Skocz do zawartości
IGNORED

SERIALE ZAGRANICZNE

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 3.08.2016 o 21:33, gość napisał:

Oglądasz prawie to samo co ja.

Brakuje Ci do kompletu np. Better Call Saul, Shameless, Zakazane Imperium.

Better Call Saul oglądałem, zapomniałem dopisać:

Shameless, Zakazane Imperium, Synowie Anarchii? co najlepsze?

Stereo: Sony E9000ES + N9000ES; Sony MXD-D3; Technics SL-1200 mk2; kolumny: Usher CP-730 Kino: Yamaha rx-v767 + Usher CP730 + Focal.JMlab (cent, rear, sub)

Zgadzam się. Ja bym jeszcze dorzucił Broadchurch.

"Pogardzam wszystkimi i mam wstręt taki do hołoty umysłowej, że rzygam."          Stanisław Ignacy Witkiewicz – Listy do żony (1928-1931)

Bloodline obejrzany. Końcówka ratuje drugi sezon bo początkowo dostawał od 1.

Teraz w wolnym czasie biorę sie za stranger things. Komemtarze i recenzje pozytywne zobaczymy.

chwilowy brak działalności w audio.

Last Panthers, bardzo fajny mini-serial, mafia serbska i takie tam powiązania z UE.

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

fajny serial który oglądam z żoną to "Tyrant" , niesamowicie wciągający.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Pierwsze 3 odcinki za mną, trochę nudnawe... Taka nito przygodówka, fantasy, sf... Ale klimat jakiś tam jest.

Eeee tam.

Jak dla mnie super. Ten klimat minionej epoki, mocno tajemnicza atmosfera, fajna gra aktorów zwłaszcza Winona Ryder, David Harbour i dzieciaki: Finn Wolfhard ale zwłaszcza wprowadzający mnóstwo humoru Gaten Matarazzo!

Fabuła bardzo intrygująca.

Koledzy nie chce mi się cytować wpisów kilka wyżej.

Jak polecaliście dziś zacząłem od Shameless i?

1 odcinek piwko, 2 piwko, 3 odcinek podwójna whisky z limonką i wygląda mi to na taki tasiemiec komediowo-obyczajowy i nic więcej.

Przy serialach które wymieniłem kilka postów wyżej aż samemu chciało się zajarać faja, jebnąć 80ml rumu na raz czy pociągnąć skręta. Chyba odpuszczę i spróbuję Synów Anarchii.

Stereo: Sony E9000ES + N9000ES; Sony MXD-D3; Technics SL-1200 mk2; kolumny: Usher CP-730 Kino: Yamaha rx-v767 + Usher CP730 + Focal.JMlab (cent, rear, sub)

Wersal bardzo fajny, leżał i czekał u mnie na swoją kolej.

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

Długa noc.

Wiem, że była już o tym serialu mowa... ale z biegiem odcinków nabiera ciekawych treści , zwłaszcza po 5-tym odcinku (choć forma już nie to samo co w pierwszym odcinku) :)

Kolejny Kryminał, może nie najświeższej produkcji, ale warty obejrzenia

The Fall "Upadek"

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiokarma.org

Ministerial The Night Manager - kawał dobrego kina sensacyjnego

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Marco polo - ktoś mi powie czy warto?

Obejrzałem 1 odcinek 1 sezonu... - poza scenografią słabiutko - marna gra aktorów - żenujące dialogi - zero intrygi - wszystko przewidywalne...

obejrzałem 2 odcinek 1 sezonu... (Han zabija w pojedynku swojego brata Mongoła) - jest lepiej, nawet czasami wciąga, ale...

No właśnie - jak jest dalej? Czy coś się zaczyna dziać? Czy nadal Chińczycy i Mongołowie zachowują się jak bohaterowie amerykańskiej opery mydlanej? Czy warto brnąć do końca sezonu, a potem 2 sezon?

Długa noc też polecam opętanie też jest okej.

Ścigając wodne potwory / Chasing Monsters coś dla chłopaków lubiących wędke.

Edytowane przez koba

Wysłane z mojego commodore 64 przy użyciu Joysticka.

Versal... jeśli ktoś nie widział bo myślał, że to kolejny kostiumowy gniot dla kucharek to może się naprawdę zdziwić :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a z innej ciekawej opowieści:

"Dawna Europa, jeszcze ta rządzona przez szlachtę, nie przywiązywała wielkiej wagi do kwestii higieny, inna też była jej wrażliwość zapachowa i taka też była Rzeczpospolita. Tę sytuację utwierdzała postawa ówczesnego Kościoła, dla którego niechęć do mycia się była przejawem pobożnego umartwiania się i ascetycznej postawy wobec doczesności. Jak wiemy, mnisi z kongregacji w Bursfeld kąpali się cztery razy do roku, jeżeli byli starzy, a dwa razy, jeżeli byli młodzi; w Hirsau - dwa razy do roku. W innych miejscach kąpiel odbywała się na Boże Narodzenie, na Wielkanoc i w Zielone Święta. Król Francji Filip Dobry kąpał się raz na 4-5 miesięcy. Z polskiego ogródka pokażmy księcia wielkopolskiego Przemysława I, który w ramach pobożnego umartwiania się przez ostatnie cztery lata życia nie kąpał się wcale.

Znakomity Jacques Le Goff broni jednak średniowiecza, kiedy to skorupa brudu wydawałaby się najgrubsza (po upadku rzymskich term), twierdząc, że nie było tak źle. Zaczęły przecież funkcjonować, nawet w małych mieścinach, także w Polsce, publiczne łaźnie. Zamykano je potem masowo w XVI w. (w Polsce z opóźnieniem w XVIII w.) ze względu na szerzącą się tam prostytucję i zagrożenie rozpowszechnianiem kiły. Autor historii brudu Georges Vigarello sądzi wręcz, że cel tych łaźni był bardziej erotyczny niż higieniczny. Nie miejmy też złudzeń - kąpiele były przeznaczone dla nielicznych. O doświadczeniach ludu mówił ubogi uczeń Platter z połowy XV w.: "Nie można wyobrazić sobie ilości robactwa, jakimi pokryci byli uczniowie, starsi i młodsi, jak również część prostego ludu. Często, zwłaszcza w lecie, szedłem na brzeg Odry uprać sobie koszulę; zawieszałem ją potem na gałęzi i gdy wysychała, czyściłem swoje ubranie, wykopywałem dołek, wrzucałem tam robactwo, przysypywałem ziemią i wbijałem krzyż". Zauważyliście państwo, że Platter miał tylko jedną koszulę.

Biała, czysta koszula z wystającymi mankietami nakładana na brudne ciało była symbolem czystości dla szlachcica i ta koszula, pokazująca dowodnie, że nie musi pracować fizycznie, zapewniała mu poczucie wyższości nad chłopem. Oczywiście jej czystość była względna, gdy ją zmieniano na przykład raz na miesiąc. Ówczesne codzienne mycie się ograniczone było do ochlapania twarzy i rąk (o stopach nie było mowy), o czystość całego ciała dbano od wielkiego dzwonu. Osobliwością była sucha toaleta - wycierano twarz suchym płótnem, zamiast ją umyć. Słynna pani de Sevigne tak opisywała przygodę wzięcia gorącego prysznica w 1676 r.: "Tak sobie wyobrażam czyściec. Wyobraź sobie strumień wody gorącej nad wszelkie pojęcie, który spada coraz to na którąś to z biednych części twego ciała". Ludwik XIV kąpać się nie lubił, a za to chciał, aby kilka razy dziennie nacierać go wodą toaletową.

Najsłynniejsze przejawy brudu arystokratycznego, o których pisał w 1935 r. historyk medycyny Władysław Szumowski, to pluskwy w łóżku Ludwika XIV i wszy w olbrzymich perukach dworzan, które zabijano za pomocą specjalnego młoteczka na kowadełku. Wspaniałość Wersalu przyćmiewał potworny smród, wynikający z faktu, że wykwintni dworzanie załatwiali swoje potrzeby fizjologiczne gdziekolwiek - na korytarzach, schodach i pod ścianą: "Zapachy w parku, w ogrodach, nawet w pałacu przyprawiają o mdłości. Przejścia między budynkami, dziedzińce, skrzydła pałacu, korytarze pełne są uryny i fekaliów". Wolter stwierdził, że człowiek nie został stworzony na podobieństwo Boga, albowiem nie sposób, by ten musiał zaspokajać takie potrzeby.

Być może do XVIII w. sytuacja w Polsce przedstawiała się lepiej niż na zachodzie Europy, ale z pewnością niewiele. Wspomnijmy jednak, że odwiedzający nas w 1674 r. Francuz de Hauteville dziwił się: "Mimo, że w Polsce panuje wielkie zimno, kąpiele są tam bardzo popularne i nie ma tam lepszego domu, który by nie posiadał łazienki. Każde miasto posiada publiczne łaźnie. Damy i ich córki kąpią się co miesiąc. Zwyczaj ten pochodzi zapewne stąd, że wszystkie dzieci w Polsce kąpie się dwa razy dziennie od ich urodzenia aż do osiągnięcia wieku dwóch lat"."

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez adamgdansk

prozaiczne pytanie - a gdzie te wszystkie seriale można legalnie obejrzeć? dvd'sy? nie chce mi się kraść z sieci...

Netflix.

Kablówka.

Większość tam jest.

A jak czegoś nie będzie to pozostaje siec.

A płyty z serialami to nie wiem nie korzystam.

chwilowy brak działalności w audio.

prozaiczne pytanie - a gdzie te wszystkie seriale można legalnie obejrzeć? dvd'sy? nie chce mi się kraść z sieci...

Ogladam tylko na cda.pl ewentualnie efilmy.pl wszystko onnlie. ;)

Wysłane z mojego commodore 64 przy użyciu Joysticka.

To może być kolejny wielki szlagier HBO:

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

Po Wersalu, Rodzinie Borgiów, Downton Abbey oraz Donovanie, Wikingach i Stranger things, rozglądam się za czymś fajnym - najlepiej kostiumowym. Podpowiedzcie coś!

" MÓW JEŚLI MUSISZ "

• Pokaż nowe odpowiedzi