Skocz do zawartości
IGNORED

Elberoth's Audio Nirvana

Rekomendowane odpowiedzi

Wracając jeszcze na chwilę do Bel Canto REFLink.

Jak wspomniałem egzemplarz był całkowicie nowy. Zostawiłem go wł. na kilkadziesiąt godzin. Producent mówi w instrukcji, że urządzenie potrzebuje min. 100h.

Posłuchałem go jeszcze parę godzin dzisiaj.

Dźwięk dodatkowo się wygładził, co spowodowało, że teraz już całkowicie nie jestem w stanie stwierdzić bez bezpośredniego porównania czy i jak różni się od BADA.

Przy najbliższej okazji trzeba będzie takie porównanie zrobić.

Bez tego ten rodzaj grania akceptuję całkowicie i chwilowo nie mam żadnych uwag krytycznych, a rzadko mi się to zdarza.:)

Niezmienna natomiast pozostaje w przypadku obu tych urządzeń radość ze słuchania muzyki z ich udziałem i ... - wielki smutek po powrocie do innych. ;)

Warto dodać, że Bel Canto zaleca też korzystanie (o ile to możliwe) z wyjścia ST fiber, wg nich najlepszego.

Ciekawą opcją wydaje się też ich tańszy o ponad 50% uLink i jeszcze tańszy mLink. Mają zdecydowanie tańszą obudowę,

Nie mają zasilania, są zasilane z USB, co daje też możliwość podłączenia oddzielnego zasilacza.

uLink to chyba praktycznie ten sam układ co topowy model. Będę miał wkrótce możliwość posłuchania najtańszego mLink. Mam nadzieję, że i "średni" uLink do mnie trafi, bo mogą to być niezwykle ciekawe propozycje w swoich grupach cenowych.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Uwaga! Mam aktualnie na "sprzedaż"... następujące myśli na potrzeby audiofilii i muzyki:

-Nauczył się Pan czegoś od publiczności?-Tak, aby ją ignorować tak bardzo, jak to tylko możliwe. J. Zorn

AFAIK najtańszy mLink nie ma topowego Crysteka na pokładzie.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Chcesz być jedyny w PL to proszę!

Ukryta Zawartość

Zdziwisz się, ale już jeden ma, a drugi zaraz też będzie miał :) Jak ktoś ma wątpliwości co do brzmienia, to polecam wycieczkę do Monachium w maju.

Ukryta Zawartość

Przyszedł do mnie TotalDAC balanced.

Fajny zestaw WE/WY - m.in. wejście USB i wyjście słuchawkowe. Trochę niewygodnie, bo dziurka jest z tyłu, ale rozumiem że decydowały względy estetyczne. Z przodu wygląda jak na zdjęciu wyżej.

Jest też pilot (jakiś przysposobiony Philips)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Elberoth! kup sobie na średnicę GOTO

Magico nie stosuje tradycyjnych średnio-wysokotonowych przetworników w topowych kolumnach, bo wiedzą że wielu ich ograniczeń nie da się ominąć i tu Duelund w niczym nie pomoże.

Masz Magico Ultimate II w cenie $395,000.00 na driverach ALE Acoustic + 15'' woofer Aura

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png

A może nowe Sonus Fabery Amati Futura ... w graficie ? Ciekawe czy mają w Voice do posłuchania.

Ktoś pytał, czy jakaś firma stosuje elementy firmy Duelund w swoich seryjnych kolumnach. Tutaj opis zwrotnicy kolumn Peak Consult Kapheus (3 model od góry tej firmy):

Networks

--------------------------------------------------------------------------------

High frequencies:

The Kepheus includes an acoustical fully compensated second order crossover in the tweeter/midrange and woofer section, isolated from the moving system in its own dual sealed department. The Kepheus only features the best of the best. Dual Peak foil capacitors, silver carbon resistors and oiled/waxed inductors by Duelund Coherent Audio manufacturer of the world’s finest components.

Low frequencies:

The low frequency includes only oiled/waxed-foiled inductors from Duelund Coherent Audio helping to realise a fully compensated second order roll of. The low frequencies have also been altered by our straight level impedance and phase control. All sealed in its own isolated compartment.

Components:

Every component has been chosen for its sonic and musical behaviour, with no consideration for cost. The crossover is crimped and hardwired with silver soldering. The crossover is sealed in its own compartment to avoid microphony distortion and to shield it from electrical and magnetic radiation from the rest of the system. Peak Consult uses only the best parts to do this High End loudspeaker. Imagine, there is used more than 300 metres of components in a speaker. The end user only has control over a few metres of speaker cable. The speaker has a heart and for that only the finest is acceptable.

Internal wire:

Peak Consult uses a special dual Silver flat silk insulated OEM wire from Duelund Coherent Audio for the upper frequencies and a special Peak Consult manufactured high current cable for the bass.

A może nowe Sonus Fabery Amati Futura ... w graficie ? Ciekawe czy mają w Voice do posłuchania.

Po posłuchaniu na prawdę odradzam. Jak dla ciebie będą za mało transparentne i rozdzielcze.

Jak już chcesz eksplorować kierunek bardziej muzykalnego głośnika to posłuchaj Ktemy Serblina.

Musisz posłuchać u siebie kolumn KEF Blade

Ukryta Zawartość

To dobra propozycja dla Ciebie, no chyba że wolisz tą Panią ;-)

post-28079-0-31498600-1363864557_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png

Q5 może fajnie zagrać z Momentum i ciepłym źródłem.

no chyba, że to Q3, bo coś nie jestem pewien.

A tu, pomimo, że to Youtube :) to słychać i rozdzielczość i dynamikę i muzykalność.

A tu, pomimo, że to Youtube :) to słychać i rozdzielczość i dynamikę i muzykalność.

:)))

Tyle było pisania o WA i Mementum, a okazuje się, że utube Ci wystarczy

Widzisz jaki jestem świetny? Nie muszę na odsłuchy jeździć :)

Poważnie - było i pisania i jeżdżenia i to jeden z dwóch najlepszych systemów jakie w życiu słyszałem, czyli dCS/Momentum/Wilson/Siltech. Polecam jeśli ktoś ma okazję.

Napisano 19.03.2013 - 17:25

Elb

Kup SF Amati Futura i zakonczysz temat. Bedziesz siedzial w fotelu i sluchal. Uspokoją twoją audiofilską nerwice. A jakosc designu i finishu poza zasiegiem wszystkich

No i co ważne - zawsze będą zawsze odsprzedawalne za dobre pieniądze. Tyle tylko ze nowych nie wyhaczysz za pól darmo jak Wilsonòw :-)

Użytkownik mike27 edytował ten post 19.03.2013 - 17:28

przeczytaj to co napisałem powyżej i zaufaj mi :)...............

Nie wiedziałem, że Alexie można kupić za pół darmo ;)

Przy całym szacunku dla Sonus Fabera, najnowsze Amati Futura to nie jest pierwsza liga.

Za dużo własnego charakteru brzmienia narzucają i za duże jest odstępstwo od neutralności, żeby miały służyć jako komponent do krytycznych odsłuchów porównawczych.

Przy całym szacunku dla Sonus Fabera, najnowsze Amati Futura to nie jest pierwsza liga.

Za dużo własnego charakteru brzmienia narzucają i za duże jest odstępstwo od neutralności, żeby miały służyć jako komponent do krytycznych odsłuchów porównawczych.

A to prawda - na szczeście to nie są kolumny do "krytycznych odsłuchów porównawczych" tylko do słuchania muzyki :)

No i właśnie dlatego nie są optymalnym wyborem dla Elberotha...

No bo co autor wątku robi - słucha muzyki, czy prowadzi nieustanne krytyczne odsłuchy porównawcze? :-)

:)))

Tyle było pisania o WA i Mementum, a okazuje się, że utube Ci wystarczy

Haha tak dokładnie.

Ale gdyby dźwięk z YouTube wyprowadzić z PC po dobrym audiofilskim kablu USB, do wysokiej klasy konwertera USB-SPDIF a następnie do klasowego DAC'a to byłby miód malina:)

Dobre, naprawdę dobre.

Czy ten system ma dobrze grać czy dobrze wyglądać i łatwo się sprzedać, bo odnoszę wrażenie że autor chce mieć ciastko i zjeść ciastko.

Ja podchodzę bezkompromisowo jak gra wybitnie, kupuję. Reszta mnie nie interesuje. Dlatego nie pomogę w obecnym doborze.

W ślepym teście to ona moźe być właśnie łatwa do odróżnienia bo....lepsza!

Pamietajcie, ze w zwiazku z wydluzeniem zycia, takie panie i starsze od nich bede naszymi partnerkami przez prawie polowe czasu jaki nam dano...

Jesli dorosla mlodosc trwa 20-30 lat, to wiek dojrzaly i starosc to ok 40 a nawet 50 lat :)

Nauczcie sie doceniac dojrzale piekno:)

Edytowane przez marslo

Konto w trakcie usuwania

Cholera jasna! Won mi tu stąd, jeden z drugim! Panie! Tu nie jest salon damsko-męski! Ja... Ja tu mięso mam !

;)

Pamietajcie, ze w zwiazku z wydluzeniem zycia, takie panie i starsze od nich bede naszymi partnerkami przez prawie polowe czasu jaki nam dano...

Jesli dorosla mlodosc trwa 20-30 lat, to wiek dojrzaly i starosc to ok 40 a nawet 50 lat :)

Nauczcie sie doceniac dojrzale piekno:)

Tak w pelni sie z Toba zgodze :)

Ale nie uwazacie ze to jest celowy zabieg marketingowy gdyby byla mloda to nikt specjalnie nie zwrocilby uwagi (no chyba ze bylaby super piekna ) a tak wszyscy sie przy tym zatrzymuja i zastanawiaja. Mysle ze to bylo celowe!

Na dodatek w ślepym teście może okazać się trudna do odróżnienia od takiej ze dwa razy młodszej... ;-) Przynajmniej dla niektórych...

A ponoc slepe testy w High-End nie sa koszerne, a tu prosze... :)

Cholera jasna! Won mi tu stąd, jeden z drugim! Panie! Tu nie jest salon damsko-męski! Ja... Ja tu mięso mam !

A jeszcze mialo byc: bedzie mi tu klaki rozrzucal, tzn wpisy ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi