Skocz do zawartości
IGNORED

Polityka | archiwum

Ojciec Dyrektor

Rekomendowane odpowiedzi

"Ziemia nie zadrżała. Lud nie wyszedł na ulice. Rezygnację Tuska z kandydowania w wyborach prezydenckich opłakują głównie beneficjenci jego rządów. Czerpiący osobiste profity z dojść do ówczesnej władzy. Choć trzeba przyznać, że Tusk ma też ciągle apologetów potrafiących zachwycać się jego formatem intelektualnym i niezwykłymi talentami. Takie opinie pewno łechcą próżność przewodniczącego Rady Europejskiej, ale dla biegu wydarzeń w Polsce mają znaczenie epizodyczne. Bo szanse Tuska na prezydenturę od dawna były ledwie teoretyczne. Co przytomniejsi analitycy podkreślali, że ma on za duży elektorat negatywny, by myśleć o sukcesie. Na dodatek ten elektorat negatywny ocenia Tuska tak źle, że prędzej by zagłosował na kota Kaczyńskiego niż na niego. Przyjmując taki stan rzeczy do wiadomości, warto pomyśleć, skąd ta fobia antytuskowa się wzięła. Dlaczego z polityka, z którym większość Polaków wiązała tak duże nadzieje, po kilku latach został czarnym Piotrusiem?

Czy nie stało się tak dlatego, że premierem był marnym, a państwo pod jego rządami dryfowało?

Problemy zamiatano pod dywan, jak choćby sprawy reprywatyzacji, wyłudzeń VAT, rozliczenia pierwszych rządów PiS czy funkcjonowania służb. Żonglowanie ludźmi i problemami to umiejętność, która w polityce bardzo się przydaje. Na krótko. Bo na dłuższą metę musi służyć jakiemuś głębszemu celowi. A w przypadku Tuska celem była osobista władza. I w tej jednej dziedzinie okazał się politykiem naprawdę skutecznym. Po drodze do celu ograł wszystkich partyjnych rywali. Gdy wykosił Olechowskiego i Płażyńskiego, współtwórców Platformy Obywatelskiej, wiadomo było, że jest kadrowym kilerem. Bez skrupułów robił to samo i później w PO. Efekty jego polityki personalnej widzimy. Partia została wypłukana z indywidualności.

Czy Tusk czuje się za to odpowiedzialny? Pytanie jest oczywiście retoryczne. Podobnie jak kolejne: co takiego się stało, że Tusk zaczął myśleć o posadzie, którą dziesięć lat temu wykpiwał. Mówił przecież, że prezydent jest od pilnowania żyrandola.

Jeśli więc Tusk nie miał planu na efektywne zarządzanie państwem w roli premiera, to po co zawracał ludziom głowę planami kandydowania na prezydenta? Dobrze, że zrezygnował. Opozycja może teraz się zająć realnymi kandydatami. I na koniec: niezależnie od tych wszystkich uwag w porównaniu z Andrzejem Dudą były premier bardzo wiele zyskuje. Taki mamy stan w polityce.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Bardzo mocny wstępniak. Red. Jerzy Domański treściwie i prawdziwie scharakteryzował tego polityka. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I dobrze, że ma. W końcu uczy niemieckie dzieci języka ojczystego...

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

to że tusk nie kandyduje nie jest zaskoczeniem. Chciał sobie oszczędzić wstydu, gdyby musiał odp. na pytanie o podanie jakiegoś sukcesu swojej prezydentury. 

Zapewne ma w głowie minę schetyny, gdy mu zadano podobne pytanie...

JEST!!! DOCZEKALIŚMY SIĘ! SZCZĘŚĆ BOŻE Z TRYBUNY SEJMOWEJ! ?

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

18 minut temu, Dominic2509 napisał:

to że tusk nie kandyduje nie jest zaskoczeniem. Chciał sobie oszczędzić wstydu, gdyby musiał odp. na pytanie o podanie jakiegoś sukcesu swojej prezydentury. 

Zapewne ma w głowie minę schetyny, gdy mu zadano podobne pytanie...

Te nauczyciel nazwiska z dużej piszemy....współczuje uczniom takiego belfra....

Nowy Marszałek Senatu Tomasz Grodzki rozpoczął swoje przemówienie inauguracyjne od przypomnienia, że Szczecin przez wieki zmieniał swoich właścicieli i jest w rękach polskich (tylko) od 74 lat. Przewiduję pierwszy order dla marszałka Grodzkiego w Berlinie w ciągu pół roku. ?

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

18 minut temu, Dominic2509 napisał:

kolejny.

ejakulacja ! 

bummm

czy raczej już tylko 

kap... kap.

26 minut temu, Dominic2509 napisał:

pewnie ci już stanął i ego urosło. Czy do erekcji brakuje jeszcze kilku lajków od klakierów? 

Jeżeli szanownego forumowicza interesują takie informacje to chyba trzeba pytać na PW. Nie sądzę aby ktoś był zainteresowany, ale zapytać warto. Może szczęście się uśmiechnie.

To nie takie forum. Nikt za orientację szkalował nie będzie, ale aż tak wylewnym być... no nie wypada.

34 minuty temu, Dominic2509 napisał:

mocne kleofasie.

On tak ma, nie wyrabia intelektualne to sprawdza na forum ortografię ?

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

ahhh  

czyli to nie zboczyńcy, którzy się tak stymulują, tylko źle wychowani userzy forum. 

oka. oka. jasne. 

dwa Stefanie...

ja o polityce, oni o mnie i ty mnie upominasz. 

dobre ?

3 minuty temu, Dominic2509 napisał:

tylko źle wychowani userzy forum.

Nie wiem, czy wychowujesz jakąś swoją latorośl, ale mam nadzieję, że robisz to choć trochę inaczej niż tutaj zaprezentowałeś.

10 minut temu, Dominic2509 napisał:

dwa Stefanie...

ja o polityce, oni o mnie i ty mnie upominasz. 

O sterczących pałach i wytryskach też można, ale może na forum medycznym. Albo "tematycznym".

W dniu 11.11.2019 o 09:20, Less napisał:

Fobia to strach. Islamistów się boją. Ten strach istnieje i jest przeciwko czemu protestować.

Francuzów (etnicznych) natomiast nikt się nie boi, więc protest przeciwko czemuś, co nie istnieje, nie miałby sensu.

Wywód propagandowy pozbawiony logiki. Stary mechanizm cybernetyki (te zachowania masowe). Mickiewiczowskie liryki lozańskie wspomnę, czyli " .... Gęby za lud krzyczące ..."

Na tak amorficznych Francuzów to działa nijako. Mają jak chcieli. U nas w nadgranicznym grajdole to nie przejdzie, u nas obyczaj bliżej teksańskich zwyczajów.

W dniu 9.11.2019 o 09:55, toptwenty napisał:

To nie są i nie były żarty, ale ktoś tutaj twierdził, że podczas II wojny wśród Polaków nie było zdrajców i ani poparcia dla Niemców.

Chyba żeby wykluczyć górali podhalańskich z polskości...

Nie było.

Mylisz lokalny blichtr propagandowy z realem i 

Tajne komanda i masowe wyniszczanie armią niemiecką skutecznie to nikłe początkowo poparcie zniweczyły. Wystarczyły prowokacje jesienią 39.

Z bolszewikami do pary.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Islamistów się boją. Ten strach istnieje i jest przeciwko czemu protestować.

Krócej - czy to przeciw strachowi czy by się przyzwyczaić ?

Sam sobie odpowiedz.

Islamistów się boją. Ten strach istnieje i jest przeciwko czemu protestować.

Zauważ, na fotce muzułmanie protestują.

W dniu 11.11.2019 o 21:03, YunnanTEA napisał:

audiomorele.isr

Skojarzenie i pytanie :

morele na AVS 2019 ktoś odwiedzał ?

(Sobieski ,pokój 608)

Ściany na czarno, system 13.2. Firma to Automation Development z Katowic (Porcelanowa 23).

Czarno było, czarno to widziałem , ale może coś pokazali ?

10 godzin temu, toptwenty napisał:

ostrzegali, że nie ma warunków do lądowania ale samolot mimo wszystko pchał się na lotnisko

Czyżby ? Kiedy?

Kiedy padła komenda: "горизон!"

(Ma ona tylko pośredni związek z "ostrzeganiem".)

6 godzin temu, pataus napisał:

Las kabacki po katastrofie w 1987. Tu nie było pancernej brzozy. 96f96ce2ed07d798840ddd204be09d10.jpg

Ten się palił.

5 minut temu, xetras napisał:

Czyżby ? Kiedy?

Kiedy padła komenda: "горизон!"

(Ma ona tylko pośredni związek z "ostrzeganiem".)

Nie przypuszczałem, że po takim czasie są jeszcze idioci wierzący w bajki smoleńskie. I idioci zabierający głos w sprawach o których nie maja zielonego pojęcia.

Pytanie pomocnicze - dlaczego przez cztery lata swoich rządów PiS "nie doszedł do prawdy", co obiecywał zarówno Prezes jak i Antoni???

Jestem Europejczykiem.

32 minuty temu, toptwenty napisał:

To był bardzo real. 9 listopada o 9.55 załączyłem link. Click on it.

Może zerknę.

Skoro katownia w Palace Hotel była to musiał być ku temu powód. Konspira góralska na Podhalu działała.

10 minut temu, Jaro_747 napisał:

bajki smoleńskie

Pułkownik Ireneusz Szeląg chyba też temat odpuścił. Przewoźnik nie używa teraz i nigdy nie będzie - tego typu statku.

Teraz dociekania to strata czasu.

Wojsko swoje wie i nie powie. I już. Znają reguły gry - są wynajętymi zawodowcami.

W Zamościu ongiś- początek 91 roku mieliśmy pogadanki o aferalności FOZZu - to taka dygresja. W ściśle zamkniętym gronie to nikomu nie szkodzi.

Oficjalnie i dla prasy się nie dowiesz.

51 minut temu, toptwenty napisał:

To był bardzo real. 9 listopada o 9.55 załączyłem link. Click on it.

Eee tam. Nie znalazłem:

22 minuty temu, xetras napisał:

Pułkownik Ireneusz Szeląg chyba też temat odpuścił. Przewoźnik nie używa teraz i nigdy nie będzie - tego typu statku.

Teraz dociekania to strata czasu.

Wojsko swoje wie i nie powie. I już. Znają reguły gry - są wynajętymi zawodowcami.

W Zamościu ongiś- początek 91 roku mieliśmy pogadanki o aferalności FOZZu - to taka dygresja. W ściśle zamkniętym gronie to nikomu nie szkodzi.

Oficjalnie i dla prasy się nie dowiesz.

Nie rozumiem tego wpisu. To znaczy, że co konkretnie???

Jestem Europejczykiem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.