Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

35 minut temu, tomek4 napisał:

Jedni mierzą, inni słuchają muzyki 😉

Wierz mi ze warto kupic czy pozyczyc i pomierzyc umikiem, co i jak u Ciebie gra. Efekty po wykonaniu pomiarow i podstawowej adaptacji sa nieporownywalnie wieksze niz wymiana wzmaka, streamera, cedeka czy innych klockow. Nagle wszystko zaczyna grac jak powinno, pojawia sie glebia, szerokosc i wysokosc. Dzwieki graja zupelnie inaczej, znika szarosc i nijakosc przekazu. Kiedys na początku myslalem ze cos tam z tych cech mam. HAHAHA, nic nie mialem, teraz MAM. 

40 minut temu, tomek4 napisał:

Swoją drogą, w odbiciach w kloszach lamp, to aneks kuchenny?

Ja wydzielilem salon z wiekszego pomieszczenia. Teraz salon to okolo 25m2. W odbiciu lamp widac zabudowana szafe od podlogi do sufitu ktora odgradza kuchnie od salonu. 

Rysunek ktory dalem kiedys elektrykowi 😉

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

2 godziny temu, tomek4 napisał:

Jedni mierzą, inni słuchają muzyki 😉

Pomierzą, poustawiają i delektują się muzyką🙂

A ja siedzę na forum i jednocześnie delektuje się muzyką, tak sobie wykombinowałem;)

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

6 minut temu, tomek11 napisał:

A ja siedzę na forum i jednocześnie delektuje się muzyką, tak sobie wykombinowałem;)

Nie wierzę!  zrób test ABX i pokaż pomiary 😉 

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

W dniu 29.07.2022 o 10:04, Mikelas76 napisał:

Powiem szczerze ze na dzien dzisiejszy nie wyobrazam sobie ustawiac kolumny na zasadzie "bo tak mi sie wydaje". 

Jesli sa problemy z modami i cos nam przeszkadza (np. jakis peak czy dolek w pasmie) wystarczy pomiar umikiem i wszystko wiemy. A potem zabawa i jezdzenie po podlodze kolumnami i sofa. To nie jest trudne a daje takie efekty!!! 

W moim salonie juz nic wiecej nie zrobie, no moze tylko dyfuzory mobilne ale tu juz bedzie slabo bo musialyby byc ze styroduru a to juz tak dobrze nie dziala jak zawieszone drewniane. Poza tym moja polowica tez na ograniczona cierpliwosc do naszego hobby i nie chce awantury. 

Masz racje. 

A tym bardziej szkoda ze ktos nie ma checi poeksperymentowac u siebie. Ostatnio razem z kolega Maciejem zainspirowalismy kolege z tego i drugiego forum (dibatonio) do zmian. Dalem mu kilka podpowiedzi a on reszte ogarnal nawet bez UMIKA i bez REWa i efekt wyszedl zajebisty, lepiej chyba niz u mnie, tyle ze on ma wieksze możliwości aranzacyjne pokoju. 

Warto probowac!

A ja tam nie mam akustyki, bo nawet nie mam czegokolwiek gdzieś wstawić. Ale jakoś to gra na poziomie. Może czasem bas trochę podleje, ale rzadko i mało. Wybrałem okrężna drogę, czyli zabawa w elektronikę i własne ucho. Czyli jak mi gra, a komuś innemu nie to jego problem 😁

?👈

4 minuty temu, rafal735r napisał:

A ja tam nie mam akustyki, bo nawet nie mam czegokolwiek gdzieś wstawić. Ale jakoś to gra na poziomie. Może czasem bas trochę podleje, ale rzadko i mało. Wybrałem okrężna drogę, czyli zabawa w elektronikę i własne ucho. Czyli jak mi gra, a komuś innemu nie to jego problem 😁

I słusznie. W końcu cała ta zabawa polega właśnie na tym aby to sobie sprawić przyjemność. Ostatecznie to Ty obcujesz na codzień z własnym zestawem stereo, a nie ktokolwiek inny. Jeśli Tobie pasuje, to co komu do tego. Jeśli słuchanie muzyki na obecnym zestawie sprawia Ci radość i daje satysfakcję, to wypada tylko pogratulować.

Yamaha CX-1000, Yamaha MX-1, Yamaha CDX-1030, Yamaha T-80, Yamaha PF-800 (Yamaha MC-5), Yamaha NS-690II, Yamaha HP-3, Bluesound Node 2, Helion 1750 XP, okablowanie: 2x AudioQuest Quartz, AudioQuest Topaz, AudioQuest Indigo Blue, Nordost Moonglo

3 godziny temu, rafal735r napisał:

Ale jakoś to gra na poziomie

No nie brzmi to jakos zachecajaco dla nasladujacych. Elektronika i wlasnym uchem nie skorygujesz bolaczek pokoju, a kazdy pokoj ma jakies, nie ma co sie czarowac. Jesli twierdzisz ze nie masz miejsca (?) to w takim wypadku pozostaje tobie tylko korekcja DSP. Ja tez tego probowalem i fajnie to dziala. A teksty ze jakos to gra sa nie na miejscu. Wydajesz tysiace a raczej dziesiatki tysiecy zlotych na kolumny, wzmaki, dac'i i streamery a nie chcesz zrobic podstawowej  akustyki?

Akustyka tak poprawia odbior ze bys sie bardzo zdziwil ile dzwiekow ci umyka kolego Rafale. 

A potem sa na forum opowiesci z kategorii mchu i paproci jak cos kiepsko gra. 

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

Każdy może ustawiać jak chce kolumny lub gdzie warunki nie pozwalają, może lekceważyć akustykę i nawet słuchać w pustym pokoju. Może wiedzieć o akustyce, ale inny domownicy nie pozwalają na adaptację, nie mieć miejsca lub środków na to.

Natomiast fakty są takie jak tu na forum było wiele razy pisane, aby osiągnąć wysoką jakość brzmienia, to jednym z najistotniejszych elementów są kolumny, odpowiednie ich ustawienie i akustyka pomieszczenia.

16 godzin temu, rafal735r napisał:

To musiałbys posłuchać u mnie muzyki i wtedy wydać werdykt

Bez wzgledu jaki masz cudowny lub tez nie dzwiek, po zrobieniu akustyki mialbys lepiej. Nie szkoda Ci nie sprobowac? 

16 godzin temu, tomek4 napisał:

I komu to przeszkadzało...? 😉

Ukryta Zawartość

stare Tannoye mają tą zaletę, że nie przeszkadza im ustawienie pod ścianami, zapewne głośnik koaksialny i skupione promieniowianie do przodu oraz przednie br. Ma to swoje plusy, ale też ograniczenia.

Ukryta Zawartość

21 minut temu, ciszyn11 napisał:

Ma to swoje plusy, ale też ograniczenia.

Za klasykiem "ma to plusy dodatnie i plusy ujemne"🙂

KALIBER vel rydz .

5 godzin temu, Mikelas76 napisał:

Bez wzgledu jaki masz cudowny lub tez nie dzwiek, po zrobieniu akustyki mialbys lepiej. Nie szkoda Ci nie sprobowac? 

Nie szkoda bo mam mały i nie ustawny pokój. Mam telewizor wywalić żeby wsadzić ustroje i obwieśic ściany z każdej strony. Zresztą nie chce wysyłać znów potem kolumn na strojenie, bo mi bas zje 🙂

?👈

• 3 tygodnie później...
W dniu 26.07.2022 o 21:17, tomek4 napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Jeżeli oczekujesz odpowiedzi, to zacznij od siebie.

Ciekawy barek po lewej. Natomiast sprzęt oraz akustyka to już z "górnej półki"🧐

Ukryta Zawartość

De gustibus non est disputandum

• 4 tygodnie później...
W dniu 21.08.2022 o 10:06, Yankes napisał:

Ciekawy barek po lewej. Natomiast sprzęt oraz akustyka to już z "górnej półki"🧐

Wszystko powinno być ściśnięte do siebie i obowiązkowo po bokach duże subwoofery.

6 godzin temu, elektrospiro napisał:

taka sytuacja

Ukryta Zawartość

Witaj po latach milczenia,pokaż te wszystkie "nowości" które uzbierałeś w ostatnich latach.

Ukryta Zawartość

W dniu 18.09.2022 o 08:21, arcam-a32 napisał:

Wszystko powinno być ściśnięte do siebie i obowiązkowo po bokach duże subwoofery.

Wtedy to już będzie Kosmos.

De gustibus non est disputandum

On 9/18/2022 at 3:55 AM, elektrospiro said:

taka sytuacja

Ukryta Zawartość

Wow 😄 Szacun! Napisz cos wiecej o tej kolekcji swiecacej niebieska poswiata na polce, jakiego typu sa to klocki itp. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez GT
W dniu 30.07.2022 o 22:02, tomek4 napisał:

I komu to przeszkadzało...? 😉

Ukryta Zawartość

Mi to nie przeszkadza do dzisiaj. Jako że tzw. scena mało mnie interesuje często słucham muzyki leżąc na kanapie bokiem do sprzętu, polegując z kotem na podłodze pod kolumnami itp.

Ukryta Zawartość

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

Kiedys tez inaczej projektowali kolumny, tak ze mogly stac pod samą ściana i scena byla, a takze basy nie burczaly jak w dzisiejszych burczybasowych konstrukcjach 🙂

Kiedyś sprzęt był jaki był i słuchało śię z przyjemnością,dziś to pasmo udręk i problemów o których wtedy nikt nie myślał.

Teraz grają nam kable,wtyki,bezpieczniki, podstawki i cała zbytecznego śmiecia.

27 minut temu, fan64 napisał:

Teraz grają nam kable,wtyki,bezpieczniki, podstawki i cała zbytecznego śmiecia.

Chyba wam. 

?👈

W dniu 18.09.2022 o 03:55, elektrospiro napisał:

taka sytuacja

Ukryta Zawartość

To koparka kryptowalut z głośnikami? 😁

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, Stream napisał:

Przy dzisiejszych cenach prądu....

Prąd do końca roku jest po starych cenach według taryf ustalanych w zeszłym roku. Od stycznia się będzie martwił. 😀 

Dzień bez muzyki dniem straconym.

• Pokaż nowe odpowiedzi