Skocz do zawartości
IGNORED

Elberoth's Audio Nirvana

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...

Będzie dziś słuchane:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

W takim razie jest to upgrade czy downgrade Twojego systemu? :)

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Ciekawe, że to wymaga aż takich mocy obliczeniowych. Esoteric K-01 robił to w locie na luziku,

Bo miał specjalizowany procesor DSP czy inny ASIC do tego, TYLKO DO TEGO. Architektura procesora ogólnego przeznacznia z komputerów osobistych nie jest do tego przeznaczona. Da się oczywiście, ale cudów wydajnościowych nie będzie.

A jeśli mówicie o PS PerfectWave DAC to...szkoda czasu, nic specjalnego, widać, słychać i czuć w tym dźwięku cyfrę na odległość ( i z bliska też).

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

a z tydzień?

Miałem na myśli, czy to był dobrze wygrzany egzemplarz, czy nówka sztuka nieśmigana ?

Czy ten tydzień (jeden) to był od wyjęcia nowego z pudełka itd. ?

Pozdrawiam

Pygar

W takim razie jest to upgrade czy downgrade Twojego systemu? :)

Zwykła ciekawość. Po AS coś napiszę.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Gość Roxi

(Konto usunięte)

CAPS v3, przy wszystkich swoich zaletach, ma zbyt mało mocy obliczeniowej aby dokonywać konwersji DSD -> PCM lub PCM -> DSD w czasie rzeczywistym. Przy słuchaniu zwykłego DSD (bez zmiany formatu) lub hi-rez PCM obciążenie procka wynosi kilkanaście procent. Właczenie rzeczonej konwersji od razu jednak winduje wykorzystanie procka pod 100% i co kilkanście sekund muzyka staje, i pojawia się jakże irytujący komunikat 'Buffering...'.

U mnie (celeron) taki problem powodował win 8.1 profesional z JRiverem. Powrót do 7 rozwiązał problemy z iso DSD z NAS po Wifi. Wprawdzie granie natywne z DSD, ale konwersja również, zero problemów, zero buforowania itd. Ten system jest przeładowany i chory :) Dodatkowo JRiver po aktualizacj do 20 z 8.1 czasem zachowywał się niestabilnie i się zawieszał. Teraz takich problemów nie ma.

Edytowane przez Roxi
  • 4 tygodnie później...

Ciekawa recenzja S5 ukazała się w Positive Feedback. Nie chodzi o to, że jest entuzjastyczna (wszystkie recenzje S5 jakie się do tej pory ukazały są entuzjastyczne), ani nawet o to, że po napisaniu recenzji je kupił (tu też nie był oryginalny).

Ukryta Zawartość

Ciekawe jest to, że Myles B. Astor od 20 lat był wielkim fanem elektrostatów ML, bo jak sam mówił - mimo pewnych ograniczeń, żadna kolumna dynamiczna nie dorównywała im pod względem szybkości i transparentności. Nic nie wskazywało na to, aby coś się miało w tej materii zmienić, do czasu ... aż posłuchał S5. Ku zaskoczeniu samego recenzenta, Magico skasowały Logany praktycznie w każdym aspekcie, w tym także transparentności i szybkości.

Świetnie opisał też coś, co także moim zdaniem jest najważniejsza cechą S5, a więc brak kontrybucji obudowy:

While the S5's dynamics can be positively breathtaking, it's in the areas of quietness and settling time (two terms more commonly associated with electronics than speakers) where the Magicos really break new ground. In fact, the lowering of audio system's noise floor through judicious attention to equipment, cables and especially AC supply is one of the biggest breakthroughs in high-end audio in recent years. Now add speakers to the list. The S5s are simply the quietest sounding speaker by leaps and bounds that's been in my reference system to date and retrieves more information off the software without having to resort to that fake, jacked-up, hyper-detailed upper midrange of but a decade or so ago.

Jest to rzecz, którą bardzo trudno opisać słowami (dlatego mam małe nadzieję, że ktokolwiek z czytających będzie sobie to w stanie wyobrazić bez słuchania), a która staje się wręcz oczywista, gdy raz ją usłyszymy. Czasami są takie sytuacje, że poprzez pewne zmiany w naszym systemie (np. zastosowanie dobrego zasilania liniowego / bateryjnego przetwornika lub komputera, lepszą siecówkę lub filtr sieciowy), udaje nam się usunąć szum, z istnienia którego nawet nie zdawaliśmy sobie dzień wcześniej sprawy. I tak jest i tym razem, tyle że teraz zmiana nie bierze się z elektroniki, a z kolumn. Efekt finalny jest jednak ten sam - bardziej szlachetne barwy, gładsze, bardziej analogowe brzmienie i lepszy wgląd w nagranie.

Inną obserwacją, zbieżną z moimi doświadczeniami jest fakt, że Magico rzadko kiedy brzmią dobrze na wystawach. Sam na palcach jednej reki mógłbym wymienić udane prezentacje Magico z tych które słyszałem. Powiem więcej - gdybym miał opierać swoje opinie o Magico tylko i o odsłuchy na wystawach, to nigdy bym sobie ich nie sprawił. Z jakiegoś powodu, na wystawach Magico zawsze gra ze Spectralem lub Soulution, które są chyba ulubionymi markami właściciela, a które moim zdaniem w ogóle się do tych kolumn nie nadają ...

Myles B. Astor po raz pierwszy zauroczył się S5 gdy posłuchał ich z lampami Absolare, natomiast zakochał się w nich dopiero gdy postawił je u siebie w domu i podłączył do swoich lampowych monobloków Conrad-Johnson ART.

Despite hearing Magico's Q-series speaker at several shows—not to mention two local Magico dealers—I was baffled by the praise heaped upon the speakers. Now was it the rooms (or showroom), primarily SS amplification, digital sources, etc. that colored and clouded my judgement? For that matter, the Magico magic didn't begin to reveal itself until Bob Visintainer, owner of Rhapsody Music and Cinema in New York City, kindly invited me to drop by and listen to the 50 watt Absolare SE tube amplifiers driving the new Magico S5 speakers.

I mnie grają z pracującym w czystej klasie A wzmacniaczem MSB. I tez jest pięknie :)

Ukryta Zawartość

Z jakiegoś powodu, na wystawach Magico zawsze gra ze Spectralem lub Soulution, które są chyba ulubionymi markami właściciela, a które moim zdaniem w ogóle się do tych kolumn nie nadają ...

Bylem swego czasu w Monachium na high-endowej wystawie i miałem okazję przyjrzeć się wewnętrznej budowie Magico... tak kiedyś wyobrażałem sobie wzorcowo wykonane kolumny i proszę... mają ludziska kasę na budowę tych wspaniałych kolumn. O ile pamiętam grały wówczas jakieś inne zestawy... Dla nich nie ma chyba złych wzmacniaczy... mniemam, że to personel audio-biznesu nie jest w stanie im sprostać. Edytowane przez Indigo

Trzeba dac przeczytac to Sly30, on nie slyszy lampy,moze cos ze sluchem mu szwankuje.

O mój słuch się nie martw. Bardziej martw się o swoje oczy. Od tego ciągłego czytania kolejnych setek recenzji stracisz wzrok i możesz popaść w szaleństwo. Miałem u siebie wzmacniacze lampowe, o których możesz co najwyżej poczytać. Nie jestem jak ty zaślepiony. Podobają mi się różne sprzęty. Jeśli coś jest dobre to jest dobre i nie jest ważne czy jest to lampowe czy inne.

Edytowane przez sly30

Trzeba dac przeczytac to Sly30, on nie slyszy lampy,moze cos ze sluchem mu szwankuje.

Prośba o powstrzymanie się od wycieczek osobistych. Sly miał u siebie nie jeden wzmacniacz lampowy i swoje doświadczenia, bardzo często pozytywne, wielokrotnie opisywał tu na forum.

Akurat to nie sa wycieczki osobiste,kolega Sly30 pisze czasami pozytywnie o wzm lampowych na uzytek wiadomy...,by po jakims czasie stwierdzic ze wzm lampowe wszystkie nawet te najlepsze to jakies nieporozumienie ,bo nie maja szans do tranzystorowych.

Thrax Spartacus czy Kondo Kagura to świetne wzmacniacze. Ale dla mnie nie są lepsze niż najlepsze, współczesne tranzystory. Po prostu jest to jakaś alternatywa. Można na nich zbudować świetny system. Ale równie dobry system można zbudować w oparciu o inne, nielampowe wzmacniacze.

Edytowane przez sly30

Jego opinia - ma do tego pełne prawo. Ty i ja możemy mieć inną. Na tym polega forum internetowe, aby naszymi opiniami się dzielić. Nie możemy nikogo zmuszać do uznania naszego punku widzenia.

Różnijmy się, ale różnijmy się pięknie.

Moje S5 zostały dotknięte ręką mistrza :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tylko pogładził i przytulił :)

Chcieliśmy wykręcić głośniki aby je sfotografować od tyłu, ale się nie dało - tylko średniotonowy wypadł po odkręceniu śrub, a niskotonowy i tweeter się jakoś przyssały, więc daliśmy im spokój aby nic nie uszkodzić.

Recenzja w najbliższym numerze AUDIO ... 20 grudnia w kioskach.

to mniej wiecej jak w moich focal aria 948. zero śrub na wierzchu, wszystko na wcisk. nie w sensie porównania jakości, ale to co robia producenci, aby nie dostać się do środka kolumny bez specjalnych narzędzi.

Edytowane przez panerai_47

Tu śruby są na wierzchu. Tylko głośniki nie chciały wypaść pod własnym ciężarem po odwróceniu kolumny, więc odpuściliśmy.

Thrax Spartacus czy Kondo Kagura to świetne wzmacniacze. Ale dla mnie nie są lepsze niż najlepsze, współczesne tranzystory. Po prostu jest to jakaś alternatywa. Można na nich zbudować świetny system. Ale równie dobry system można zbudować w oparciu o inne, nielampowe wzmacniacze.

No nie wiem Sly, pomimo tak jak ty, doceniam konstrukcje tranzystorowe, to jednak w przypadku Kagur, konstrukcyjnie uwazam ze sa znacznie ponad wszelka konkurencja. Troche to dziwne ze nie slyszysz plusow tego wzmaka.

Ależ słyszę plusy tych wzmacniaczy. Tyle, że patrząc na to chłodnym okiem, bez czynnika wzrokowego to topowe tranzystory są dla mnie równie dobre. Nie są identyczne, ale nie są gorsze. W ogóle nie zastanawiam się jakie konstrukcje doceniam, a jakie mniej. Po prostu włączam muzykę i słucham. I gdy nie myślę o tym czy gra lampa czy dobry tranzystor to nie słyszę przewagi lampy.

topowy sprzęt jest tranzystorowy i choćby Japończycy nawijali trafa do wzmaków lampowych na Marsie czy przy pełni księżyca to nic to nie da. Technologia lampowa jest po prostu słabsza od tranzystorowej . Sa różne świetne wzmaki lampowe - choćby wspomniane monobloki Kagura - ale nie są lepsze od topowych tranzystorów.

Atakujecie SLYa a on ma po prostu rację - nie słyszy przewagi lampy bo jej nie ma - ja natomiast słyszę przewagę tranzystora.

A w przypadku CD/DAC to już w ogóle lampy nie maja szans.

topowy sprzęt jest tranzystorowy i choćby Japończycy nawijali trafa do wzmaków lampowych na Marsie czy przy pełni księżyca to nic to nie da. Technologia lampowa jest po prostu słabsza od tranzystorowej . Sa różne świetne wzmaki lampowe - choćby wspomniane monobloki Kagura - ale nie są lepsze od topowych tranzystorów.

Atakujecie SLYa a on ma po prostu rację - nie słyszy przewagi lampy bo jej nie ma - ja natomiast słyszę przewagę tranzystora.

A w przypadku CD/DAC to już w ogóle lampy nie maja szans.

Oj, to wszystko nie jest takie jasne i proste, ja jednak zaryzykowalbym stwierdzenie ze lampy bardziej nadaja sie do audio, ale owszem i tranzystory maja swoje zalety. Wedlug mojej oceny nikt nie zrobil urzadzen tranzystorowych ktore posiadaja ta fizjologiczna autentycznosc obcowania z Muzyka. Osobiscie uwazam ze to co w lampach jest wielkim ich plusem mozna uzyskac w technikach tranzystorowych, ale nie sa to tradycyjne konstrukcje, tradycyjne zazwyczaj zle graja.

• Użytkownicy+

Ważne, żeby dodawać zawsze "moim zdaniem". Wygłaszanie jedynie słusznych "prawd", zamyka dyskusję i jest objawem braku szacunku do rozmówców.

Ukryta Zawartość

Adam,

Polecam ;-)

Nanorurki dadzą radę.

Ukryta Zawartość

No coś ty, to przecież narzędzie do przeprowadzania ślepych testów...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi