Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

To taki talizman po przodkach. :)

Edytowane przez kichanadeta

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Nie widze takiej potrzeby ale dziekuje. Dla melomana wystarczy jak jezd :). A jezd przyzwoicie.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Ale usłyszysz... :-)

A co takiego uslysze?

Czy powinienem sobie zakupic takie male drewniane poleczki czy moze zaczec zbierac opakowanie po... bebiko czy po jajeczkach, aby pomieszczenie wytlumic. Bedzie siem ladnie prezentowlao. Taki pokoj wydmuszka :)

Skoro takie masz pojęcie o akustyce to proponuje jajeczka.....sadzone...na śniadanie by dobry humor nie znikał.

A już tak na serio to jest zakładka Akustyka i można się tam sporo dowiedzieć oraz wymienić informacjami z fajnymi osobami które mają duże pojęcie o temacie. A co do wydmuszek to nie stosuje się ich w dobrej akustyce. Nie musi więc być pokój wydmuszka ale gdy akustyka jest kiepska to nasz system audio staje się....wydmuszką...bo gra na 30-50%.

Edytowane przez sly30

Moglbys zatem wkleic zdjecie swojego pokoju jako wzorzec dla maluczkich?

Nie wiesz jaka jest akustyka tego pokoju. Byc moze wyglada na pusty ale: sa grube zaslony, dosc gruby dywan, ktorego nie ujelo foto, sciany sa tapetowane, do tego spora sofa nie jest tak zle jak wyglada. Jest to pokoj mieszkalny, a mojej malzonce - zreszta mnie takze nie bardzo podbaja sie te roznego rodzaju ustroje-poleczki, pulapki basowe etc. Poza tym to ze mnie taki audiofil jak z ...

Gra naprawde przyzwoicie. Kolumny byly odsluchiwane w pokoju odluchowym przed zakupem (porownywane z B&W PM1, zestaw T+A serii E) i w domu graja tak samo dobrze - wiec nie widze potrzeby zmian.

Zrodlo jak byc moze zauwazyles tez nie jest najwyzszych lotow, przez wielu krytykowane AppleTV jako transport i DAC Teac UD-H01 (gra po WiFi). Zestawienie wiec budzetowe, niemniej gra bez kompleksow przy sporo drozszych. Mam okazje sluchac dosc czesto, nie w przypadkowych warunkach, wielu roznych polaczen urzadzen z dosc wysokiej polki , wiec jakis tam odnosnik jest.

W kazdym razei napewno mozna lepiej i tu sie zgadzam. Jednak nie dla kazdego hifi jest priorytetem zyciowym i ja do tej grupa naleze.

Pozdr.

Jeśli jest tak jak piszesz to nie ma sensu ładować się w akustykę bo pomijając że niestety z reguły pogarsza funkcje użytkowe pokoju to jeszcze może okazać się bardziej kosztowna niż system audio. Dywan, kanapa i zasłony pewien wpływ mają.Nie pomogą na problemy z basem ale jeśli takowych nie odczuwasz to szkoda kasy i zawracania sobie głowy. Moja uwaga że akustyka jest bardzo ważna a przy pewnej klasie systemów jej opanowanie bywa koniecznością to stwierdzenie ogólne.Tobie prawdopodobnie nie jest to potrzebne.

To moze jakis ustroj natenczas.

Taki piec do takich malych glosniczkow :P

A co takiego uslysze?

Czy powinienem sobie zakupic takie male drewniane poleczki czy moze zaczec zbierac opakowanie po... bebiko czy po jajeczkach, aby pomieszczenie wytlumic. Bedzie siem ladnie prezentowlao. Taki pokoj wydmuszka :)

Kable przede wszystkim.

Moglbys zatem wkleic zdjecie swojego pokoju jako wzorzec dla maluczkich?

Nie wiesz jaka jest akustyka tego pokoju.

Niestety wielu wlasnie wie na podstawie zdjecia na ktorym widac 20% pokoju. U mnie tez nie ma zadnych poglosow, czy czegokolwiek, a mam duze podlogowki. Scena jest OK.

?👈

Zgadza sie. Te male paczuszki potrzebuja mocnego wzmacniacza. Poki co Denon Daje rade.

Na papierze wedlug danych i pomiarow te paczuszki nie maja prawa grac basem. Fizyki podobno nie da sie oszukac. Za to ludzkie ucho juz tak. To naprawde zadziwiajace jak producent wycisnal z 13 cm wooferka taki bas. Cuda panie. Buda kolumny prezentuje sie na zywo jeszcze ladniej i jest bardzo sztywna - sklejka i przednia scianka metal - wykonczone lakierem fortepianowym. Fajny dostalem prezent od malzonki na 7 rocznice wspolnego pozycia.

Te paczuszki to coś z KEF-a ?

ls50?

Koledzy, przecież to jedne z bardziej charakterystycznych obecnie kolumn...

Nawet przy nikłym świetle można rozpoznać, że to właśnie KEF LS50 :)

Szybkosc, detal przy tym jak pisalem autentyczny bas (oczywicie jak na takie male skrzyneczki), przejrzystosc wysokich, przy tym w zadnym razie nie przerysowane. Co jest fajne to to, ze kolumny graja ladnie tzn. pelnym pasmem juz przy cichcym sluchaniu. Zaznaczyc jednak trzeba, ze denon (PMA 2010AE) jest detaliczny ale lagodny (wbrew obiegowym opiniom) na gorze.

LS50 graja kazdy rodzaj muzyki. Jasnym jest,ze nie ukaza potencjalu orkiestry symfonicznej, aczkoliwek tu tez niczego nie brakuje w malym pomieszczeniu.

U mnie tez mialy byc zestawem sypialnianym. Chcilaem do nich dokupic Teac'a AU 501 taki maly wzmacniacz cyfrowy z wbudowanym DAC ale graja tymczasem jako zestaw glowny, a Phonary P3 ida do ludzi.

• 4 tygodnie później...

Witam,

Oto mój odnowiony system.

Szczegóły można zobaczyć w "O mnie"

Akustycznie jest znakomicie. Panele naprawdę robią dużo dobrego ;-)

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-11639-0-86843800-1383352765_thumb.jpg

post-11639-0-19961900-1383352766_thumb.jpg

post-11639-0-88238200-1383352766_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Te panele są ok, też mam takie, ale na najniższe częstotliwości nie mają istotnego wpływu. Dla tego dobrze jest kupić jeszcze pt80 10-15cm i zwyczajnie schować takie płyty za tymi panelami. Wystarczy je owinąć folią do pakowania, bo i tak ich nie będzie widać.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Czy ktoś może pochwalić się swoim sprzętem :) , ale z jakimś fajnym podświetleniem . Chce jakoś fajnie dodać delikatne oświetlenie do sprzętu i z chęcią podpatrzyłbym jak to wygląda u WAS :)

Denon PMA-2500NE, Denon DCD-2500NE,  PDA GenesisTannoy Revolution XT 8f ,  Kimber Kable 8TC , Technics SL-1200 MK2  + Ortofon 2M Bronze

Czy ktoś może pochwalić się swoim sprzętem :) , ale z jakimś fajnym podświetleniem . Chce jakoś fajnie dodać delikatne oświetlenie do sprzętu i z chęcią podpatrzyłbym jak to wygląda u WAS :)

...kup lampe( mam na mysi wzamcniacz lampowy i jeszcze najlepiej cd lampowe) .....i z glowy

''Polacy maja wszystkie przymioty, oprocz zmyslu politycznego'' Winston Churchill

Chce jakoś fajnie dodać delikatne oświetlenie do sprzętu i z chęcią podpatrzyłbym jak to wygląda u WAS :)

Nie wiem czy masz tv nad sprzętem, ale jeśli tak to możesz rzucić ledy za tv. Jak doczekam się szyby na stolik od szklarza to wrzucę zdjęcie jak to u mnie wygląda.

Witam,

Oto mój odnowiony system.

Szczegóły można zobaczyć w "O mnie"

Pozdrawiam

Nieźle udalo Ci się tam upchnąć sprzętu :)

Powrót po dłuższej przerwie...

Teraz królują gęste formaty to i gęsto musi być w kwestii sprzętu ;-)

Jeden stolik to KD, drugi STEREO.

I jeszcze pograć można ;-)

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

• 2 tygodnie później...

nowy stolik :) - hand made :)

ponad 100kg wagi

wpływu na dziwięk nie ma :) ( chyba stoliki nie graja :) )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wpływu na dźwięk nie ma, ponieważ albo coś jest źle zrobione, a najpewniej dlatego, iż stolik nie posiada loga audifilskiej marki i nie wydałeś na niego grubych tysięcy. Wtedy od razu byś usłyszał poprawę dźwięku : ) Poważnie: jak na hand-made, to bardzo ładny mebel Tobie wyszedł. Wygląda elegancko. Gratulacje nowego stolika.

w realu wyglada jeszcze ładniej ... a co do kasy to mysle ze gdyby było na nim logo firmy np na literke R to pewnie ponad 5 tys zł by kosztował...( blat ma wymiar 180X50cm )

ale chyba masz racje, nieraz jak człowiek zapłaci np 500 zł za kabel zasilajacy do wzmaka to orazu cały system gra 2 poziomy lepjej :) .

po nieudanej próbie poprawy dziwieku stolikiem zabieram sie za wykonanie dyfuzorów :D

• Pokaż nowe odpowiedzi