roku mija mi 40lat cwiczen na silowni i muza zawsze byla obecna ,silownie i sprzet zmienialy sie tak jak i muzyka, ktora dodawala wiecej wigoru.Uklad dowolny w czasie zawodow kulturystycznych jest bardzo istotny podczas pokazow i kazdy dobiera idealny podklad muzyczny do swojego ukladu pozowania,tak ze trzeba obcowac z muza.

Zestaw na siłkę ;)

I jakie słuchawki do tego?

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Z tą siłownią to był oczywiście żart :)

Swoją drogą, największym pakerem wśród audiofilów to był chyba gutekbull :)

Ukryta Zawartość

zrobili 150 stron komentarzy.

A propos, kol. Sebna, jak tam JOB 225, ja powoli zaczynam go kochać.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi