Skocz do zawartości
IGNORED

Elberoth's Audio Nirvana

Rekomendowane odpowiedzi

Wszystkie tak mają. Dlatego jest to klasa AB, a nie B.

Less, a jak jest z ilością (ile) tych pierwszych watów w klasie A jest oddawanych, jeżeli chodzi o wzmacniacze klasy AB? Czy ich liczba jest zawsze taka sama, czy też zależy od mocy, topologii itd. danego wzmacniacza klasy AB? Po prostu jestem ciekaw, ile mój KAV 500i oddaje watów w klasie A. Dzięki i pozdrawiam :-)

Sekcja przedwzmacniacza pracuje w klasie A dlatego się grzeje, ot cała tajemnica.

Sekcja końcówki mocy oczywiście to klasa AB.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Less, a jak jest z ilością (ile) tych pierwszych watów w klasie A jest oddawanych, jeżeli chodzi o wzmacniacze klasy AB?

Nie ma na to żadnej konkretnej normy.

Klasa B (czysta), to byłaby taka, w której przez tranzystor bez sygnału nie płynie żaden prąd. Wzmacniaczy w czystej klasie B (prawie?) nie ma, większość potężna mniejszy lub większy prąd spoczynkowy ma. Więc są de facto w klasie AB. (jakiś ułamek Wata w klasie A).

O klasie AB zaczęto mówić z powodów marketingowych, żeby zasugerować, że mają coś z tej znakomitej klasy A. A to coś, to czasem ułamek W, a czasem całe 30 W.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

pmcomppppppuuuuujjjpooii

Nie ma na to żadnej konkretnej normy.

Klasa B (czysta), to byłaby taka, w której przez tranzystor bez sygnału nie płynie żaden prąd. Wzmacniaczy w czystej klasie B (prawie?) nie ma, większość potężna mniejszy lub większy prąd spoczynkowy ma. Więc są de facto w klasie AB. (jakiś ułamek Wata w klasie A).

O klasie AB zaczęto mówić z powodów marketingowych, żeby zasugerować, że mają coś z tej znakomitej klasy A. A to coś, to czasem ułamek W, a czasem całe 30 W.

pmcomp, xniwax, less - serdecznie dziękuję za Wasze odpowiedzi :)

Słucham od kilku dni Uptone Regen i muszę powiedzieć, że to bardzo dobre urządzenie które sprawia że uśmiech nie schodzi z twarzy. Elb, warto zainwestować w lepszy zasilacz do niego?

Czy warto kupić Uptone Regen jeśli zestaw gra w konfiguracji SOTOm - Berkley Alpha USB - DAC ?

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Czy warto kupić Uptone Regen jeśli zestaw gra w konfiguracji SOTOm - Berkley Alpha USB - DAC ?

Nie używam konwertera więc ciężko powiedzieć (ludzie na computeraudiophile piszą, że warto), u mnie w kompie PPA z zasilaczem Teddy i po dodaniu Regen skok dość spory.

Żona nie wiedziała że to kupiłem, ale przez dwa dni zasłuchana i pyta jak to jest, że ostatnio tak dobrze muza wchodzi. O czymś to świadczy.

:)

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Nie używam konwertera więc ciężko powiedzieć (ludzie na computeraudiophile piszą, że warto), u mnie w kompie PPA z zasilaczem Teddy i po dodaniu Regen skok dość spory.

Żona nie wiedziała że to kupiłem, ale przez dwa dni zasłuchana i pyta jak to jest, że ostatnio tak dobrze muza wchodzi. O czymś to świadczy.

Tak ostatnio było chłodno i temperatura idealna do życia bo 21 stopni ;)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Opinie są różne. W systemach z słabym dac i tanim kablem USB ludzie słyszą duże zmiany. W ułożonych torach już te zmiany są słabe lub żadne.

Opinie są różne. W systemach z słabym dac i tanim kablem USB ludzie słyszą duże zmiany. W ułożonych torach już te zmiany są słabe lub żadne.

Również w bardzo dobrych torach ludzie słyszą zmiany, zależy od systemu. Niektórzy mają 2 Regeny w szeregu i jest jeszcze lepiej. To maleństwo ponoć bardzo dobrze reaguje na lepsze zasilanie.

To maleństwo ponoć bardzo dobrze reaguje na lepsze zasilanie.

To prawda. Fabryczny SMPS jest słaby i dźwięk z nim jest męczący i całościowo przez to pogarszał dźwięk systemu, na którym testowaliśmy (choć podnosił jego walory to męczący odbiór dla mnie przekreślał sens całej operacji).

Z zasilaniem bateryjnym (LiFe Po4) było sporo lepiej ale część (mała) męczącego charakteru pozostała obecna. Dźwięk dużo zyskuje z regenem ale robi się też nieco nerwowy (dla mnie to nieco było sporo za dużo, to w odniesieniu do SMPS ale z baterią niestety też nie wszystko się uspokaja).

Testowaliśmy też dwa Ambery połączone liniowo i tak, jest lepiej niż z jednym w systemie ale przyrost jakości jest bardzo mały (1%?) kiedy zmiana zasilacza daje znacznie większe różnice niż dołożenie drugiego regena.

Wszystko powyżej to tylko wrażenia z jednego testu nie w moim systemie.

Na swojego regena ciągle czekam więc mogę mieć inne zdanie jak go porządnie przetestuje w swoim systemie.

Dzięki regenowi Supra robi furorę ze swoim USB, który ponoć idealnie pasuje do regena. Przetestowaliśmy też zatem z Suprą i cóż. Supra USB to lekko zamulony kabel (mam go od lat, używałem przez pewien czas lata temu w systemie więc znam go b. dobrze), przymglona rozdzielczość, ograniczony i słabo kontrolowany bas, ograniczona góra pasma. W połączeniu z regenem, supra po prostu temperuje jego nadpobudliwość i brak finezji maskując swoim przymulaniem agresywność regena.

Z Jcat USB i regenem system robił wyraźny krok do przodu ale robił się też za nerwowy. Zamieniając Jcata na Supre system robił krok wstecz praktycznie do tego samego stanu co z jcatem ale bez regena (większość nerowości znikała ale też i większość jakichkolwiek przyrostów z tytułu regena)... być może w całkowitym rozrachunku supra + regene dawała przyrost przestrzeni ale takie rzeczy dopiero będę mógł ocenić u siebie.

Mam nadzieje, że u mnie w systemie uda mi się dopieścić szczegóły bo to co pozytywnego wnosi regen jest warte powalczenia z jego minusami.

Pozdrawiam

Edytowane przez sebna

“With age comes wisdom, but sometimes age comes alone.”

― Oscar Wilde

Panowie z Uptone pracują nad zasilaczem do Regena, planują jego finalizacje we wrześniu.

Nie wiem czy Wasz Regen zdążył się wygrzać ale u mnie na początku też było nerwowo, z czasem było lepiej.

Edytowane przez monopolo

To dobre pytanie co do wygrzania tych regenów.

Na pewno nie były to świeżynki ale myślę, że więcej niż 20-30h pewno nie miały na zegarze. Dobrze, bardzo dobrze. mam nadzieje, że będzie idealnie ;)

Edytowane przez sebna

“With age comes wisdom, but sometimes age comes alone.”

― Oscar Wilde

Porownujac dzwiek Lampizatora DSD lev.5 (przez USB) do wejscia cyfrowego spdif AES z konwertera Berkley Alpha to u mnie material nawet z "gestych" plikow gra lepiej z konwerterem. Po DSD granie jest przygaszone, ogolnie gorzej (komputer konwertuje pliki z pcm do dsd). Zakladajac, ze DSD w tym urzadzeniu powinno byc lepsze to winny tej sytuacji moze byc jedynie komputer i jego kiepskie usb podlaczane bezposrednio do daca DSD. Chetnie bym kiedys sprobowal jakis lepszy komputer zbudowany pod katem audio. Chyba warto sprobowac tego urzadzenia uptone regen, czy jest ktos z Wroclawia i by go pozyczyl do krotkiego testu?

Podczas testów nie zapomnij tylko o dobrym zasilaniu liniowym dla REGENA. To podstawa.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

U mnie z Trinity Regen Amber gra znakomicie. A Jeszcze lepiej grają dwa, połączone szeregowo. A wszystko mimo tego, że w kompie mam kartę Jcat USB.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

• 2 tygodnie później...

Wywiad, a w nim o zmianach jakie czekają tegoroczne Audio Show:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Elberoth

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

U mnie z Trinity Regen Amber gra znakomicie. A Jeszcze lepiej grają dwa, połączone szeregowo. A wszystko mimo tego, że w kompie mam kartę Jcat USB.

Anajlepiej będzie grało jak się podłaczy dziesięć ....

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Wywiad, a w nim o zmianach jakie czekają tegoroczne Audio Show:

Przeczytałem, zmiany są bardzo sensowne. Oddają rzeczywistość rynkową (Video) a kwestia zmiany Bristolu na Narodowy jest dość oczywista. Powodzenia!

Dla mnie idea nie do końca jest zrozumiała. Dotąd Bristol odcinał tych od reszty audiofilów, którzy w spokoju chcieli odsłuchać najdroższe systemy (świadczą o tym np. zamknięte prezentacje). A teraz zainteresowani produktami Sony lub LG będą robili tłok i przeszkadzali delektować się dźwiękiem najdostojniejszych systemów hi-end. Wszak przyświeca zmianie chęć zainteresowania ogółu produktami wysokiego hi-fi, tylko dlaczego ten ogół ściąga się w sąsiedztwo ekstremalnie drogiego audio, a nie do hotelu, w którym średnia cena za zestaw (na początek ich drogi) jest bardziej przystępna?

Pomimo tych wątpliwości też życzę powodzenia.

Wideo będzie tylko w ok 10 pomieszczeniach na 120-130. A więc niewiele. Kto nie będzie zainteresowany to pominie. I tak nie da się już wszystkiego zobaczyć w 2 dni - trzeba wybierać. Mam jednak nadzieję, że ta zmiana otworzy imprezę na nowych ludzi, a Ci są absolutnie niezbędni. Podobnie myśli 99% wystawców.

Co by nie mowic - bedzie jeszcz wiecej do sluchania i ogladania. To dobrze i zle - nie da sie tego ogarnac w jeden dzien , juz dotad bylo to prawie niemozliwe. Organizatorowi - dalszych sukcesow , pomysl jest b. sensowny.

Konto w trakcie usuwania

Niestety Monachium ma jedną zasadniczą przewagę - w MOC jest chyba ze 150 takich sal jak na Stadionie, więc nie ma szans dogonić.

Chyba, że plotki mówiące o tym, że hala MOC ma być sprzedana BMW (pod rozbudowę fabryki) i rozebrana okażą się prawdziwe ... co jednak mam nadzieję, nigdy nie nastąpi.

Edytowane przez Elberoth

Gratuluję zmian. Mam nadzieję, że fani video nie zablokują imprezy. Elb - czy prezentacje video będą na Narodowym zgrupowane wjednym miejscu czy rozrzucone?

Art Audio Argento (paralel SET na lampach 300B XLS ) szuka nowego właściciela.

Tak, na Narodowym na +1.

• Pokaż nowe odpowiedzi