Skocz do zawartości
IGNORED

Polityka | archiwum

Ojciec Dyrektor

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, Mysza 13 napisał:

Drogi Jaro 747 - zaszczycony jestem , że mnie [skromnego pyskacza] zacytowałeś , ale wybacz - czy mój wpis był zbyt prymitywny , abyś musiał go podnieść na wyższy poziom ?

Po prostu szczerze się ucieszyłem, bo ostatnio na temat polityki międzynarodowej rzadko można tu przeczytać coś sensownego.

Jestem Europejczykiem.

1 godzinę temu, Jaro_747 napisał:

Po prostu szczerze się ucieszyłem, bo ostatnio na temat polityki międzynarodowej rzadko można tu przeczytać coś sensownego.

"Polska dyplomacja doznała bolesnego upokorzenia, którego konsekwencje będą i dalekosiężne i długotrwałe. Okazuje się jak bardzo byliśmy osamotnieni w walce o polski głos na międzynarodowej arenie. Nie było sojuszników, aby poparli swoim autorytetem starania i polskiego rządu i polskiego Prezydenta. Nie potrafiliśmy zdobyć ich poparcia w tak istotnej kwestii i walczyliśmy sami. Tak jak i we wrześniu roku 1939."

Jaro pisałem tu i byłem wykpiwany, a teraz to się dzieje, co Ty na to.

Polska jest nikomu na świecie niepotrzebna do niczego, kolejny aspirant w Europie przepełnionej mocarstwami...

Jest zgoda wśród ""mocarstw"" na ok 13mln Polaków w charakterze siły najemnej roboczej.

Te mocarstwa to zwykli burżuje są, a kim są burżuje wiemy, to wilki w owczej skórze..chcą z nas żyć, bo widzą że tu miejscowe bydełko łapie się na ich sztuczki, podesłanych Tusków Dudów etc.

Pretensje jako naród możemy mieć sami do siebie.

Zawsze piszę sensownie, tylko trzeba mieć zdolność rozumienia sensu.

2 minuty temu, 747 napisał:

Pretensje jako naród możemy mieć sami do siebie.

To prawda i ma sens.

2 minuty temu, 747 napisał:

Ależ to jest oczywiste i tym bardziej na sens.

Ponieważ zabito terrorystę, a zrobił to Trump to zaczęła się nagonka, której w mojej ocenie nie byłoby, gdyby prezydentował Obama.

Mam jednak pytanie do szczekających na Trumpa: w takim razie w jaki sposób można zwalczać terroryzm? Naprawdę z chęcią się dowiem.

Autobusy z Lublina jadące do Warszawy są sprawdzane i blokowane żeby czasem nie zdążyć na 15 na demonstracje

Kolejny sposób reżimu na  to żeby utrudnić udział w demonstracji...

9 minut temu, Meloman napisał:

Ponieważ zabito terrorystę, a zrobił to Trump to zaczęła się nagonka, której w mojej ocenie nie byłoby, gdyby prezydentował Obama.

Mam jednak pytanie do szczekających na Trumpa: w takim razie w jaki sposób można zwalczać terroryzm? Naprawdę z chęcią się dowiem.

Myślałem, że temat był już wyjaśniony, i to w jasny sposób.

Zabity w zamachu był urzędnikiem państwowym państwa uznawanego przez wspólnotę międzynarodową, w tym również przez USA.

Więc przez analogię teraz Iran mógłby odstrzelić np. szefa CIA i stwierdzić, że zabił terrorystę.

Jestem Europejczykiem.

Niestety nie do końca, CIA rzekomo tylko walczy z terroryzmem, a generał rzekomo tylko go wspierał.

Jednego można, drugiego nie można. Jedni mogą mieć broń atomowa, drudzy nie mogą. Ta sama zasada. Brandujemy jednych na dobrych, drugich na złych, rogue country, i można wszystko usprawiedliwić. Proste.

Ateraz okazało się jednak ze to Iran zestrzelił na 100 procent, sam się przyznał. Także zabrandowenie się tylko utrwali.

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

20 minut temu, asterix1 napisał:

Autobusy z Lublina jadące do Warszawy są sprawdzane i blokowane żeby czasem nie zdążyć na 15 na demonstracje

Kolejny sposób reżimu na  to żeby utrudnić udział w demonstracji...

Bo to małe, parszywe chujki są. Sztuka w sztukę.

Z początku myślałem, że to jakiś żart, ale nie.

Jestem Europejczykiem.

Czy ty mógłbyś nauczyć się kulturalnego sposobu formułowania pytań. Jeżeli chcesz zadać pytanie zwolennikom władzy to zrób to po ludzku. Wyobraź sobie ze robisz to w realu. Bardzo by cię zdziwiło gdyby ktoś po prostu wstał i dał ci w jałope. Wydawałoby ci się ze to cham. A tak naprawdę to sam byłbyś chamem zasługującym na plaskacza. Chcesz z kimś dyskutować, z kimś kto ma inne zdanie od ciebie, to naucz się formułować pytania w cywilizowany sposób.

Tu jest jakaś moderacja, czy nie ma?
No chyba ze chamowa ma być wszechobecna.

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

7 minut temu, bubusia napisał:

Bardzo by cię zdziwiło gdyby ktoś po prostu wstał i dał ci w jałope.

Nie. Po prostu bym oddał. Bez zdziwienia. 

9 minut temu, bubusia napisał:

Czy ty mógłbyś nauczyć się kulturalnego sposobu formułowania pytań.

Mógłbym. Ale nie chcę. Z każdym należy rozmawiać językiem dlań zrozumiałym. 

11 minut temu, bubusia napisał:

Chcesz z kimś dyskutować, z kimś kto ma inne zdanie od ciebie, to naucz się formułować pytania w cywilizowany sposób

Nie zauważyłem Twoich protestów gdy przedstawiciel Twojej strony sporu "ubolewał" nad stanem mojego zdrowia psychicznego i wysyłał mnie do lekarza stosownej specjalizacji. Tamto było przejawem kultury?

Wszystkim dajecie dobre rady gdyż nie jesteście w stanie dawać dobrego przykładu.

8 minut temu, jezz napisał:

Chyba jest, ja jak napisalem prawdę o Bobcacie to błyskawicznie dostałem punkty.?

No to trzeba sobie darować. Niech se chamuja. 

6 minut temu, Bobcat napisał:

"ubolewał" nad stanem mojego zdrowia psychicznego i wysyłał mnie do lekarza stosownej specjalizacji.

Oj, nasze forumowe biedactwo.?

Ale to już ci nie przeszkadza,

"A co mam mu poradzić? Na oddziałach psychiatrycznych brak miejsc a poza tym wygląda na przypadek nieuleczalny."

Standardy Boba, hehe

Zaraz będzie ze z każdym jego językiem, on zawsze usprawiedliwiony:)

3 godziny temu, Meloman napisał:

Nie finansując go.

Z każdym dniem rośnie liczba tych, których musisz całować w "D" aby nie być skazanym za zbrodnię nienawiści.

PO ochrania PIS :))))))

Cytat

RMF: Europarlament nie dostrzega ustawy dyscyplinującej sędziów?

W projekcie rezolucji dotyczącej praworządności w Polsce i na Węgrzech nie ma żadnej wzmianki o przyjętej przez Sejm, a procedowanej obecnie przez Senat ustawie dyscyplinującej sędziów – ustaliła brukselska korespondentka RMF FM, Katarzyna Szymańska-Borginon.

Jak ustaliła korespondentka RMF FM, to europejscy chadecy (EPP) do których należą Platforma Obywatelska i Polskie Stronnictwo Ludowe blokują wszelkie bardziej krytyczne i konkretne sformowania, by chronić węgierki Fidesz, który należy do ich frakcji.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jajcarze ci POsrańcy ?

PiS powinien jak FIDESZ wstąpić do EPP i skończyłby się problem praworządności w Polsce ?

A sędziów pałkami rozganiałby Tuski i Schetyna ? ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

Radość PiSowców może być mocno przedwczesna. Już wiele razy świętowali wiele sukcesów które okazały się być porażkami.

Natomiast jeżeli rzeczywiście tak się to skończy, to będzie to kolejny gwóźdź do trumny PO, co jakoś nadzwyczajnie mnie nie smuci. Wręcz przeciwnie.

Jestem Europejczykiem.

4 minuty temu, Meloman napisał:

W końcu coś ciekawego...

Np. takie Państwo Islamskie przecież miało uszyte swoją administrację, banki, kontakty handlowe, aparat propagandowy itd. 

W świecie w którym każda rozmowa telefoniczna jest rejestrowana a człowieka można namierzyć z niebywałą dokładnością jakoś nikt nie zadał sobie trudu aby sprawdzić w jaki sposób tzw. terroryści z tego Państwa funkcjonowali i wzbogacali się dokonując potężnych transakcji finansowych i handlując całymi tankowcami ropy. W świecie zachodnim nikt nic nie wie i wszyscy milczą.

Z każdym dniem rośnie liczba tych, których musisz całować w "D" aby nie być skazanym za zbrodnię nienawiści.

16 godzin temu, 747 napisał:

Jaro pisałem tu i byłem wykpiwany, a teraz to się dzieje, co Ty na to.

...

A ja tam zawsze Ciebie rozumiałem...

A myślę, że Jaro również zważywszy Wasze wspólne zainteresowania co do klubów na przykład...

22 minuty temu, Amator 2b napisał:

Np. takie Państwo Islamskie przecież miało uszyte swoją administrację, banki, kontakty handlowe, aparat propagandowy itd. 

W świecie w którym każda rozmowa telefoniczna jest rejestrowana a człowieka można namierzyć z niebywałą dokładnością jakoś nikt nie zadał sobie trudu aby sprawdzić w jaki sposób tzw. terroryści z tego Państwa funkcjonowali i wzbogacali się dokonując potężnych transakcji finansowych i handlując całymi tankowcami ropy. W świecie zachodnim nikt nic nie wie i wszyscy milczą.

Jurija zapytaj, on nie wie niczego o Rosji ale za to wie wszystko o imperialistach.

Jestem Europejczykiem.

2 godziny temu, Grzegorz7 napisał:

wspólne zainteresowania

Witam.

Iran przyznał się do zestrzelenia, tu na forum nie było co do tego pewności...

Do wyjaśnienia jest jeszcze Smoleńsk.

5 godzin temu, jezz napisał:

prawdę o Bobcacie

Prawda o Bobie jest porażająca.

7 godzin temu, Meloman napisał:

Kto chce zwalczać terroryzm? Może Szwajcaria czy wyspy Tonga, ale z całą pewnością nie Stany, Rosja, Izrael, UE czy Chiny. Co tu dużo gadać i jak by to obrazoburczo nie zabrzmiało, terroryzm jest w interesie i Stanów, ale też każdego poważnego politycznego gracza, czy z zamordystycznymi rządami, czy parlamentarną demokracją.  Przy mniejszych lub większych dyktaturach sprawa jest oczywista - "walczymy" z terroryzmem (oczywiście werbalnie) i pod pretekstem bezpieczeństwa "przykręcamy śrubę" własnym społeczeństwom. W przypadku krajów demokratycznych politycy mają wreszcie możliwość i pokusę by narzucone przez prawo, zwyczaje czy tradycję wolności obywatelskie (te prawdziwe, nie te ze sfery ostatnimi czasy wykreowanych) w imię "bezpieczeństwa"  ograniczyć i rządzić, nie administrować. I nie przejmować się, przynajmniej do pewnego stopnia, tym co wolno czy wypada. Bo terroryzmem można uzasadnić niemal wszystko i pod jego pretekstem zrobić to czego w innych warunkach zrobić by się nie dało. Jesteście tak naiwni, że sądzicie, że nawet w państwach uważanych za wzorowe demokracje politycy nie mają chęci, ochoty, czy choćby ciągotek by stać się kolejnymi "silnymi ludźmi" Mieli, mają i mieć będą, tylko, że póki nie będzie poważnej wojny (a na to się nie zanosi) jedyna sposobność to "walka z terroryzmem". Terroryzm jako forma rozgrywek międzynarodowych między państwami to rzecz chyba dla wszystkich zupełnie jasna i nie wymagająca dodawania niczego więcej.

A teraz Melomanie odpowiedź wprost na Twoje pytanie: Stany w sposób mniej lub bardziej bezpośredni popierały, popierają i popierać będą takie czy inne formy terroryzmu, przynajmniej w szeroko rozumianym rejonie Zatoki Perskiej. Powód pierwszy to ten wyżej, drugi to nacisk lobby zbrojeniowego które musi przecież komuś swoje produkty sprzedawać, ale trzeci, zasadniczy i niezależny od tego czy Trump, czy Obama czy ktokolwiek inny, następujący: wyobraźmy sobie, że w tym regionie nie ma żadnych konfliktów, ani między arabami, persami, ani Izraelem. Panuje po prostu błogi spokój, nikt nikogo nie morduje, ba nikt się nawet z nikim nie tłucze po pyskach. Żydzi dogadali się Arabami, a więc potężna pomoc wojskowa i finansowa płynąca od dziesięcioleci z Ameryki traci sens. Jerozolima do tego dopuści? A w życiu. Arabowie dogadali się ze sobą. To wcale nie jest jakiś niemożliwy scenariusz, bo mimo tak dzisiaj wyolbrzymianych różnic miedzy odłamami islamu, przez całe stulecia potrafił tam panować pokój. Powiedzmy sobie otwarcie to dla Ameryki po prostu klęska, najgorszy z możliwych scenariuszy. Tak, chodzi o ropę, ale nie wprost. Chodzi o sposób jej rozliczania przy sprzedaży. Jak tylko na Bliskim Wschodzie zaczyna się uspokajać, to nie tylko Iran, Irak, ale inni poważni eksporterzy ropy, nie wyłączając Saudów, zaczynają coś przebąkiwać o tym by ropę sprzedawać może za euro, jeny, a może i o zgrozo juany, a nie tylko i wyłącznie $. I tu jest pies pogrzebany. Nie jest żadną tajemnicą, że gigantyczne ilości amerykańskich dolarów jakie posiadają niemal wszystkie państwa na świecie nie służą do tego by je oglądać, a po to by płacić nimi za surowce, głownie ropę i gaz. Zresztą niemal wszystkie surowce są notowane na giełdach w dolarach. Jeśli Stany dopuściłyby by ten sposób rozliczenia choćby częściowo upadł to mamy reakcję lawinową i koniec dolara jako światowej waluty rozliczeniowej i rezerwowej. Co to oznacza dla amerykańskiej gospodarki tłumaczyć chyba nie muszę. Tak, terroryzm to w tej chwili jeden ze znaczących sposobów by na Bliskim Wschodzie spokoju nie było i tym samym "amerykańska ropa" (oczywiście o ropę w sensie fizycznym, po rewolucji łupkowej już nie chodzi) była dalej amerykańską.  O t i cała filozofia...

Niespokojnie w Zatoce to tez wyższe ceny ropy, a więc wyższe przychody i dla samych arabskich krajów Zatoki, a i Rosji. Tam nigdy spokoju nie będzie, bo po prostu na ten spokój nikt z głównych graczy pozwolić sobie nie może. Nie będzie spokoju, będzie i terroryzm...

2 godziny temu, Jaro_747 napisał:

Jurija zapytaj, on nie wie niczego o Rosji ale za to wie wszystko o imperialistach.

Odwrotnie jak Ty Jaru.

Ok, zapytam.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.